بخشی از مقاله
چکیده
نمودارگیري،یکی از روشهاي مهم در اکتشاف و بهره برداري نفت و گاز است که بیش از نیم قرن از بکارگیري آن می گذرد و شناخت پارامترهاي پتروفیزیکی با استفاده از داده هاي چاه پیمایی مستلزم در دسترس قرار گرفتن انواع نمودارهاي چاه پیمایی است. نقش چاه پیمایی در مطالعات اکتشافی هیدروکربنها و ارزشیابی افقهاي حفاري بسیار چشمگیر است. البته تحقق این هدف منوط به تفسیر درست از نگاشت ها می باشد. در این مقاله انواع روشهاي چاه آزمایی و نمودارگیري را برشمرده و اساس کار را شرح می دهیم و هم چنین مشکلات پیش روي این صنعت را مورد بررسی قرار می دهیم.
-1 مقدمه
چاه آزمایی در واقع به عملیاتی گفته می شود که طی آن می توان در دو بخش درون و برون چاهی اطلاعات مهمی از وضعیت دبی تولیدي سیالات مخزن با کاهنده هاي مختلف،فشار و دماي درون و برون چاهی مخزن،وضعیت تخلخل و تراوایی سنگ مخزن و برخی خواص سیالات مخزن را توسط تجهیزات سطحی و درون چاهی بدست آورد. عملیات آزمایش چاه در مراحل مختلف حفاري و تولید و تکمیل انجام می گیرد و بمنظور دستیابی به استراتژي ها و بر نامه ریزي هاي دراز مدت توسعه میادین با لحاظ کردن کلیه عوامل بخصوص فاکتورهاي اقتصادي انجام میشود.
در چاه آزمایی تغییرات فشار نسبت به زمان ثبت می شود. نمودارگیري نیز روشی را گویند که در آن با استفاده از ابزار و وسایل مخصوصی که به درون چاه فرستاده می شود می توان اطلاعات بسیار مهمی از وضعیت درونی چاه و مخزن به دست آورد. این اطلاعات شامل تخلخل،تراوایی،مقاومت ویژه و مخصوص سازند و آب سازند،میزان مواد رادیواکتیو،تعیین ناحیه شسته شده و اشغال شده،تشخیص زون هاي هیدروکربن دار،همبستگی چاه ها و ... می باشد. در ابتدا چاه آزمایی و روش هاي آن را توضیح داده و سپس به بحث درباره نمودارگیري می پردازیم.
آزمایش افت فشار را می توان با اندازه گیري پیوسته فشار نسبت به زمان در زمانیکه چاه براي مدتی با دبی ثابت تولید می کند، انجام دادمعمولاً. قبل از انجام آزمایش افت فشار،چاه براي مدتی کافی به منظور رسیدن به فشار استاتیک مخزن،بسته می شود. سپس ابزار اندازه گیري فشار به ته چاه فرستاده می شود و بعد از آن تولید با دبی ثابت آغاز می گردد. آزمایش افت فشار بسته به هدف از آزمایش ممکن است چندین ساعت یا چندین روز بطول انجامد.
براي مواقعی که امکان تولید با دبی ثابت فراهم نباشد و یا وقتیکه قبل از انجام تست،چاه به مدت لازم براي رسیدن به فشار استاتیک بسته نشده باشد، روش آنالیزي که در آن دبی ها را متغیر در نظر بگیرد، نیز وجود دارد.آزمایش افت فشار بایستی در مخازنی با فشار یکنواخت آغاز گردد،لذا یک چاه جدید حفر شده بهترین کاندیدا براي این نوع آزمایش میباشد. همچنین اگر چاهی به منظور تعمیرات یا تکمیل چاه و یا هر علت دیگر،براي مدتی بسته بوده و یا اگر در آن آزمایش ساخت فشار انجام گرفته باشد،
براي انجام این نوع آزمایش افت فشار بهتر بنظر می رسد و همچنین در چاههائی که در آنها آزمایش ساخت فشار با عدم قطعیت همراه بوده است،انجام آزمایش افت فشار ضروري بنظر میرسد. در این حالت که آزمایش افت فشار با یک آزمایش ساخت فشار همراه است،می توان یک آنالیز مقایسه اي انجام داد. معمولا آزمایش افت فشار کوتاه مدت براي تائید نتایج ساخت فشار انجام می گیرد و هدف از انجام آزمایشهاي افت فشار دراز مدت،تعیین حجم مخزن است و در بسیاري موارد این آزمایش به تنهائی بدین منظور صورت میگیرد در این روش چاهی که بسته است را باز می کنند و با دبی ثابت از آن برداشت می کنند در این حال تغییرات فشار ته چاهی با زمان را به طور منظم یادداشت می کنند. در واقع تغییرت فشار متناسب با زمان را ثبت می کنند.