بخشی از مقاله
چکیده:
قیمت گذاری در شرکت ها و مراکزمسئولیت های عملیاتی به عنوان واحد های راهبردی کسب و کار در تعیین قیمت های داخلی شرکت های فرعی و اصلی می باشد.مشکل قیمت گذاری در شرکت های تابعه در سراسرجهان ،در کشور های که نرخ مالیات مختلف است ،ایجاد می شود.
مقاله ی حاضر به بررسی شرکت های چند ملیتی به چگونگی انتقال قیمت می پردازد و هدف از آن، ارائه ی راهکار های برای به حداقل رساندن بدهی های مالیاتی می باشد که این عمل با تغییر در قیمت انتقالی انجام می شود، در کشور های که نرخ مالیات کمتر دارند،باعث ایجاد مشکل قیمت گذاری انتقالی و اختلافات مالیاتی می شود.و تلاش جهت حداقل رساندن اختلافات ومشکلات قیمت گذاری انجام می گیرد.
مقدمه
به تدریج که سازمان ها رشد می کند ،دامنه و حجم فعالیت آنها نیز افزایش می یابد و به همین جهت ،به تعداد بیشتری از واحد های فرعی مانند بخش ،مرکز و واحد های فرعی در نقاط مختلف در حوزه فعالیت و سراسر دنیا وبه تبع آن ،آزادی و اختیار تصمیم گیری به این واحد ها تفویض می گردد.
قیمت گذاری انتقالی ،به عمل تجاری در تولید کالا و خدمات ، میان نهاد های مرتبط شرکت مادر وشرکت های تابعه و یا در میان شرکت های تابعه ،متعلق به همان گروه است . قیمت گذاری گسترده زمانی بوجودمی آید که در میان شرکت های ،چند ملیتی و در کشور های گوناگون فعالیت می کند و بخش بزرگی از تجارت جهانی را تحت تاثیر قرار می دهد.
مسئله ی قیمت گذاری زمانی که یک شرکت دارای بیش از یک واحد کسب و کار استراتژیک و به عنوان مراکز مسئولیت در معاملات داخلی، ایجاد می شود .چالش اصلی این است که اغلب قیمت کالا از یک واحد کسب وکار به واحد دیگر منتقل می شود وجود دارد . این مسئله برای شرکت مادر و یا شرکت اصلی هیچ تفاوتی ندارد که قیمت ها به چه شکلی منتقل شده است.این قیمت ها فقط یکی از عوامل عملکرد مدیران در واحد فرعی می باشد
شرکت های چند ملیتی که تابع کشور های مختلف با نرخ مالیات متفاوت ونرخ ارز مختلف روبه رو هستندوممکن است در یک کشوری نرخ مالیات بالاتر و در دیگری نرخ کمتری پرداخت شود،وشرکت ها را ملزم می کند که در کشورهای که نرخ کمتری دارند سود بالاتری گزارش بکند و در کشور های که نرخ مالیات بیشتری دارندسود کمتری گزارش بکندو این عمل ممکن است،بر عملکرد مدیران ،و در نتیجه بر پاداش آنان اثر مستقیم داشته باشد.
شرکت های که تابع پرداخت مالیات بیشتری هستند برای انتقال قیمت از کمترین قیمت استفاده می کنند تا درآمد کمتری و سود کمتری ،ودر نتیجه مالیات کمتری پرداخت نماید.شرکت های که ملزم به پرداخت مالیات کمتری هستند به احتمال زیاد قیمت بالاتری را انتقال بدهد تا از این طریق هم سود بالاتری وهم درآمد بالاتری کسب نماید.ونتیجه ی آن عملکردخود را بیش از واقعی نشان دهد. زمانی که یک شرکت کالا و خدمات را به یک دیگر منتقل می نماید ممکن است از یک نقطه دنیا به نقاط دیگر به عنوان یک شرکت تابعه باعث ایجاد قیمت گذاری انتقالی شود.
این انتقال کالا و خدمات در شرکت های چند ملیتی ممکن است،باعث ایجاد تنش بین مقامات کشوری و شرکت های چند ملیتی شودو یک شرکت به دلیل مالیات بیشتر و به نفع شرکت مادر قیمت پایین برای انتقال پیشنهاد نماید تا بتواند از سود بیشتری بهره مند شود
چانگ - 2010 - 2 مزایای بهتری برای شرکت های چند ملیتی از جمله نفوذ در بازار های جدید ورقابتی ارائه داد ،شرکت های چند ملیتی را وسوسه نمود تا برای کنترل بازار و در اختیار گرفتن بازار های جهانی قیمت های انتقالی را زیر قیمت بازار پیشنهاد نماید تا بتواند بر بازار تسلط داشته باشد.این قیمت های انتقالی می تواند برای آزاد سازی کالا به بازارو همچنین به منظور سرکوب شرکت های رقیب استفاده شود .
تعجب آور نیست که این شیوه در کنفرانس سازمان ملل تجارت و توسعه 3 - UNCTAD - مورد توجه بوده است.همچنین در سال 2001 قیمت گذاری انتقالی به عنوان یک تاکتیک ویک روش برای کسب و کار در کشورهای دور دست و با نرخ مالیات کمتری می بود.
این قیمت گذاری ممکن است برای دور زدن کنترل های دولت مانند محدودیت قرار دادن در بازنگری سود مورد استفاده قرار گیرد.تحت این شرایط در کشورهای که محدودیت های مانند محدودیت در پرداخت سود و کاهش تعرفه ی واردات وصادرات وجود داشته باشد،قیمت گذاری انتقالی یکی از روش های مهم برای کاهش این محدودیت ها،تعرفه ها باشد.شرکتهای که محدودیت پرداخت سود داشته باشند این شرکت ها از طریق قیمت گذاری انتقالی وتغییر دادن منابع اقتصادی شرکت اصلی و تعرفه واردات و صادرات از طریق ارزش کالا های معامله شده ،مالیات و عوارض کمتری پرداخت می کند
قیمت گذاری انتقالی اغلب با دستکاری همراه است ،بر این اساس شرکت های که از آن استفاده می کند با یکدیگر ارتباط دارند و یک زیر مجموعه را تشکیل می دهد.انگیزه ی این مورد به خاطر بدست آوردن حداکثر سود است.این یکی از چالش های پیش روی قیمت گذاری انتقالی است .که توجه جهانی را به خود معطوف کرده است،و سازمان های مانند سازمان تجارت و توسعه جهانی و سازمان همکاری و توسعه اقتصادی 4 - OECD - برای مبارزه با آن به فعالیت می پردازد.
بد گمانی های وجود دارد که سازمان تجارت و توسعه در مورد قیمت گذاری انتقالی در شرکت های چند ملیتی به دلیل اینکه مالیات کمتری پرداخت بکند قیمت کمتری گزارش می کند،تا بتواند بر بازار تسلط داشته باشد و به حداکثر سود مورد نظر برسد.
روش دیگری برای قیمت انتقالی بر اساس هزینه های استاندارد و هزینه واقعی انتخاب می شود،هزینه ها می تواند هزینه های متوسط تولید و یا هزینه های پرداخت شده به یک تامین کننده عمده محاسبه شود.
پیشینه تحقیق
باتیب تبگو 1از کسانی که به بررسی قیمت گذاری انتقالی در شرکت های چند ملیتی پرداخته است،تعیین قیمت مناسب داخلی را به چالش کشیده است.و قیمت انتقالی را در کشور های تابع نرخ متفاوت است یکی از بحث های پیش روی مقامات کشور ها می باشد. تلاش برای به حداقل رساندن بدهی های مالیاتی خود را با تغییر قیمت انتقالی تا کمترین سود را گزارش نماید و مالیات کمتری پرداخت نماید.و مقامات مالیاتی کشور ها را ملزم به ایجاد روش های که تا بتواند اختلافات مالیاتی را به حداقل برساند.
رومانا اتری2 از دانشگاه سانفرانسیسکو در مورد شرکت های چند ملیتی بیان می کند"شرکت های چند ملیتی یک روش برای رقابت با دیگر شرکت های می باشد و نشان داد که هنگامی که یک رقیب در بازار وجود دارد قیمت مطلوب انتقال بین واحد ها کمتر از هزینه های محصول می باشد.و در این شرکت ها ممکن است توسط قوانین حاکمیتی یک قیمت کف را به بازار ارائه نماید.و زمانی که این قیمت گذاری باعث کاهش نسبی رفاه اجتماعی شود یک قیمت گذاری انتقال نامناسب می باشد.
دکتر فرزین رضایی استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوینمقاله ای به عنوان قیمت"گذاری انتقالی مسئله جهانی وضع مالیات در خصوص توازن بهره میان مؤدیان و متولیان مالیاتی" ،قیمت گذاری انتقالی را یکی از مسائل مهم برای تجارت جهانی عنوان کرده است.عنوان کرد"قانون قیمت گذاری انتقالی به عنوان ابزاری برای محدود کردن فرار مالیاتی از طریق دستکار ی قیمتها در معاملات بین کشورها از طریق بیشینه کردن سود مشمول مالیات در حوزه های قضایی با مالیات کم و کمینه کردن آنها در کشورها ی با مالیات بالا به کار میرود."
مزایای شرکتهای چندملیتی
شرکتهای چندملیتی در مقایسه با شرکتهای ملی از مزایایی برخوردارند که مهمترین آنها را میتوان به صورت زیر بیان نمود:
.1 شرکتهای چندملیتی میتواند از تفاوتهای ناشی از شرایط کشورها به خوبی بهرهبرداری نمایند. با توجه به این که این شرکتها در کشورهای مختلف دارای شعبه میباشند، میتوانند بر مبنای مزیت نسبی موجود در کشورها و نیز فرصتهای اقتصادی و تجاری در مناطق تجاری ایجاد شده به انجام سرمایهگذاری و برپایی واحدهای تولیدی اقدام نمایند.
2. شرکتهای چندملیتی بهدلیل برخورداری از امکانات وسیع مالی، فنی و مدیریتی میتواند برای ورود به بازارهای بینالملی و فعالیت در آنها از استراتژیها و روشهای بازاریابی مختلفی استفاده نمایند.
3. شرکتهای چندملیتی با گسترش فعالیتهای خود در قلمرو جهانی و با به کارگیری روش قیمتگذاری انتقالی میتواند به حداکثر نمودن درآمدهای خود بپردازد. این شرکتها از طریق انجام سرمایهگذاری مستقیم در کشورهای مختلف و تکمیل مراحل تولید یک کالا در چند کشور میتوانند فرصتهای مناسبی را برای دستیابی به موقعیت رقابتی بهتر، افزایش فروش و در نهایت بهرهبردای از قیمتگذاری انتقالی برای خود فراهم کنند.
4. برخورداری از یک شبکه عرضه بینالملل، دارا بودن تاسیسات تولیدی در نقاط مختلف جهان و فعالیت شعبههای شرکت چندملیتی در چندین کشور این زمینه را فراهم میسازد که این شرکتها در چندین کشور به طور هم زمان یک کالای جدید را در چندین بازار خارجی ارائه نمایند
شرکت های چند ملیتی در اقتصاد بین الملل
یکی از مهم ترین ویژگی اقتصاد بین الملل در دوران پس از جنگ جهانی دوم، گسترش و توسعه فعالیت»شرکت های چند ملیتی«در سراسر جهان می باشد.تاکنون تغییرات و تحولات عمده ای در این زمینه به وقوع پیوسته و نقش این شرکت ها به عنوان بخشی از واقعیت کنونی جهان معاصر تثبیت گردیده است.