بخشی از مقاله

چکیده:

مشارکت مردمی به عنوان یک راهبرد میتواند با برنامهریزی اصولی و شناسایی مزیت ها و محدودیت ها نقش مؤثری در توسعه خدمات رسانی به مدد جویان کمیته امداد بر عهده داشته باشد، بیماری، مرگ و میر، بیسرپرستی زنان و یتیم شدن کودکان، آسیبهای اجتماعی موجود در شهرستان نظیر طلاق و اعتیاد و بیکاری و غیره که در نهایت منتج به فقر میشود هر روزه بر مراجعات کمیته امداد صومعه سرا میافزاید که خدمات رسانی به این مراجعات جذب مشارکت مردمی را برای امداد الزامی مینماید.

هدف از تحقیق پیش رو بررسی قابلیتها وتنگناههای کمیته امداد صومعهسرا در جذب مشارکتهای مردمی است جامعه آماری این تحقیق 120 نفر از کارشکنان و مدیران امداد و مسؤولین شهر و اصناف میباشند که با روش توصیفی -تحلیلی و برای جمعآوری اطلاعات از بررسی های کتابخانهای و میدانی، به شیوه swot به ارائه استراتژی در جهت جذب مشارکت مردمی در کمیته امداد صومعهسرا پرداخته است، تحلیلهای حاصل از مدل SWOT نشان میدهد که تعدد NGO ها - 1 - وجود معلولین غرب گیلان در این شهر، عدم برنامه مدون مدیریتی، نبود بنگاههای تولیدی و ضعف تبلیغات بهعنوان موانع اساسی در راه رسیدن به هدف مورد نظر است، بااینحال پیشنهاد میگردد تا با استفاده از تبلیغات، شناسایی و دعوت از خیرین صومعه سرایی ساکن در سایر نقاط و تعامل و همفکری با صنفهای فعال شهرستان در جهت توسعه مشارکت مردم اقدام شود.

مقدمه:

مشارکت مردمی واژهای است که در اغلب جا ها از آن بهعنوان یکی از ارکان اصلی در پیشبرد اهداف سیاسی، اجتماعی، نظامی، حتی اقتصادی و بحرانهای طبیعی نامبرده شده ؛ اما کمتر دیده شده است که در این خصوص برنامهای را تدوین نموده باشند. در فرهنگ نامههای مختلف فارسی واژه مشارکت به معنای شرکت کردن با یکدیگر در انجام کاری و شریک شدن در منافع و سود و زیان آن آمده است.

مشارکت مردم به عنوان نیاز اجتناب ناپذیر عصر حاضر همه ابعاد انسانی را در سطوح مختلف فکری، عاطفی و رفتاری و سیاسی و اجتماعی تحت پوشش قرار میدهد. امروزه مقوله مشارکت مردم شرط توفیق هر نوع برنامه و رهیافت کلان اقتصادی، اجتماعی و توسعه به شمار میرود. از دستاوردهای عصر جدید و توسعه، جدی گرفتن نقش مردم در همه شئون انسانی از اجتماع و سیاست تا تربیت و فرهنگ است.

اسلام به عنوان دین کامل، قانون مادر و فراگیر و آیینه تمام نمای عبرتها و درسهای تاریخ، نگاهی ویژه به مردم دارد. تا آنجا که خداوند پیامبرش را که عقل کل است، به »مشاورهم فی الامر« - آل عمران، - 159 یعنی مشارکت جویی در آراء مردم حاضر فرمان میدهد و او را به »تأیید مؤمنان« - انفال - 62/ یعنی مشارکت آن ها در تحقق اهداف پیامبری بشارت میدهد. واژه مشارکت در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران شش بار به کار رفته است، در بند هشت اصل سوم به مشارکت عامه در تعیین سرنوشت سیاسی، اقتصادی اجتماعی و فرهنگی اشاره شده و در اصل 29 به ارائه خدمات تأمین اجتماعی از محل درآمد حاصل از مشارکت مردم تصریح گردیده است.

کمیته امداد به عنوان نهادی غیردولتی که بر مبنای مشارکت مردمی شکلگرفته است بیش از هر سازمان یا نهاد دیگری وابسته به مشارکت مردمی جهت پیشبرد اهداف خویش است؛ زیرا گذر به شیوه مشارکتی اداره امور و برنامهریزی برای آن ضروری و گریزناپذیر است.

بند ج و د ماده هشت اساسنامه کمیته امداد راه های جذب منابع مالی این نهاد را هدایا و کمک های مردمی، مؤسسات سازمانها، نهادهای داخلی و خارج از کشور و نیز دریافت صدقات و نذورات و زکات بیان نموده است. لذا کمیته امداد در ارکان خویش وابسته به مشارکت مردم در اهداف و خدمات و تمام مراحل کاری خویش است. به عبارتیدیگر برای دولتها در کشورهای در حال توسعه تأمین منابع مالی برای ارائه خدمات در سطوح محلی با توجه به شرایط خاص آنها مقدور نیست، بدینجهت مشارکت مردمی تسهیلات جدیدی را برای مبارزه با فقر فراهم مینماید. مشارکت و همبستگی و وفاق و همدردی می تواند عامل بقاء و رسیدن به اهداف هر جامعهای را به دنبال داشته باشد.

بیان مسئله:

مشارکت مردم در جهت افزایش کیفیت و کمیت خدمات رسانی کمیته امداد صومعه سرا میتواند مؤثر باشد. از آنجائی که 16 درصد جمعیت شهرستان یعنی 21 هزار نفر - کمیته امداد صومعه سرا، - 1393 و بسیاری از افراد دیگر نیز جهت رفع مشکل خویش به این نهاد در شهرستان مراجعه میکنند و از طرفی دیگر در بررسی های اخیر صندوقها و NGO های متعددی نظیر آسایشگاه معلولین غرب گیلان و غیره در شهرستان به جذب مشارکتهای مردمی پرداختهاند و نیز در بین مردم شهرستان کمیته امداد نهادی دولتی قلمداد میگردد که از اعتبارات دولتی برخوردار است و از یک نظر نیز شهرستان صومعه سرا یکی از روستا- شهر در فرهنگ برنامهریزی روستایی محسوب میگردد یعنی اینکه اقتصاد آن وابسته به تولیدات کشاورزی است و بیکاری و به تبع آن فقر یکی از مهم ترین دغدغههای مردم و مسئولین است.

در بررسی های اخیر تغییر الگوی مصرف و زندگی ماشینی مشکلات زیادی را فراهم آورده که خیل عظیم این جمعیت را به سوی کمیته امداد گسیل داشته است. از طرفی دیگر نیز محدود شدن اعتبارات دولتی در سرفصلهای فرهنگی، عمرانی، حمایتی و درمانی و غیره، نیاز کمیته امداد صومعه سرا را به جذب کمکهای مردمی جهت خدماتدهی به محرومین بیش از پیش هویدا ساخته است. لذا افزایش جذب کمک مردم، برابر است با افزایش خدمات رسانی این نهاد که در نتیجه افزایش رضایت مردم را در پی خواهد داشت، لذا این مقاله در پی آن است تا به این سؤال اساسی پاسخ دهد که »پتانسیلها و قابلیتهای کمیته امداد شهرستان صومعهسرا در جذب مشارکت مردمی کداماند؟« تا بتواند رهیافتی نو پیش روی این نهاد در جهت جذب مشارکت مردمی برای ارتقاء خدماترسانی به محرومین قرار دهد.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید