بخشی از مقاله
چکیده
بخش هایی از مطالب این مقاله برگرفته از تحقیقاتی است، برای بهتر شدن نمای شهری، به منظور جذب توریسم و همچنین تاثیر گذاری آن در اقتصاد کشور و معیشت مردم و در کنار آن، نشان دادن فرهنگ اصیل کشورمان به تمام مردم دنیاست. دربحث نمای شهری اگر به تخصص احترام بگذاریم و قوانینی برای اجرای تخصص در نظر بگیریم هیچ وقت به لحاظ منظر شهری دچار ناهنجاری نخواهیم شد. البته باید در نظر بگیریم که نمای شهری تنها یک موضوع تکنیکی و یا فقط به منظور زیبایی شناختی نیست، بلکه می تواند موجب موفقیت یا ناکامی یک فرهنگ شهری به شمار رود.
ایجاد نماهای شهری هارمونیک با حفظ آزادی و خلاقیت و نشان دادن ارزش های معماری اصیل ایرانی و همچنین در طراحی بناها حفظ استقلال در سبک و خلاقیت هایشان نسبت به بناهای مجاوررا در نظر بگیریم البته باید به این نکته توجه داشت که بعد زمان یکی از موثر ترین عوامل در نمای شهری می باشد. روح زمان نوع تفکر احساسات یک مقطع زمانی را تشریح می کند و در معماری یکی از گرایشهای مهم معماری مطرح می باشد. با این پژوهش امید به این داریم که دیگر شاهد معماری خیابانی که پدیده ایی نا تاریخی در کشورمان بوده است نباشیم و دانش طراحی شهری به ابعاد کیفی شهر و فضای شهری بیشترین توجه را داشته باشد.
مقدمه
بررسی سیستماتیک فضای شهری و معرفی ویژگی های عمومی عناصر و ساختارهای شهری از اهمیت زیادی برخوردار است. عناصر و ساختارها، فضای شهری را تحت تاثیر قرار می دهند، فضای شهری بر عناصر تاثیر می گذارند و در واقع به صورت باز خوراند تاثیر گذار و تاثیر پذیر از یکدیگر عمل می پذیرند - قنبری و محمدی، . - 1383 بدون شک نماهای شهری مرز میان حقوق فردی و خصوصی و حقوق عمومی است یعنی همان جایی که شهر و حوزه مصالح عمومی ساخته می شود - فروزانی، . - 1391
اگر گفته شده راه حل میانه و سنتز حق خصوصی و حق عمومی منجر به نتیجه نشده بدون شک مربوط به وضعیت در حال گذار ماست که دیالکتیک جامعه مدرن مان هنوز نتوانسته در مسیر ما شدن قرار بگیرد و و از این جهت است که چیزی به نام شهر ساز و برنامه ریزی در این مملکت نداریم. تا زمانی که تفکر و تعین برنامه ریزی در معنای جدیدش در فضاهای شهری و منطقه ای ما در مبانی و روش، منطق خودش را که برآمده از شرایط انضمامی تاریخی ماست را نیابد نه از نماهای شهری هارمونیک با حفظ آزادی و خلاقیت خبری است و نه می توان امیدی به بازیابی ارزش های معماری اصیل ایرانی و اسلامی گذشته تاریخی مان را داشت.
مالکین با حفظ حقوق خصوصی شان موظف به تبعیت از برنامه و نقشه شهر و ضوابط آن مانند کاربری، تراکم های مجاز و ضوابط نمای شهری هستند. این برنامه باید در درون خود عدالت و انصاف را رعایت کند که مفاهیمی چون منطقه بندی، حق توسعه و... می توانند در این جهت به کارآیند - فروزانی، . - 1391 طراح امروزی در پی راه هایی پیوند معماری خود با محیط است و در این راه با مشکلاتی نه بی شباهت با آنچه نسل گذشته به حل آنها پرداخته، روبه روست.
مشکلات بصری علی رغم تغییر مصالح و فنون، همان مشکلات گذشته هستند. حتی بسیاری از ساختمان های مدرن با مصالحی از قبیل آجر و چوب ساخته می شوند. به همان شکلی که درطی قرن ها به کار گرفته می شده است - قائمی، . - 1387 دراین پژوهش با روش کتابخانه ای و روش های تحلیلی- توصیفی به بررسی و ارزیابی جایگاه نما در ساختمان سازی می پردازیم.
احترام به تخصص ها
باید بتوان تمایز روشنی میان نسخه شهرساز و معمار قایل شویم. دستورالعمل های شهرسازی منتج از پروژه های شهری دربر گیرنده مفهوم عناصری چون لفاف فضایی ساختمان، خطی بودن یا نبودن آنها، قرارگیری در زمین، تراکم، تخلخل زمین و غیره است، در حالی که دستورالعمل معمار عمدتا شامل پیش آمدگی ها، خط بام، رنگ ها، مصالح و مشخصاتی از این قبیل می شود که باید امکان تعبیه سلیقه مالک در مورد آنها وجود داشته باشد. باید نخست ضوابط شهرسازی را از ضوابط معماری، تفکیک کرد - فلیپ روو،. - 1391
یکی از اولین اقداماتی که طراح شهری در ابتدای تهیه هر طرح توسعه انجام می دهد، تعیین چشم انداز و دورنمای شهر است. تعیین این امر نقش اساسی در تعیین چارچوب طرح ها دارد و مسیر حرکت و گام بعدی توسعه شهری را معین می کند - سلطانی آزاد، . - 1381 معماری خیابانی پدیده ای ناتاریخی در کشورمان بوده است که در نیم قرن اخیر شکل گرفته است. نبود این سابقه و از طرفی تقارن ظهور این پدیده با دوران معماری مدرن و تفکری که بر آن حاکم بوده است، به ایجاد نوعی تقابل بین معماری با زمینه منجر شده است.
با اینکه برولین در کتاب خود به نمونه های اروپایی و آمریکایی پرداخته، با این حال این نمونه ها می تواند برای معماران ماآموزنده باشد. مهم آن است که بناها بتوانند با حفظ استقلال در سبک و نوآوری هایشان نسبت به بناهای مجاور در همزیستی مسالمت آمیز قرار گیرند - قائمی، . - 1387 هرچند کلیت فضای شهری و حتی سیستمهای فراتر که نظام شهری در چهارچوب آنها فعالیت می کند در عملکرد توریستی یک شهر موثر هستند، لیکن نقش برخی عوامل در این فرآیند آشکارتر است.
تعدادی از این عوامل که دارای فضای مشخصی هستند و نمود کالبدی دارند عوامل مکانی، و برخی دیگر که در رفتار و منش شهروندان هویدا می شوند عوامل غیر مکانی نامیده می شوند. این دو دسته عامل در ارتباط با هم، در شکل گیری و توسعه جریانهای توریستی نقش اساسی بر عهده دارند. عوامل مکانی نظیر آثار و بناهای تاریخی، مجموعه های گذران اوقات فراغت، تسهیلات ارتباطی و اقامتی هستند که می توان آنها را با سرمایه گذاری کوتاه مدت برای جلب توریست مهیا نمود، لیکن عوامل غیر مکانی نظیر اعتقادات، باورها، برخوردارهای جامعه میزان با توریستها، نیازمند حمایتهای سیاسی و تلاشهای فرهنگی می باشند تا زمینه تعامل و برخورد مناسب بین توریست و میزبان فراهم شود و نتایج مطلوبی حاصل گردد.
به عبارت دیگر، در نتیجه ارتباط هماهنگ عوامل مکانی و غیر مکانی، فضایی حاصل می شود که کانال - ام، سی، کانال - 1از آن به عنوان فضای توریستی نام برده و آن را از مشخصه های جوامع صنعتی می داند. به نظر وی فضای توریستی مجموعه های سیستماتیک از فضاها و فعالیتهای مرتبط با توریسم می باشد - پرسی،. - 1998 2 جانسن- وربکی3عوامل عناصرتشکیل دهنده توریسم شهری را به سه دسته: عوامل اولیه، مشتمل بر تسهیلات فرهنگی- ورزشی و سرگرمی، عناصر کالبدی و پدیده های فرهنگی - اجتماعی، عوامل ثانویه، شامل محلهای اقامتی، تسهیلات تجاری و بازارها و عوامل تکمیلی، تسهیلات پارکینگ، دسترسی و تسهیلات توریستی تقسیم کرده است - قربانی، . - 1382
معرف و همکاران - - 1385 در مقاله طراحی مناسب نما و پوسته خارجی ساختمان، روشی موثر برای جلوگیری از رخداد معیان در سیستمهای سرمایش تابشی سقفی را مورد بررسی قرار داد.هر چند که نمای خارجی ساختمان پارامتری است که معمولا توسط معماران و با در نظر گرفتن جنبه زیبایی و نمود ظاهری ساختمان انتخاب می شود، ولی تحقیقات حاکی از آنست که نما یکی از عوامل تاثیرگذار بر شرایط حرارتی فضایی داخل ساختمان است. این امر به ویژه در مورد نمای دیوارهای در معرض تابش آفتاب اهمیت بیشتری می یابد.
ضریب جذب حرارت تابشی نمای ساختمان بیش از سایر خواص آن بر شرایط حرارتی ساختمان تاثیر می گذارد. سلطانی آزاد - - 1381در مقاله طراحی شهری و جایگاه آن در سلسله مراتب طرح های توسعه شهری به بررسی و مطالعه می پردازد. تجربه سه دهه اخیر شهرسازی کشور ، نشان از تاکید بر برنامه ریزی کاربری زمین، برنامه ریزی حمل ونفل و طراحی شبکه گذربندی دارد.