بخشی از مقاله
چکیده:
صنعت جهانگردی به عنوان بزرگترین و متنوع ترین صنعت در دنیا به حساب می آید. بسیاری از کشورها این صنعت پویا را به عنوان منبع اصلی درآمد، اشتغال زایی، رشد بخش خصوصی و توسعه ی ساختار زیربنایی می دانند. صنعت گردشگری امروزه به قدری در توسعه ی اقتصادی، اجتماعی کشورها اهمیت دارد که اقتصاددانان آنان را صادرات نامرئی نام نهادند.
کشور ایران از نظر منابع طبیعی جزو 10کشور برتر دنیا می باشد که می تواند از اثرات حاصل از گردشگری در کاهش مشکلات بیکاری و درآمد اقتصادی بهره مند شود اما با توجه به آمارهای موجود، ایران از این فرصت بهره ی کافی نبرده است .یکی از این منابع که می تواند بسیاری از تهدیدها را به فرصت تبدیل کند منابع موجود گردشگری در محیط روستاها می باشد در مجموع در گردشگری روستایی، باید از فراغت به عنوان یک روش برای رسیدن به توسعه پایدار روستایی استفاده کرد اساسا تنوع در زمینه های طبیعی و انسانی از عوامل موثر در توسعه ی گردشگری در هر منطقه یا کشور محسوب می شود. پژوهش حاضر نیز به بررسی کارکردهای گردشگری در راستای ایجاد اشتغال و جلوگیری از مهاجرت در روستا بدین منظورروش پژوهش توصیفی تحلیلی میدانی می باشد.
در این زمینه با مراجعه ی حضوری به این روستا به بررسی نقاط قوت و ضعف به منظور توسعه ی گردشگری براساس یافته ها مشخص شد که این روستا از نظر همجواری با رودخانه زاینده رودوطبیعت زیبا،دارابودن باغهای زیادوزمینهای کشاورزی دارای نقاط قوت می باشدوبدلیل نقاط جمعیت کم وپراکنده،آستانه جمعیتی لازم و عدم برخورداری از بسیاری از امکانات وخدمات؛ باعث محرومیت آن در برخی از زمینه ها از جمله خدماتی، تجاری، اداری، بانکی و...شده است و این موارد برخی از نقاط ضعف این روستا می باشد. مجموعه روستایی مارکده و قوچان واقع در دهستان هوره از توابع بخش سامان شهرستان شهرکرد می باشد.
روستای مارکده روبروی روستای قوچان واقع شده به گونه ایی که عرض رودخانه زاینده رود فاصله بین این دو روستا محسوب می گردد و امروزه بوسیله پل بتن آرمه ای که روی رودخانه بین دو روستا ساخته شدهعملاً این دو روستا را به هم متصل نموده است. روستاهای مذکور همجوار یکدیگر و قوچان در غرب مارکده واقع گردیده ,روستای مورد مطالعه با جمعیتی در حدوده2207 نفر، مساحتی بالغ بر 38 هکتار را به خود اختصاص داده و به دلیل نزدیکی به رودخانه زاینده رود از اهمیت خاصی برخوردار گردیده است.
B1مقدمه
تحولات جامعه روستایی ایران پس ازدهه 40به لحاظ تغییرات اساسی وزیربنایی درجهت گیری های محورتوسعه که بیشترمتاثرازسیاست های استعمارگرانه استکبار جهانی بودمنجربه اضمحلال روستاهاودرنتیجه بروز مشکلات ومعضلات اساسی درکشورگردیداین تحولات نه تنهادرکشورمابلکه درتعدادزیادی ازکشورهای درحال توسعه یاتوسعه نیافته اتفاق افتاد.
باعنایت به این که تحقیق اهداف توسعه ملی مستلزم توجه مجردبه احیاوتوسعه مراکزمناطق روستایی است وازطرفی عدالت اجتماعی واهداف عالی وسیاست های بشردوستانه انقلاب اسلامی نیز این توجه وحمایت راتشدید می نماید،لذابرنامه ریزی ورسیدن به روش های علمی تر دربهبودکیفیت سکونتگاه های روستایی وایجادمحیط زیست سالم تردراین مراکزرابایدجزءوظایف اجتناب ناپذیردولت دانست. - singer,1694 - نتیجه گیری کرد که در مطالعات گذشته فرض بر این بود که نیروهای مولد مدرنیزاسیون مرتبط با شهر نشینی در توسعه ی روستایی وزن بیشتری نسبت به نقش انگلی آن دارد.
- - lockwood ,1999 چنین بیان کرد که دغدغه ی اصلی سازمان های بین المللی به اندیشمندان و مراکز علمی و تحقیقاتی در هزاره ی سوم، بروز معضلات محیط زیست و روند فزاینده ی آن است که در آن ها انسان معمولا هم به عنوان عامل تاثیر گذار هم به مثابه ی قربانی این بحران به شمار می رود. - ,1999 shabanali fami - اشاره نمود که هدف اصلی انگاره های سنتی و قدیمی در مقوله ی توسعه، دستیابی به رشد اقتصادی به هر قیمتی است.
- bernroider,2002 - بیان کرد که در برنامه ریزی راهبردی لازم است برای تدوین راهبردی نهایی، همه ی عوامل به مثابه بخشی از روند این نوع برنامه ریزی در چارچوب روش تجزیه و تحلیلSWOT در نظر گرفته شود، از این رو برنامه ی راهبردی از راه های مهم حمایتی برای تصمیم گیری و استفاده های مشترک در تحلیل سیستماتیک عوامل خارجی و داخلی محیط به شمار می آید. - duglas,2005 - اذعان داشت که در دیدگاه سنتی دستیابی به رشد سریع، تنها در سایه ی ایجاد الگوهای نمونه توسعه ی صنایع شهری است که به نحو بارزی مانع توسعه ی روستایی بود.
- yoksel v dugdaviran,2007 - اظهار نظر کردند که مدیریت راهبردی در جایگاهی که بالاترین سطح از فعالیت های مدیریتی است میتوانند به مثابه جمع بندی تصمیم گیری ها برای تعریف فعالیت های بلند مدت سازمان در نظر گرفته شود. - tradoas almonackyd ,2007 - به این نتیجه رسیدند که کاربران عمومی یا سیاست مداران، عموما فرآیند برنامه ریزی راهبردی را چونان وسیله ای برای توسعه ناحیه ای و منطقه ای به کار می گیرند.
- ابراهیمی - 1385, پژوهشی با عنوان آسیب شناسی محیط زیست شهری در توابع شهر سردشت نشان داد که با توجه به اینکه در نواحی غرب کشور حملات و بمباران های ناشی از جنگ بیشتر بوده است تاثیرات مخرب بیشتری بر افراد ساکن در آن منطقه وارد شده است. به همین جهت سعی شده است که امکانات بیشتری در این مناطق به خوصوص برای جانبازان، آزادگان و...فراهم گردد.