بخشی از مقاله

چکیده

تاکنون روشهای گوناگونی برای شناسایی و شمارش افراد، اشیاء و حیوانات طراحی و به کارگرفته شدهاند. RFID - مخفف کلمه Radio Frequency Identification به معنای سامانه بازشناسی با امواج رادیویی - یکی از جدیدترین روشهای شناسایی خودکار میباشد.

در این روش اطلاعات توسط یک Tag یا برچسب که به کالا متصل است برای یک Tagخوان از طریق فرکانسهای رادیویی ارسال میشود و سپس در نرمافزار طراحیشده ذخیره میشود. این سیستم توانایی شناسایی چندین کالا را بطور همزمان دارد در نتیجه سرعت جمعآوری اطلاعات آن بسیار بالاست همچنین این سیستم دارای خطای بسیار ناچیز میباشد و هزینههای ناشی از بکارگیری آن در مقایسه با سایر روشها کمتر است؛ بنابراین جایگزین مناسبی برای سیستمهای کنترل اموال در سازمانها میباشد. در این مقاله روش کنترل اموال شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی تربتحیدریه با استفاده از تکنولوژی RFID شرح داده خواهد شد.

مقدمه

امروزه به دلیل نیاز به شناسایی افراد و اشیاء و اطلاعات مربوط به آنها در بسیاری از سازمانها، فناوریهای گوناگونی طراحی و پیشنهاد شده اندکه در حوزه مدیریت زنجیره تامین جای دارند. سیستمهای اطلاعاتی مدیریت زنجیره تامین به شرکتها کمک میکنند تا ارتباطات و فرآیندهای درون زنجیره تامین را مدیریت نمایند. عمده ناکارآمدیهای زنجیره تامین به دلیل اطلاعات ناقص یا بیموقع رخ میدهد.

به روشهایی که در آنها شناسایی و کنترل افراد و اشیاء و حیوان بوسیله ماشین و بدون دخالت انسان صورت میگیرد شناسایی خودکار Auto Identification گفته میشود. اکثر سیستمهای شناسایی خودکار اهدافی چون ارتقاء بهرهوری، کاهش خطای انسانی در ثبت اطلاعات، ایجاد زمانهای اضافی برای کارکنان و افزایش کیفیت کاری آنان را دارند. RFID یکی از فناوریهای جدید برای این متد میباشد. RFID مخفف کلمه Radio Frequency Identification به معنای سامانه بازشناسی با امواج رادیویی میباشد و از امواج الکترومغناطیسی به عنوان یک وسیله جمعآوری دادهها استفاده میکند.

کاربردهای : RFID

سامانه شناسایی با امواج رادیویی، سامانه شناسایی بیسیمی است که اطلاعات را از طریق امواج الکترومغناطیسی و بدون نیاز به تماس انتقال میدهد. این انتقال بین یک برچسب - tag - که به کالا، کارت، ... متصل میشود و یک تگ خوان - Reader - که وظیفه دریافت اطلاعات را دارد صورت میگیرد و اطلاعات دریافت شده را در نرم افزار موردنظر ثبت میکند.

میتوان از این فناوری برای شناسایی و کنترل افراد و اشیاء و حیوانات استفاده کرد. این سیستم جایگزین مناسبی برای سیستمهای شناسایی در سازمانها میباشد؛ لذا میتوان به جای استفاده از سیستم بارکدخوان میلهای و تهیه چکلیست و یا پلاککوبی اشیاء ازRFID استفاده کرد.

اجزای سامانه :RFID

اجزای یک سامانه RFID عبارتنداز: تگ یا برچسب، تگ خوان، سیستم اطلاعاتی - نرم افزار -

Tag یا برچسب که از دو قسمت اصلی تشکیل شدهاست، یک تراشه که حافظه داخلی تگ میباشد و وظیفه ذخیرهسازی دادهها را دارد و یک آنتن که دادههای لازم را از طریق سیگنالهای الکترومغناطیسی برای تگخوان میفرستد.

تگخوان نیز دادههای ارسالی از تگها را بواسطه امواج الکترومغناطیسی دریافت میکند و آنها را به اطلاعات دیجیتالی تبدیل میکند تا بتواند آنها را برای نرمافزاری که در کامپیوتر تعبیه شده ارسال کند.

نحوه انجام عملیات RFID به این گونه است که تگ یا فرستنده خودکار به شیء که دارای کد شناسایی میباشد متصل میشود. زمانیکه تگ در محدوده شناسایی تگخوان قرار میگیرد، میدان مغناطیسی ایجاد شده و سبب میشود سیگنالهای الکترومغناطیسی که از طریق آنتن فرستاده میشود تگ را فعال کنند - بیدار کنند - و تگ دادههای موجود را از طریق آنتن برای تگ خوان ارسال کند. تگخوان اطلاعات دریافتیاش را به Server - کامپیوتر - که در آن محل موجود است انتقال میدهد. این اطلاعات توسط نرمافزار مربوطه پردازش میشود و در تشکیلات داخلی سازمان به کار میرود.

شکلTag  .1و Tagخوان

فناوری RFID در بسیاری از سازمانها و نهادهای دولتی کاربرد دارد ازجمله:

·    کنترل موجودی در انبارها

·    ردیابی داراییها در سازمانها

·    کنترل مدارک شناسایی افراد

·    کنترل سیستمهای حمل و نقل

·    کنترل تردد کارکنان

هدف از کنترل اموال:

·    تحویل محصول مورد نیاز در زمان مناسب و به مقدار مناسب به مشتری

·    به حداقل رساندن زمان ساخت یا سفارش و نگهداری اقلام

·    حداکثرسازی سود و به حداقل رساندن کل هزینههای موجودی

·    جلوگیری از مواجهه با کسری و مواجهه با نوسانات قیمت

·    جلوگیری از توقف دستگاهها و تجهیزات در کارگاههای به هم پیوسته

شیوههای کنترل اموال:

·    تخصیص فردی ماهر به حسابداری اموال و انبار - جمعدار اموال -

·    مستندسازی انواع اموال

·    بارکد و دستگاه بارکدخوان میلهای

·    استفاده از نرم افزار اموال

·    پلاک کوبی اموال

روش سنتی کنترل اموال در شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی منطقه تربت حیدریه:

باتوجه به وجود تعداد زیادی از موسسات اجرایی و داراییهایی که دولت تحت عنوان اموال در اختیار آنها قرار میدهد به علاوه خرید و نگهداری و تجهیز برخی از این اموال که به عهده خود سازمان است، نیاز است که هزینه و زمان زیادی برای کنترل و حفاظت از داراییها صرف شود و موجب میشود که به سیستم مالی و حسابداری سازمان و مشکلات اجتنابناپذیر آن توجه ویژهای شود، به همین دلیل اجرای سیستم کنترل اموال در موسسات دولتی نیاز به تخصیص واحد سازمانی ویژهای دارد که به آن واحد کنترل اموال گفته شده و وظیفه ثبت اموال منقول و غیر منقول و تهیه صورتحساب داراییها و ارائه گزارشات مالی را بر عهده دارد.

اموال دولتی به روشهای مختلفی از قبیل: واگذاری، تولید، خرید،... وارد سازمان میشوند. قانون برای تهیه صورتحسابها و کنترل در هر یک از راهکارهای ذکر شده در جریان کنترل موجودی و استفاده داراییها، پیش بینیهای لازم را ارائه نموده است ولی با وجود تمامی این کنترلها و قوانین موجود برآورد دقیقی برای میزان اموال منقول و غیرمنقول غیر مصرفی و تهیه لیست کاملی از این اموال در دست نمیباشد

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید