بخشی از مقاله

چكيده

با توجه به رشد سريع سازمانها و نياز آنها به جذب نيروي انساني متخصص، شركت ها يكپارچه سازي و ايجاد عدالت در پرداخت ها را يكي از ماموريتهاي اصلي خود ميبينند. از اين رو نياز به روشي جامع و استاندارد به منظور اجراي جبران خدمت در فرآيند هاي منابع انساني كشور بيش از پيش احساس ميشود. آناليز شغل فرآيند بررسي سيستماتيك وظايف، ماموريتها و مسئوليتهاي شغل توسط مديريت در سازمان است. در اين مطالعه سعي شده است انجام مدل گريدينگ شغل و شاغل به روش هي گروپ كه براي اولين بار در صنعت ريلي كشور اجرا گرديده است به تفصيل توضيح داده شود.

روش مذكور شغل را جهت شناسايي دقيق در سه مرحله چگونگي انجام كار، حلمسئله و مسئوليت بررسي مينمايد. مهارتهاي مورد نياز براي انجام شغل به صورت مناسب، ميزان خودگرداني شغل و تلاشهاي ذهني مورد نياز براي انجام شغل است.  اما مزيت اين روش امكان پرداخت عادلانه تر نسبت به روش هاي موجود در مسئله حقوق و دستمزد، داشتن مكانيزم مناسب براي پرورش و نگهداشت نخبگان و رهبران آينده سازمان و انطباق پذيري با انواع شرايط اقتصادي ميباشد.

همچنين منحصربهفرد بودن مشاغل در صنعت ريلي و عدم وجود شرح مشاغل مشابه در اين صنعت از ديگر فاكتورهايي بود كه ضرورت انجام طبقه بندي مشاغل را مهم مينمود. نتايج حاصل شده در اين مطالعه در انتهاي تحقيق مشخص گرديده است كه به وضوح كارايي آن در طبقه بندي و رتبه بندي شغلها قابل رويت ميباشد.

چكيده: با توجه به رشد سريع سازمانها و نياز آنها به جذب نيروي انساني متخصص، شركت ها يكپارچه سازي و ايجاد عدالت در پرداخت ها را يكي از ماموريتهاي اصلي خود ميبينند. از اين رو نياز به روشي جامع و استاندارد به منظور اجراي جبران خدمت در فرآيند هاي منابع انساني كشور بيش از پيش احساس ميشود. آناليز شغل فرآيند بررسي سيستماتيك وظايف، ماموريتها و مسئوليتهاي شغل توسط مديريت در سازمان است. در اين مطالعه سعي شده است انجام مدل گريدينگ شغل و شاغل به روش هي گروپ كه براي اولين بار در صنعت ريلي كشور اجرا گرديده است به تفصيل توضيح داده شود.

روش مذكور شغل را جهت شناسايي دقيق در سه مرحله چگونگي انجام كار، حلمسئله و مسئوليت بررسي مينمايد. مهارتهاي مورد نياز براي انجام شغل به صورت مناسب، ميزان خودگرداني شغل و تلاشهاي ذهني مورد نياز براي انجام شغل است. اما مزيت اين روش امكان پرداخت عادلانه تر نسبت به روش هاي موجود در مسئله حقوق و دستمزد، داشتن مكانيزم مناسب براي پرورش و نگهداشت نخبگان و رهبران آينده سازمان و انطباق پذيري با انواع شرايط اقتصادي ميباشد.

همچنين منحصربهفرد بودن مشاغل در صنعت ريلي و عدم وجود شرح مشاغل مشابه در اين صنعت از ديگر فاكتورهايي بود كه ضرورت انجام طبقه بندي مشاغل را مهم مينمود. نتايج حاصل شده در اين مطالعه در انتهاي تحقيق مشخص گرديده است كه به وضوح كارايي آن در طبقه بندي و رتبه بندي شغلها قابل رويت ميباشد.

١.مقدمه

با توجه به رشد سريع سازمانها و نياز آنها به جذب نيروي انساني متخصص، شركت ها يكپارچه سازي و ايجاد عدالت در پرداخت ها را يكي از ماموريتهاي اصلي خود مي بينند. سازمان ها به منظور ايجاد فضايي رقابت پذير نياز به روندي براي شناخت شغل ، رتبه بندي افراد و سيستم حقوق و دستمزد با كارايي بالا دارند. در اين مطالعه تجزيه و تحليل شغل به روش هي گروپ بررسي گرديده و شغل ها با سه فاكتور چگونگي انجام كار، حل مسئله و مسئوليت طبقه بندي مي گردد.

تعيين ويژگيها و طبقه بندي شغل كمك شاياني به مديريت جهت انتخاب نيروها با عملكرد مناسب خواهد كرد، پايه و اساس سازمان وظايفي است كه به وسيله اعضاي آن انجام ميگيرد اين وظايف بايد متناسب با يكديگر و داراي هماهنگي درجهت رسيدن به اهداف سازمان باشد. آناليز شغل فرآيند بررسي سيستماتيك وظايف، ماموريتها و مسئوليتهاي شغل توسط مديريت در سازمان است.

اين فرآيند شامل سطح تصميم گيري توسط شاغل در دستههاي مشاغل سازمان، مهارتهاي مورد نياز براي انجام شغل به صورت مناسب ، ميزان خودگرداني شغل و تلاشهاي ذهني مورد نياز براي انجام شغل است. ماشينهاي به كار رفته، گزارشهاي تكميل شده و مسئوليتهاي مالي يا ديگر مسئوليتها بايد در تجزيه و تحليل شغل در نظر گرفته شوند. شرايطي كه كار در آن انجام مي شود نظير دما، نور، بخار و گازهاي آزاردهنده نيز بايد مورد توجه و آزمون قرار گيرند.

در اينجا تاكيد از توصيف وضع فعلي به تجويز آنچه كه در آينده بايد باشد، تغيير ميكند. كارفرمايان معتقدند چيزي كه موجب حركت در جهت نيل به اهداف سازماني ميشوند در واقع همان مشخص نمودن وظايفي است كه انتظار ميرود كاركنان آنها را به درستي انجام دهند. همچنين بايد اين اطمينان حاصل گردد كه فعاليتها به درستي در مشاغل سازماندهي شوند تا كارفرمايان بتوانند سيستم پرداخت عادلانهاي داشته باشند، به طور خلاصه كارهايي كه به كاركنان در هر سطح سپرده مي شود بايد طوري باشد كه قادر به انجام آنها باشند.

اما نكته مهم از ديد كاركنان اين است كه ابتدا درك درستي از آنچه انتظار مي رود داشته باشند، از وظايفي كه انجام ميدهند لذت ببرند و در قبال آنها به درستي پاداش بگيرند، اين امر در بين تمامي كاركنان مشترك است كه كاري كه انجام ميدهند مهم و قابل احترام تلقي شود. در جدول ١ برخي اصول تجزيه و تحليل شغل به روش هي گروپ اشاره شده است كه در آن به طور مشخص به تجزيه و تحليل شغل به روش اصولي اشاره دارد. يكي از گامهاي مهم و ابتدايي آناليز شغل تهيه شناسنامه شغلي براي تمام شغلهاي موجود در چارت هاي سازماني ميباشد، براي تهيه يك شناسنامه شغلي مناسب و كارا مي بايست مراحل ذيل را با دقت پيگيري شود:

-    هدف شغل

-    مسئوليتهاي شغل

-    شاخصهاي عملكردي

-    زمينههاي شغلي

-    شاخصهاي دانش، مهارتها، تجربيات و شايستگيها

-    ابعاد شغل

اما كارايي اين روش زماني روشن خواهد شد كه مقايسهاي جامع از روشهاي موجود در بحث گريدينگ و آناليز شغل انجام پذيرد. در ادامه به بررسي مراحل مدل هاي موجود در تجزيه و تحليل شغل خواهيم پرداخت.

١.تجزيه و تحليل شغل به روش اونت١: اين امكان را براي كاربر فراهم ميكند كه اطلاعات را از منظر حرفهها - از طريق محور قرار دادن شرح شغل - يا از منظر كاركنان - از طريق محور قرار دادن ويژگي هاي كاركنان - مورد بررسي قرار دهد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید