بخشی از مقاله
چکیده
صنعت نفت و گاز به عنوان یکی از مهمترین صنایع می باشد. فناوری اینترنت اشیا در این بخش کاربردهای متنوعی دارد که در ایران بررسی نشده است. هدف این پژوهش رتبهبندی کاربردهای اینترنت اشیاء در صنعت نفت و پتروشیمی میباشد. با استفاده از ادبیات تحقیق 10 عامل به عنوان کاربردهای اینترنت اشیاء در صنعت نفت و پتروشیمی شناسایی شدند. عوامل انتخاب شده در اختیار خبرگان جهت رتبهبندی قرار گرفت.
عوامل تایید شده توسط اساتید و خبرگان عبارتند از: فعالیتهای آینده - ایجاد تحول کسب و کار - ، نرمافزارهای کاربردی، محیطهای هوشمند کارخانجات و ادارات، ارتقای قابلیت اطمینان، ساماندهی زنجیره تأمین، کنترل انتقال انرژی، بهینهسازی عملیات و افزایش بهرهوری، حفاظت از محیط زیست، صنایع میاندستی، صنایع پاییندستی می باشند.
در این تحقیق محقق به منظور رتبهبندی کاربردهای اینترنت اشیاء در صنعت نفت و پتروشیمی از تکنیک فرایند تحلیل سلسلهمراتبی - - AHP استفاده شده، قبل از انجام مقایسات زوجی و بدست آوردن وزن نسبی شاخصها، ابتدا باید تعداد20 پرسشنامه AHP جمعآوری شده را یکپارچه کنیم تا در نتیجه فقط یک پرسشنامه به دست بیاید، بدین منظور از ماتریسها میانگین هندسی میگیریم که پرسشنامه نهایی همان ماتریس نرمالیزه یا ماتریسD است. برای انجام مقایسات زوجی و شناسایی و رتبهبندی کاربردهای اینترنت اشیاء در صنعت نفت و پتروشیمی پرسشنامهی زوجی به منظور مقایسه شاخصها و زیرشاخصها طراحی گردید.
در این پژوهش هدف تصمیم، رتبهبندی کاربردهای اینترنت اشیاء در صنعت نفت و پتروشیمی میباشد. معیارهای اصلی مؤثر در تصمیم در این پژوهش 4 شاخص کیفیت فعالیتهای اقتصادی، سلامت، فعالیتهای آینده و ساماندهی انتقال به عنوان کاربردهای اینترنت اشیاء در صنعت نفت و پتروشیمی انتخاب شدهاند. زیر مؤلفههای هریک از معیارهای اصلی مؤثر در تصمیم در این پژوهش کیفیت فعالیتهای اقتصادی، فعالیتهای آینده و ساماندهی انتقال هر کدام دارای سه زیر مؤلفه و معیار سلامت دارای 4 زیر مؤلفه است. از آنجا که IRI جهت کلیه عوامل کمتر از 0/1 است، پس در مقایسات زوجی، سازگاری قابل قبولی وجود دارد.
مقدمه
اینترنت اشیا نشان دهنده یک روند ادغام و ترکیبی از دنیای دیجیتال مجازی و دنیای فیزیکی که در آن زندگی می کنیم می باشد. این کار موفقیت آمیز به عنوان یک فرمت از اینترنت و سیستم های ارتباطات از راه دور می باشد. اینترنت اشیا بخش مهمی از صنعت نوظهور با تکنولوژی بالا است و به عنوان یکی از فن آوری مهم برای بهبود توسعه تجارت الکترونیک و احیای اقتصاد شناخته شده است.
اینترنت اشیا می تواند کشش اطلاعات اقتصادی، زمان واقعی ارتباط اطلاعات را که باعث بهبود مدل بهره برداری از فعالیت های تجارت الکترونیک و بهبود بازده اقتصادی می شوند را مورد بررسی قرار دهد. اینترنتی از اشیاء اکثر چالشهای اصلی تجارت الکترونیک را تحت پوشش قرار میدهد و با مدیریت جامع اطلاعات - از طریق ارائه اطلاعات کامل مواد خام تا تولید به مشتریان - ، پیگیری و ردیابی سفارشات و نیز تحلیل و پیشبینی بازارهای رقابتی به مدیریت استراتژیک این چالشها کمک مینماید.
بنا به قرار گیری ایران در منطقه نفت خیز و توسعه صنعت نفت و گاز به عنوان نیروی محرکه اقتصادی و سیاسی نیازمند استفاده از بروز ترین فناوری ها دربخشهای مختلف این صنعت استراتژیک هستیم - مانند تامین ایمنی همه جانبه کارکنان و تجهیزات و تاسیسات ،به صفر رساندن حوادث و آسیب ها از طریق حذف شرایط ناایمن ،ارتقا سلامت افراد و حفاظت از محیط زیست، اکتشافات هوشمند و هدفمند، افزایش تولید، نظارت برپالایشگاه ها ، مانیتورینگ خطوط لوله حمل و نقل و توزیع - .یکی از این دسته فناوری ها ،فناوری اینترنت اشیا می باشد که با استفاده از این فناوری می توان به تمامی اهداف ذکر شده دست پیدا کرد.
استفاده از فناوری های جدید همواره با چالشها و خطراتی همراه بوده و هست . اگر این فناوری ها بدون توجه به ساختار ،عملکرد شان و فراهم نکردن وضعیتی امن با توجه به ویژگی های محیطی و عملیاتشان مورد استفاده قرار بگیرد، اثرات مخرب بیشتری به جا می گذارند. اینترنت اشیا هم فناوری بسیار جدیدی است که با توجه به کاربرد های فراوان خود در صنعت نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرد. ارائه و طراحی وضعیتی امن برای استقرار این فناوری با توجه به محیط عملیاتی و الزامات محیطی امری ضروری است.
گستردگی اینترنت اشیا به عنوان یک راه حل باعث افزایش آسیب پدیری در برابر حوادث شده است همچنین بکارگیری طرفیت های ارتباطی تنوع فناوری های به کاررفته و نوع داده های مبادله شده - دیتا،صوت،تصویر،مالتی مدیا - در صنعت نفت و گاز باعث پیچیدگی و دشواری در امنیت شده اند. استفاده از فناوری های جدید همواره با چالشها و خطراتی همراه بوده و هست . اگر این فناوری ها بدون توجه به ساختار ،عملکرد شان و فراهم نکردن وضعیتی امن با توجه به ویژگی های محیطی و عملیاتشان مورد استفاده قرار بگیرد، اثرات مخرب بیشتری به جا می گذارند.
اینترنت اشیا هم فناوری بسیار جدیدی است که با توجه به کاربرد های فراوان خود در صنعت نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرد. ارائه و طراحی وضعیتی امن برای استقرار این فناوری با توجه به محیط عملیاتی و الزامات محیطی امری ضروری است. گستردگی اینترنت اشیا به عنوان یک راه حل باعث افزایش آسیب پدیری در برابر حوادث شده است همچنین بکارگیری طرفیت های ارتباطی تنوع فناوری های به کاررفته و نوع داده های مبادله شده - دیتا،صوت،تصویر،مالتی مدیا - در صنعت نفت و گاز باعث پیچیدگی و دشواری در امنیت شده اند.
سابقه تحقیق
اینترنت اشیا به اکثر دستگاه ها، اشیا، انسان ها، گیاهان و حیواناتی اشاره دارد که دارای شناسه منحصر به فرد بوده و توانایی این را دارند که بتوانند به صورت اتوماتیک انتقال اطلاعات بین یکدیگر را انجام داده بدون آن که تعاملات انسانی در انتقال داده ها وجود داشته باشد. به عنوان مثال تصور کنید که صاحب مزرعه ای هستید که می بایست شرایط و اوضاع خاک را در هر شرایط و زمانی مورد بررسی قرار دهید. برای این کار شما باید در زمان های مختلف معیارهای مختلف از خاک را اندازه گیری کرده و آن ها را وارد کامپیوتر نمایید.
در سناریوی اینترنت اشیا دیگر نیازی به اندازه گیری شما نیست چرا که در این میان از سنسورهایی استفاده می کنید که به هر گیاهی در مزرعه متصل شده و به صورت اتوماتیک اندازه گیری را انجام داده و آن ها را منتقل می کند. این سنسور موجب می شود تا به هر گیاهی یک شناسه منحصر به فرد تعلق گیرد و آن ها را به گیاهانی آنلاین تبدیل کند. در واقع اینترنت اشیا به شبکه شدن اشیایی مختلف اشاره دارد که با استفاده از لوازم هوشمند امکان برقراری ارتباط در شبکه به ان ها داده می شود. در حقیقت اشیا با داشتن یک آدرس IP منحصر به فرد به عنوان دستگاهی مستقل در شبکه حضور یافته و با استفاده از سنسور مورد نظر به اینترنت متصل می شوند.
اینترنت اشیا جهانی است که در آن هر چیزی، از جمله اشیا بی جان، برای خود هویت دیجیتال دارند و به کامپیوترها اجازه داده خواهد شد تا آنها را سازماندهی و مدیریت کنند. بیشک، اینترنت اشیا روی هر تجارتی تأثیرگذار است. گوشیهای هوشمند و اینترنت اشیا نوع دستگاههایی را تغییر خواهند داد که به سیستمهای یک شرکت متصل میشوند، به طوری که دستگاههای جدید متصل به سیستمهای یک شرکت، نوع جدیدی از دادهها را تولید میکنند.
تنوع دادههای جدیدی که توسط وسایل مختلف دریافت میشوند، کمک میکند تا روند اجرایی کارها بهبود پیدا کند و در نهایت رضایت مشتری را همراه داشته باشد. از دید عمومی و اجتماعی نخستین تأثیر مثبت آن بر امنیت عمومی، حمل و نقل و افزایش سطح بهداشت است که با ارائه اطلاعات بهتر و ارتباط سریعتر انجام میشود. بهطور کلی، اینترنت اشیا سه مزیت عمده را برای هر تجارتی همراه خواهد داشت. ارتباط، کنترل و خودکارسازی و صرفهجویی در هزینهها اصلیترین مزایای اینترنت اشیا به شمار میروند.
بیش از یک دهه اینترنت با فراهم آوردن زیرساخت شبکه و ارتباطات، تاثیر قابل توجهی بر اقتصاد و جامعه ما داشته است. در اشتراک گذاری جهانی اطلاعات و رسانه ها، شبکه جهانی وب، عامل اصلی است. اینترنت با ظهور اتصال بی سیم پهن باند، با هزینه کمتر به بیشتر پایدارتر شدن ادامه می دهد. پیشرفت در تکنولوژی مربوط به جمع آوری داده، مانند دستگاه های جاسازی شده و فن آوریشناسایی امواج رادیویی باعث افزایش تعداد دستگاه هایی که به شبکه متصل شده و به طور مداوم داده منتقل می کنند، شده است .
ادامه این روند به عنوان “اینترنت اشیا” متکامل می شود، جایی که در آن وب رسانه ای برای اشیا فراهم می کند تا تعاملی شوند. اگر چه امروزه کارهای زیادی روی اینترنت اشیا - IOT - انجام شده است، با چالش های بسیاری در محیط کنونی مواجه شده است. اجرای IOT برای کشورهای در حال توسعه ضروری است. روش های بکارگیری IOT نیاز به توسعه سریع دارد.
اینترنت اشیاء IOT به عنوان یک الگوی جدید برای اینترنت آینده پدید آمده است. درIOT ، وسایل به اینترنت وصل شدهاند و در نتیجه منابع دادهی عظیمی برای کاربردهای متعددی هستند. در این مقاله، بر روی بررسی مدیریت دادهها در اینترنت اشیاء از طریق استفاده از یک رویکرد قیمتگذاری دادههای هوشمند - SDP - تمرکز میکنیم. باSDP ، دادهها میتوانند به طور انعطافپذیر و کارایی از طریق روشهای تشویقی تطبیقی و هوشمند مدیریت شوند. علاوه بر این، دادهها منبع اصلی درآمد برای فراهمکنندگان و شرکای تجاری است.
ما یک روش جدید قیمتگذاری برای سرویس اینترنت اشیاء ارائه میکنیم که جهت تعیین قیمت خرید دادههای حس شده و هزینهی استفاده از سرویس اینترنت اشیاء ارائه شده به صاحبان حسگرها و کاربران سرویسها میباشد. به علاوه، ما استراتژی بستهبندی را بررسی میکنیم که اجازه میدهد چندین فراهمکننده ائتلافی را تشکیل دهند و سرویسهای خود را به عنوان یک بستهی نرمافزاری ارائه دهند، و کاربران بیشتری را جذب نموده و به درآمد بیشتری دست یابند. در نهایت، برخی از مسائل تحقیقاتی باز مهم را برای SDP و اینترنت اشیاء مطرح میکنیم - . - Dusit Niyato,2016
اینترنت اشیاء الگوی جدیدی است که به ارتباط بین وسایل و اشیاء ناهمگن کمک میکند. اینترنت اشیاء چارچوب یکپارچهای را ارائه میدهد که به بسترهای متنوع اجازهی قابلیت همکاری میدهد. اینترنت اشیاء قابلیت به اشتراکگذاری اطلاعات را به صورت سراسری با هر وسیلهای دارد. تخمین زده میشود که تا سال 2020 نزدیک به 50 میلیون وسیله به یکدیگر متصل خواهند بود. با ارائهی یک هویت منحصربفرد و بینظیر برای هر شئ، امتیاز اتصال به اینترنت را برای هر وسیلهای فراهم میکند.