بخشی از مقاله
چکیده :
پدیده پیچیدگی محیط ها در عصر کنونی، سازمانها را بر آن داشته است تا پاسخهای بسیار گوناگون و متفاوت داشته باشند. یکی از عملی ترین شیوه ها، ترغیب کارکنان به این است که با تمام وجود خود را وقف کار کنند و از این طریق »خود« تمام عیار خویش را در کار بیابند که پیامد آن کارکنانی خلاق و نوآور در پاسخگویی به محیط های متلاطم خواهد بود. هدف از این مقاله سنجش هوش معنوی کارکنان بر اساس ظرفیت انسان در پاسخ به سوالات نهایی درباره ارتباط زندگی درونی ذهن با زندگی بیرونی است که هرگز به انسان ها ، به چشم وسیله و ابزار نگاه نمی شود و با آنان همیشه با احترام و محبت رفتار می شود.
روش داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری شده و با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده است . جامعه آماری مقاله مورد نظر بخش پشتیبانی - call center - شرکت وایمکس مبینت می باشد که طبق آمار ارائه شده از سوی منابع انسانی تعداد 50 نفر می باشند. یافته های نتایج تحقیق نشان می دهد که هوش معنوی تاثیر بسزایی در عملکرد کارکنان دارد. در نتیجه هوش معنوی نه تنها در حوزه های فردی بلکه در حوزه های روان شناختی، وارد سایر حوزه های علوم انسانی از جمله مدیریت شده است . ضمنا تمرین های معنوی باعث افزایش آگاهی و بینش نسبت به سطوح جدید چندگانه هوشیاری - تعمق - هستند و بر عملکرد افراد تاثیر مثبتی دارند تا در دست یابی به عملکرد خوب، آن را سرلوحه برنامه های کاری و شغلی و زندگی خود قرار دهند.
واژههای کلیدی: هوش معنوی، هوش، عملکرد کارکنان
مقدمه
جهان امروز که در آن زندگی میکنیم جهانی پر رقابت و پر چالش است این تلاطم محیطی مدیران را برآن داشته که بهبود عملکرد کارکنان را به عنوان استراتژی رقابتی خود برگزینند.بنابراین زیر بنای هر گونه حرکت به سوی رشد و توسعه و بهبود فرایند عملکرد کارکنان در سازمانها شناخت دقیق وضعیت موجود تشخیص نقاط قوت و ضعف و سپس طرح برنامه هایی سنجیده برای بهبود عملکرد است.اندیشه تاثیر هوش معنوی بر عملکرد کارکنان جنبه جدیدی از فعالیتهای سازمان را آشکار می کند.بسیاری از آنان هوش معنوی را به عنوان منبعی پایدار برای سازمان دانسته اند که می تواند به آنها در زمانهای پر تلاطم و آشوب زده یاری رساند و تناقض در نظم و بی نظمی در سازمان را حل و فصل کند و باعث شناخت ارزش کارکنان در سازمان و ایجاد مبنایی از اعتماد بین کارکنان می شود.
.با هوش معنوی به حل مشکلات با توجه به جایگاه ، معنا و ارزش آن مشکلات میپردازیم .هوشی که قادریم توسط آن به کارها و فعالیتهایمان معنا و مفهوم بخشیده و با استفاده از آن بر معنای عملکردمان آگاه شویم و دریابیم که کدام یک از اعمال مان از اعتبار بیشتری برخوردارند و کدام مسیر در زندگیمان بالاتر و عالیتر است تا آن را الگو و اسوه زندگی خود سازیمهدف این مقاله بررسی مفهوم هوش معنوی در یک گفتمان علمی و کاربردهای آن بویژه در محیط کار بود.مفهوم هوش معنوی همچنین توجه را به ویژگیهای کارکردی، مثبت و تطبیقی معنویت جلب میکند شواهد علمی بیانگر نتایج مثبت استفاده از معنویت و هوش معنوی در محیطهای کاری میباشند.
ادبیات تحقیق :مفهوم هوش معنوی هوش معنوی با زندگی درونی ذهن و نفس و ارتباط آن با جهان رابطه دارد و ظرفیت فهم عمیق سوالات وجودی و بینش نسبت به سطوح چندگانه هوشیاری را شامل می شود.هوش معنوی برای حل مشکلات و مسائل مربوط به معنای زندگی و ارزش ها مورد استفاده قرار می گیرد و سوال هایی همانند آیا شغل من باعث تکامل من در زندگی می شود؟ویا آیا من در شادی و آرامش روانی مردم سهیم هستم؟ را در ذهن ایجاد می کند. در واقع این هوش بیشتر مربوط به پرسیدن است تا پاسخ دادن بدین معنا که فرد سوالات بیشتری را در مورد خود و زندگی و جهان پیرامون خود مطرح می کند.
گین و پورهیت هوش معنوی را توانایی تجربه شده ای می دانند که به افراد امکان دستیابی به دانش و فهم بیشتر را می دهد و زمینه را برای رسیدن به کمال و ترقی در زندگی فراهم می سازد.یانگ بیان می کند : " هوش معنوی ظرفیت انسان است برای جستجو و پرسیدن سئوالات غایی در باره معنای زندگی و به طور همزمان تجربه پیوند یکپارچه بین هر یک از ما و جهانی است که در آن زندگی می کنیم . با هوش معنوی به حل مشکلات با توجه به جایگاه ، معنا و ارزش آن مشکلات می پردازیم . هوشی که قادریم توسط آن به کارها و فعالیت هایمان معنا و مفهوم بخشیده و با استفاده از آن بر معنای عملکردمان آگاه شویم و دریابیم که کدام یک از اعمال مان از اعتبار بیشتری برخوردارند و کدام مسیر در زندگی مان بالاتر و عالی تر است تا آن را الگو و اسوه زندگی خود سازم "