بخشی از مقاله
چکیده
درسال های اخیر، با توجه به سیاستهای ابلاغی دولت شرکتها و سازمانهای دولتی بهمنظور افزایش بهره وری سازمانی ، اقدام به برونسپاری نمودهاند.
در تحقیق حاضر سعی شده که علاوه بر شناسایی ابعاد مختلف عوامل درونسازمانی و برونسازمانی مؤثر بر تصمیم به برونسپاری بر اساس مدل گراف - 2005 - ، رتبه هرکدام از عوامل و میزان اثرگذاری عوامل برونسازمانی و عوامل درونسازمانی بر تصمیم برونسپاری از دیدگاه کارشناسان سازمان مپ شهرداری مشهد مورد بررسی قرار گیرد.
روش تحقیق از نظر هدف،کاربردی، از نظر روش گردآوری دادهها، توصیفی-پیمایشی است. ابزار تحقیق،پرسشنامه و جامعه آماری، کارشناسان سازمان مپ میباشند. نتایج حاصله نشان میدهد علاوه بر عوامل موجود در مدل گراف عوامل امنیت، کسب درآمد و سودآوری کسبوکار و عوامل مدیریتی نیز از نظر کارشناسان بر تصمیم به برونسپاری فعالیتها نقش دارد، که عوامل مدیریتی بهعنوان مهمترین عامل درونسازمانی و عامل تغییرات در فنآوری روز دنیا بهعنوان مهمترین عامل برونسازمانی در تصمیم به برونسپاری احصا گردید. همچنین مشخص شد از نظر کارشناسان سازمان مپ عوامل برونسازمانی در تصمیم به برونسپاری از اهمیت بیشتری نسبت به عوامل درونسازمانی برخوردار است
-1مقدمه
با نگاهی به تحولات اجتماعی- اقتصادی درمدیریت شهری ازجمله آزادسازی اقتصادی، افزایش سرعت مبادلات الکترونیکی شبکه ای شدن ارتباطات اجتماعی، افزایش هزینه ها، تعدد مشکلات و پیچیده شدن آنها درامور شهری، بیکاری، رشد جمعیت، افزایش انتظارات و نیازهای متنوع و پیچیده شهر و شهروندان، بهرهگیری ازنظامهای نوین برنامه ریزی و اجرای برنامه نظام جامع برون سپاری - - outsourcing را امری اجتناب ناپذیر نموده است.
.برونسپاری به عنوان یک راهبرد مدیریتی میتواند از طریق ارتقای بهره وری شهرداری بر رشد اقتصاد شهری تاثیرات مستقیمی داشته باشد به طور غیرمستقیم نیز برون سپاری بر رشد متغییرهای کلان اقتصادی در قالب گسترش فعالیتهای زنجیره ای بخش خصوصی قابل توجه است. با برون سپاری امور به بخش خصوصی دو هدف کلان؛ مدیریت هزینه ها و کیفیت بخشی به امور محقق می شود. بهرهوری، بهبود روشها، کوتاه شدن زمان ارایه خدمت و صرفه جویی در هزینه ها متناسب با حجم فعالیتها و آزادسازی فرصت مدیران شهری برای سیاستگذاری برنامه ریزی و افزیش نظارت عالیه به منظور افزایش کیفیت خدمات به عنوان دستاوردهای برون سپاری در فعالیتهای مختلف خدمت رسانی مورد تاکید است
-2 بیان مساله
درسال های اخیر، بعضی از شرکتها و سازمانهای دولتی به منظور بهبود کیفیت خدمات و محصولات، کاهش هزینه و زمان تولید وتمرکز بر روی مزیتهای اصلی رقابتی و بطور کلی افزایش بهره وری سازمانی و رواج تفکر اداره نوین امور عمومی و متعاقب آن مدیریت دولتی جدید - new public management approach - ، اقدام به برون سپاری نموده اند. بهره وری از دو جزء اصلی کارایی و اثربخشی تشکیل می شود که بخش کارآیی مربوط به تعیین نیازها و خواسته های مشتریان و بخش اثر بخشی شامل منابع مورد استفاده می باشد و سنجش هر یک از این دو عنصر میزان بهره وری سازمان را مشخص می کند و از طرف دیگر اثر بخشی نگاه به بیرون و کارایی نگاه به درون سازمان دارد.
در سالهای اخیر با تلفیق دو سازمان بازیافت و خدمات موتوری و تشکیل سازمان مپ، سازمان دارای ساختار بسیار پیچیده و بزرگی شده است که به نظر می رسد با توجه به توضیحات فوق لزوم برون سپاری این خدمات با عنایت به نیاز به ارتقاء خدمات سازمان جدی خواهد بود. یکی از دلایل شکست طرحهای برونسپاری آن است که تحلیل کاملی در زمینه تصمیم برونسپاری صورت نگرفته و به عبارتی تصمیم نادرست برونسپاری یک دلیل مهم برای شکست بالای طرحهای برونسپاری است.
این تحقیق بنا دارد تا به این سوالات بپردازد که؛ کارشناسان سازمان مپ در تصمیم گیری برای واگذاری فعالیت ها به پیمانکاران بیرونی چه عوامل درون سازمانی و برون سازمانی را مد نظر قرار میدهند؟ فاکتورهایی که در تصمیم کارشناسان دخیل در این موضوع برای برون سپاری فعالیت ها موثرند کدامند؟ و فاکتورهای مذکور نسبت به هم در چه رتبه ای قرار دارند؟
-3اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
با تجزیه و تحلیل محیط پیرامونی و درونی سازمانهای دولتی، لزوم بازمهندسی در راهبردهای کلان و فرآیندهای دستیابی به اهداف خودنمایی می کند. تولید محصولات بهترو ارائه خدمات در سریع ترین زمان، با بالاترین کیفیت و با کم ترین هزینه، بدون ایجاد تغییر در نوع نگاه ها، رویه ها و فرآیندهای مدیریتی و راهبردی به راحتی امکان پذیر نیست و یکی از راهکارهای دستیابی به این امر استفاده از برونسپاری می باشد. در برنامه چهارم در جهت ارتقای بهره وری، کاهش هزینه ها و کوچک سازی شرکتها و موسسات و نیز تاکید بند "ز" قانون پنجم مبنی بر واگذاری وظایف قابل واگذاری، برونسپاری فعالیتهای شهرداری در قالب های مختلف به بخش خصوصی مورد تاکید قرار گرفته است.
بر اساس آمارهای منتشر شده در گزارش سال 2005 یک موسسه معتبر - Cyber Futuristics - بیشترین درصد از فعالیتهای برون سپاری شده %28مربوط به فناوری اطلاعات بعد از آن به ترتیب مربوط به منابع انسانی%15، بازاریابی و فروش %14، خدمات مالی %11 و %32 باقیمانده مربوط به فرآیند های مختلف درون سازمانی همچون خدمات اداری می باشد
.با توجه به سیاست برون سپاری خدمات و نیز به منظور ارتقا خدمات شهر توسط پیمانکاران در سالهای اخیر و نیز کوچک کردن و چابکی سازمان و تلفیق دو سازمان خدمات موتوری و بازیافت و تبدیل مواد عملا سازمان متشکل از تجمیع دو سازمان - سازمان مدیریت پسماند - از حجم بالایی از فعالیتهای مختلف برخوردار شد که خروج از این چالش مستلزم برون سپاری و یا انجام کار با مکانیسم واگذاری به بخش خصوصی می باشد
که قبل از برون سپاری ،شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در تصمیم به برون سپاری این فرایندها ضروری می باشد