بخشی از مقاله

چکیده

امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی ، نقش آموزش کودکان پررنگ تر شده ، و یکی از شاخص ترین آنها ، فراهم آوردن بستری ، برای آماده نمودن کودکان ، در شرایط زندگی در آینده است.

یادگیری در سنین کودکی ، بهره وری بیشتری دارد و آن بدلیل ذهن باز کودک برای یادگیری است. و میتواند ذهن کودک را برای دریافت فناوری های آینده آماده کند.

نیاز به آموزش دیجیتالی ، برای تمامی سنین ، خصوصا کودکان به شدت احساس می شود. چرا که این روند بیش از همه در مدارس و دانشگاهها رو به رشد می باشد. بیتوجهی کشورهای کمتر توسعه یافته و یا در حال توسعه ، به مسئلهی کاهش شکافهای دیجیتالی، ممکن است آنها را با عواقب خطرناک و غیر قابل جبرانی مواجه کند. از سویی دیگر یکی از عوامل بازدارنده کودکان در رفتن به مهد کودک ، عامل اضطراب و نگرانی میباشد. در این سن ، کودک احساس میکند که از خانواده دور افتاده و به نوعی احساس نا امنی در او بوجود می آید . آوردن مهد کودک به خانه ، بصورت مجازی، میتواند تا حدی برای رفع اضطراب کودکان ، برای رفتن به مهد یا حتی مدرسه ، مفید باشد .

در این مقاله سعی میشود با توجه به اهمیت آموزش فن آوری های نوین از دوران کودکی ، مهد کودک های مجازی معرفی و ضرورت و نیاز آنها ، مورد بررسی قرار گرفته و ویژگیها و جذابیتهای منحصر به فرد فناوری اطلاعات و ارتباطات را شناسانده و از قدرت خارق العاده آن در جهت نیل به اهداف آموزش کودکان استفاده گردد.

مقدمه

کارشناسان تربیتی میگویند با گذشت هر 10 سال ، ضریب هوشی نسلها مقداری بالاتر میرود. آنها روز به روز پیچیدهتر میشوند و کودکانی که به مهد کودک می روند به دلیل تعدد بازیها و همبازی ها ی بیشتر، و ارتباط با یکدیگر ، نسبت به سایر کودکان ، فعال تر و با هوش تر خواهند بود.

مهد کودک ها ی مجازی ، علاوه بر اینکه ، می توانند به ارتقاء مهارتهای اجتماعی و تقویت هوش کودکان کمک کنند. میتوانند، محیطی برای ارتقاء سطح دانش دیجیتالی آنها شوند.کودکان ما ، در عصری زندگی میکنند که عصر انفجار اطلاعات نام گرفته است. سایتهای اینترنتی، صدها کانال تلویزیونی و گسترش روزافزون شبکههای ارتباطی، تربیتپذیری و اجتماعی شدن کودک را تحت تاثیر قرار میدهد.

واقعیت مهمی که در جامعه امروز با آن روبرو هستیم و تهدیدی جدی برای آیندگان بشمار می رود، اهمیت ندادن و یا به عبارتی دیگر ، ناچیز شمردن نیازهای کودکان در عرصه الکترونیک میباشد. به عنوان مثال ، مادری از بچه اش، که اولین روز مهد کودک را سپری کرده بود میپرسد که آیا کم و کسری در مهد کودک وجود داشته است یا نه ؟ ، میگوید که مهد کودک اش همه چیز داشت و فقط وای فای نداشت.

اگر والدین در عصر حاضر به زبان و اندیشه کودک نزدیک نشوند این فاصله هر روز از روز پیش، بیشتر و بیشتر خواهد شد.

آنها روز به روز پیچیدهتر میشوند و از ما فاصله میگیرند. و با این روند ما هر روز با کودکان فاصله بیشتری خواهیم گرفت و تا آنجا ادامه خواهد داشت که زیر سقف خانههای شما ، خانوادهای زندگی خواهند کرد که حتی زبان یکدیگر را هم نمیفهمند.

در این مقاله برای درک بهتر موارد یاد شده و راه کار های مناسب با آن ، نخست تعریفی از مهد کودک خواهیم داشت. سپس مهد کودک های مجازی را بررسی کرده و نمونه های خارجی و داخلی آن را تحلیل نموده و در ادامه به مزایا و معایب مهد کودک های مجازی پرداخته و در خاتمه نتیجه گیری خواهیم کرد.

تعریف ما از مهد کودک چیست؟

تعریف اول

مهد کودک به مرکز یا موسسه یا کانون فرهنگی - تربیتی اطلاق می شود که مسوولیت نگهداری، مراقبت، پرورش و فراهم کردن زمینه بروز رشد استعدادهای کودکان تا سن قبل از ورود به دبستان را بر عهده دارد. و یا به عبارتی دیگر , مهدکودک ، مرکزی پرورشی، آموزشی، تربیتی، و فرهنگی است که توسط شخص حقیقی یا حقوقی تاسیس میگردد، و مسئولیت مراقبت و رشد و پرورش کودکان در ابعاد، شناختی، اجتماعی، مذهبی، معنوی، جسمی و روانی کودکان شیرخوار - از چهار ماهگی تا دو سالگی - ، کودکان نوپا - از ابتدای سال سوم تا پایان آن - ، و کودکان نوباوه - از آغاز سال چهارم تا قبل از شروع دبستان - را عهدهدار میباشد.

تعریف دوم

مهدکودک جاییست که عشق به دانستن در کودکان را به وجود بیاورد، دانش عمومی آنها را زیاد کند و قابلیت آنها را برای کنار آمدن با بقیه ، افزایش دهد و علاقه آنها را به جهان و طبیعت برانگیزد. مهمترین مسئله این است که ، کودکان درمهد کودک ، هنوز کودک باشند. آماده شدن برای مدرسه به این معنی نیست که به جای بازی ، بچه ها را مجبور به یادگیری کنند یا اینکه بچه ها مجبور به یادگیری مهارتهای مربوط به دبستان باشند .

برنامه ریزان آموزشی مهدکودک ، در واقع باید اینطور مسائل را به عنوان یک زنگ تفریح در کنار فعالیتهای گروهی و فردی دیگرقرار دهند. کلاسهای یک مهدکودک مناسب ، میتواند رشد هدفمندی ، هویت فرهنگی ، استقلال و نیروهای فردی آنها را بروز دهد.

بچه های مهدکودک نحوه کنترل رفتارهای خودشان را در معیت راهنمایی بزرگسالان ، با علاقه یاد می گیرند. در این مرحله بچه ها واقعا مایل به یاد گرفتن هستند و کنجکاوی مادرزادیشان هم به آنها کمک می کند.

تعریف سوم

مهدکودک به مرکزی اطلاق می گردد که مسئولیت مراقبت و فرایند یاددهی، یادگیری کودکان در ابعاد زیستی، روانی، اجتماعی را عهده دار می باشد و با فراهم آوردن فرصت ها و تجارب یادگیری کودکان از سن 6 ماه تا قبل از سن ورود به دبستان تحقق این مهم را میسر می سازد.

تعریف چهارم

مهدکودک به کودکان این شانس را میدهد که یک گروه بزرگتر را تجربه کنند، روابط گوناگونی با کودکان دیگر ایجاد کرده و هم چنین با آنها دوستی برقرار کنند.

در مهدکودک روزانه موقعیت هایی برای تعیین قواعد و حل کردن مسائل پیش می آید.کودکان یاد می گیرند خود را در یک گروه تطبیق دهند، نشان دهند ، همکاری کنند و بقیه را از یک ایده متقاعد کنند.

همه این تجارب، در ارتباط با خود ودر زندگی با دیگران، پایه مهمی برای زندگی آینده ویادگیری در مدرسه است.

نمونه های خارجی و داخلی مهد کودک های مجازی

مهدکودک مجازی در استرالیا

چند سالی است که چند مهدکودک مجازی در استرالیا شروع به فعالیت کردهاند. روش کار این مهدکودکها به این صورت است که والدین باید فرزند خود را در سایت مهد مورد نظرشان ثبتنام کنند و بگویند که بچه آنها میخواهد چند ساعت از روز و چه ساعتهایی را با آن موسسه الکترونیک همراه باشد. سپس کافی است که فرزندتان در ساعتهایی که ثبتنامش کردهاید، وارد سایت مهدکودکاش بشود و انواع بازیهای رایانهای را انجام بدهد یا کلی شعر، کاردستی، اطلاعات مربوط به شهر و کشور خودش، نقاشی، شناخت میوهها و گلها، نام حیوانها و حتی تلفظ صحیح کلمات و حروف را یاد بگیرد.

همچنین بچهها میتوانند از طریق سایت این مهدکودکهای مجازی، با یک روانشناس کودک هم در ارتباط باشند و مشکلاتشان را با او در میان بگذارند. نکته بسیار جالب در مورد این مهدها این است که کودک شما در هر روز و هر ساعت، تنها میتواند یک کار را انجام بدهد و این به گیج و سردرگم نشدن او در محیط مجازی مهدش کمک بسیاری میکند. بهعنوان نمونه اگر بچهها از ساعت 9 تا 10 صبح، تمرین نقاشی کردند، از ساعت 10 به بعد صفحه نقاشی بسته و صفحه کاردستی برایشان باز میشود. ضمن اینکه مهدهای مجازی هر 10 یا 15 روز یکبار، یک اردوی تفریحی برای کاربرانشان ترتیب میدهند تا بچهها بیشتر با مربیان از راه دورشان آشنا شوند. بهرغم تمام مزایای این نوع مهدهای کودک، روانشناسان معتقدند که پیوستن به سایت آنها به هیچوجه نمیتواند باعث تقویت روابط اجتماعی بچهها شود اما عضویت در اینگونه مهدکودکها میتواند تا حدی برای رفع اضطراب کودکان برای رفتن به مهد یا حتی مدرسه، مفید باشد.

مهد کودکهای الکترونیک ، از ژاپن تا آمریکا

هرچند که تاریخچه دقیقی از ثبت اولین مهدکودک الکترونیک در دنیا وجود ندارد اما به نظر میرسد که مهدهای الکترونیک از اوایل سال 2003، فعالیت خود را آغاز کرده باشند. شیوه کار این موسسات به این صورت است که تمام خبرهای مربوط به مهد و کارکنان آن و بچهها را برای اطلاع و اطمینان بیشتر والدین، روی سایت میگذارند و هر روز یا هر هفته، در صفحه اصلی سایتشان، بهترین و بااستعدادترین بچهها را در زمینههای مختلف معرفی میکنند. این کار آنها باعث تشویق بچهها به انجام هرچه بهتر کارهایشان میشود.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید