بخشی از مقاله

چکیده

به واسطه پیشرفت تکنولوژیکی در استخراج منابع فسیلی و رفع نیازهای سرمایشی و گرمایشی ساختمان ها به واسطه آن ها،معماری به سمت استفاده بیشتر و بیشتر از این منابع سوق داده شد و رفته رفته روش ها و راه حل های سنتی و بومی سازگاری با طبیعت فراموش شد بدیهی است که زندگی و کار تفریح استراحت و غیره فعالیتهای است که در فضا های طراحی شده توسط معماران صورت پذیرفته شده است و از انجا که نقاط ضعف وقوت یک ساختمان بر زیست بوم جهان تاثیر گذاشته است وظیفه حساسی بر عهده معماران است.

برای ایجاد تعادل میان سطوح تنوع زیستی بر اصول توسعه صنعت ساخت و ساز پایدار که در جهت و حفظ تنوع زیستی در شهر باید رعایت شود. می بایست مورد توجه قرار گیرد.که بهره گیری از سیستم های غیر فعال اقلیم محور می تواند تاثیر در حفظ انرژی برای نسل های آیندگان و حفط محیط زیست گام بر داشت.مقاله انجام شده به بررسی اهمیت معماری پایدار توسعه پایدار،اصول آن،نمونه استفاده شده داخلی ساختمان غیر فعال و در آخر با استفاده از نرم افزار دیزین بیلدر به مقایسه دو ساختمان یکی استفاده شده از سیستم های غیر فعال و دیگری بدون سیستم های غیر فعال پرداخته شده است و در آخر نیز نتایج پژوهش انجام شده پرداخته شده است .

-1مقدمه

ساختمان ها از جمله بخش های اصلی مصرف کننده انرژی ،در جوامع صنعتی هستند40 درصد مصرف انرژی اروپا، در خانه ها مصرف مشودهم خانه های مسکونی و هم تجاری،هر دو مصرف انرژی به صورت گرمایش آب گرم ، تهویه مطبوع،روشنایی و غیره نقش دارند که بیشتر از انرژی برق تامین می شود. - صرفه جویی در مصرف انرژی ، راهی برای روند رو به افزایش تقاضا برای انرژی در بخش تهویه مطبوع و مضرات اقتصادی و زیست محیطی آن است. امروزه دانش و آگاهی در مورد مفاهیم طراحی ساختمان با رویکرد کاهش انرژی،در حال افزایش و بسیار مورد توجه می باشد.

این کار معمولا بر اساس نتایج مطالعات تحقیقلتی گسترده انجام می شود که در آن ها فناوری های مورد استفاده برای کاهش نیاز به انرژی سرمایشی حرف اول را می زنند که به عنوان نمونه می توان به وسایل سایه ساز خارجی ،اصلاح مفاهیم مربوط به روشنایی روز همراه با کنترل هوشمند مصنوعی و تجهیزات صرفه جویی در مصرف انرژی اشاره کرد. .در سال های اخیر،گام دیگری برای استفاده از منابع سرمایشی »ارزان« برداشته شده است که سینک های حرارتی،مانند استفاده از هوای بیرونی برای سرمایش شبانه تبخیری،سرمایش تشعشعی،سرمایش زمینی به هوا،از جمله اند،اما به طور کلی،ظرفیت سرمایش این روش ها تمام انواع ساختمان ها با نیازها و شرایط اقلیمی متفاوت باشد.

-2ضرورت طراحی پایدار

»در دراز مدت طراحی پایدار یک گزینه نیست یک اجبار است.زمین با6میلیارد جمعیت خود به سرعت در حال نزدیکی به شوکی بزرگ است. انسان به راحتی در حال پوشاندن کره زمین با افراد]بشر[ می باشد ما به نابود کردن منابع آب و خاکمان پرداخته ایم و در حال نابود ساختن تنوع زیستی هستیم،خاک، آب و هوا را آلوده ساخته ایم و اقلیم را با نتایج بالقوه فاجعه آمیز آن تغییر داده ایم. - نوبرت، - 1385 در کوتاه مدت به نظر می رسد که مجبور به رعایت طراحی پایدار نباشیم با این حال این موضوع زمانی می تواند درست باشد که از آینده صرف نظر کنیم. ما به حد افراط از منابع خود استفاده می کنیم و زمین را آلوده می سازیم بدون آنکه به نیازهای فرزندانمان و فرزند، فرزندانمان توجه داشته باشیم. 

-3توسعه پایدار

توسعه پایدار عبارت است از توسعه ای که نیازهای کنونی جهان را بدون آنکه توانایی نسل های آتی را در برآوردن نیازهای خود به مخاطره بیفکند تأمین می کند . مطالعه در معماری در گذشته و نحوه تعامل انسان با محیط در آن روزگار نشان می دهد که معماری هماهنگ با طبیعت اندیشه تازه ای نیست.ایده معماری پادار که در قرن حاضردر بیشتر جوامع معماری مطرح و ضرورت زمان حاضر است.رویکردی نوین وبی سابقه نیست و از سرآغاز تمدن های کهن بشری به گونه های مختلف مورد توجه بوده است.

به عنوان نمونه خانه های کشف شده در تپه زاغه قزوین مصداقی بر وجود تفکر پایداری در نخستین تمدن ها می باشد،این مکان به عنوان یکی از نخستین مکان های استقرار مردم متدمن مربوط به اواخر هزاره هشتم تا اواسط هزاره پنجم پیش میلاد است وحاکی از توانمندی مردم این سرزمین در تعامل صحیح با محیط زیست است. اکتشافات انجام شده در این منطقه بیانگر این است که انتخاب جهت خانه ها بسیار هوشمندانه وبرپایه تفکرات پایداری محور صورت گرفته است.دراین خانه ها جهت خانه ها به گونه ای انتخاب شده که مانع نفوذ بادهای سرد در زمستان وبادهای گرم در تابستان داشته باشد.

-4اهداف توسعه پایدار

هدف اصلی توسعه پایدار،تامین نیازهای اساسی،بهبودارتقاءسطح زندگی برای همه،حفظ و اداره بهتر اکوسیستم هاوآینده ای امن تر و سعادتمندتر ذکر شده است.این نوع توسعه راه تازه ای برای رسیدن به آرمان های بشر همراه با حفظ منابع و امکانات برای آیندگان است و توسعه ای است کیفیات زندگی را مدنظر دارد.توسعه پایدار فرآیندی است که در آن سیاست های اقتصادی،مالی،تجاری،انرژی،کشاورزی وصنعت و سایر سیاست ها به نحوی طراحی می شوند که منجر به توسعه ای شوند که اط لحاظ اقتصادی،اجتماعی واکولوژی پایدار باشد و مفهوم آن انجام سرمایه گذاری به قدرکافی در زمینه آموزش بهداشت،جمعیت وانرژی به نحوی که بدهی اجتماعی برای نسل های آینده به وجود نیاید.

براساس ایده توسعه پایدار نقش انسان در ارتباط با طبیعت همچون نقش مراقبت وناظری است که دائمأ به محاسبه سود وزیان و هزینه های ناشی از اقدامات مختلف که برای انسان و سیستم های طبیعی ایجاد می گردد می پردازد.این دیدگاه به شکل بسیار زیبا و موجز در یکی از ضرب المثل های بومیان آمریکا شمالی چنین بیان بیان شده است:ما زمین را از پدران خود به ارث نبرده ایم،بلکه آن را از فرزندان خود به امانت گرفته ایم.

-5نمونه از کاربرد ایده توسعه پایدار در معماری و شهر سازی ایران باستان

شواهد تاریخی معماری و شهرسازی گویای این است که در گذشته معماری و شهرسازی ایران در توازن با محیط زیست و به عبارتی با گرایش به سمت پایداری بوم شناختی و اجتماعی،با احترام و توجه به منابع طبیعی و حفظ آن برای آیندگان شکل گرفته است. معمای زیست بومی ایران با هنرمندی استادانه ای انرژی های طبیعی را ارج نهاده و در جهت استفاده بهینه از آن ها بسیار خردمندانه و موفق عمل نموده است .به واقع پشتیبان ما گام های بلندی در جهت استفاده بهینه از آن فناوری بومی در مسیر توسعه پایدار برداشته اند.

مجموعه هایی نظیر تخت جمشید،چغازنبیل در ایران باستان،عناصری از قبیل قنات ها،آسیاب ها،یخچال هاو روستاهایی نظیر میبد،کندوان،ماسوله و مواردی از این دست تنها یکی از هزاران مصداقی هستند که مهر تایید می زنند و این ادعا که معماری پایدار و اصول آن از قرن ها پیش در سرزمین ایران وجود داشته است و معماری نوین و بدیعی نیست. خانه ها،مساجد،کاروانسرا و عناصری نظیر بادگیرها ،آسبادها،آسیاب ها،شودان ها،کلاه فرنگی ها،گودال باغچه ها،سرداب ها و ...به مدد شناخت اقلیمی بستر معماری و با عنایت به اصول صحیح معماری و تناسب ساخت و سازها با شرایط محیطی،اقلیمی و ظرفیت های زیست بومی پدید آمده و همگی بیانگر استعداد نیاکان ما در به کارگیری نیروهای طبیعی و استفاده از آن ها در جهت آبادانی و تامین آسایش،بدون تهدید و مخاطره محیط زیست می باشند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید