بخشی از مقاله
چکیده :
مسائل و مشکلات پیش آمده در مجموعه فن هاي برج خنک کن نیروگاه بیستون، سبب اصلی طراحی و اجراء این پروژه بوده است. فشار زیادي که در ابتداي راه اندازي جهت غلبه بر لنگر سکون پره ها و بحرکت درآوردن آنها به الکتروموتور وارد می گردد، باعث داغ شدن و تغییر خاصیت عایق هاي الکتریکی و در برخی موارد سوختن سیم پیچی - استاتور - آن می شود. شایان ذکر است تا کنون که حدود 17 سال از سروع بکار واحدهاي نیروگاه و طبعاً کولینگ تاور هاي دو واحد که مجموعاً 20 دستگاه فن را شامل می شود.
می گذرد، 24 مورد صدمه دیدن استاتور و نهایتاً ترمیم و سیم پیچی مجدد گزارش گردیده است. همچنین وجود مانع ومقاومت درراه اندازي، به دلیل لنگر سکون پره ها، باعث پدیده Take off دینامیکی روتور شده که به مرور موجب لقی پوسته بیرینگ هاي موتور و خراب شدن زودهنگام آنها گردیده که این معضل هزینه زیادي را تابحال به نیروگاه تحمیل نموده است.
پروژه طراحی و ساخت کوپلینگ با ظرفیت انتقال توان 160 کیلووات به منظور راه اندازي نرم و تدریجی بدون واردآمدن فشار اولیه به الکتروموتور در لحظه استارت و با هدف جلوگیري از صدمه دیدن مجموعه موتور و گیربکس، طراحی گردید. این پروژه شامل دو بخش طراحی و ساخت بوده که فصل ابتدایی بخش ساخت مربوط به انتخاب جنس قطعات کوپلینگ براساس پارامترهاي مختلف می باشد. . جهت سهولت درنتیجه گیري، در بخش طراحی از یک سري جداول آماده کمپانی هاي سازنده که سایز قطعات را مشخص می نماید، استفاده گردیده است.
مقدمه
فکر استفاده از کوپلینگ هاي هیدرولیکی از همان ابتداي راه اندازي و تحویل گیري نیروگاه - در سال - 1373 با مشاهده افزایش آمپر بیش از حد در راه اندازي الکترموتورهاي فنهاي کولینگ تاور طی تستهاي بعمل آمده، در ذهن محقق شکل گرفت. بدلیل نبودن کوپلینگ هیدرولیکی با ظرفیت 160 کیلووات در بازار داخلی، در اوایل سال 1381 پروژه اي تحت عنوان »طراحی و ساخت کوپلینگ هاي هیدرولیکی جهت انتقال دور و راه اندازي نرم الکتروموتور 160 کیلووات فن کولینگ تاور نیروگاه حرارتی بیستون« به کمیته تحقیقات برق منطقه اي غرب، جهت تصویب ارائه گردید.
پروژه مذکور پس از انجام کارشناسی هاي اولیه و تأیید هیأت داوران، با تعیین کارشناس ناظر پروژه در پاییز 1381 عملاً شروع و در زمستان 1382 ضمن انجام تستهاي مربوطه به پایان رسیده و در مورخه 82/12/9 بر روي یکی از فنهاي کولینگ تاور واحد دو نصب گردید که تا مورخه 87/12/25 یعنی بمدت 5 سال بطور شبانه روزي و بدون هیچ گونه ایراد به کار خود ادامه داد تا اینکه در حین تعمیرات اساسی واحد دو و در حال پایین آوردن موتور از روي کولینگ تاور، کوپلینگ هیدرولیکی از موتور جدا شده و به زمین سقوط می نماید که بر اثر این حادثه کوپلینگ صدمه دیده و در حال حاضر خارج از سرویس است. اندازه گیري هاي بعدي نشان داد که وجود کوپلینگ علاوه بر نصف کردن زمان آمپر راه اندازي ، نوسانات آمپر را نیز در حین کار مستهلک می سازد:
- شرح مقاله و روش تحقیق
فصل -1 معرفی کوپلینگ هیدرولیکی - هیدروکوپلینگ -
کوپلینگ هیدرولیکی چیست؟
وسیله ایست مدور و بشقابی شکل که بلافاصله پس از موتور قرار گرفته و جهت مصارف ذیل بکار می رود :
- را ه اندازي آرام و با شتاب کم ، حتی براي بارهاي سنگین و بدون فشار آمدن به موتور
- انتقال نیرو بدون تماس مکانیکی و عمر طولانی بدون نیاز به سرویس
- جلوگیري از انتقال ارتعاش و ضربه به موتور و دستگاه
- تنظیم و محدود کردن گشتاور در زمان را ه اندازي با تغییر مقدار روغن ورودي - این نوع هیدروکوپلینگ از بحث پروژه خارج است -
- قطع مدار قدرت توسط فیوز حرارتی در زمانی که فشار بیش از حد به موتور وارد می شود - در این هیدروکوپلینگ بکار رفته است -
- امکان استفاده از آب بجاي روغن جهت ایمنی بیشتر در معادن و پیشگیري از خطر انفجار - در بعضی از مدلهاي مخصوص و سفارشی -
اصول کارکرد هیدروکوپلینگ :
هر گاه دو پنکه برقی را روبروي هم در فاصله کمی از یکدیگر قرار دهیم و یکی از آنها را توسط نیروي برق به حرکت در آوریم، پنکه اي که خاموش است بکمک جریان هواي پنکه اول ، ابتدا به آرامی و سپس به تندي حرکت کرده و بالاخره تعداد دوران آن در واحد زمان، با پنکه اول تقریباً مساوي می شود. در اینجا نیز هیدروکوپلینگ ابتدا نیروي موتور را به روغن، و روغن نیرو را به دستگاه گیربکس یا ماشین انتقال می دهد.
چون انتقال نیرو توسط روغن به آرامی انجام می گیرد، می توان بارهاي سنگین را آسان و آرام راه اندازي نمود. سیستم داخلی کوپلینگ از یک پروانه ورودي تشکیل شده که عملکرد آن مانند یک پمپ روغن می باشد. این پروانه با نیروي گریز از مرکز روغن را از یک قسمت کوپلینگ به قسمت بعدي پرتاب و فشار روغن ایجاد شده، باعث حرکت قسمت بعدي می گردد. این قسمت که دراثر فشار روغن به حرکت درمی آید از یک پروانه خروجی تشکیل شده و عملکرد آن مانند پروانه توریبن می باشد.