بخشی از مقاله
چکیده
یکی از پیش شرطهای مهم بقای سازمان در شرایط رقابتی امروزی این است که سازمان اصل بهبود مستمر را سرلوحه فعالیت خود قرار دهد. دستیابی به بهبود مستمر فقط با گرفتن بازخورد لازم از محیط درونی و پیرامونی سازمان، از طریق ایجاد و بهکارگیری برنامههای استراتژیک، امکانپذیر است. پژوهش حاضر به شناسایی و اولویتبندی اهرمهای استراتژیک در مدیریت بیمههای اشخاص مورد مطالعه بیمه پاسارگاد با استفاده از رویکرد تحلیل سلسلهمراتبی و بررسی اثر اجرای برنامههای استراتژیک در شرکت بیمه پاسارگاد بر عواملی چون کاهش حجم خسارت، افزایش رهبری هزینه و افزایش رضایت مشتری بیمههای درمان و عمر حادثه و عمر تامین پرداخته است. دامنه پژوهش ازنقطهنظر مکانی بیمه پاسارگاد و ازنقطهنظر زمانی سال 1396 را شامل میشود.
جهت جمعآوری دادههای موردنیاز از پرسشنامه مقایسات زوجی استفاده شده است. سوالات بهمنظور اولویتبندی شناسایی و اولویتبندی اهرمهای استراتژیک در مدیریت بیمههای اشخاص آورده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کارشناسان و مدیران بیمه مرکزی پاسارگاد استان تهران تشکیل میدهد. در پژوهش حاضر ابتدا مطالعات گستردهای برروی مدلهای موجود در این حوزه انجام و سپس با حذف شاخصهای نامناسب و مشورت با کارشناسان در جایگزینی شاخص مناسب به تجمیع شاخصهای مشابه و استخراج شاخصهای نهایی پرداخته شد و پس از محاسبه وزنهای نسبی و نهایی ابعاد با وارد کردن ماتریس نهایی در نرمافزار اکسپرت چویس ، اولویتبندی ابعاد و شاخصها با همین نرمافزار انجام شد.
عوامل اصلی کاهش حجم خسارت، رهبری هزینه و رضایت مشتری بهعنوان معیارهای اصلی در نظر گرفته شده است. نتایج ارزیابی و اولویتبندی فرضیهها نشان داد اجرای برنامههای استراتژیک در شرکت بیمه پاسارگاد بر معیار رهبری هزینه دارای بیشترین تاثیر است و در رتبه اول قرار دارد و معیارهای اصلی دیگر مانند کاهش حجم خسارت و رضایت مشتری به ترتیب در مراحل بعدی دارای اهمیت هستند. اجرای برنامههای استراتژیک در شرکت بیمه پاسارگاد در زیر معیارهای کاهش حجم خسارت بر عامل روند حل و فصل خسارت دارای بیشترین اهمیت و تاثیر است.
در زیر معیارهای رهبری هزینه بر کاهش هزینه خدمات نیروی فروش دارای بیشترین اهمیت در رتبه اول قرار دارد. در زیرمعیارهای رضایت مشتری بر عامل توان مالی بالا در پرداخت خسارتها دارای بیشترین اهمیت و تاثیر است. نتایج این پژوهش میتواند در توسعه و پیادهسازی و بهبود اجرای استراتژیهای مدیریت در تمامی شرکتها و سازمانها و بانکها مورد استفاده قرار گیرد.
مقدمه
با افزایش مشکلات و پیچیده شدن سازمانها، نیاز به ارائه راهحلهای بهتر و استفاده از ابزارهای قدرتمندتر از برنامهریزی استراتژیک، خودنمایی میکند چرا که مدیران با اهرمهای استراتژیک با فهم و درک بهتر از برنامه استراتژیک، عملکرد مؤثرتری خواهند داشت و میتوان گفت اهرمهای استراتژیک بهعنوان مکملی برای برنامهریزی استراتژیک، رویکرد مناسب راهبری سازمان شمرده می شود و میتواند در جهت مقابله سی ستماتیک با مع ضلات، درک فر صتها، تخ صیص بهینه منابع کمیاب و دستیابی به نتایج مورد نظر کمک نماید - منوریان و همکاران،. - 1391
مدیران شرکتها، شرکت خود را در محیطی پیچیده و متغیر اداره کرده و وظایف آنها در تمامی عرصهها بهطور فزایندهای تو سعه یافته ا ست. این امر سبب شده تا در عر صههای گوناگون، قدرت ت صمیمگیری قابل ملاحظهای به سطوح مدیریتی سازمانها واگذار شود. همچنین نبود شاخص راهبر، جهت هدایت مدیران و سنجش عملکرد آنها به ن سبت حرکت در جهت اهداف ا ستراتژیک سازمانها مع ضل دیگری ا ست که با آن مواجهاند.
از مجموع موارد مطرح شده چنین برمیآید که برر سی وضعیت اهرمهای استراتژیک و توانمندسازی کارکنان در سازمان میتواند راهگشای شناسایی عارضههایی گردد که آسیب آنها تدوین اسناد راهبردی ناکارآمد و عملکرد غیرمؤثر و بدون اهداف همگرایانه در مدیران باشد - نجارزاده، . - 1394 در این فصل از تحقیق به بررسی کلیات تحقیق شامل موارد: بیان مسئله، ضرورت انجام تحقیق، اهداف و فرضیههای پژوهش، تعریف متغیرها و اصطلاحات پرداخته خواهد شد تا شمایی کلی از تحقیق بیان شود.
بیان مساله
اجرای برنامهریزی استراتژیک همزمان با آغاز فعالیت سازمان است. برنامهریزی استراتژیکمعمولاً بخشی از یک برنامه کسب و کار تجاری، همراه با برنامه بازاریابی، برنامه مالی و عملیاتی است؛ برنامهریزی استراتژیک با آمادگی موسسه برای سرمایهگذاری جدید انجام می شود. برای مثال تو سعه یک بخش جدید، تولید عمده کالای جدید یا خط تولید جدید؛ برنامهریزی ا ستراتژیک باید حداقل سالی یک بار بهمنظور آمادهسازی سازمان جهت سال مالی جدید اجرا شود.
به عبارتی، برنامهریزی استراتژیک باید در یک زمان مشخصی با توجه به اهداف سازمانی تعیین شده و منابع در دسترس برای نیل به اهداف در طول سال مالی انجام شود. فرایند برنامهریزی استراتژیک باید حداقل در سه سال اجرا شود و اگر سازمان درحال تغییر و دگرگونی است این فعالیتها باید هر سال اعمال گردد؛ هر سال برنامههای انجام کارها به روز گردند؛ در طول اجرای برنامه های استراتژیک، پیشرفتهای اجرای برنامه باید بازبینی شود - اسکالک،. - 2013 1
با وجود مزایای برنامهریزی ا ستراتژیک، اجرای آن می تواند به پی شرفت و ارتقای سطح عملکرد سازمان های بیمه کمک نماید. پی شرفت و تو سعه بیمه با تو سعه اقت صادی ک شورها متقارن ا ست. بهبود و ضعیت اقت صادی، افزایش مبادلات و بهبود سطح ا ستانداردهای زندگی، موجب پی شرفت و تو سعه بیمه خواهد بود و متقابلا پی شرفت و ا شاعه بیمه نیز در بهبود و ضع معی شت افراد و رشد و توسعه اقتصادی کشورها موثر خواهد بود. اگر اقتصاد یک کشور، متکی به بیمه و تامین ناشی از آن نباشد بهطور حتم در معرض تهدیدهای بیشماری قرار خواهد گرفت - مظلومی و همکاران،. - 1390
شرکتهای بیمه یکی از نهادهای پویا و مهم در بسیاری از کشورهای جهان بهحساب میآیند. این شرکتها با توجه به ویژگیها و مزایایی که برای اجتماع دارند ب سیار حائز اهمیت ه ستند. آنها با انتقال ری سک از افراد جامعه به خود، موجب ایجاد آرامش و رفاه اجتماعی در جامعه میگردند. شرکتهای بیمه با حق بیمههایی که از افراد میگیرند آنها را در شرکتهای سرمایهگذاری و یا بورس سرمایهگذاری میکنند و موجب رشد اقتصادی کشورهای خود میگردند. کلید هدایت این تغییرات در ظهور و پیدایش مدیریت ا ستراتژیک ا ست که بهو سیله سی ستمهای اطلاعاتی من سجم و یکپارچه و نرمافزارهای پ شتیبانی در جهت ارضاء نیازهای مشتری حرکت میکنند - عربشاهی و همکاران، . - 1395
استراتژیها و برنامهریزی مربوط به بیمه اشخاص در شرکت بیمه پاسارگاد، همچنین نتایج حاصل از ارزیابی عملکرد نشان می دهد که در شرکت بیمه پاسارگاد تعریف واضح از اهداف سازمان نشده است؛ کمبود حس مشارکت در برنامه ها؛ نبود استراتژی تمرکز بر اولویتها و منابع کلیدی؛ فقدان مبنایی برای پی شرفت کارکنان و سازوکارهایی جهت تغییر توجه بی شتر به کارایی و اثربخشی؛ ضعف پل ارتباطی بین کارکنان و هیئت مدیره و مدیران؛ فقدان مدیریت استراتژیک و برنامه ریزی جهت افزایش بهرهوری ازطریق ارتقا کارایی و اثربخشی.
بنابراین به نظر می آید سطح عملکرد سازمانی شرکت بیمه پاسارگاد باید ارتقا یابد و برای وارد شدن به بازارهای رقابتی باید شاخص های مالی، ارائه و توسعه خدمات جدید و بازار خود را بااهمیت و تمرکز بر شاخص هایی مانند شایستگی ها و رضایت مشتری و مدیریت بهینه با استفاده از اهرمهای استراتژیک و ... ارتقا دهد. بنابراین محقق بهدنبال پا سخ این سوال ا ست که آیا بین میزان تأثیر عوامل و معیارهای ا صلی - کاهش حجم خ سارت، رهبری هزینه و رضایت مشتری - بر اجرای برنامههای استراتژیک شرکت بیمه در بخش بیمههای اشخاص تفاوت ارتباط معناداری وجود دارد؟
اهمیت موضوع تحقیق
با در نظر داشتن این نکته که پایداری و توسعه هر واحد تجاری در صنعت مورد فعالیت خود و همچنین کسب و حفظ مزیت رقابتی در مقایسه با سایر رقبا در آن به خودی خود امکان پذیر نیست و برخورداری از چنین ویژگی هایی نیازمند طراحی ، پیاده سازی و اجرای مجموعه ای از اقدامات لازم در قالب برنامه ها و رویه هایی دقیق و بررسی شده است لذا اهمیت و ضرورت بحث، محقق را بر آن داشت تا برای سازمان مورد مطالعه، شرکت بیمه پاسارگاد که مانند بسیار دیگری از صنایع فعال و پیشرو در صنعت بیمه کشور فعالیت دارد، در جهت استقرار و تقویت مدیریت استراتژیک و همچنین کسب نتایج عملکردی چشم گیر در این حوزه با عنایت به چالش ها و مسائلی که همه شرکت ها با آنها مواجه هستند پژوهشی را در راستای برنامه ریزی و تدوین استراتژیک صورت دهیم - رضایی، . - 1390
یکی از صنایع مهم در بخش خدمات، صنعت بیمه است. شرکت بیمه پاسارگاد جهت ارائه خدمات مطلوب به مشتریان، نیازمند راهکارهای خلاق و نوآورانه است؛ بنابراین این شرکت به نیروهای کارآمدی وابستهاند که به اهرمهای استراتژیک حساس هستند و یادگیری از منابع داخلی و خارجی را موردتوجه قرار میدهند. مدیران با توانایی بالا در مدیریت استراتژیک، سطح سازمان را بهبود میبخشند و به بهبود نوآوری در عملکرد سازمان کمک میکنند - سلیمان و همکاران، . - 13949
همچنین منابع انسانی که ارزشمندترین منابع سازمانها محسوب میشوند که با بهکارگیری صحیح از آنان و دیگر اجزای سازمان میتوان اهداف سازمانی را تحقق بخشید و نقش مدیریت استراتژیک در جذب و حفظ مشتریان و اهمیت اهرمهای استراتژیک در آفرینش ارزش و مزیت رقابتی بر عملکرد شرکت بیمه پاسارگاد از اهمیت زیادی برخوردار است.
به دلیل اهمیت افزایش سهم بازار و سودآوری، بهبود روند و فرایندهای مشخص تدوین استراتژیک در شرکت ها و حضور شرکتهای تازه وارد با سابقه کمتر در صنعت بیمه و رقبای جدید، رقابت در این صنعت سخت تر شده است و ایجاد استراتژیهای اساسی در شرکتها مانند رهبری هزینه دستیابی به نتایج دلخواه، همچنین ایجاد خدمات متمایز در صنعت بیمه و ایجاد نوآوری بسیار بااهمیت است. لذا در شرکت بیمه پاسارگاد هم که باید دارای ارزش رقابتی باشد با توجه به بحث مذکور پرداختن به موضوع برنامهریزی استراتژیک از اهمیت بالایی برخوردار است.