بخشی از مقاله
چکیده:
دراین مقاله، پس از تعریف فرایند ارتباطات و روابط آن با فرآیندهاي تغییر اجتماعی و اشاعه و نشر نو آوریها،تعریف نو آوري و عوامل موثر در آهنگ و سرعت پذیرش آنها، به شناسایی عناصر فرآیند نشر نو آوریها و شباهتهاي آن با مدل ارتباطات S-M-C-R-E، نمونه اي برتر فرآیند تصمیم نو آوري ها ، نقش و عملکرد کانالهاي گوناگون ارتباط فردي وجمعی در مراحل مختلف نشر نو آوریها ، ارایه مختصري ازتاریخچه IT و مقایسه آموزش بر مبناي آن با آموزش متعارف چهره به چهره ، به بیان ادغام آموزش مترقی پیشرفته در آموزش از راه دور بر مبناي فن آوري، مثالهایی از آموزش بر مبناي فن آوري، اهداف کلی آموزش بر مبناي فن آوري، احتیاط و توجه هایی در ارتباط با آموزش بر مبناي فن آوري، تجربه هاي یادگیري کلاسی در نظام هاي آموزشی و آموزش عالی کشورهاي انگلیس و ایالات متحده،...و در نهایت به موارد کاربرد فن آوري اطلاعات در نظام آموزش کشاورزي پیشرفته در آمریکا می پردازد. در پایان به نتیجه گیري از موارد ذکر شده درکشورهاي گوناگون جهان و بیان توصیه هاي کاربردي در شرایط کشور ایران می پردازد.
*اگر فردي دو روزش مثل همدیگر باشند،آن فرد دچار زیان و خسران شده است. امام علی - ع - **زیر آفتاب، هیچ چیز تازه نیست.
***از سنگین ترین رنجها براي طبیعت بشر، رنج ایده هاي نو است. عامه بر این باورند که ایده اي جدید، موضوعی بسیار آشفته کننده است، انسان را به این فکر وا می دارد که ممکن است نکات مورد توجه اش بر خطا بوده و یا راسخ ترین باورهایش، آسیب پذیر باشند … بر همین اساس، آنها بطور طبیعی از ایده ي جدید بیزارند و با مبتکر هر ایده ي نو، بگونه اي نامطلوب بر خورد می کنند.
مقدمه :
مهمترین کتابی که درباره ارتباطات و توسعه وجود دارد . کتاب رسانه هاي جمعی و توسعه ملی اثر ویلبر شرام می باشد . زمانی که این اثر ارائه شد دانشمندان علوم اجتماعی بر این تصور بودند که ماهیت توسعه و نقش ارتباطات در توسعه را در یافته اند یافته هاي دهه ي بعد نشان داد که برداشت آنها از توسعه تا حدودي محدود و شاید کاملاً درست نبوده است . امروزه می بینیم که نکات پیشین کاملاً با حقیقت و دیدگاههاي بالقوه معاصر ، منطبق نیستند
ارتباط ، فرآیندي است که طی آن پیامها از فرستنده به گیرنده منتقل می شود . فرآیند ارتباط را می توان بصورت الگوي ساده اما مفید S – M – C – R مجسم کرد. فرستنده - S - پیامی - M - را به وسیله کانالهاي - - C ویژه اي به سوي فرد گیرنده - - R می فرستد.در هر یک از موارد ارتباطات آموزشی،از یک منبع - S - پیامی - M - از طریق کان ارتباطی - - Cبه گیرنده اي - - R منتقل می شود که باعث تغییر انگاره رفتاري موجود می شود
ارتباط و نشر
نشر،نوعی ویژه اي از ارتباطات می باشد و فرایندي است که بوسیله آن ، نو آوریها در بین اعضاي یک نظام اجتماعی انتشار می یابد . مطالعات نشر ، شامل پیامهایی است که خود ، ایده هایی جدید می باشند، در حالی که مطالعات مربوط به ارتباطات ، انواع پیامها را در بر میگیرد.
نو آوري :Innovation
نوآوري،ایده،روش و یا موضوعی است که از نظر فرد جدید تلقی شود.تا آنجا که به رفتار بشر مربوط می شود جدید بودن ایده از نظر عینی نسبت به طول زمان،به اولین کاربرد و یا کشف آن بستگی چندانی ندارد بلکه برداشت یا تازگی ذهنی ایده است که واکنش فرد را در مقابل آن تعیین می کندآاکر ایده بنظر فرد جدید باشد،نوآوري بشمار می آید.
تازگی ایده اي نوگرا،مستلزم دانش جدید نیست.ممکن است یک نوآوري،مدتی براي فرد شناخته شده باشد - یعنی از ایده آگاه باشد - اما تا آن لحظه گرایش بهینه یا نا بهینه اي در مقابل آن نداشته و آن را قبول نکرده است.جنبه تازگی یک نوآوري را می توان با توجه به دانش ،گرایش و یا تصمیم در کاربرد آن ،تشریح کرد.هر ایده،زمانی نوآوري بوده است.اکثر نوآوري ها بایستی در طول زمان تغییر کنند.کامپیوتر،روش تدریس،آموزش ریاضیات جدید و ....
نو آوري در برگیرنده ابعاد وسیعی از تولیدات مادي،باورهاي عقیدتی،جنبش هاي اجتماعی و مانند اینها می باشد
ویژگیهاي نوآوریها و آهنگ - سرعت - پذیرش آنها:
نشر برخی نوآوریها در میان اعضاي نظام اجتماعی ،از اولین معرفی تا استفاده کامل از آنها،طی چند سال صورت می پذیرد.براي مثال پذیرش %100 ریاضیات جدید در ایالات متحده آمریکا به عنوان یک نوآوري آموزشی،توسط مدارس دولتی%5 سال بطول انجامیده است،در حالی که کودکستان به عنوان نوآوري دیگر،به 50 سال زمان نیاز داشت.در ذیل ویژگیهاي پنجگانه نوآوریها که بر سرعت پذیرش آنها اثر حیاتی و اساسی دارند ذکر می گردند:
-1 مزیت نسبی:برداشتی است از میزان برتري یک نوآوري نسبت به ایده اي که نوآوري جایگزین آن می
شود.میزان مزیت نسبی،معمولاَ با سوددهی اقتصادي اندازه گیري می شود،اما مزیت نسبی ممکن است از راههاي دیگر نیز سنجیده شود.
-2 سازگاري: میزان برداشت از هماهنگی نوآوري ، با ارزشهاي موجود،تجربه هاي پیشین، و نیازهاي گیرنده می
باشد.ایدهی ناسازگار با ویژگیهاي بارز نظام اجتماعی،داراي سرعت پذیرشی همانند ایده ي سازگار با نظام اجتماعی ،نیست.
-3 پیچیدگی:عبارت از برداشتی از میزان دشواري و کاربرد نوآوري است.رابطه ي منفی بین برداشت اعضاي نظام
اجتماعی از میزان پیچیدگی نوآوري و آهنگ پذیرش آن وجود دارد.
-4 آزمون پذیري:عبارت از درجه ي امکان آزمون یک نوآوري در سطح کوچک است.ایده اي جدید که بتوان ابتدا
آنها را در سطح کوچک مورد آزمون قرار داد،زودتر از ایده هایی پذیرفته می شوند که امکان آزمون آنها وجود ندارند.
-5 قابلیت رویت:میزان آشکاري و ملموس بودن نتایج نوآوري است.رابطه ي مثبتی بین درك اعضاي نظام
اجتماعی از قابلیت رویت اثرات نوآوري و آهنگ پذیرش آن وجود دارد
شکل - 1 رابطه پژوهشهاي ارتباطات و پژوهشهاي نشر
پژوهش هاي نشر ، زیر مجوعه اي از پژو هش هاي ارتباطات هستند که با انتقال ایده هاي جدید سرو کار دارند. از آنجا که در فرایند نشر ، پیامها جدید هستند ، همیشه براي گیرنده درجه اي از خطرپذیري وجود دارد . این امر باعث می شود که رفتار گیرنده در مورد نو آوري ، در مقایسه با زمانی که پیامها بیانگر ایده هاي روزمره هستند ، متفاوت باشد.غالباً تفاوت بیشتري بین ماهیت و پژوهش و نشر و دیگر پژوهشهاي ارتباط وجود دارد.
در مورد پژوهش ارتباطات ، بیشتر تلاشها متوجه ایجاد تغییر در دانش و بینش فرد از طریق تغییر وضعیت منبع ، پیام ، کانالهاو یا گیرندگان در فرآیند ارتباط می باشند ، مثلاً ممکن است منبع را در مقابل گیرنده معتبر تر نشان دهیم ، چرا که مطالعات نشان داده اند ، در چنین حالتی شوق و انگیزه قوي تري در تغییر بینش گیرنده بوجود می آید