بخشی از مقاله

چکیده:

محدوده انتخابی نیکویه واقع در 20 کیلومتری شمال تاکستان - منطقه طارم از توابع استان قزوین - دارای رگههای کوارتز با قابلیت کانهزایی طلا میباشد. نسبتگیری باندی به روش M-ratio رهیافت برای تشخیص آثار دگرسانی گرمابی است که با استفاده از تغییرات طیفی سنجنده + ETM - ماهواره لندست - 7 انجام میشود.

نتایج این تحقیق موید وجود دگرسانی در منطقه نیکویه میباشد که معمولا با پیدایش رس و اکسیداسیون کانیهای آهن همراه بوده است. در کنار تکنیکهای پردازش تصاویر ماهوارهای به خصوص روش نسبتگیری باندی از روش تحلیل مولفههای اصلی برای تشخیص رخسارههای دگرسان شده مورد استفاده قرار گرفت که نتایج ارزشمندی از این روش بدست آمد. بنابراین استفاده از این دو روش - نسبتگیری باندی و تحلیل مولفههای انتخابی - موجبات دستیابی به اولویت اکتشافی و تولید نقشه پیش داوری بر اساس معیارهای حاکم بر محیط پساماگمایی فراهم مینمایند.

-1 مقدمه

منطقه نیکویه در غرب استان قزوین - منطقه طارم - بخشی از سامانه ولکانوپلوتونیکی منسوب به فعالیتهای پساماگمایی سنوزوئیک است که با توجه به نتایج مطالعات ژئوفیزیک سطحی - سنجش مقاومت ویژه و پلاریزاسیون القایی، شرکت تحقیقات و توسعه مواد معدنی ایران، - 1390 و مطالعات زمینشناسی و ژئوشیمیایی به عمل آمده از قابلیت کانهزایی سرب، روی، مس و طلا برخوردار است.

تاکنون مطالعات سیستماتیکی مبنی بر شناسایی و تفکیک هالههای دگرسانی این منطقه صورت نگرفته و ضرورت تلفیق مکانی اطلاعات اکتشافی با هدف تولید نقشه پیش داوری - مناطق امید بخش معدنی - احساس میشود. لذا تحقیق حاضر ضمن تکمیل پایگاه دادههای اکتشافی منطقه نیکویه و درج نتایج دورسنجی - مبتنی بر پردازش تصاویر سنجنده - ASTER , ETM الگوریتم مناسبی را برای تحلیل مکانی و تلفیق اطلاعات موجود پیشنهاد مینماید.

-2 بحث

منطقه طارم در قسمت غربی زون البرز - Guestetal2007 - قرار داشته و شامل سنگهای آتشفشانی ائوسن با ستبرای مرکزی زیاد و نهشتههای قارهای نئوژن میباشد. در اواخر ائوسن و اوایل الیگوسن منطقه تحت تاثیر جنبشهای کوهزایی هم ارز پیرنه قرار گرفته و فعالیتهای آذرین از نوع نیمه عمیق و عمیق نهشتههای ائوسن را بریدهاند .شکستگیها وگسلهای منطقه دو روند عمده شمال غرب - جنوب شرق و شرقی- غربی را نشان میدهند. در رشته کوههای طارم تودههای نفوذی گرانودیوریتی فراوانی وجود دارند که همگی از روند این رشته کوه تبعیت میکنند. خصوصیت بارز و عمده این تودهها ایجاد دگرسانیهای متنوع در سنگهای ائوسن و تشکیل سیستمهای گرمابی و در نیز تشکیل خاکهای صنعتی نتیجه نهشت عناصری مانند Cu'Zn'Pb'Au در وسعتی چشمگیر میباشد.

پس از مراحل آمادهسازی تصاویر نظیر تصیحات مربوطه، افزایش وضوح تصاویر و ساخت تصاویر رنگی میباشد. از آنجایی که اکثر تصاویر ماهواره به شکل چند باندی در دسترس قرار میگیرند، بررسی دادههای یک باند نمیتواند حداکثر اطلاعات را در اختیار کاربر قرار دهد. بنابراین کاربرد تصاویر رنگی چند باندی تفسیر بهتری را از پدیدههای مختلف نسبت به تصاویر تک باند و سیاه سفید ارائه خواهد داد.

هر باند لندست میتواند به یکی از سه رنگ اولیه یعنی قرمز، سبز، آبی نسبت داده شود ولی معمولا باندهایی با طول موج مرئی به رنگ آبی و باندهایی با طول موج باندتر به رنگ قرمز نسبت داده می شود. در این رساله به منظور شناسایی رخنمون آذرین و دگرسانیهای همراه آن در منطقه از ترکیب رنگی کاذب - R - 7, - G - 4, - B - 2 استفاده شده که سنگهای آذرین به رنگ قرمز گوشتی و دگرسانیهای همراه سنگ آذرین که در کناره سنگهای آذرین مشاهده میشود به رنگ زرد مایل به سفید مشاهده میشود. برای شناسایی دگرسانی رسی از ترکیب رنگی - R - 7, - G - 5, - B - 1 که دگرسانیهای رسی بر روی رخسارههای آذرین به رنگ زرد مشاهده میشود و برای شناسایی دگرسانی توام رس و اکسیدآهن از ترکیب رنگی - R - 7, - G - 3, - B - 1 استفاده گردید که اکسید آهن به رنگ زرد تا سفید، و دگرسانیهای اکسیدآهن به رنگ سبز و دگرسانی رسی به رنگ قرمز مایل به نارنجی مشاهده میشود.

شکل -1ترکیب رنگی کاذب باندهای 742 در RGB به منظور بارزسازی ماگماتیسم و آلتراسیون همراه در منطقه

شکل-2 ترکیب رنگی کاذب باندهای751 در RGB به منظور بارزسازی آلتراسیون رس در منطقه

شکل -3 ترکیب رنگی کاذب باندهای 731 در RGB به منظور بارز سازی اکسید آهن

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید