بخشی از مقاله

چکیده

در این مطالعه کاربرد امواج کدا را در محاسبه بزرگا برای منطقه تهران مورد بررسی قرار داده ایم. برای محاسبه برآوردی از بزرگی از طول زمانی امواج کدا استفاده گردیده است. برآورد قابل اعتماداز بزرگی و بررسی اندازه کامل بزرگا - Mc - از کاتالوگ های زمین لرزه ها پیش نیاز هر گونه تجزیه و تحلیل لرزه خیزی است. در این مطالعه با استفاده ازشکل امواج حاصل از زلزله برگرفته از موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران Mc را برای منطقه تهران بصورت ذیل محاسبه گردید.

مقدمه

امواج کدا کمتر از مسیر نسبت به امواج مستقیم تاثیر می پذیرند به خصوص در فواصل محلی بنابراین بدست آوردن پارامتر های منبع را بهتر می توانند تفسیر کنند. برای برآورد ممان لرزه ای - بزرگی زمینلرزه ها - از رسیدهای امواج حجمی مستقیم، نیاز به تصحیح تشعشع غیر ایزوتوپ اثرات انتشار و چشمه بوده و تصحیح این اثرات مشکل میباشد و اغلب تعداد اندکی از ایستگاه ها امکان برآورد الگوی تشعشع جهتی را برای زمینلرزه های محلی می دهند.

آکی و بیسواس - 1984 - از دو زمینلرزه در آلاسکا استفاده کردند تا دامنه کدا را نسبت به مقیاس ممان لرزهای مقیاس کنند و آنها رابطه ای بین دامنه امواج کدا، برآورد شده در تعدادی از زمان سیرهای بعد از زمان وقوع زمینلرزه، و ممان لرزه ای پیدا کردند که این رابطه یک روش سریع و قابل اعتمادی برای برآورد اندازه زمینلرزه با استفاده از دادههای یک ایستگاه تنها را میدهد و با توجه به مشکل کلیپ کردن امواج مستقیم استفاده از امواج کدا برای برآورد ممان لرزه ای روش خوبی میتواند باشد.

اخیرا، با استفاده از مدت زمان سیگنال به منظور برآورد بزرگای امواج کدا - - Mc برای زمین لرزه های که در لرزه نگار کوتاه دوره های عمودی ثبت شده اند،در مطالعات مختلف به منظور تعیین بزرگی برای مناطق مختلف جهان استفاده میگردد.با توجه به آنکه لگاریتم طول زمانی برای برآورد سریع بزرگی زلزلهها در بیشتر مناطق جهان استفاده میشود و این همبستگی بین بزرگی و طول زمانی رکورد در بخش کدای لرزهنگاشتها در ایستگاهای محلی صادق است و مطالعات مانند تجزیه و تحلیل نرخ تغییرات ، تحریک ایستا و پویا، نقشه برداری پارامترهای لرزه خیزی، پیش بینی زلزله، و برآورد خطر لرزه ای احتمالاتی معمولا نیاز به دانش کلی Mc از کاتالوگ زلزله دارد،در این قسمت می کوشیم تا برآوردی خوب از بزرگای زلزله در منطقه تهران بدست آورده و آنرا با بزرگای محلی و بزرگای بدست آمده از دیگر مناطق جهان مورد ارزیابی قرار دهیم.

داده ها

در این قسمت از تحقیق از زلزلههای رخ داده در محدوده طول جغرافیایی50تا54 درجه شرقی و عرض جغرافیایی34تا 37درجه شمالی استفاده گردید. که بعد از حذف دادههای نامرغوب حدود 4122 لرزهنگاشت مربوط به 401 رویداد که رنج بزرگای آنها بین M n 2.9 تا M n 5.5 برای تحلیلنهایی باقی ماند . - جدول1و شکل - 1

جدول :1 مختصات ایستگاه های مورد استفاده.

موقعیت ایستگاهها و زمینلرزههای مورد استفاده در این تحقیق در شکل - - 2 نشان داده شده استکه پوشش رومرکز ایده آلی را دارد.

شکل:1 تعداد زلزله های مورد استفاده بر حسب بزرگی.

شکل :2 موقعیت ایستگاه های لرزه نگاری مورد استفاده و پوشش مسیر پرتو لرزه ای از چشمه به گیرنده ها

بحث و نتیجه گیری

مدت زمان کل نگاشت، تعریف شده در طول زمانی رسید موج p تا زمانی که دامنه کدا برابر با سطح میکرو لرزه ها است، یک برآورد واقعی از بزرگی زلزله است و در این مطالعه Mc بر اساس یک معادله ی تجربی محاسبه می گردد - لی و همکاران 1972،لاهر و همکاران 1974، باکان و لینده - 1977 که میتواند با مقیاس محلی سا زگار گردد. اکثریت قریب به اتفاق بزرگای کدا از روی طول رکورد مولفه ی عمودی دستگاه های کوتاه دوره محاسبه می گردد.

برای بررسی تاثیر فاصله ثبت رکورد و طول مدت سیگنال در هر بزرگایی از زلزله، ما مدت زمان طول امواج کدا و فاصله رومرکزی را در مقابل بزرگای محلی مورد استفاده توسط موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران رسم کردیم - شکل3 و. - 4 برای بدست آوردن طول مدت زمان کل نگاشت، طول زمانی رسید موج p تا زمانی که دامنه کدا برابر با سطح میکرو لرزه ها می گردد، اختیار گردید            

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید