بخشی از مقاله

چکیده

رابطه عملکرد سازمانی یکی از مهمترین راههای سنجش اثر بخشی و کارایی سازمان است.از آنجایی که در محیطهای رقابتی و پیچیده عملکرد سازمانی مهمترین شاخص پیشی گرفتن از رقباست پژوهش حاضر با هدف فراتحلیل رابطه بین سبک رهبری تحولآفرین با عملکرد سازمانی با درنظر گرفتن متغیرهای واسطهای - یادگیری سازمانی و نوآوری سازمانی - بود فراتحلیل بر اساس تحقیقات ده سال اخیر انجام گرفته است.

این پژوهش، با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، رابطه بین سبک رهبری تحولآفرین با عملکرد سازمانی با درنظر گرفتن متغیرهای واسطهای - یادگیری سازمانی و نوآوری سازمانی - بررسی قرار داده است .به منظور انجام این تحقیق، بیست پژوهشی که در ده سال اخیر در ایران صورت گرفته، این مقایسه بین میانگینهای گرو ههای آزمایش و شاهد بوده است، انتخاب و روش فراتحلیل بر روی آ نها انجام گرفت .ابزار پژوهش، عبارت از چک لیست فراتحلیل بود.

رهبری تحولآفرین با عملکرد سازمانی با درنظر گرفتن متغیرهای واسطهای - یادگیری سازمانی و نوآوری سازمانی - d=11.1 ,p =0/001

یافتهها نشان داد بین رهبری تحولآفرین با عملکرد سازمانی با درنظر گرفتن متغیرهای واسطهای - یادگیری سازمانی و نوآوری سازمانی - رابطه معناداری بود.

مقدمه

عملکرد سازمانی از دیرباز مورد توجه بسیاری از پژوهشگران و محققان قرار گرفته است. سازمانی با عملکرد بالاتر سازمانی است که در یک دوره زمانی بلند مدت از راه توانایی انطباق مناسب با تغییرات، ایجاد ساختار مدیریت منسجم و هدفمند، بهبود مستمر قابلیتهای کلیدی و رفتار مناسب با کارکنان به عنوان اصلیترین دارایی به نتایجی بهتر از سازمانهای همتراز دست مییابد

یکی از مسائل معمول در فراگرد مدیریت ارزیابی عملکرد سازمان است.

صاحبنظران عملکرد سازمانی را دستیابی، با فراتر رفتن از اهداف سازمانی و اجتماعی و انجام مسئولیتهایی که بر عهده دارند تعریف میکنند. عملکرد بالای سازمانی از علائم اثر بخشی و راندمان بالای کارکنان یک سازمان محسوب میشود

دو شاخص ارزیابی عملکرد سازمان، اثربخشی و کارایی است.

پژوهشگران بسیاری درصدد برآمدند تا متغیرهایی را به عنوان عوامل مؤثر بر عملکرد سازمانی بررسی کنند. از جمله متغیرهای مشارکت و انطباقپذیری سازمانی - خان ، - 2009، رفتار شهروندی سازمانی - ارگان، - 76:1995، رضایت شغلی - پودسکاف: - 23:1997، تعادل کار و زندگی - هوشمند، - 1390، یکی از مهمترین متغیرهای تأثیرگذار بر عملکرد سازمانی بدنه اصلی مقالات سبک رهبری تحول آفرین است.

رهبری تحول آفرین2، یکی از تازهترین رویکردهای مطرح شده نسبت به رهبری است که تحقیقات مربوط به آن در کشور انگشت شمار است. رهبری تحول آفرین اساس و شالودهای برای تغییرات بلند مدت سازمانی است که دسترسی به اهداف بالاتری را برای نظام سازمانی میسر میسازد هر مقاله شامل این بخشها میباشند: -1 عنوان همایش - در قسمت رهبران تحول آفرین، اثربخشی را به کارایی ترجیح میدهند و سعی میکنند با توجه به روحیات خود و کارکنان، از منابع انسانی سازمان بهرهمند شوند

رهبری تحول آفرین، نوآوری و خلاقیت و یادگیری سازمانی 3را تشویق و مزایایی برای عملکرد سازمانی ایجاد میکند - عابدی،. - 1387 رهبری تحول آفرین بیشترین عملکرد را از زیردستان به دست میآورد چون آنها قادرند به زیردستان الهام بدهند تا قابلیتهای خود را به سوی موفقیت بالا ببرند و مهارت حل مشکلات و نوآوری زیردستان را تکامل می-بخشند

رهبران تحول آفرین نیازها و انگیزههای پیروان را بالا برده و باعث تغییر برجسته در افراد، گروهها و سازمانها میشوند این رهبران قادرند پیروان را برانگیزانند، توانایی الهام بخشی دارند، تعهد پیروان را کسب میکنند، و میتوانند باورها، نگرش ها و اهداف افراد و هنجارهای سازمان را تغییر دهند. رهبران تحول آفرین به انگیزه درونی کمک میکند و ترغیب ذهنی را به دست میآورد .پیروان را تشویق میکند، وضع موجود و شیوههای انجام کار قدیمی را مورد بررسی قرار میدهند. بنابراین رهبری کارآفرین از طریق تأثیر بر یادگیری سازمانی و خلاقیت و نوآوری بر عملکرد سازمانی تأثیر بسزایی میگذارد.

لیکن از آنجایی که تاکنون هیچ مطالعه مستقلی به بررسی پیشگویی کنندگی این متغیر بر روی عملکرد سازمانی در سازمانهای دولتی نپرداخته است این پژوهش بر آن است تا به بررسی پژوهشها و نتایج پژوهشهای منطبق با این پژوهش پرداخته و با تحلیل پژوهشهای انجام گرفته در این زمینه به این سوال پاسخ بدهد که آیا بین رهبری تحولآفرین و عملکرد سازمانی رابطه معنا دار وجود دارد؟ و آیا متغیر یادگیری سازمانی و نوآوری سازمانی به عنوان متغیر واسطهای بین این دو متغیر عمل میکند ؟

مواد و روش ها

در این تحقیق با توجه به هدف پژوهش از روش" فراتحلیل" استفاده شده است .فراتحلیل شیوه ای دقیق برای ترکیب هدفمند نتایج مطالعات متعدد برای دست یابی به برآوردی بهتر درباره واقعیت است که شامل مراحل زیر می شود الف:یک جستجوی فراگیر برای تمامی مدارک موجود، ب: به کارگیری معیارهای روشن برای تعیین پژوهش های قابل شمول، ج: تعیین یک اندازه اثر برای هر تحقیق، د: یکی کردن اندازه های اثر پژوهش ها تا رسیدن به یک برآورد کلی از شیوع، رابطه یا تأثیر یک رفتار - هویت،. - 2004 در فراتحلیل اندازه اثر نشان دهنده میزان یا درجه حضور یک پدیده در جامعه است در دست داشتن آماره هایی مانند t. Fو x میتوان شاخص اندازه مربوط به d را برآورد کرد. بر اساس نظر کوهن برای شاخصd اندازه های اثر0/1 و 0/3 و 0/5 به ترتیب کوچک بزرگ و متوسط قلمداد می-شود.

به طور کلی دو رویکرد برای ترکیب و تحلیل نتایج در فراتحلیل وجود دارد :یکی مدل اثرهای ثابت و دیگری مدل اثرهای تصادفی. شایان ذکر است که انتخاب مدل به میزان قابل توجهی به نوع استنباط هایی که پژوهشگر می خواهد انجام دهد، بستگی دارد .

مدل اثرهای ثابت تنها برای استنباط های شرطی نامعلوم مناسب است، یعنی استنباط هایی که تنها می خواهند مطالعات موجود در فراتحلیل را وسعت دهند؛ در حالی که مدل اثرهای تصادفی خواستار تسهیل استنباط های غیر شرطی، یعنی استنباط هایی که ورای فراتحلیل تعمیم داده شده اند .برای داده های جهان واقعی در علوم انسانی، پژوهشگران می خواهند استنباط های غیر شرطی انجام دهند و بنابراین، مدل های اثر تصادفی اغلب مناسب تر هستند. بنابراین در این پژوهش از مدل اثرهای تصادفی استفاده شد.

پیش فرض این مدل آن است که این مطالعات یک نمونه تصادفی است که از جامعه همه مطالعات ممکن انتخاب شده است .اندازه اثر؛ بیان گر تفاوت استاندارد شده بین میانگین های گروه های آزمایش و شاهد است و برای محاسبه آن باید نسبت تفاوت میانگین نمرات گروه آزمایش و شاهد بر واریانس ادغام شده کل نمرات به دست آورد.

جامعه آماری "پژوهش قیقات چاپ شده در مجلات علمی پژوهشی بودند.

منابع جستجو در پژوهش حاضر عبارت بودند از پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری دانشگاه ها، بانک منابع اطلاعاتی جهاد دانشگاهی، مرکز اسناد ایران بود. فقط منابع فارسی و تحقیقاتی که در ایران، انجام شدند، مورد بررسی قرار گرفتند .

ملاک های "درون گنجی "برای فراتحلیل عبارت بودند از

-1: داشتن شرایط لازم از نظر روش شناسی فرضیه سازی، روش تحقیق، جامعه، حجم نمونه، و روش نمونه گیری، ابزار اندازه گیری، روایی و پایایی ابزار اندازه گیری، فرضیه های آماری، روش تحلیل آماری و صحیح بودن محاسبات آماری

-2 موضوع پژوهش مداخلات دارویی اختلال وسواسی اجباری باشد،

-3 بررسی در قالب یک پژوهش گروهی صورت گرفته باشد - موردی و منفرد نباشد -

-4 تحقیقات به صورت آزمایشی و نیمه آزمایشی انجام شده باشند .

ملاک های خروج، پژوهش هایی بودند که شرایط روش شناسی را نداشتند و یا به صورت موردی، مروری، همبستگی و توصیفی انجام شده اند.

ابزار اندازهگیری پژوهش ابزار پژوهش چک لیست تحلیل محتوا بود .از این چک لیست برای انتخاب پایان نامه ها، طرح های تحقیقاتی و مقال ههای پژوهشی دارای ملا کهای "درون گنجی "و استخراج اطلاعات لازم برای انجام فراتحلیل استفاده شد .این بررسی برای20 منبع مورد استفاده در فراتحلیل انجام شد و 15 مقاله که ملاکهای درون گنجی را داشتند، انتخاب شده است.

ابزارهای جمع آوری اطلاعات، جامعه آماری، حجم نمونه و سطح معنی داری آزمون ها به کار گرفته شده در پژوهش، شیوه محاسباتی فراتحلیل، بر اساس مراحل فراتحلیل کوهن انجام شده است. مراحل فراتحلیل همگونی مطالعات از نمودار فونل استفاده شد .نمودار فونل مربوط به مطالعات به کار رفته در فراتحلیل در شکل 1 آمده است .همان طور که ملاحظه می-شود، نقاط این نمودار به طور تقریبی به صورت متقارن پراکنده شده اند و غیر از دو نقطه پرت بقیه نقاط در داخل یک شکل دودکش مانند قرار می گیرند، بنابراین نمودار فونل بر عدم وجود تورش انتشار دلالت دارد .

یافتهها :

در این بخش بر اساس داده های ارایه شده در گزارش هر یک از پژوهش های مورد نظر، به محاسبه رابطه بین سبک رهبری تحول-آفرین با عملکرد سازمانی با درنظر گرفتن متغیرهای واسطهای - یادگیری سازمانی و نوآوری سازمانی - می پردازد. به همین منظور اندازه اثر طبق مراحل فراتحلیل Cramer و Howitt محاسبه شد.

با توجه به تحقیقات انجام شده در ایران، رابطه بین سبک رهبری تحولآفرین با عملکرد سازمانی با درنظر گرفتن متغیرهای واسطهای - یادگیری سازمانی و نوآوری سازمانی مورد بررسی قرار گرفت .جدول 1 میانگین اندازه ثر مطالعات دارویی را نشان می دهد .بر اساس اطلاعات این جداول تأثیر متغیر مستقل بر متغیر وابسته برابر با 1/11 است ، است که بر اساس جداول تفسیر اندازه اثر Cohenبالاتر از متوسط ارزیابی می شود.

جدول 2 نتایج فراتحلیل رابطه سبک رهبری تحول آفرین و عملکرد سازمان

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید