بخشی از مقاله
-1 مرور ادبیات :
در این مرور ادبیات به کاربرد تجزیه و تحلیل شبکه های اجتماعی در مدیریت و توسعه دانش که از چالشهای مدیریت و توسعه منابع انسانی است پرداخته شده است به این منظور ابتدا مرور ادبیاتی بر مراجع این مقاله صورت گرفته و به منظور بررسی بومی مطالب درک شده از مقالات مذکور، موضوع در سازمان ایرانی بررسی می شود.
دراین پژوهش هاابتدا وضعیت موجودسازمان ها برای مدیریت دانش بررسی شده و سپس نقش شبکه اجتماعی و بهره مندی از آن بررسی شده است و کاربرد تجزیه و تحلیل شبکه های اجتماعی بر انتقال و گسترش دانش در سطوح سازمان ،خلق و ایجاد نوآورانه دانش و ایده ، نگهداری و حفظ همبستگی دانش در موفقیت و پیشبرد کار مورد بررسی قرار گرفته اند.
کاربرد تجزیه و تحلیل شبکه های اجتماعی در مدیریت و توسعه دانش که توسط آقای سالواتوره انجام شد :
کاربرد پیشنهادی تحلیل شبکه اجتماعی1 بر مبنای مطالعات اولیه روی بیش از 80 سازمان بوده است که تا امروز این تحقیقات در دانشگاه ویرجینیا و بابستون به بیش از 200 سازمان رسیده است.
سه بخش اصلی تحقیقات آکادمیک با این صورت بوده است:
اول : دراین پژوهش هاابتدا وضعیت موجود فرد به فرد برای اثر فعلی مدیریت دانش بررسی شده و سپس نقش شبکه اجتماعی و بهره مندی از آن بررسی شده است دوم : دستورالعمل چگونگی کاربرد تحلیل شبکه های اجتماعی سوم : سه را ه حل :
· خلق دانش و نوآوری
· انتقال و نگهداری دانش
· همبستگی دانش با موفقیت کار
مدیریت و توسعه دانش در گذشته و حال :
در دهه گذشته تکنیک نشر اطلاعات درون سازمان از طریق پرتال ،دیتابیس و عمدتا بستر فن آوری های اطلاهات2 تمرکز اصلی مدیریت دانش بوده است - بویژه مطالعات - 2001-1998 هرچند که این روش به دلایل مختلفی شکست خورده است مثل انباشت اطلاعات قدیمی و اینکه اطلاعات کلاسیک ، در اکثر مواقع راهبردی برای نیازهای شغلی نبود و ناشر این اطلاعات به مرور دلسرد می شد.
امروزه انتقال دانش از طریق چهره به چهره و انجام کارهای گروهی اثر بیشتری را از خود نشان داده است و از این طریق دانش کاربردی و مفهومی بین اعضا نشر می یابد مثل تجربه های انجام کار که در اسناد و دستورالعمل ها پیدا نمی شود.
چالش ها و نیاز امروز مدیریت و توسعه دانش منابع انسانی
· در سازمانهای امروزی توان دسترسی به موقع به تجربیات و دانش کارشناسی یک نیاز است
· دانش بیشتر در روابط شخصی اعضای تیم ها و شبکه های اجتماعی در جریان است که کارهای پیچیده توسط همانها انجام می شود.
· برای انجام صحیح و به موقع کار همبستگی و روابط سازمانی شبکه اجتماعی به صورت توام تاثیر گذارترین راه شناخته می شود.
قابلیت های روش تجزیه و تحلیل شبکه اجتماعی
با ابزار تحلیل شبکه اجتماعی افراد کلیدی و منزوی و نحوه ارتباطات شبکه اجتماعی مشخص می شود.
توسعه منابع انسانی می تواند از همبستگی و ارتباطات در مراحل اجرایی بهرهمند شودبه ویژه وقتی که با مدیریت دانش سازمان روی هدف ارتقای کارایی و اثر بخشی پرسنل متمرکز است یکی از چالشهای مدیریت و توسعه منابع انسانی انتقال دانش به صورت ساده و مفهومی است ، بین اعضای تیم ،دپارتمانها و بخشهای مختلف سازمان که به کاربرد تحلیل شبکه اجتماعی در اینباره پرداخته شده است و توانایی تحلیل شبکه اجتماعی در ایجاد نوآوری در توسعه منابع انسانی بطوری که شبکه ها نقش مهمی در یکپارچه سازی تخصص ها و تسهیل هماهنگی کار را برای آغاز یک ایده و اجرای آن ایفا می کنند.
تجزیه و تحلیل شبکه می تواند مانند یک لنز خاص باشد و یا به عبارتی به مثابه عکس اشعه ایکس از ارتباطات درون سازمانی باشد که از طریق آن به مشاهده چگونگی کار و جریان اطلاعات اشراف پیدا کرده و به توسعه راهکارها و راهبردها در سراسر گروه های سازمان پرداخت واز آن طریق تخصص و دانش های منحصر به فردو یا جای خالی آنها را پیدا کرد.
در این مرور ادبیات مطالعه شد که چگونه یک فرد که در مرکز ارتباطات شبکه هست وقتی ایده ایی خلق میکند کارشناسان و متخصصان به صورت یکپارچه و هماهنگ او را همراهی کرده تا ایده توسعه پیدا کند و به طرحی عملی برسد و یک بخش نیروزا 1که معمولا مدیر یا رهیر است چشم انداز و شوق و شور لازم را از خلق ایده تا پیاده سازی را مهیا میکند و دیدگاه اینکه نودها می توانند افراد -سازمان و یا دیتابس ها باشند که دو نوع شبکه : - BOUNDED - و - EGO - را بدست می دهد و می توانیم قسمتهایی از شبکه که انبارش اطلاعات در آن واقع شده را پیدا کنیم و با بقیه شبکه مرتبطش کنیم.
اطلاعات عمدتا بر اساس پرسشنامه ها جمع آوری شده و دو شاخص تراکم و پیوستگی در مطالعات به کاررفته است و خلاصه اینکه شبکه های اجتماعی فرایند نقشه کردن و تحلیل ارتباطات و جریانهای بین افراد، گروهها، سازمانها، کامپیوترها و دیگر موجودیتها و فرایندهای دانشی و اطلاعاتی است.
در مقایسه با چارت سازمانی که ارتباطات رسمی را در قالب
· چه کسی کجا کارمی کند
· به چه کسی باید گزارش دهد
تحلیل شبکه اجتماعی ارتباطات غیررسمی را نشان می دهد بدینصورت که
· هرکس چه کسی را می شناسد
· با چه کسی اطلاعات و دانش را به اشتراک می گذارد.
و به تعبیر دیگر شبکه اجتماعی اطلاعات زیر پوستی سازمان را به شما نشان میدهد و نقشههای دانش امروزی نیز محصولی از تحلیل شبکه های اجتماعی به شمار میروند.
با این مرور ادبیات به دستور عملی بر برداشت و تحلیل شبکه اجتماعی در حوزه مدیریت دانش رسیده و موضوع را در سازمانی در ایران بررسی میکنیم