بخشی از مقاله

چکیده

در طی سال های 1394-96 بررسی هایی به منظور مشخص نمودن فون کنه های مرتبط با درختان پسته در منطقه خرامه - استان فارس - صورت گرفت. در این بررسی تعداد 20 گونه کنه متعلق به 12 خانواده از زیر راسته Prostigmata و گروه Astigmatina جمع آوری و شناسایی گردید. از این تعداد یک گونه برای اولین بار از دنیا گزارش می شوند که با علامت - * - مشخص شده اند.

.1 مقدمه

پسته یکی از مهمترین محصولات کشاورزی کشور است که از جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و غیره اهمیت فوق العاده ای دارد. اگرچه ایران مهمترین کشور تولید کننده پسته در دنیاست و بالاترین حجم صادرات این محصول را دارا میباشد، اما عملکرد پسته در برخی مناطق پایین بوده و خسارت آفات نقش بسزایی در کاهش محصول آن دارد

از بین مطالعاتی که پیرامون مسائل گیاهپزشکی پسته صورت گرفته است در مورد کنههای گیاه پسته میتوان گفت کمترین بررسی انجام شده است. بجز چند گزارش پراکنده اطلاعی از وضعیت باغات پسته نسبت به این دسته از جانوران وجود ندارد، در حال حاضر حداقل 2 گونه کنه - Eroiphyes pistaciae , Tenupalpus granati - بعنوان آفت و یک گونه - Cheyletidae - بعنوان شکارگر در باغات پسته منطقه فعالیت دارند که پراکندگی یکنواخت نیز ندارند

آهنی آزاد - 1391 - در بررسی فون کنههای شکارگر زیرراستهی Prostigmata در باغها و مزارع شهرستان آذرشهر و حومه، در مجموع 40 گونه از 19 جنس متعلق به 8 خانواده شناسایی گردید که از بین آنها تعداد 3 گونه برای فون کنههای دنیا، 5 گونه برای فون ایران و 4 گونه برای فون استان جدید بودند. همچنین امینی و همکاران - 1393 - به بررسی فون کنه های پیش استیگما در شهرستان قروه پرداختند، در این مطالعه 9 گونه از 9 جنس متعلق به 6 خانواده از کنه های زیر راسته پرواستیگما شناسایی گردید.

باتوجه به توسعه سیستم تک کشتی پسته و روند فعلی کنترل آفات در این باغات همواره این احتمال وجود دارد که گونههای دیگر از کنه ها ظاهر شوند و از طرف دیگر کنههای شکارگر فعال در این زیستگاه که غالبا ناشناختهاند نیز ضعیف گردند - خانجانی و ایرانی نژاد، . - 1385 از این رو با توجه به احداث بیش از 700 هکتار باغ پسته در منطقه و عدم وجود مطالعات مناسب در زمینه فون کنه های خاکزی این تحقیق با هدف بررسی فون کنه زیر راسته Prostigmata و گروه Astigmatina در باغ های پسته منطقه خرامه انجام گردید.

.2مواد و روشها

منطقه مورد مطالعه: شهرستان خرامه در 80 کیلومتری جنوب شرقی مرکز استان فارس که از شمال به شهرستان ارسنجان، ازجنوب به شهرستان های سروستان و فسا، از شرق به شهرستانهای استهبان ونیریز و از غرب به شهرستان شیراز محدود می گردد. شهرستان خرامه در 52 درجه و 54 دقیقه تا 53 درجه و 35 دقیقه طول شرقی و 29 درجه و 20 دقیقه تا 29 درجه و 42 دقیقه عرض شمالی قرار گرفته است.

جمع آوری و شناسایی کنه های مرتبط با درختان پسته: نمونه هایی از قسمت های مختلف درختان پسته شامل برگ، شاخه، میوه، خاک اطراف تنه درخت گرفته شد و سپس نمونه ها به آزمایشگاه کنه شناسی بخش کشاورزی دانشگاه آزاد شیراز منتقل شد. کنه های روی برگچه، شاخه و میوه به وسیله قلم موی ظریف با استفاده از دستگاه بینوکولار جمع آوری و به شیشه های محتوی الکل %75 منتقل شدند.

برای نمونه برداری از خاک، مقداری از خاک سایه انداز درخت از نقاط مختلف باغ جمع آوری شده که به این منظور 500 گرم خاک از سطح خاک تا عمق 30 سانتی متری برداشته شده و در کیسه پلاستیکی ریخته و روی هر نمونه شماره و مشخصات منطقه یادداشت گردید و سپس نمونه ها به طور جداگانه در قیف برلز ریخته شدند که در بالای آن لامپ 60 وات و در قسمت زیر آن ظرفی حاوی الکل %75 قرار داده شد و پس از 48 ساعت کنه های موجود در آن ها جمع آوری گردیدند.

تهیه اسلاید: کنه های جمع آوری شده در آزمایشگاه از الکل خارج و به وسیله ی لاکتوفنل شفاف شدند سپس با استفاده از سوزن ظریف کنه را از لاکتوفنل خارج کرده و بر روی لامی که در مرکز آن یک قطره هویر گذاشته شده بود قرار داشت در زیر بینوکولار کنه را در موقعیت مناسب قرار داده و پاها را با استفاده از سوزن ظریف از هم باز کرده و پس از شکل دهی مناسب از آنها اسلاید تهیه گردید. به منظور خشک شدن، اسلاید ها داخل آون با حرارت 45 درجه سانتی گراد به مدت 7 روز نگهداری شدند ،پس از خشک شدن اسلاید ها، با ماژیک دور محدوده کنه مشخص و اطراف آن با لاک بی رنگ جهت جلوگیری از جذب رطوبت درزگیری شد.

جدول :1- موقعیت نمونه برداری خاک و برگ

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید