بخشی از مقاله
چکیده:
مدیریت پروژه ارزش ک سب شده یکی از روش هایی است که میتوان مراحل پی شرفت پروژه را پیش بینی و منابع و زمان نیاز انجام پروژه را تعیین کرد. از مهمترین اهداف تیم مدیریت پروژه آن است که بتوانند پروژه را مطابق با بودجه،زمانبندی و با پوشش کلیدی محدوده کاری ،به پایان بر سانند. بنابراین در پروژه اح ساس می شود که این عوامل میبای ست به طور مداوم کنترل شوند.
ارزش حاصله با یکپارچه سازی سه بُعد،زمان،هزینه و محدوده، امکان اندازه گیری دقیق میزان پیشرفت پروژه و اتخاذ تصمیمات به موقع برای انجام اقدامات اصلاحی را فراهم می آورد. البته تمرکز این روش بیشتر بر مدیریت هزینه هست و حتی شاخص های زمانبندی آن بر مبنای هزینه محاسبه میگردد.همچنین شاخص های زمانبندی که در این روش مورد استفاده قرار میگیرند در یک سوم انتهایی پروژه، عملکرد خوبی ندا شته ا ست که این م سأله باعتث تعریف مفهوم دیگری به نام زمانبندی حا صله شده ا ست. مزایای این روش در سازمان های پروژه محور بلاخص ابر سازمان ها که از حجم جریان اطلاعاتی بالایی برخوردارند به عنوان فرآیندی که میتوان داده هایی با قابلیت تصمیم سازی بالا تولید کند غیر قابل انکار خواهد بود.
-1مقدمه:
مفهوم اولیه ارزش کسب شده در اواخر قرن بیستم میلادی توسط مهندسین صنایع در ایالات متحده آمریکا پدید آمد. این مفهوم اولیه شامل استفاده از یک رویکرد سه بعدی برای ارزیابی کارایی عملکرد هزینه کار انجام شده در کارخانه ها می باشد. بنابراین آن ها جهت اندازه گیری عملکرد کارخانه ها "استاندارد های کسب شده" را با "هزینه های صرف شده" مورد مقایسه قرار می دادند.
در نتیجه ساده ترین حالت مدیریت ارزش ک سب شده به وجود آمد. در سال 1965 مفهوم ارزش ک سب شده در قالب 35 معیار مطرح گردید. در سال 1995 اولین نسخه "سیستم مدیریت ارزش کسب شده" مشتمل بر 32معیار معرفی گردید . در سال 2000 انجمن مدیریت پروژه آمریکا مجموعه ای از اصلاحات و فرمول های ساده شده مدیریت ارزش کسب شده را در راهنمای پیکره دانش مدیریت پروژه قرار دارد. آنچه که امروز این سیستم را بسیار فراگیر و پر کاربرد نموده است، بهبود در عملکرد هزینه و زمانبندی پروژه است که در نتیجه بکارگیری سیستم مدیریت ارزش کسب شده حاصل می گردد.
سیستم ارزش ک سب شده سه بعد دارد و از روی این سه بعد می توان تحلیل های مختلفی را در مورد هزینه و زمان بندی پروژه انجام داد. این سه بعد عبارتند از :
· هزینه واقعی کار انجام شده - هزینه واقعی - ، این مقدار هزینه واقعی کار انجام شده را نشان می دهد.
· هزینه بودجه بندی شده برای کار انجام شده - ارزش ک سب شده - ، میزان هزینه ای را ن شان می دهد که می بای ستی برای میزان کار انجام شده - درصد پیشرفت - هزینه می شد.
· روش ارزش کسب شده، بر اساس موارد ذکر شده، پارامترها و شاخص هایی را تعریف کرده و برای برآورد نهایی زمان و هزینه پروژه از ام ها استفاده می نماید
· در زیر تعاریف مرتبط آمده شده و در شکل - 1-1 - نمایش داده شده اند. همچنین در جدول - 1-1 - روابط مرتبط نمایش داده شده اند.
بودجه تکمیل پروژه: کل بودجه برای اتمام پروژه - بودجه مصوب - برآورد تکمیل پروژه: هزینه ای که برای تکمیل کل پروژه مورد نیاز است.
برآورد هزینه کار باقی مانده: میزان هزینه ای که برای کار باقی مانده مورد نیاز است.
شکل:1-1پارامترهای مختلف مدیریت ارزش کسب شده [6] و [5]
شاخص عملکردی: نشان دهنده عملکرد پروژه است که در محاسبات برآورد هزینه از آن استفاده می شود. هزینه بودجه بندی شده برای کار باقیمانده : نشان دهنده میزان هزینه در دسترس برای اتمام بقیه پروژه است.
در شکل - 1-2 - ، محا سبه عملکرد پروژه به روش معمول، از طریق مقای سه هزینه واقعی و هزینه برنامه ریزی شده ن شان داده شده است. در نگاه اول، به نظر می رسد که پروژه در وضعیتی مناسب قرار دارد و مقدار واقعی هزینه بهتر از عملکرد برنامه ریزی شده آن ا ست و احتمالا هزینه کل پروژه کاهش خواهد یافت، اما ت صور کنید که پروژه از نظر زمانبندی عقب با شد. با این فرض ، م شخص نیست که آیا اختلاف بین بودجه و هزینه واقعی، عملکرد مناسب هزینهرا نشان می دهد یا خیر. اشتباه نمودار در اینجاست که هزینه واقعی کار انجام شده - یا هزینه واقعی - را با هزینه بودجه شده کار زمانبندی شده - بودجه مصوب - مقایسه میکند.
شکل :2-1 گزارش هزینه پروژه
به بیانی دیگر، این روش هزینه بودجه شده برای کار انجام شده را که به ارزش کسب شده - EVMS - معروف است، در نظر نگرفته است. زیرا اجزای هزینه و زمانبندی را می تواند به صورت مجزا مورد برسی و تحلیل قرار داد