بخشی از مقاله
چکیده
امروزه کار و فعالیت شکل تازه ای به خود گرفته و به سوی خودکارفرمایی و خوداشتغالی در حال حرکت است. کارآفرینی و کارآفرینان نقش کلیدی در روند توسعه اقتصادی و اجتماعی جوامع مختلف ایفا میکنند. آنها تنها به ایجاد فرصتهای شغلی جدید نمی پردازند، بلکه با ساختار، تفکر، تحرک و فرهنگ لازم دست به ایجاد ساختارها و شرکتهای جدیدی زده و با اشتغال زایی راه را برای رشد ، توسعه و پیشرفت کشور هموار می کنند.
شرایط اقتصادی، صنعتی، اجتماعی و فرهنگی امروز کشور به گونه ای است که حل مشکلات و تنگناها، الگوها و راه حل های جدید و متفاوتی را طلب می کند. ترکیب جمعیتی جوان کشور، ضرورت ایجاد فرصتهای شغلی و نیز نوسان بهای نفت سه عامل عمده ای هستند که موجب می شوند سیاستگذاران و تصمیم سازان کلان کشور به منبع درآمد سهل الوصول دیگری به جز نفت بیندیشند و بی شک آن منبع جز کارآفرینی چیز دیگری نمی تواند باشد.
کره جنوبی از جمله کشورهایی است که با مهارت آموزی و کارآفرینی توانسته است به پیشرفتهای مهمی در این خصوص دست یابد. از این رو بررسی تجارب و اقدامات این کشور به ویژه دانشگاههای کره جنوبی در زمینه مهارت آموزی و کارآفرینی می تواند برای ایران در این خصوص مفید باشد. زیرا با لحاظ نمودن برخی از اقدامات آنها در برنامه های درسی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی می تواند برای این مراکز و نیز دانشجویان و دانش آموختگان آنها مفید باشد.
مقدمه
برخلاف گذشته که پرداختن به مسائل امنیتی و سیاسی سرلوحه دستور کار دولتها بود، امروزه مسائل اقتصادی اولویت یافته است. از همین رو، کشورهایی که خواهان اثرگذار بودن در نظام بین الملل هستند، باید در زمینه های اقتصادی پیشرفت کنند
امروزه کار و فعالیت شکل تازه ای به خود گرفته و به سوی خودکارفرمایی و خوداشتغالی در حال حرکت است. کارآفرینی و کارآفرینان نقش کلیدی در روند توسعه و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی جوامع مختلف ایفا می کنند. زیرا آنها تنها به ایجاد فرصتهای شغلی جدید نمی پردازند، بلکه با ساختار، تفکر، تحرک و فرهنگ لازم دست به تخریب خلاق می زنند و ساختارها و شرکتهای جدیدی را برای رشد ، توسعه و پیشرفت کشور ایجاد می کنند.
شرایط اقتصادی، صنعتی، اجتماعی و فرهنگی امروز کشور به گونه ای است که حل مشکلات و تنگناها، الگوها و راه حل های جدید و متفاوتی را طلب می کند. ترکیب جمعیتی جوان کشور، ضرورت ایجاد فرصتهای شغلی و نیز نوسان بهای نفت سه عامل عمده ای هستند که موجب می شوند سیاستگذاران و تصمیم سازان کلان کشور به منبع درآمد سهل الوصول دیگری به جز نفت بیندیشند و بی شک آن منبع جز ابتکار، خلاقیت و نوآوری چیز دیگری نمی تواند باشد. اکنون در عرصه جهانی، افراد خلاق، نوآور و مبتکر به عنوان کارآفرینان منشاء تحولات بزرگی در زمینه های صنعتی، تولیدی و خدماتی شده اند و از آنها نیز به عنوان قهرمانان ملی یاد می شود.
از این رو ضروری است که تجارب و اقدامات یکی از کشورهای پیشرفته در این خصوص بررسی شود.کره جنوبی با مساحتی نزدیک به 97 هزار کیلومتر مربع وجمعیتی بالغ بر 60 میلیون نفر در جنوب شرقی آسیا قرار داشته و از شهرت جهانی به واسطه رشد سریع اقتصادی و کارآفرینی برخوردار است. در این مقاله نیز ضمن بررسی تجارب و اقدامات دانشگاههای کره جنوبی در زمینه مهارت آموزی و کارآفرینی، پیشنهادهایی برای لحاظ در برنامه های درسی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی برای کارآفرین دانشجویان ارائه شده است.
در این مقاله که به صورت توصیفی - تحلیلی نگاشته شده ، ابتدا به ضرورت و اهمیت کارآفرینی پرداخته می شود. سپس پیشینه و ادبیات موضوع بررسی می شود. اهداف نظام آموزشی کره جنوبی و به ویژه آموزش عالی در زمینه مهارت آموزی ، کارآفرینی و اشتغال دانشجویان از جمله بخشهای بعدی این مقاله است.
در پایان مقاله نیز مطالب مطرح شده مورد بحث و بررسی قرار گرفته و پیشنهادهایی برای استفاده در نظام آموزش عالی که قابل کاربرد در اکثر مراکز آموزش عالی و دانشگاهها می باشند، ارائه می شود که در عین سادگی از ویژگی جامعیت برخوردارند و می توانند گامی در جهت توسعه کارآفرینی دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی کشورمان باشند.
ضرورت و اهمیت
با توجه به نقش و اهمیت کارآفرینی و سابقه درخشان کارآفرینان در توسعه بسیاری از کشورها از جمله کره جنوبی و با نیز مشکلات اقتصادی زیادی که کشور ایران با آنها مواجه هست، ترویج و اشاعه کارآفرینی، بستر سازی برای فرهنگ حامی کارآفرینی و مهمتر از همه تربیت دانشجویان و دانش آموختگان کارآفرین برای تمامی جوامع به خصوص برای جوامع درحال توسعه ای مانند ایران از اهمیت و ضرورت حیاتی برخوردار است.
تجارب کشورهایی مانند کره جنوبی که آکنده از فعالیتهای چشمگیر کارآفرینانی بوده است که امروز به توسعه یافتگی کشور خود می بالند، می تواند در این زمینه دولتمردان را یاری نماید. زیرا در چند دهه گذشته دولت کره جنوبی برنامه هایی را جهت گسترش کمی وکیفی مهارت آموزی و کارآفرینی تصویب و اجرا کرده است. تحصیلات و به ویژه تحصیلات عالی در کره جنوبی امری بسیار جدی و مهم برای جوانان است و سرمایهگذاری در بخش آموزش و تحقیقات علمی از سیاستهای اصلی این کشور است که در حال حاضر سیزدهمین اقتصاد قدرتمند جهان و سومین اقتصاد قدرتمند آسیا محسوب می شود.
پیشینه
کره جنوبی طی سالهای 1950 تا 1953 میلادی جنگ خانمانسوزی را تجربه کرد؛ جنگی که از تمامی این شبه جزیره تنها مخروبهای بر جای گذاشت، امّا عزم راسخ دولت کره بعد از جنگ با همکاری صنعتگران، کارآفرینان و مردم برای بازسازی اقتصاد و ایجاد امکانات جدید موجب شکوفایی کره مدرن امروز و صنعتی شدن آن شد - ووچونگ ، . - 1376 به طوری که میتوان دهه 1950 را دهه نوسازی اقتصاد کره دانست. دهه 1960 را به عنوان صنعتی شدن برون نگر و دهه 1970 را به عنوان پیشرفت عمیق در تعاملات انسان و فناوری کامپیوتر - HCIs - ذکر نمود.
کره جنوبی در حمایت و پشتیبانی از کسب و کارهای کوچک و متوسط در سالهای اول دهه 1970 میلادی اقدام به بازنگری قانون اساسی و ایجاد تعهدات مستقیم برای نخست وزیر این کشور جهت تدوین و اجرای سیاست های توسعهای برای این کسب و کارها نموده و به تدریج در روندی تکاملی نظام مناسبی برای تدوین و اجرای سیاستها و برنامههای مورد نیاز ایجاد نموده است.
تشکیلات حمایت از کسب و کارهای کوچک کره جنوبی با توجه به نقش و تأثیر آنها در توسعه اقتصادی این کشور تشکیلات ویژه ای را در وزارت صنعت و تجارت ایجاد نموده است. اهداف اصلی این تشکیلات عبارتند از:
- بهبود ساختاری و رقابتیتر کردن شرکتهای کوچک و متوسط کره جنوبی
- پشتیبانی از ایجاد ثباث اقتصادی
- کمک و مساعدت به تأسیس کسب وکارهای جدید
- مساعدت در نوآوریهای تکنولوژی
- مساعدت در ورود کسب و کارها به بازارهای جهانی
- بهبود ساختاری و رقابتی کردن کسب وکارهای کوچک و متوسط