بخشی از مقاله
چکیده
پژوهش حاضر بر اساس بخشی از نتایج یک فراتحلیل مربوط به تحقیقات انجام شده در حوزه اعتیاد جوانان در ایران بین سالهای ًٌََتاًٌَُبا رویکرد اجتماعی و روانی و روان پزشکی تدوین شده است. عمده ترین و اساسی ترین اهداف مترتب بر کاربرد فراتحلیل در مطالعات مربوط به سوء مصرف مواد از طریق ترکیب و تلفیق نتایج پیشین و وصول به برایند کلی از نتایج ، تمیز و تشخیص یافته ها و نتایج متفاوت ، متضاد یا متشابه در تحقیقات برگزیده ،تمیز و طبقه بندی فرضیه های مورد آزمون و تعیین و براورد میزان اثرگذاری اندازه اثر هریک از متغیرها و عوامل دخیل در اعتیاد و سوء مصرف مواد بوده است .
با توجه به تعدد متغیرهای مستقل اثرگذار بر گرایش به اعتیاد و مصرف مواد مخدر که در َِ اثر تحقیقی مذکور ارائه شده می توان گفت که متغیرهای همسالان و دوستان منحرف و همرنگی با آنان با ٌَدرصد میانگین اثرگذاری بر متغیر وابسته - اعتیاد و گرایش به سوء مصرف مواد - بیشترترین تاثیرگذاری را در بین سایر متغیرهای مستقل داشته است.
متغیرهای زندگی در محیط خوابگاهی و یا خانه های دانشجویی، سابقه مصرف مواد در اعضای خانواده، عدم وجود ارتباطات مناسب در خانواده و عدم مطلوب بودن کارکردهای خانواده، جنسیت - پسران و مردان - متغیرهای تاثیرگذار بعدی بر اعتیاد جوانان بوده اند. : در پایان سعی شده بر اساس نتایج و یافته های پژوهش پیشنهاداتی متناسب با یافته ها ارائه گردد.
روسو در کتاب »امیل« می نویسد:مردم فقط به فکر حفاظت از فرزند خود هستند این کافی نیست باید به کودک آموخت که وقتی انسان بالغی می شود از خود حفاظت کند ضربه های سرنوشت را تحمل کند ، فریب ثروت یا فقر را نخورد و اگر لازم شد در یخهای ایسلند یا صحرای سوزان مالت زندگی کند. برای جلوگیری از مرگ او هرچه هم که احتیاط کند سرانجام روزی باید بمیرد بنابراین حالا که با مراقبت هایتان نمی توانید مانع مرگ شوید پس این مراقبتها چه مفهومی دارد بیش از آنکه در راه جلوگیری از مرگ او کوششی کنید باید هنر زندگی را به او بیاموزید - اورنگ ، ٌَّْ - .
بررسی نقش تربیتی اولین مربیان کودکان و نوجوانان ، یعنی والدین ، یکی از مباحث مهم در قلمرو علوم تربیتی است چرا که شخصیت افراد در خانه و کانون خانوادگی شکل می گیردچگونگی. شکل گیری شخصیت کودکان قطعاً با نحوه نگرش والدین و رفتار آنها در ارتباط است. هرچند شخصیت و رفتار افراد در سنین و طی مراحل مختلف و تحت عوامل متعدد تغییرپذیر و تاثیرپذیر بوده است. لیکن نقش والدین و خانواده از مبانی و موارد اولیه تاثیرگذاری محسوب می شوند. به عبارت دیگر می توان گفت خانه جایی است که زندگی در آن آغاز می شود نبود روابط مطلوب خانوادگی اثرات مخربی روی کودکان و نوجوانان می گذارد - عبداللهی ، ٌَُْ - .
ژان برژه در خصوص دسته بندی و بررسی متغیرهای دخیل در امر اعتیاد می گوید انواع اعتیاد به مواد مخدر سه قطب دارد: قطب اول ماده مورد استفاده و تاثیرات آن بر ارگانیسم بدن است. قطب دوم شخصیت فرد معتاد و تمام عوامل عاطفی مربوط به آن است و بالاخره قطب سوم نقش محیط اطراف معتاد در دوران اولیه کودکی و سایر محیط های زیستی است که فرد در آن رشد کرده است.
روشن است موضوع اصلی در هر سه قطب همان شخص است ولی بسته به اینکه کدام قطب در نظر گرفته شود و اساس مطالعه قرار گرفته شود نه تنها شیوه بررسی بلکه جایگاهی هم که برای فرد در نظر گرفته می شود تغییر خواهد کرد در مطالعه براساس قطبهای اول و سوم شخص نسبت به شرایط بیرونی ، خواه خود ماده مخدر - قطب اول - باشد و خواه محیط اطراف - قطب سوم - ، در موضوع انفعالی قرار دارد ، حال آنکه در تحقیق براساس قطب دوم ، شخص ، نقش فعالی در تاثیرگذاری بر عوامل بیرونی دارد - به نقل از گرگانی ، ٌََّ - .