بخشی از مقاله
چکیده
تعیین سطوح فعلی جنگلها و همچنین تعیین میزان تخریب آنها از اساسی ترین اطلاعات در زمینه برنامه ریزي براي مدیریت منابع طبیعی در هر منطقه اي می باشد که با استفاده از علم سنجش از دور می توان با سرعت و دقت قابل قبول به این اطلاعات دسترسی پیدا کرد. هدف از انجام این تحقیق ارزیابی قابلیت داده هاي ETM در تهیه نقشه گستره جنگل در ناحیه زاگرس میانی می باشد.
بدین منظور تصویر سنجنده ETM مربوط به تاریخ 27 تیرماه 1382 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت برآورد صحت نقشه هاي حاصل از تفسیر تصاویر ماهواره اي، یک نقشه واقعیت زمینی نمونهاي با شدت %1.2 در بخشهایی از منطقه مورد مطالعه تهیه گردید. به این منظور تعداد180 قطعه نمونه با ابعاد360* 360 متر در قالب یک شبکه منظم تصادفی به ابعاد 1200*900 متر طراحی و برداشت گردید. سپس مرزهاي جنگل واقع شده در این قطعات بوسیله GPS برداشت شد و به این ترتیب یک نقشه گستره جنگل در محل قطعات نمونه ایجاد گردید.
جهت طبقه بندي تلفیقی، نقشه اي که بیشترین صحت را در مقایسه با نقشه واقعیت زمینی داشت انتخاب شده و ساختار آن از رستري به برداري تبدیل گردید. این نقشه پس از قرار گیري بر روي ترکیبهاي رنگی مختلف از جمله تصاویر ادغام شده با باند پانکروماتیک و نیز برخی از اطلاعات کمکی، مورد تفسیر، بازبینی و ویرایش قرار گر فت. نقشه حاصل، داراي صحت کلی %90.6 و ضریب کاپاي 0.87 بود. این نکته بیانگر قابلیت بالاي دادههاي ETM در تهیه نقشه رقومی جنگل براي این نواحی می باشد.
مقدمه:
پوشش جنگلی نقش عمده اي را در چرخه هاي هیدرولوژیکی، سیستم هاي دمایی و همچنین چرخه هاي بیوشیمیایی موجود در جهان بازي میکند - 5،9،. - 10 لازمه مدیریت پایدار این منابع ارزشمند دسترسی به داده هاي کمی، به روز و داراي صحت بالا می باشد
امروزه یکی از راه هاي دسترسی به این گونه اطلاعات استفاده از فن آوري سنجش از دور و داده هاي ماهواره اي است - 8،. - 10 داده هاي ماهواره اي به دلیل داشتن ویژگی هایی مانند سطح پوشش وسیع، قابلیت تکرار، به هنگام شدن مداوم، هزینه کمتر و امکان دسترسی به مناطق صعب العبور نقش موثري را در مطالعات مربوط به مناطق جنگلی کشور هاي پیشرفته ودر حال توسعه جهان بازي میکند
در این تحقیق با توجه به وضعیت خاص پوششهاي جنگلی، در ناحیه زاگرس میانی، سعی شده است تا قابلیت داده هاي سنجنده چند طیفی ETM مربوط به ماهواره لندست 7 در تهیه نقشه گستره پوشش جنگلی در این منطقه مورد بررسی قرار گیرد.
مواد و روش ها:
منطقه مورد مطالعه منطقه : مورد مطالعه - استان لرستان - در محدوده جغرافیایی پ6Œپ46 0 53 3
تاپ28Œپ49059 طول شرقی وپ35Œپ32 037 تا پ3Œپ34 024 5 عرض شمالی واقع شده است
این منطقه در سیستم مختصات UTM در زون 38 و 39 واقع است.
شکل شماره -1 موقعیت استان لرستان در نقشه ایران و نماي کلی استان لرستان استان لرستان داراي آب و هواي بسیار متنوعی است که این تنوع از شمال به جنوب و از شرق به غرب استان کاملا" محسوس است. جنگل هاي استان با مساحتی بالغ بر 1187512 هکتار جزء جنگل هاي نیمه خشک اقلیم رویشی زاگرس محسوب می شود که در کل حدود 42% از سطح کل استان را شامل می شود.
مواد:
به منظور تهیه نقشه جنگل از تصاویرماهواره اي سال 2002، سنجنده ETM لند ست 7 استفاده شد
. تصویر منطقه مورد مطالعه به صورت فریم کامل در 8 باند طیفی می باشد. این تصاویر به فرمت Fast و به صورت Orbit-oriented و به همراه پارامترهاي مداري تهیه گردیدند
شکل-2 تصویر دو سین ماهواره اي ETM که در آن مرز استان لرستان مشخص شده است