بخشی از مقاله
چکیده
انسان کنجکاو از آغاز خلقت تاکنون در حال بررسی راه های ادامه حیات بوده است. این تفکر منجر به پیشرفت هایی در زمینه های تدافعی و تهاجمی شده که نتیجه این پیشرفت ها تولید جنگ افزارهایی بسیار خطرناک می باشد. پدیده هارپ که در ابتدا تحت عنوان پروژه ای تحقیقاتی برای دستیابی به معادن زیر زمینی و مطالعه لایه یونوسفر مطرح بود، امروزه به عنوان یکی از مرگبار ترینِ سلاح ها؛ می تواند مطرح شود. این مقاله حاصل جمع بندی از تحقیقات گوناگونی در ارتباط با رخدادهای مختلفی است که این موضوع را در قالب آن می توان مورد بررسی قرار داد.
-1 تاریخچه
در اواخر سال 1990 پروژه ای تحقیقاتی با هدف بررسی و تحقیق درباره لایه یونوسفر، فیزیک سطح خورشید و مطالعه معادن و ساختارهای زیر زمینی با استفاده از امواجالکترومغناطیسِELF/ULF/VLF توسط آزمایشگاه نیروی هوایی آمریکا و دانشگاه آلاسکا در12کیلومتری شمال گاکونای آلاسکا آغاز به کار کرد. دراین راستا دانشگاه های بسیاری از جمله استانفورد، کُرنل، ماساچوست، دارتموت، کلمسون، تولسا، مری لند، مرکز تحقیقات شمال غرب آمریکا، دفتر تحقیقاتی و آزمایشگاهی نیروی دریایی آمریکا و آژانس پروژه های تحقیقاتی پیشرفته دفاعی آمریکا در اجرای این طرح نقش مهمی داشته اند.[1]
هارپ پروژه مشترک نیروی هوایی، دریایی و سازمان ناسای آمریکا است و در حقیقت بخشی از نسل جدید سلاح های پیشرفته این کشور محسوب می گردد. این پروژه متشکل از مجموعه ای از آنتن های بسیار قدرتمندی می باشد که توانایی ایجاد تغییرات محلی کنترل شده در یون ها را دارند. پدیده هارپ که در ابتدا تحت عنوان پروژه ای تحقیقاتی برای دستیابی به معادن زیر زمینی و مطالعه لایه یونوسفر مطرح بود، امروزه به عنوان یکی از مرگبار ترین سلاح ها می تواند مطرح شود.
در فوریه سال 1998 و در واکنش به گزارش خانم »ماج برین تئورین« درباره پروژه هارپ، کمیته امور خارجی امنیت و سیاست دفاعی پارلمان اروپا اقدام به صدور بیانیهای نمود که بخشی از آن به شرح زیر است:[2] "به واسطه پیامدها و تأثیرات گسترده این پروژه بر محیط زیست و نگرانی های جهانی آن و همچنین با توجه به ملاحظات قانونی، اخلاقی و نیز عواقب زیست محیطی آن، باید هیأت بین المللی مستقلی به بررسی ماهیت آن بپردازد. این کمیته، به واسطه امتناع مجدد دولت آمریکا از ارائه توضیح درباره این پروژه، مراتب تأسف خود را ابراز می دارد.
با این وجود به واسطه فقدان اختیارت لازم، تقاضای این کمیته برای تهیه پیش نویسی درباره تأثیرات زیست محیطی فعالیتهای نظامی این طرح، همچنان بی نتیجه مانده است" در سال 2002 کمیسیون امور بین الملل و کمیسیون پدافند مجلس شورای روسیه نیز گزارشی مبنی بر برنامه ایالات متحد آمریکا برای آزمایش تجهیزات خود از نوع سلاح های نفوذی با عنوان » برنامه تحقیقاتیاُفقِفعالِ فرکانس بالا « - یا به اختصار هارپ - اعلام کرد که در آن آمده است:[3] " یکی از این تجهیزات در منطقه آزمایشات نظامی آلاسکا واقع است و آزمایش کامل آن از اوایل سال2003 آغاز می شود.
تجهیزات دوم در گرین لند و سومی در نروژ واقع است. وقتی امواج این تجهیزات از این سه نقطه همزمان به فضا پرتاب شوند، یک محیط مرئی با پتانسیل جدایی ناپذیر خارق العاده ای برای نفوذ به سطح میانی نزدیک زمین تشکیل می دهند. ایالات متحده آمریکا قصد دارد این آزمایش های علمی را در مقیاسی بزرگ تحت عنوان پروژه هارپ انجام دهد که توسط هیچ انجمنی در جهان کنترل نمی شود. آمریکا قادر خواهد بود سلاح هایی با قابلیت تخریب خطوط ارتباط رادیویی و خطوط ارتباطی تجهیزاتی که بر روی سفینه های فضایی و راکتها نصب می شوند، ایجاد خلل جدی در شبکه های الکتریکی و خطوط انتقال نفت و گاز و همچنین تأثیر منفی بر روی سلامت فکری انسانها؛ را بسازد. "
-2 پروژه هارپ [4] , [1]
برنامه تحقیقاتی اُفقِفعالِ فرکانس بالا؛ شامل 180آنتن آلومینیومیِ ویژه به ارتفاع 22 متر می باشد که قادر به تولید بسامدهای بینهایت پایین، مافوق پایین و خیلی پایین هستند. این پروژه در زمینی به مساحت 23000 متر مربع در آلاسکای کانادا واقع شده است و معروف به پروژه هارپ می باشد - تصویر. - 1
-3 مفاهیم و تعاریف
-1-3 روش های انتقال انرژی:
-1-1-3 به واسطه انتقال ماده : با جابجایی مولکولی، انرژی منتقل می شود. - مانند پرتاب گلوله تفنگ -
-2-1-3 از طریق امواج : امواج حامل انرژی می باشند. - مانند امواج رادیویی یا نورانی -
-2-3 ارتعاش: حرکت تناوبی سریع - تکرار حرکاتی همسان در زمان های مساوی و متوالی - را ارتعاش گویند. - مانند حرکت سریع به عقب و جلو پیرامون نقطه ای نسبت به یک مرجع -
-3-3 موج: عبارتست از نوسانی که از نقطه ای به نقطه ای دیگر انتقال می یابد. انرژی یک ارتعاش در هر موج، به صورت انرژی شی ای که درحال دور شدن از منبعی به شکل یک اغتشاش و نوسان در داخل محیطی که آن را احاطه کرده است - و یا در پیرامون آن می باشد - ؛ تعریف می شود.
-1-3-3 امواج مکانیکی: به امواجی اطلاق می شود که برای انتشار به محیط مادی نیاز دارند.
-2-3-3 امواج الکترومغناطیس:[6] نوعی از امواج عرضی پیشرونده هستند که از میدانهای الکتریکی و مغناطیسی ساخته شدهاند و یا به عبارت دیگر به امواجی گفته می شود که برای انتشار به محیط مادی نیاز ندارند. میدان الکتریکی و مغناطیسی در دو صفحه عمود بر هم قرار دارند. - شکل- - 3 در موج الکترومغناطیسی، طول موج مشخص کننده رنگ موج است. با تعیین رنگ، انرژی و طول موج میتوان یک موج را نسبت به دیگر موجها سنجید. به عنوان مثال طول موج های کوتاه در طیف مرئی در ناحیه بین آبی و فوق بنفش قرار میگیرند، در حالیکه رنگ قرمز دارای طول موج های بلندتری می باشد.
-4-3مُدولاسیون امواج: به قطع و وصل یک فرکانس بالا با تباتر یک فرکانس پایین گفته می شود.