بخشی از مقاله

چکیده:

روشهاي ژئوماتیک امروزه به عنوان مجموعه اي از کارآمدترین روشها در تجزیه و تحلیها و تفسیرهاي مربوط به موضوعات مطرح در برنامه ریزي شهري چشم اندازهاي روشنی پیش روي متخصصان و دست اندرکاران این عرصه قرار داده است. از طرف دیگر پیشرفت روزافزون سیستمهاي ژئوماتیک و کاربرد آن در برنامه ریزي شهري و جهت گیري مدیریت شهري کشور در جهت استفاده از این سیستمها در مدیریت و خدمات شهري می توان از توانایی هاي ژئوماتیک به عنوان ابزاري در شناسایی مشکلات شهري بر اساس معیارها و شاخصها سود جست.

پیاده سازي سیستم ژئوماتیک با نگرش به موضوعات شهري علاوه بر زمینه سازي گرایش مدیریت شهري در بکارگیري سیستمهاي نوین مدیریتی، ضمن استفاده از کاربردهاي گسترده این سیستمها در مدیریت شهري، نیاز مدیران براي شناسایی بافتهاي شهري بر اساس ملاکهاي مختلف با پارامترهاي متفاوت را برآورده می سازد. تعیین جایگاه ژئوماتیک متشکل از فتوگرامتري، سنجش از دور، لیزراسکن، نقشه برداري زمینی و سیستم اطلاعات جغرافیایی در عرصه هاي مختلف مطالعات شهري محورهاي اصلی مورد بحث در این مقاله می باشند که ازنقطه نظرهاي کاربرد و مدیریت این نوع اطلاعات مورد بررسی قرار خواند گرفت. 

مقدمه

مبحث اندازه گیریهاي هندسی از جمله مباحث مطرح در بسیاري از کاربردهاي پژوهشی و اجراي در مطالعات شهري به شمار می رود. ضرورت تعیین موقعیت و وضعیت عوارض، اطلاع از شرایط فیزیکی و توپوگرافی محیط شهرها ، تهیه نقشه هایی از پلان سایتهاي شهري، تهیه پروفیل هایی از مقاطع مختلف عوارض شهري ، تولید مدلهاي هندسی مرمت و بازسازي بافتهاي تاریخی و فرهنگی در شهرها و ... از جمله مواردي هستند که اهمیت ژئوماتیک را در کاربرهاي برنامه ریزي شهري روشن می سازند - . - 3

استفاده از روشهایی که امکان استخراج اطلاعاتی با حداکثر دقت و در حداقل زمان ممکن فراهم آورند؛ همواره مورد توجه متخصصان و محققان شهري قرار گرفته است. مشکلات ناشی از بکارگیري روشهاي سنتی در تهیه مدلها و نقشه هاي مورد نیاز درمقیاسهاي مختلف باعث بروز مشکلاتی در انجام مدلسازي مورد نیاز در مطالعات شهري شده است که از آن جمله می توان به صرف زیاد و هزینه زیاد وخستگی نیروي انسانی در فعالیتهاي تهیه طرحهاي مرمت و بازسازي شهرها معماري و ... اشاره نمود - . - 2

کاربرد شاخه هاي ژئوماتیک در برنامه ریزي شهري

-  فتوگرامتري برد کوتاه و جایگاه آن در مطالعات شهري

چنین روشهایی در پروژه هاي بسیار دقیق میراث فرهنگی در شهرها از قبیل بررسی فرسایشها، جابجایی ها و سایر تغییر شکلهاي هندسی آثار باستانی در نواحی شهري و همچنین مدلسازي دقیق اشیاء و عوارض میراث فرهنگی کاربرد دارند. اندازه گیري المانهاي غیر قابل رویت - منحنیها، خطوط و ... - خصوصیات اجزاي هندسی تشکیل دهنده اشیاء تاریخی و فرهنگی - شعاع کمانها، قطر و ضخامت صفحات ، طولها و زوایا و... - می تواند در مستندنگاري دقیق این آثار در دوره هاي مختلف زمانی مورد بررسی قرار گیرند.

 در بررسی روند فرسایش بافتهاي تاریخی شهرها فتوگرامتري می تواند اطلاعاتی از قبیل میزان فرسایش، علل فرسایش و سرعت فرسایش را دراختیار کارشناسان مرمت قرار دهد تا با آگاهی بیشتري به مرمت وترمیم آثار باستانی آسیب دیده بپردازند. روشهاي فتوگرامتري با استفاده از تکنیکهاي جدید پردازش تصویر، می توانند به استخراج و اندازه گیري دقیق این عوارض بپردازند. آنچه در نتایج استفاده از این روشها اهمیت دارد دقت و کیفیت محصولات مدلهاي پرسپکتیو - به همراه تصاویر پانوراما - به منظور ارائه تصاویر کامل سوژه نقش مهمی ایفا می نماید.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید