بخشی از مقاله

چکیده

امروزه محصولات سنتی دیگر جوابگوی نیاز مشتریان نیستند، عدم ارائه محصول جدید و بی توجهی به نوآوری و رقابت منجر به شکست شرکت ها خواهد شد از این رو شرکت ها، تولید برخی محصولات را متوقف و یا با اعمال تغییرات در محصولات قبلی و نیز ارائه محصول یا خدمت جدید مطابق نیاز و خواسته های مصرف کنندگان، جهت حفظ بقا و تداوم در تجارت تلاش می کنند.

تغییر در نیازهای مشتریان، افزایش رقابت در بازارهای جهانی، رشد سریع فناوری و کوتاه تر شدن دوره عمر محصولات، بیش از هر زمان دیگری سازمان هایولیدیت را بر آن داشته است که صرفاً بر اهرم های رقابتی سنتی مثل افزایش کیفیت، کاهش هزینه و تمایز در ارائه محصولات و خدمات تکیه نکرده و در عوض بر مفاهیمی مثل سرعت و انعطاف پذیری در رقابت تمرکز کنند.

تشخیص عوامل موفقیت در فرایند توسعه محصول جدید امری ضروری است که اگر این عوامل مشخص نباشند احتمال شکست محصول جدید دور از انتظار نیست. در این مقاله به بررسی عوامل موثر در موفقیت محصولات جدید در صنایع پرداخته و تلاش گردیده تا با مطالعه و جمع آوری برخی پژوهش های انجام شده در این زمینه، این عوامل ارائه شوند.

مقدمه

موضوع موفقیت در ارائه محصولات جدید برای مالکان شرکتها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در بازار کنونی با توجه به سرعت رشد تکنولوژی و نیازها و خواسته های مشتریان، موفقیت در ارائه محصولات جدید موضوعی پر اهمیت جهت حفظ بقا و رشد شرکت ها محسوب می شود. در این میان شناسایی عوامل موثر در موفقیت محصولات جدید مطرح می شودتوسعه. محصول جدید در بازار رقابتی که دائماً و به سرعت در حال تغییر است به عنوان یک استراتژی مدیریت برای بقا و رشد در اکثر شرکت ها، مطرح است

سرعت تغییرات فناوری، رقابت شدید، نیازهای پویای مشتریان و تقاضای کم محصولات منسوخ شده موجود، باعث شده تا دوره عمر محصولات کوتاه تر گردد.[2] محصول جدید موفق می تواند باعث افزایش فروش و سود برای شرکت ها گردد.

با این حال بررسی های متعدد نشان می دهد که نرخ شکست توسعه محصول جدید، به عنوان یک معضل اساسی در بسیاری از شرکت ها مطرح بوده است، این امر باعث نگرانی هایی در شرکت ها به منظور توسعه محصول جدید شده است.

هدف از توسعه محصول جدید، پاسخ به نیاز مشتریان، تطابق با بازار، تغییرات محیطی، افزایش سود، رضایت مشتریان و مقابله با سیاست های رقبا می تواند باشد. توسعه و تولید محصول جدید و تجاری سازی موفق در بازار با محصول بهبود یافته، باعث کوتاه تر شدن منحنی عمر محصولات، حرکت از تولید انبوه به سفارشی شدن محصولات خواهد شد.

سازمان هابرای دست یابی به عملکرد بازاری برتر، در یک محیط تجاری شدیداً رقابتی، ملزم به توسعه محصول جدید و استفاده از منابع و قابلیت های سازمانی در جهت توسعه مناسب آن می باشند.

توسعه محصول جدید را می توان به صورت مجموعه ای از فعالیت ها که در جستجوی رسیدن به مشخصات یک محصول کاملاً جدید یا بهبود محصول موجود بر مبنای نیازهای بازار، فرصت های بازار، امکانات فنی و تکنولوژیکی و محدودیت های موجود در استراتژی رقابتی شرکت ها، تعریف کرد.

شناسایی عوامل موفقیت در توسعه محصول جدید در قالب راهبردهای کسب و کار، محققان را برآن داشته تا در این زمینه تحقیقات گسترده ای انجام دهند، تحقیقات مرتبط با بررسی عوامل موثر بر موفقیت توسعه محصول جدید، نتایج متفاوتی را نشان می دهد.

اهمیت تحقیق:

کوپر - 2005 - 1 نرخ شکست پروژه های توسعه محصول جدید در دنیا را حدود %33 بیان کرده است. بوز آلن و همیلتون - 1982 - 2 بیان می دارند که برای هر 7ایده، تقریباً 4 ایده وارد مرحله توسعه می شود و فقط 1 ایده در انتها به شکل محصول روانه بازار می شود.

طبق آماری که در اوایل دهه 1990 بدست آمد، از هر 11 پروژه توسعه محصول جدید، تنها 1 مورد به موفقیت ختم شد از طرفی به اعتقاد بسیاری از صاحب نظران شرکت ها می توانند با شناخت عوامل کلیدی موفقیت و کسب نتایج خوب در این عوامل، برای خود مزیت رقابتی ایجاد نمایند.

بالاچاندرا - 1997 - 3 اشاره دارد که در سال 1991 دسترسی به اهداف معرفی بیش از %90 از محصولات میسر نشده است. بیش از %50 فروش شرکت های موفق از محصولات جدید ناشی می شود و این درصد حتی بیش از %60 در موفق ترین شرکت هاست.

بیان مسئله:

بیشتر سازمانها ضرورت برخورداری از فرآیند بهینه توسعه محصول جدید را بخوبی احساس کرده اند و برای داشتن چنین فرآیند موفقی، تلاشهای زیادی را انجام داده وهزینه های هنگفتی را متقبل شده اند. اما بسیاری از آنها در بکارگیری آن با موفقیت روبرو نشده اند. دلایل بسیاری در این زمینه مطرح شده است که بطور کلی می توان به عدم توجه سازمانها به عوامل موفقیت یا شکست و یا عدم ارزیابی مستمر این عوامل اشاره نمود. در همین راستا لازم است که عوامل موفقیت یا شکست پروژه های توسعه محصول جدید شناسایی شوند تا سازمانها بتوانند با توجه به شرایط و میزان منابع و امکانات موجود در مورد تدوین و اجرای برنامه های یاد شده تصمیم گیری کنند.

توسعه محصول جدید - :1 - NPD

در زمینه فهوم محصول جدید، نقطه نظرات و تعاریف متعددی وجود دارد، این محصولات طیفی از محصولات کاملاً جدید تا بهبود در محصولات فعلی یک شرکت یا سازمان را در بر می گیرند. مدیران شرکتها به منظور تغییر و نوآوری در محصول، به کمک گروه ها و تیم های متخصص، ایده های نو را در محصولات اعمال می کنند. به این ترتیب، در بسته بندی، رنگ و شکل محصول تغییراتی داده می شود یا تغییراتی کلی در آن اعمال می گردد و این محصولات به بازار فعلی عرضه می شوند. این استراتژی، توسعه محصول نامیده می شود.

در یک تقسیم بندی، محصولات جدید بصورت زیر تعریف شده است:

-1محصولاتی که برای بازارهای جهانی جدید می باشند،

-2انواع جدید از یک محصول در سازمان،

-3فرآورده های اضافه شده به خط تولید، -4بهبود محصولات قبلی.

الگوهای مطرح در فرایند توسعه محصول جدید

مهمترین الگوهای مطرح در فرایند توسعه محصول جدید به شرح زیر ارائه شده است:

-1الگوی مرحله ای: در این الگو عدم قطعیت که از بکارگیری نوآوری و خلاقیت ناشی می شود، کاهش خواهد یافت. برنامه ریزی، پیش بینی و کنترل دقیق و مداوم در این الگو مشاهده می شود.

-2 الگوی تراکمی: این الگو خود زیر مجموعه ای از الگوی مرحله ای به شمار می آید.

این الگو برای فرایندهای توسعه محصولی مناسب است که نسبت به الگوی مرحله ای عامل سرعت در آنها از اهمیت بیشتری برخوردار است. به عبارت دیگر سازمان با بکارگیری این الگو سعی دارد تا زمان عرضه کالا یا خدمت جدید خود را کوتاهتر کند.

-3 الگوی انعطاف پذیر: در این الگو انعطاف پذیری به مفهوم ظرفیت پذیرش و اعمال تغییرات در طراحی و پاسخگویی به تغییرات محیطی است بطوری که پذیرش تغییرات هزینه زیادی را بر پروژه توسعه محصول اعمال نکند. در این الگو ایده بکار بردن فرایندهای استفاده از یک رویکرد پویا سفارش شده است.

-4 الگوی یکپارچه: این فرایند نیازمند همکاری و مشارکت عده کثیری از ذینفعان در نقاط کارکردی گوناگون و بطور خاص ذینفعان برون سازمانی است.

این الگو سعی می کند فاصله بین برخی از الگوهای جدید و قدیم توسعه محصول جدید را پوشش دهد و در راستای این امر دو نوع تغییر را ایجاد کرده است: تغییر نگرش از ساختار به فرایند و تغییر از کارکرد به دانایی.

-5 الگوی بهبود دهنده: در این الگو سعی می شود تا با ترکیبی از مفاهیم مطرح شده در الگوی سنتی و الگوی انعطاف پذیر

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید