بخشی از مقاله
چکیده
در حدود دو دهه است که تحقیقات بر روی فناوری در کلاس درس ریاضیات با کانون موضوعات یادگیری و استفاده از فناوری برای دانش آموزان صورت گرفته است.باید فرصت های مناسبی فراهم کرد تا معلمان و دانش آموزان تجربیات جدید خود را با استفاده از تکنولوژ آزمایش کنند.
در این مقاله با معرفی تکنولوژی و بیان اینکه چهارمین قله ی تاریخ ریاضیات استفاده از فناوری است،نشان می دهیم که استفاده از فناوری نقش بسزایی در آموزش ریاضیات دارد و پویایی دانش آموزان را به دنبال دارد و گامی مهمی در عرصه ی علمی می باشد.همچین استفاده از فناوری دید دانش آموزان را نسبت به آموزش ریاضی تغییر
می دهد و انگیزه و پویایی را به همراه دارد.در نهایت هم نتایج و پیشنهاداتی خواهیم داشت.
.1 مقدمه
نقش علوم ریاضی در تمدن در طول قرن های متمادی از اهمیت محوری برخوردار بوده است، روند فعلی به سوی اقتصاد جهانی و جامعه ی دانش محور، اطلاعات وفناوری های بدیع را به طور فزاینده ای وابسته به تحقیقات علمی ساخته است که توسط ریاضیات هدایت می شود.امروزه، علوم ریاضی، شامل آمار و محاسبات، به عنوان بخشی جداناپذیر از پیشرفت فناوری پذیرفته شده اند.
امروزه شرایط آموزش در مدارس ما بر اساس نظریه های جدید یادگیری مهیا نیست ولی باید توجه داشت که با علم به سطح آگاهی دانش آموزان ، انگیزه ها و شرایط جدید جامعه، تأکید روی روشهای قدیمی تدریس و استفاده ی محض از روشهای سنتی نیز مؤثر نیست.
این سخن به معنای این است که دانش آموزان امروزی را نمی توان با شیوه های قدیمی تدریس به صورت منفعل در کلاس نشاند و برای آنان مفاهیم ریاضی را تدریس کرد، تجربه و تحقیق نشان داده است که یادگیری دراین روش سطحی بوده و قابل اعتماد نیست.درباره ی استفاده ی همه جانبه و کاربردهای جدید و متنوع تکنولوژی در آموزش ریاضیات کیمینس نقش تکنولوژی را به عنوان یک پشتیبان در رشد مهارت ها و مفاهیم ریاضی،به عنوان کمکی در حل مساله، در پرورش استدلال ریاضی،و برای ارتباطات ریاضی بیان کرده است
به کارگیری تکنولوژی در کلاس ریاضی برای انجام ریاضیات نباید منجر به سردرگم شدن و محدود شدن به ویژگی های فنی شود.دانش آموز باید ابزار را به عنوان تسهیل کننده خلق اشیای ریاضی، امکان دادن برای فعالیت های ریاضی روی آن اشیا و فراهم کننده دلیل واضحی از پیامد آن مورد استفاده قرار دهد
.2 تکنولوژی آموزشی چیست؟
هر کار، حرفه و صنعتی، تکنولوژی مخصوص به خود را دارد. ما میتوانیم از تکنولوژیهای مختلف حرف بزنیم، مثل تکنولوژی کشاورزی، تکنولوژی معماری، تکنولوژی استخراج نفت و دهها بلکه صدها تکنولوژی دیگر که به حرفههای مختلف مربوط میشوند. تکنولوژی آموزشی هم، یکی دیگر از آنهاست که در کار و حرفه آموزش و یا یاد دادن برای یاد گرفتن استفاده میشود.
تکنولوژی آموزشی مانند هر علم دیگر، برای تولید محصولات خود که همانا روشها و ابزارهایی برای بهبود و تسهیل یادگیری است، از عناصری کمک میگیرد که آنها مکمل یکدیگرند و بدون یکی از آنها، تکنولوژی آموزشی کامل نخواهد بود. بنابراین تکنولوژی آموزشی، تنها بهکارگیری وسایل و ابزار یا دستگاهها یا استفاده از یافتههای تحقیقات در زمینه تئوریهای یادگیری نیست.
تکنولوژی آموزشی، با بهرهگیری از یافتههای تمام علوم به حل مسایل آموزشی اقدام میکند. بدیهی است استفاده از یافتههای علومی که با آموزش، ارتباط نزدیکتر و مستقیمی دارند - مانند تئوریهای روانشناسی تربیتی یا تئوریهای یادگیری - ، بیش از علومی مانند بیولوژی، گیاهشناسی و غیره میباشد.
جالب است بدانیم، در هنگام بررسی واژه تکنولوژی آموزشی و یا گفتگو با معلمان مدارس و حتی مدرسان دانشگاهها، درمییابیم مفاهیمی که از این واژه علمی در ذهن آنها وجود دارد، بسیار متفاوت است. دلیل این گوناگونی تصورات ذهنی از یک رشته و یک واژه علمی، نحوه وارد شدن این رشته به سیستم آموزشی کشورها و بهطور کلی تکامل مفهوم تکنولوژی آموزشی است
.3 بکارگیری فناوری در تدریس ویادگیری ریاضیات
در نهمین کنفرانس ،ICMI3یازده گروه به بررسی این مسأله پرداختند. در این کنفرانس پروفسور فوجیتا با یک سخنرانی جامع تاکید کرد، بر اینکه چهارمین قله ی تاریخ ریاضیات مقدمه ای بر کامپیوترهاست و اینکه آموزش ریاضی باید بطور خاصی در هندسه شرح داده شود.به عنوان مثال در فرانسه تاکید زیادی بر استفاده از ماشین حساب و کامپیوتر در تمام سطوح مدارس در برنامه آموزشی می شود.ضمن آنکه وزارت آموزش پرورش در استفاده از فناوری برای تدریس حمایت می کند.
اما برخی از معلمان و دانش آموزان به دلیل اینکه استفاده از فناوری را صرفا فشار دادن برخی دکمه ها می بینند و برای آنها تفکر بزرگی در آن وجود ندارد مخالف با استفاده از تکنولوژی می باشند.زیرا آنها بیان می کنند، ریاضیات علمی است که فقط به استفاده از هوش و یک خودکار و کاغذ نیاز دارد.اما با توجه به این عقیده واحترام گذاشتن به این طرز فکر بیان میکنیم که مقاله - کاغذ - و خودکار نیز یک تکنولوژی است، ولی به دلیل شایع بودن آن در قرن بصورت کامل درک نشده است و باید نوع تکنولوژی خود را تغییر دهیم.
براساس یافته های پژوهشگرانی همچون - ناس، هویلس، 1996 و جونز - 1999 ایراد تکنلوژی در دو روش زیر و انجام آنهاست: روش انجام دادن و کاربرد ریاضیت؛ روش یادگیری براساس ساختار دانش جدید یک مثال کاملا روشن کننده استفاده از وسایل مختلف در کشوری چون ژاپن است. شخصی به نام سوربان در تحقیقات خود به استفاده از استراتژی های توسعه یافته توسط دانش آموزان ژاپنی بدون آموزش اشاره میکند.در واقع دانش آموزان ژاپنی برخی محاسبات برای واحدهای 5 - 5، 50، 500، ... - را به محاسبات ذهنی تبدیل کردند.
.4 نتیجه گیری
کاربرد فناوری در درس ریاضی در تغییر نگرش دانش آموزان نسبت به این درس موثر است.یکی از معضلات امروز در عرصه ی آموزش و پرورش فقدان علاقه ی دانش آموزان به یادگیری برخی از دروس از جمله درس ریاضی می باشد و از آن جا که هر نوع نگرشی در این زمینه نقشی تعیین کننده در شکل گیری ساختار ذهنی دانش آموزان و تثبیت این نگرش ها دارد و در صورت ریشه دار شدن تغییر آن بسیار دشوار می باشد، لازم است که در سازمان آموزش وپرورش تحولات اساسی نسبت به تغییر نگرش دانش آموزان در یادگیری درس ریاضی ایجاد گردد.
و همچنین نتایج تحقیق نشان داد کاربرد فناوری در تثبیت یادگیری دانش آموزان بسیار موثر است و می تواند یادگیری دانش آموزان را در درس عمیق سازد.به کارگیری فناوری در مهارت استدلال دانش آموز نیر موثر بود.با توجه به اینکه هدف از آموزش تبدیل دانش آموزان له فردی با قدرت تصمیم گیری بالا و حل کننده ی خلاق مشکلات و دارای قدرت استدلال است.