بخشی از مقاله
خلاصه
در حالت کلی همبستگی بین ضریب جذب Qc 1 و سطح فعالیت تکتونیکی یا میزان شکستگیهای لیتوسفر مشاهده می شود.اساسیترین گواه و دلیل برای ناهمگنیهای تصادفی با طول موج کوتاه در زمین، ظهور امواج کدا در نگاشتها است جذب. امواج لرزه ای معمولاً بر اثر دو مکانیزم پراکنش وذاتی ایجاد و مطالعه میشود و لذا جذب کلی مجموعی از دو نوع جذب امواج لرزه ای در زمین میباشد.
پراکنش انرژی امواج لرزه ای را در داخل محیط پخش میکند اما انرژی از کل میدان موج حذف نمی شود و فقط انرژی از امواج مستقیم به انتهای رکورد - امواج کدا - شیفت داده میشود ولی برعکس در جذب ذاتی با استفاده از مکانیزم های مختلف انرژی نوسانی تبدیل به انرژی حرارتی میشود.مطالعات گوناگونی برای جداسازی جذب پراکنش و ذاتی انجام شده است. - فلر ، - 1992
برای اولین بار روش نرملایز کدا را برای برآورد Qs 1 در چند ایستگاه به کار برد. که برای مناطقی که داده ها به علت غیرفعال بودن منطقه نایاب و کم هستند، روش مفیدی است. دادههای مورد استفاده در این پژوهش مربوط به شبکه شتابنگاری مرکز تحقیقات مسکن می باشد.شکل - - 1 در این بررسی با استفاده از شتابنگاشتهای ثبت شده اطراف رومرکز زلزله کجور ضریب جذب امواج کدا با استفاده از روش نرمالایز کدا - آکی، - 1980 برای همه ایستگاههای ثبت کنندهای که نسبت سیگنال به نویز خوبی داشتند، مقدار فاکتور کیفیت بدست آمده است.
مقدمه
اساسیترین گواه و دلیل برای ناهمگنیهای تصادفی با طول موج کوتاه در زمین، ظهور امواج کدا در نگاشتها است. مانیتورینگ کدای لرزره ای میتواند اطلاعاتی درباره تغییرات آنی در شکستگیها و جذب به علت تغییرات در استرس تکتونیکی به هنگام دورههای زمینلرزه فراهم کند زیرا در حالت کلی همبستگی بین Qc 1 و سطح فعالیت تکتونیکی یا میزان شکستگی های لیتوسفر مشاهده می شود.
میزان کاهش انرژی و کاهش دامنه امواج لرزه ای که از ویژگیهای قسمتهای متفاوت زمین، از جمله پوسته است، در قالب کاهندگی امواج وبه مثابه یکی ازویژگیهایپوسته زمین موردبررسی قرارمیگیرد.بررسی کاهندگی امواجلرزه ای بسامد زیاد، هم از دیدگاه لرزهشناسی و هم از دیدگاه مهندسی زلزله نقش مهمی دارد، زیرا کاهندگی، یکی از پارامترهایاساسی درپیشبینی میزان جنبش زمین در بحثهای مربوط به تجزیهو تحلیل خطرات لرزهای است.
مطالعات گوناگونی برای جداسازی جذب پراکنش و ذاتی انجام شده است - فلر، - 1992 و روشهائی نیز برای جداسازی جذب پراکنش و ذاتی ارائه شده است ولی در تعیین مقادیر جذب از امواج لرزهای مستقیم مقادیر جذب کلی برآورد میشود و تعیین جذب امواج لرزهای از دامنه امواج کدا که به برآورد Qc 1 می انجامد اثراًک شامل جذب پراکنش در محیط میباشد. روش نرمالایز کدا به عنوان روشی قابل اعتماد برای برآورد پارامترهای مهمی چون تشعشع چشمه لرزه ای، تقویت ایستگاه گیرنده امواج لرزه ای و ضریب جذب امواج لرزهای - مطالعه اثرات انتشار موج - طراحی شده که به طور گسترده ای برای برآورد خطر لرزهای در مناطق مختلف جهان از این پارامترها و برای برآورد آنها استفاده می شود.
روش نرمالایز کدا بر اساس این ایده پایه ریزی شده است که در بعضی زمان سیرها ، انرژی امواج لرزه ای به طور یکنواختی در مقداری از حجم اطراف چشمه توزیع میشود و محدودیتها و اعتبار این فرض توسط مطالعات زیادی در فرایند های پراکنش چندگانه بر اساس تئوری انتقال ارتعاش بحث شده است و نتایج واقعی به دست آمده به وسیله این روش و سازگاری آن با روشهای مدل Energy-flux توسط مطالعات گوناگونی به اثبات رسیده است.
روش تحقیق:
روش نرمالایز کدا به عنوان روشی قابل اعتماد برای برآورد پارامترهای مهمی چون تشعشع چشمه لرزه ای، تقویت ایستگاه گیرنده امواج لرزه ای و ضریب جذب امواج لرزهای - مطالعه اثرات انتشار موج - طراحی شده که به طور گسترده ای برای برآورد خطر لرزهای در مناطق مختلف جهان از این پارامترها و برای برآورد آنها استفاده می شود.
با توجه به اینکه در روش نرمالایز کدا از امواج کدا برای تعیین اثرات چشمه و ایستگاه استفاده میشود لذا روشهای نرمالایز کدا تنها روشهای مطمئن و دائمی برای برآورد این پارامترهای به حساب می آیند.برای رکوردهای زمینلرزههای محلی در زمانهای بزرگتر از دو برابر زمان سیر موج S از چشمه تا گیرنده، پوش دامنه لرزه نگاشتهای فیلتر شده یک شکل معمول دارند که مستقل از فاصله چشمه تا گیرنده بوده و دامنه پوش با اندازه چشمه و مشخصات ایستگاه ثبت کننده تغییر میکند.