بخشی از مقاله

چکیده

مهمترین عامل، در کسب هر موفقیتی، تدوین و مشخص کردن دقیق اهداف می باشد. هدفگذاري مهمترین عامل حرکت و خلق آینده است، هدفها هستند که مقصد و مسیر زندگی فردي و سازمانی را روشن می کنند. هدفگذاري به مثابه ترسیم جاده اي براي آینده است. جوایز ملی کیفیت و سرآمدي سازمانی بر این واقعیت تأکید دارند که بقاء در رقابت جهانی مستلزم بهبود عملکرد در مقیاس جهانی است.

این مدلها با ارائه معیارهاي ارزیابی، خطوط راهنمایی براي سازمانها ایجاد میکنند تا پیشرفتها و عملکرد خود را در زمینه کیفیت و سرآمدي سازمانی اندازهگیري نمایند. در این مقاله ما ابتدا به معرفی مدلهاي تعالی سازمان میپردازیم سپس عوامل تأثیرگذار بر هدفگذاري امتیاز سال آتی EFQM را در آورده و میزان تأثیرگذاریشان بر هدفگذاري امتیاز سال آتی EFQM را در میآوریم.

.1 مقدمه

مهمترین عامل، در کسب هر موفقیتی، تدوین و مشخص کردن دقیق اهداف می باشد. هدفگذاري مهمترین عامل حرکت و خلق آینده است، هدفها هستند که مقصد و مسیر زندگی فردي و سازمانی را روشن می کنند . هدف گذاري به مثابه ترسیم جاده اي براي آینده است. تلاشی ارزشمند است که معطوف به هدف باشد، تلاش بی هدف پرتاب تیر در تاریکی است یکی از موانع بسیار مهم موفقیت و کامیابی، ناتوانی افراد و سازمانها در تدوین اهداف می باشد.

آنهایی که رویایی در ذهن و هدفی بر روي کاغذ نداشته باشند مقصدشان ناکجا آباد خواهد بود. یکی از مهارتهایی که مدیران و کارکنان باید در خود تقویت نمایند، مهارت هدف گذاري است. اهداف کلی، کیفی و مبهم قابلیت اندازه گیري و اثر بخشی نخواهد داشت. هدف گذاري- براي واحد، افراد تحت مدیریت و همکاران و مدیران ارشد- یکی از اصلی ترین مسئولیتهاي تمام مدیران است.

اهداف، راهنماي مدیران و کارکنان است و فعالیت هاي آنها را در کارهاي روزمرشان جهت می دهد. افراد بدون داشتن هدف کارهایشان سمت و سویی ندارد، در دریاي بیکران سازمان غوطهور هستند و نمی دانند هزینه و توان خود را کجا صرف کنند. تعیین اهداف موضوعی چالشی است. چگونه اهداف خود را از میان بی شمار اهداف ممکن، براي خودتان، گروه کاري خود و یا کارکنان تحت مدیریت خود انتخاب کنید؟ یکی از شاخصهاي مهم براي قضاوت درباره انسانها، بررسی اهداف و خواستههاي آنهاست؛ زیرا، اهداف، نماهایی هستند که بیانگر مرتبه و درجه تکاملی افراد است. شاید پشیمانیهاي بشر ریشه در دو چیز داشته باشد:

-1 هدفگذاري نامناسب

-2 انتخاب مسیر اشتباه براي تحقق هدف پس اولا هر میلی را، هدف نامید و ثانیا در هر راهی، به امید رسیدن به هدف گام نهاد. در همین راستا صاحبنضران علم مدیریت گفتهاند: لازمه هر عملکرد خوب، حصول اطمینان از کارکنان در موارد زیر است.

-1 چه کاري از آنان خواسته شده است؟ - در چه زمینههایی باید پاسخگو باشند؟ - -2 عملکرد خوب چگونه است؟ - استانداردهاي عملکرد کدامند؟ - [1] در پژوهش حاضر، ابتدا با استفاده از مرور ادبیات به معرفی مدلهاي تعالی سازمان پرداخته شده است. سپس به کمک کارشناسان حوزه تعالی سازمان، عوامل تاثیرگذار بر امتیاز EFQM را درآورده و میزان تاثیر گذاري هریک از عوامل تاثیر گذار بر امتیاز سال آتی EFQM از طریق پرسشنامه در آورده میشود.

.2 تعریف مسأله تحقیق

هدفهاي دقیق و مشخص، عالیترین عملکردها را موجب میشود. هدفگذاري به ظاهر فن سادهاي به نظر میرسد در حالی که مطالعات نشان میدهد که هدفگذاري در واحدها به ندرت صورت میپذیرد و هنگامی که مدیران هدفگذاري میکنند بارها مرتکب خطاي نادیده گرفتن نتایج بالقوهي آن میشوند.[2] در این راستا این پژوهش در صدد است عوامل تاثیر گذار بر امتیاز سال آتی EFQM را در آورده و میزان تاثیرگذاري هر یک را بر امتیاز سال آتی EFQM در آورده. بنابراین سوال اصلی این مقاله این است که چه عواملی بر امتیاز سال آتی EFQM تأثیرگذارند و میزان تأثیرگذاریشان بر امتیاز سال آتی EFQM چقدر است.

.3 اهداف تحقیق

هدف این پژوهش معرفی عوامل تاثیرگذار بر امتیاز سال آتی EFQM و میزان تأثیرگذاریشان چقدر است.

.4 دادهها، روش و چارچوب انجام تحقیق

از نظر روش تحلیل اطلاعات پژوهش پیشرو کمی- کیفی است و از نظر روش، توصیفی – پیمایشی است. روشهاي گردآوري اطلاعات، مطالعات کتابخانهاي و استفاده از پرسشنامه و مصاحبه جهت بهرهگیري از نظرات خبرگان.

.5 تعالیسازمان و مدلهاي تعالی

.1 .5 مدل دمینگ

در سال 1951، مؤسسه دانشمندان و مهندسان ژاپن 1، به پاس خدمات آقاي دمینگ، جایزهاي به نام ایشان بنیان نهاد که اهداي آن همچنان ادامه دارد. جایزه دمینگ به شرکتهایی اعطاء میشود که با استفاده از روشهاي آماري و کنترل کیفیت توانستهاند در عملکرد خود بهبود ایجاد نمایند. این جایزه دز دو بخش اعطا میگردد:

الف- جایزه دمینگ براي افراد

ب- جایزه درخواستی دمینگ

مدل دمینگ داراي ده معیار اصلی و تعدادي معیارهاي فرعی است به نحوي که همهي معیارها داراي امتیازي یکسان میباشند.

-1 خط مشی

-2 سازمان

-3 آموزش منابع انسانی

-4 اطلاعات

-5 تجزیه و تحلیل

-6 استاندارد سازي فعالیتها

-7 کنترل

-8 تضمین کیفیت

-9 نتایج

-10طرحهاي آینده مدل دمینگ مطابق ویرایش انجام شده در سال 2008 شامل 6 عنصر و 9 معیار است، که در جدول.1 آمده است.

.2 .5 جایزه کیفیت و سرآمدي کانادا

در سال 1983، جایزه کیفیت و سرآمدي کانادا شکل گرفت. این جایزه براي شناسایی سازمانهاي متعالی در حوزههاي کیفیتی، خدمات مشتریان و بهداشت و درمان میباشد. تاکنون 27 دوره از این جایزه برگزارشده و منجر به شناسایی 400 سازمان برجسته در بخشهاي مختلف آن شده است. - سونی 1، - 2011 الگوي کانادا داراي هفت معیار اصلی و سی و دو زیر معیار میباشد. معیارها براساس اصول نهگانه کیفیت موجود در الگو ایجاد شدهاند. 7 معیار الگو عبارتند از:

-1 رهبري

-2 برنامهریزي

-3 تمرکز بر مشتري

-4 تمرکز بر کارکنان

-5 مدیریت فرایند

-6 تمرکز بر شرکا/تامین کنندگان

-7 عملکرد سازمانی

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید