بخشی از مقاله

چکیده

در دنیای پیش از مدرن ، خرید و فروش فعالیتی بود که تامین نیازهای طبیعی با یک سری روابط منطقی انجام می شد اما در دنیای مدرن امروزی این فضای شهری در آن واحد ،یک فضای عمومی است که بر اساس سایز و ابعاد ، فعالیت های اجتماعی و اقتصاد را پیشرفت داده و حفاظت می کند. در حقیقت از انقلاب صنعتی تا به امروز پیشرفت تجارت و اقتصاد و جهانی شدن آن ، منجر به طرح فصل مشترک هایی در جهت ایجاد مراکز تجاری می شود که بتواند پاسخگوی نیازهای جدید مردم باشد.

مراکزی که با عملکرد مناسب و دسترسی های آسان بتواند آسایش منطقی را برای مشتریان مهیا سازد. از آنجاییکه فضاهای عمومی شهر در قرن بیست و یکم به مثابه عنصر عمده شهری بر مبنای اوقات فراغت شهروندان، آمیخته شدن فضای کار و زندگی و تعاملات اجتماعی، برنامهریزی و طراحی میشود که با مفهوم گذشته آن در شهر صنعتی متفاوت است، لذا در فضای عمومی شهر و معماری شکلدهنده به آن فضا باید پاسخگوی مناسبی به نوع عملکرد قرن بیست و یکمی آن نیز باشد،لذا در طراحی این مجموعه رویکرد معماری مدرن می تواند رویکردی در راستای پاسخگویی به نیازهای معاصر باشد. نوع تحقیق دراین پژوهش از نوع علمی کاربردی می باشد که گرد آوری مطالعات آن به صورت مطالعات کتابخانه ای صورت گرفته است.

-1 مقدمه

در دنیای پیش از مدرن ، خرید و فروش فعالیتی بود که تامین نیازهای طبیعی با یک سری روابط منطقی انجام می شد اما در دنیای مدرن امروزی این فضای شهری در آن واحد ،یک فضای عمومی است که بر اساس سایز و ابعاد ، فعالیت های اجتماعی و اقتصاد را پیشرفت داده و حفاظت می کند. در حقیقت از انقلاب صنعتی تا به امروز پیشرفت تجارت و اقتصاد و جهانی شدن آن ، منجر به طرح فصل مشترک هایی در جهت ایجاد مراکز تجاری می شود که بتواند پاسخگوی نیازهای جدید مردم باشد.مراکزی که با عملکرد مناسب و دسترسی های آسان بتواند آسایش منطقی را برای مشتریان مهیا سازد.

مراکز فرهنگی و هنری و تجاری در شهر های امروز می توانند باایجاد فضایی نو و بی نظیر برای خانواده ها ساعات خوشی را برای آنها در کنار انجام خرید های روزمره رقم بزنند. . این مجموعه ها با برخورداری ازکاربریهای بسیار متنوعی همچون تجاری، فرهنگی، هنری، تفریحی مانند فضای ورزشی، پارک کودک، سالن ورزشی، مجموعه تالار و رستوران ها، سینمای سرپوشیده و روباز، فضای هایپر مارکت و فروشگاه ها وغیره و با برخورداری از امکانات مدرن و بروز پاسخگوی نیازهای شهروندان شهر باشد که هر روز پیچیده تر و وسیع تر می شوند.

در دنیای امروز مراکز تجاری شهری فقط محلی برای پاسخگویی به نیازهای اساسی انسان نیست، بیشتر جایی است برای ایجاد تعامل اجتماعی و شکل گیری مجتمع های زیستی شهری. زمانی این مجتمع ها به رسالت وجودی خود دست می یابند که بتوانند در عین پاسخ دادن به نیازهای خرید مشتریان به سایر نیازهای آنان و البته مسئله فراغت و پر شدن اوغات فراغت با برنامه های ویژه فرهنگی و هنری مورد علاقه جوانان و مردم نیز پاسخ دهند که یکی از علل به وجود آمدن مراکز فرهنگی و هنری و تجاری در دوره معاصرنیز همین امر بوده است.

قرن جدید متاثر از یافته های علم و تکنولوژی ، تبادل سریع اطلاعات و داده ها ، شیوه ی نوینی از زندگی با اهدافی فراتر را مطرح کرده است ، که وابسته به تاثیرات متقابل روابط مختلف اجتماعی ، سیاسی، فرهنگی و هنری و اقتصادی گوناگون است . پیشرفت و جهانی شدن تجارت ، آن را به سوی طراحی زمینه های مختلف فعالیت تجاری کشانده است. چرا که تجارت عامل مهمی در اقتصاد هر کشور محسوب می شود. حتی در کشورهای پیشرفته نقش فعالیت های تجاری از فعالیت های صنعتی مهمتر شده و عاملی در گسترش روابط اقتصادی،اجتماعی و سیاسی محسوب می شود. مکان های تجاری نیز جایی از فضای شهری است که تجمع افراد به قصد خرید و فروش انجام میگیرد. لذا این جذبه ی شهری-تجاری یکی از عناصر اصلی درخشش و تعیین کننده ی منطقه نفوذی آن هاست

دراین جهان،معماران نیزهمسو با سایر دست اندرکاران درپی یافتن راهکارهای جدیدی برای تأمین زندگی مطلوب انسان بوده اند. بدیهی است که زندگی،کار،تفریح،استراحت و ... همه وهمه فعالیتهایی می باشندکه درفضاهای طراحی شده توسط معماران صورت پذیرفته و وظیفه ای بس حساس در این خصوص برعهده معماران می باشد. هدف کلی از ایجاد مجموعه های فرهنگی،هنری و تجاری در شهرهای معاصر، با توجه به دغدغه و بحران فرهنگی و هنری نسل امروز، نیاز به یک مجموعه فرهنگی هنری احساس میشد، این پروژه تجاری وفرهنگی و هنری سعی بر این داشته که در عین رفع نیاز خرید مشتریان ذهن مردم را هر چه بیشتر با فضای هنر آشنا کند و از طرفی با ایجاد امکانات مناسب فضای لازم را برای فعالیت گروههای مختلف هنری بوجود آورد تا بتواند قدری از نیازهای قشر مشتاق و جویای فرهنگ وهنر را برطرف کند.

همچنین از آنجاییکه فضاهای عمومی شهر در قرن بیست و یکم به مثابه عنصر عمده شهری بر مبنای اوقات فراغت شهروندان، آمیخته شدن فضای کار و زندگی و تعاملات اجتماعی، برنامهریزی و طراحی میشود که با مفهوم گذشته آن در شهر صنعتی متفاوت است، لذا در فضای عمومی شهر و معماری شکلدهنده به آن فضا باید پاسخگوی مناسبی به نوع عملکرد قرن بیست و یکمی آن نیز باشد،لذا در طراحی این مجموعه رویکرد معماری مدرن می تواند رویکردی در راستای پاسخگویی به نیازهای معاصر باشد.

-2 ضرورت تحقیق

اندیشه ایجاد مراکز مجتمع فرهنگی و هنری و تجاری مدرن دریک مجموعه شهری در حقیقت بازتابی از رشد فیزیکی و اجتماعی آن می باشد. با توجه به افزایش چشم گیر شهرها در دهه اخیر و به دنبال آن رشد شتابان و بی رویه شهرها در همین سالها نسبت به گذشته همچنین رشد فرهنگی و اجتماعی خاص مانند بالا رفتن سطح زندگی و توقع ساکنان موجب عدم توانایی مراکز تجاری محله و حتی منطقه در پاسخ گویی به نیاز مردم گردیده است به طوری که شهروندان به ویژه ساکنان بافتهای شهری جدید جهت تهیه مایحتاج و اجناس مورد نیاز خود ناگزیرند به مراکز تجاری سطح شهرکه عمدتا در بخشهای مرکزی شکل گرفته اند مراجعه کنند که این خود مستلزم صرف وقت و انرژی و هزینه بسیار زیادی است.

آنچه امروز در شهرها دیده می شود بیشتر ازدحام و شلوغی و بالطبع هرج و مرج در فضاهای آن است. بنا براین سازماندهی روابط اجتماعی درفضاهای شهر امری بدیهی و لازم میباشد. یکی از این فضاها مجتمع های تجاری است. که با سابقه ای طولانی در فرهنگ ایران همواره دارای قدرتمند ترین اتفاقات اجتماعی اقتصادی و فرهنگی بوده است. امروزه نیز می توان بانگرشی مناسب با توجه به نیازهای روز مخاطبین اعم از زن و مرد پیر و جوان و کودک با گرایشهای مختلف شغلی فکری تحصیلی فرهنگی وغیره پاسخ درخور و شایسته ای به حضور آنان در عرصههای جمعی ارائه نمود.

با توجه به رشد سریع و بی رویه شهر های در دهه اخیر و افزایش جمعیت در همین سالها نسبت به گذشته ضرورت وجود چنین فضاهایی را در شهرها ایجاب می کند.همچنین انکشاف و استفاده از رویکردهای نوین زیبایی شناختی برای ایجاد دگرگونی و تحول در اذهان عمومی و جایگزینی الگوهای زیستی مبتنی بر تعادل صرفه جویی و بهینه سازی مصرف و احترام به محیط طبیعی و اجتماعی زیست به جای الگوهای منحط رایج کنونی امری ضروری است،که معماری مدرن یکی از این رویکرد های نوین است.

-3 روش تحقیق

روش تحقیق به صورت - توصیفی-تحلیلی - می باشد که با بررسی کتاب ها مقالات و مجلات مختلف و تحلیل محتوای آنها سعی شده است نکات کلیدی مطالب مورد نیاز جمع آوری جمع آوری شوند و روش گردآوری به صورت میدانی و کتابخانه ای می باشد.

-4 مبانی نظری تحقیق

-1-4 تعریف معماری

معماری ترکیبی است از علم، هنر و تجربه که در رشته هایی نظیر ساختمان قدمتی چند هزار ساله دارد.معماری یعنی ارایه ی توصیفی فنی از یک سیستم که نشان دهنده ی ساختار اجزا آن،ارتباط بین آنها و اصول و قواعد حاکم بر طراحی و تکامل آنها در گذر زمان باشد. همه هنرها به طور عرضی با همدیگر ارتباط دارند،چرا که منشا همه آنها تجلی زیبایی است.

این زیبایی در معماری و مجسمه سازی به شکل نسبت های طول و عرض و ارتفاع اتفاق می افتد. معماری به عنوان یکی از هنر های بسیار قابل توجه با بسیاری از هنر ها نظیر موسیقی،شعر،مجسمه سازی،سینماو...ارتباط تنگاتنگی داشته و بر همین اساس آثار بسیار زیادی وجود دارند که بر اساس یک شعر یا یک موسیقی ایجاد شده و در نهایت منجر به یک اثر موسیقیایی معماری و یا معماری شعر گونه تبدیل شده اند.در برخی از موارد از تعابیر موجود در این هنر ها در معماری استفاده شده و منجر به شکل گیری معماری می شود.

-2-4 مراکز تجاری

-1-2-4 تعریف مراکز تجاری

مجموعه ای است غیر انتفاعی در کشور های هدف ، اهم وظایف مراکز تجاری عبارتند از ارائه خدمات تجاری ، اطلاع رسانی ، بازاریابی ، مشاوره ای ، جذب سرمایه گذاری و اطلاع رسانی از طریق استقرار نمایندگان اعضای اتاق ایران در این محل.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید