بخشی از مقاله

چکیده

سامانه تشخیص هوشیاری، سیستمی جهت تشخیص به موقع عدم هوشیاری راننده است که تشکیل یافته از یک دوربین قرارداده شده در جلوی راننده جهت بررسی و آنالیز رفتار راننده به صورت بر خط می باشد. در این سامانه با تشخیص حالات صورت و چشمهای راننده در صورتی که چشم راننده برای مدتی بیش از یک پلک زدن بسته شود، یا سر در وضعیتی قرار گیرد که در آن صورت تشخیص داده نشود، به معنی عدم توجه راننده به سمت جلو و جاده میباشد، که دستگاه فورا اقدام به هوشیار سازی راننده مینماید.

در این طراحی که بر اساس زیر ساخت موجود در پلیس راهور کشور صورت گرفته است. در صورت تشخیص عدم توجه و خواب الودگی راننده، در گام اول با هوشیار سازی راننده و سرنشنیان خودرو و در صورت عدم توجه بصورت خودکار اطلاعاتی از قبیل شماره پلاک خودرو، نام و شماره گواهینامه راننده به پلیس ارسال می گردد تا خودرو در اولین بازرسی مورد بررسی قرار گیرد.

-1 مقدمه

تصادفات رانندگی یکی از رایج ترین عوامل مرگ و میر در دنیا می باشد. بنا به اخرین گزارش سازمان بهداشت جهانی ابران رتبه اول در تصادفات جادهای خاورمیانه را دارد - نمودار شماره یک - . همانگونه که در این نمودار نشان داده شده است تعداد تلفات در تصادفات جادهای ایران به میزان 25224 نفر میباشد که معادل 34/1 در صد به ازای هر 100 نفر مییاشد. که این میانگین در حدود یک و نیم برابر بیشتر از میانگین جهانی، تلفات جادهای است. لذا ایران جز منطقه قرمز خطرناک در رانندگی جاده ای و جز 5 کشور اول دارای جاده های مرگبار، طبق بندی می شود.

در میان عوامل ایجاد تصادفات عوامل موثر را می توان به چهار طبقه دسته بندی نمود: جاده - ویژگی هندسی راه، خصوصیات جریان ترافیک - ، وسایل نقلیه - توانایی وسیله نقلیه، نقص فنی قطعات - ، عوامل انسانی - خصوصیات راننده، رفتار راننده و توانایی فیزیولوژیکی و روحی راننده - محیط - شرایط جوی - .

بنا به تحقیق صورت گرفته این عوامل بصورت بصورت زنجیره وار به یکدیگر متصل می باشند.

نمودار :1 گزارش سازمان بهداشت جهانی در تصادفات جاده ای خاور میانه

در میان این عوامل خوابآلودگی رانندگان یکی از عوامل تاثیرگذار در وقوع تصادفات شدیدجادهای سراسر جهان است که همه ساله قربانیان زیادی میگیرد. بسیاری از گزارشات، مهمترین عامل در یکصد هزار مورد تصادف که 76 هزار مجروح و1500 کشته بر جای گذاشته خواب آلودگی رانندگان بوده است. طبق مطالعهای که روی علل تصادفات در انگلیس صورت گرفته، حدود 10 درصد تمام سوانح رانندگی در رابطه با خوابآلودگی بوده است و نکته قابل توجه اینکه 20 تا 30 درصد از تصادفات رانندگان حرفهای ناشی از اختلالات خواب و خواب آلودگی است.

مطالعات انجام شده روی رانندگان وسایط نقلیه سنگین نشان داده است که خوابآلودگی روزانه یکی از مهمترین و شایعترین عوامل موثر در وقوع تصادفات جادهای است. این مورد در وسایل نقلیه حمل و نقل عمومی مانند کامیونها و اتوبوسهای مسافربری حدود 24 درصد بوده که با توجه به اهمیت و شدت نیازمند توجه بیشتری است .  بر اساس مطالعهای که در سال 2006 میلادی در آمریکا روی رانندگان کامیونهایی که مسافتهای طولانی را طی میکنند انجام شد، نشان داد که حدود 47 درصد از آنها در زمان رانندگی در طی روز دچار خوابآلودگی میشوند.

طبق بررسی های انجام شده حدود 1/9تا 3/9درصد تصادفات ناشی از خواب آلودگی و عدم هوشیاری راننده میباشد.[3] با توجه به موارد مذکور طراحی سیستمی که بتواند خواب آلودگی و عدم هوشیاری راننده را تشخیص دهد و بتواند به موقع اقدامات لازم را انجام دهد محسوس میباشد. تاکنون روش های مختلفی برای هوشیار سازی رانندگان معرفی شده است .[6,5] یکی از جامع ترین روش ها بررسی حالت صورت راننده است زیرا که صورت راننده حاوی اطلاعات وسیعی از علائم خواب آلودگی راننده میباشد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید