بخشی از مقاله

چکیده

هیچ یک از صنایعی که به هر طریقی با فلزات سر و کار دارند، از هزینههای گزافی که پدیده خوردگی موجب آن است در امان نمیباشند. پدیده خوردگی بطور قوی تابعی از شرایط محیطی است و با توجه به اینکه بیشتر صنایع کشتی سازی ایران، در محیطهای بسیار خورنده قرار دارد، اهمیت این مساله دو چندان میگردد.

روشی که در مقابله با خوردگی، نسبت به سایر روشها جدیدتر است، استفاده از بازدارندههای فاز بخار است که با استفاده از آنها میتوان تا سالها، یک قطعه را کاملا دست نخورده نگه داشت و در طی زمان بسیار کوتاهی آنرا آماده استفاده مجدد کرد. در این مقاله به بررسی انواع این بازدارندهها و گوشهای از کاربردهای آن پرداخته شده است.

مقدمه

طبق آمارهای گرفته شده از انجمن خوردگی ایران، خسارت‏های ناشی از خوردگی حدود %6 تولید ناخالص ملی کشورهای توسع یافته می‏ باشد. این عدد در کشور ایران، با توجه به محدودیت‏ها در انتخاب ماده بهینه و ممانعت کننده‏های موثر، بسیار بیش از رقم یاد شده می‏باشد.

تولید ناخالص کشور ایران در سال 93 بیش از 400.000.000.000 دلار بوده که در بهترین حالت، خسارت‏های ناشی از خوردگی در آن، %6 میباشد. این یعنی 6.000.000.000 دلار در سال که سرانه آن به ازای هر ایرانی، 230 دلار میباشد

پدیده خوردگی علاوه بر تاثیری که بر کارایی ابزار آلات و تجهیزات میگذارد، ظاهر و زیبایی اجسام را هم تحت تاثیر قرار میدهند.

در میان انواع رخداد پدیده خوردگی، خوردگی یکنواخت یا سرتاسری1 از نظر تناژ مقدار فلز خورده شده بالاترین رقم را دارد. البته باید دقت داشت که معمولا هیچیک از پدیدههای خوردگی بطور مستقل از سایر انواع آن رخ نمیدهند [ 2] بخصوص در محیط بسیار خورنده حوالی شهر بندرعباس که بزرگترین کارخانجات کشتیسازی ایران، یعنی کارخانجات ایزوایکو در آن قرار دارد.

برای مقابله با خوردگی بطور کلی 5 روش پایه وجود دارد: -1 انتخاب صحیح مواد -2 طراحی صحیح -3 حفاظت کاتدی و آندی -4 استفاده از پوششها[2] -5 بکار بردن بازدارندههای خوردگی

بازدانده‏ها موادی هستند که وقتی به مقادیر کم به یک محیط خورنده اضافه شوند، سرعت خوردگی را کم می‏کنند. در واقع این مواد را می‏توان یک کاتالیزور بازدانده فرض کرد. بازدارنده‏های بسیار زیادی با ترکیبات مختلف موجود می باشند. اکثر این مواد با آزمایش‏های تجربی پیدا شده و اصلاح یافته‏ اند. بسیاری از آنها نیز با نام‏های تجاری عرضه می‏گردند و ترکیب شیمیایی آنها مخفی نگه داشته می‏شود. به همین دلیل فرایند حفاظت آنها بطور کامل مشخص و روشن نیست. ولی در کل بازدارنده‏ها را می‏توان به پنج دسته طبقه بندی کرد:

-1 بازدارنده‏های جذبی

-2 سموم تصعید هیدروژن

-3 مواد حذف کننده عوامل مضر

-4 مواد اکسید کننده

5 بازدارنده‏های فاز بخار

از بین انواع خوردگی یکنواخت، خوردگی اتمسفری از رایجترین آنهاست که از عمل تکی یا ترکیبی رطوبت، اکسیژن، آلودگی‏های اتمسفری نظیر SO2 و NO2 ، باران، برف، گرد و خاک، دود، خاکستر، باد و تشعشع ناشی می‏گردد. طریق موسوم برا ی حفاظت مواد از خوردگی اتمسفری، متضمن انتخاب آلیاژ مقاوم در برابر خوردگی یا پوشاندن فلز با پوشش حفاظتی خواهد بود. این اقدامات پیشگیرانه، هزینهبَر و گاهی نیز غیر عملی خواهد بود. از این رو نیاز به بازدارنده‏های فاز بخار که به خصوص در حفاظت ابزار الکترونیکی مفیدند، ضروری خواهد بود

بازدارندههای فار بخار

به منظور جلوگیری از اثرات خوردگی‏های اتمسفری در محیط‏های بسته نظیر نگهداری قطعات در انبار و یا به هنگام انتقال قطعات بسته بندی شده از بازدارنده‏های فاز بخار- 3 با عنوان اختصاری VCI یا -VpCI استفاده می‏نمایند. برخی از آنها عبارتند از »نیتری تها« و »آمین‏های حلقوی« و یا » آلیفاتیم« نسبتا فرار - دارای فشار بخار بالا - . به عنوان مثال می‏توان »دی‏سیکلوهکسیل آمونیم نیتری ت« و »دی‏سیکلوهکسیل آمونیوم« را نام برد.

گاهی اوقات هم از کاغذهای آغشته به مواد بازدارنده گازی نیز، جهت بسته بندی و پیچیدن قطعات استفاده می‏کنند - شکل . - 1 از بازدارنده‏های فرار نظیز »مورفولین«، در کندانسورها و کمپرسورها استفاده می‏کنند. در مورد چگونگی نقش این نوع مواد بازدارنده، باید گفت که به نظر می‏ رسد با نظریه‏های الکتروشیمیایی خوردگی و نتایج تجربی، موافقت کامل داشته باشند. زیرا مسلم شده که این مواد باعث کندی پدیده‏های آندی و کاتدی و یا به عبارت دیگر باعث افزایش پلاریزاسیون کاتدی و آندی میشوند. در بسیاری از موارد به نظر می‏رسد که نقش بازدارندگی این نوع مواد، منجر به ایجاد حالت رکود می‏شود

شکل :1 نمونهای از کاغذ آغشته به مواد بازدارنده برای بسته بندی قطعات حساس

بازدارنده‏ها، به دو گروه »بازدارنده‏های فصل مشترک« 4 و »بازدارنده‏های فصل مشترک-لایه« 5 دسته‏بندی می شوند. بازدارنده‏های فصل مشترک، میزان واکنش الکتروشیمیایی که در فصل مشترک فلز و الکترولیت رخ می‏دهند را کاهش می‏دهند. بازدارندگی »فصل مشترک-لایه« به وسیله‏ی موادی که در لایه الکترولیت حل می‏شود ایجاد می‏گردد؛ بنابراین بازدارنده‏های اولیه در لایه‏ی الکترولیت موجود و ترکیب آنها تغییر ایجاد نمی‏کند. بازدارنده‏های ثانویه در فصل مشترک یا لایه الکترولیت به وسیله‏ی یک ماده شیمیایی یا واکنش الکتروشیمیایی تولید می‏شوند. بازدارنده‏ های فاز بخار به نوع فصل مشترک-لایه تعلق دارند که در شرایط اتمسفری، دارای فشار بخار قابل ملاحظهای میباشند. وظیفه‏ی بازدارنده‏های فاز بخار شامل موارد زیر است:

. تشکیل پیوند روی سطح فلز

. تشکیل یک لایه مانع ، در مقابل یون‏های مهاجم [3]

شکل :2 شیوه کلی عملکرد بازدارنده های فاز بخار بصورت شماتیک.

فرایند بازدارندگی فاز بخار، دو مرحله را شامل می‏شود: انتقال بازدارنده به سطح فلز و فعل و انفعال بازدارنده روی سطح. هر بازدارنده فاز بخار می‏تواند هم به فرم مولکولی تبخیر شود و هم اینکه ابتدا تفکیک شده و سپس تبخیر گردد. آمین‏ها بدون گسستگی به فرم مولکولی تبخیر می‏ شوند. بعنوان مثال »سیکلوهگزیل آمین نیتریت« طی عمل تفکیک به آمید و اسید نیترو تجزیه شده و بر روی سطح فلز ته‏ نشین می‏گردد. هر دو فرم مولکولی و تفکیک شده بازدارنده‏های فاز بخار برای ممانعت از خوردگی، به صورت فیزیکی یا شیمیایی روی سطح فلز جذب سطحی می‏شود.

شکل 3 مکانیزم بازدارندگی خوردگی فرایند بازدارندگی را تشریح می‏کند. R1 یک گروه قطبی است که روی سطح فلز جذب می‏شود. R2 یک گروه آب‏دوست است که وظیفه‏اش ایجاد یک لایه‏ی مانع در برابر یون‏های مهاجم خواهد بود.[3]

شکل :3 نحوه اتصال بازدارندهها به فلز مورد محافظت[3]

مواد تشکیل دهنده

بازدارنده‏های مورد استفاده، در عمل به ندرت دارای ترکیبات خالص است و معمولا بصورت مخلوط میباشد. برای مثال می‏توان از ترکیبات حاصل از بعضی فرایندهای شیمیایی صنعتی، که البته جزء فعال آنها ناشناخته است، نام برد. محموله‏های بازدارنده تجاری ممکن است علاوه بر عناصر فعال بازدارندگی، سایر ترکیبات شیمیایی نظیر شوینده‏ها، امولسیون زداها ، حامل‏ها - نظیر حلال‏ها - و میکروب کش‏ها را نیز شامل گردند. اجزای فعال بازدارنده‏های آلی به طور ثابت دارای یک یا چندین هترو اتم N, O, S, P یا Se است که به عنوان عامل اتصال بازدارنده‏ها بر روی سطح فلز عمل می‏کنند.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید