بخشی از مقاله
چکیده :
هدف از ارائه این مقاله معرفی قابلیتهای نرم افزار "چارت زمان زمین شناسی " - TSC - با استفاده از دادهها و مطالعات گونه های فسیلی مختلف فرامینیفرهای بنتیک بزرگ و پلانکتونیک در دوره الیگو-میوسن می باشد، و در همین راستا داده های حاصل در قالب این برنامه مطالعه کرده و نتایج حاصل از آنها را جهت راستی آزمایی پژوهش های هم ارز مقایسه کرده ایم.
مقدمه :
نرم افزار ساخت تقویم زمین شناسی - - Time Scale Creator کاری از کمیته بین المللی چینه شناسی است که با کمک آن قادر خواهیم بود چارتهایی از تمام یا بخشی از تاریخ زمین شناسی رسم نماییم که در آن بالغ بر 20000 رخداد شامل بایوزون ها و رخدادهای زیستی - انواع گروههای ماکرو و میکرو فسیلی - ، ایزوتوپی، تغییرات جهانی سطح آب و سکانس ها، بازسازی شکل قاره ها در گذشته و اطلاعات مفید دیگر را با فرمتهای برداری و پیکسلی رسم کنیم. در این مقاله سعی گردید براساس داده های موجود و تلفیق آن با کاربرد های متنوع نرم افزار TSC از نتایج مقایسات پژوهش های هم ارز آن راستی آزمایی صورت گیرد.
بحث:
هرگونه ای از فرامینیفرها با توجه به نیازهای فردی و منحصربهفرد خودش در محدوده ویژهای با پارامترهای محیطی خاص خود زندگی میکند و دارای حداقل و حداکثر آستانه تحمل نسبت به محی خود برای زیست است که درمجموع نیچ اکولوژیکی - - Ecological Nicheنامیده میشود. بدیهی است که افراد یکگونه، جمعیت آنگونه را به وجود میآورند و جمعیتهای متعلق به بیش از یکگونه جامعه را میسازند.
در یک تجمع تعداد گونهها بهعنوان تنوع گونهای شناخته میشود - . - Murray,2002 آسانترین طریقه محاسبه تنوع گونهای در اجتماعات فسیلی محاسبه تعداد گونهها در یک نمونه است؛ اما واقعیت آن است که برای بررسی دقیقتر، هم بایستی به تعداد گونه و هم فراوانی گونهها توجه داشت.
میزان نور بر ضخامت پوسته فرامینیفرها تأثیر میگذارد. نازک بودن دیواره حجرات جانبی در طی تکامل باعث افزایش نفوذ نور برای فتوسنتز جلبک همزیست شده و این امکان را برای فرامینیفرها فراهم میکند که محدوده زندگی خود را تا عمق بیشتر گسترش دهند و درنتیجه در مناطق عمیق فرامینیفرها پوستههای نازک و مسطح دارند و پوستههای متورم و ضخیم و ایجاد لایههای ثانویه در دیواره مربوط به فرامینیفرهای محی های کمعمقتر است.
در پلاتفرم های کربناته، فرامینیفرها از شاخصترین نشانههای دیرینه-محیطی محسوب میشوند. آنها علاوه بر دوره زندگی کوتاه و تکامل سریع نسبت به تغییر شرای محی زندگیشان مانند عمق، نور، آشفتگی، شوری و مواد مغذی بسیار حساس میباشند
در قسمتی از لاگون که درصد شوری آب بالاست فرامینیفرها با پوسته پورسلانوز مانند میلیولید، آلوئولین میتوانند حضورداشته باشند و فرامینیفر بنتیک بزرگ با پوسته هیالین و پورسلانوز مربوط به قسمتی از لاگون هستند که درصد شوری آن پایین بوده است، در مناطق عمیقتر با شوری نرمال فرامینیفرها با پوسته هیالین مانند نومولیت، آسیلینا و دیسکوسیکلینا مشاهده میشوند
فرامینیفرهای بنتیک بزرگ در شرای کمبود مواد غذایی - الیگوتروفیک - به کمک همزیستان جلبکی، خود را با محی وقف میدهند و به شکوفایی میرسند؛ اما در شرای یوتروفی و هایپرتروفی و با افزایش پلانکتونها، اکسیژن در بستر دریا به حداقل میرسد و فرامینیفرهای بزرگ قادر به رقابت با سایر موجودات نیستند و مرگومیر وسیع موجودات کف زی اتفاق میافتد. در شرای کمبود اکسیژن، با حذف تدریجی فرامینیفرهای بزرگ، روتالین های کوچک و میلیولید جایگزین آنها میشوند
فرامینیفرهای بزرگ با شرای الیگوتروفیک - اکسیژن بالا، موادغذایی کم - سازش دارند. هنگام فراوانی موادمغذی فرامینیفرهای کفزی بزرگ قادر به رقابت با موجودات نیستند ، زیرا افزایش این مواد باعث افزایش پلانکتونها و کاهش شفافیت آب میشود. همچنین متلاشی شدن پلانکتونها در کف بستر دریا باعث کاهش اکسیژن و نابودی فرامینیفرها بزرگ میشود.
در توزیع و پراکندگی فرامینیفرهای بنتیک بزرگ عوامل محیطی شامل عمق، انرژی محی ، شدت نور، شرای غذایی، فرآیند همزیستی، بستر و شوری مؤثر میباشد. ازآنجاکه تنوع و فراوانی فرامینیفرهای بنتیک سنگواره در زون نوری اقیانوسهای گرمسیری و نیمه گرمسیری مناطق کمعمق دریایی گزارششده است، این فسیلها ابزار مناسبی برای بازسازی محی زیست قدیمی هستند
شوری بالا و درجه حرارت زیاد عوامل محدودکننده برای اکثر فرامینیفرهای بنتیک بزرگ هستند. بااینکه شوری زیاد مانع رشد و تکامل فرامینیفرهای بنتیک بزرگ است، مقدار متوس شوری تأثیر چندانی به رشد آنها ندارد - . - Beavington-Penney&Racey,2004 درجه حرارت محی مخصوصاً تغییرات فصلی هم بر توزیع فرامینیفرهای بنتیک بزرگ در مقیاس وسیع تأثیر میگذارد.
بعضی از فرامینیفرهای بنتیک - مانند نومولیت - در حجرات خود جلبکهای کوچکی را جایدادهاند، این همزیستی برای فرامینیفر از دو جهت اهمیت دارد: -1استفاده فرامینیفر ازCO2تولیدشده توس جلبک برای پوسته خود، -2منشأ موادغذایی و مصرف انرژی برای فرآیندهای متابولیکی - . - Ungaro,1994 همچنین این همزیستی در افزایش اندازه فرامینیفرها تأثیر داشته و در شرای کمبود مواد غذایی فرامینیفر قادر به تهیه غذا نبوده و از بین میرود - . - Samanta,1981 کاهش دما چون باعث مرگ جلبک همزیست درون صدف فرامینیفر میشود، مرگ فرامینیفر را به دنبال خواهد داشت.
تحقیق و تفحص در تغییرات محی در ابتدا مستلزم بررسی قابلیت تغییر در محی است و منظور از آن، میزان نوسان تغییراتی است که در زمانهای مختلف به وقوع میپیوندند - . - Murray,2002 پالئواکولوژی ارتباط بین جاندارانی که در زمانهای گذشته میزیستهاند و محی زیست شان را موردبررسی قرار میدهد. درواقع هدف از چنین مطالعاتی درک و فهم ارتباط بین بیوتا و ویژگیهای محیطی نظیر خصوصیات زیستشناختی، فیزیکی و شیمیایی است. امروزه پراکندگی گروههای مختلف فرامینیفرها در مقیاس جهانی مشخصشده است. فرامینیفرها در محدوده وسیعی از محی ها از کمعمقترین تا عمیقترین نقاط در دریاها و اقیانوسها زیست مینمایند و پراکندگیشان تحت تأثیر عوامل محیطی و اکولوژیکی - ارگانیک و غیرارگانیک - است.
پالئواکولوژی به مطالعه فسیلها در بازسازی محی های دیرینه، اجتماع موجودات و ارتباط آنها با یکدیگر و محی اطرافشان میپردازد. فرامینیفرهای بنتیک به دلیل تکامل سریع، فراوانی زیاد، گسترش وسیع و انقراض ناگهانی و یا اجتماع گونهها بهعنوان ابزار مهمی در زیست چینه نگاری و تکامل جنسها و گونهها، تعیین عمق نسبی و یا بازسازی محی های قدیمی محسوب میشود.
Murray براین تأکید دارد که مطالعات پالئواکولوژیکی براین فرض استوار است که زمان حال کلید زمان گذشته است و هدف از این مطالعات بررسی روند تغییرات محیطی در طول یک توالی هست.
نتیجه گیری :
-1 گسترش گونه های مختلف فسیلی فرامینیفرهای بنتیک بزرگ، پلانکتونیک و همچنین روندهای کربنات در چارت زمانی زمین شناسی جهت درک بهتر در نرم افزار TSC ترسیم گردید - شکل 1،2،. - 3
-2 مطالعات قبلی در این زمینه که توس محقیقین مختلف انجام شده بود با نتایج حاصل از ترسیم در این نرم افزار انطباق کامل دارد.
-3 استفاده از این نرم افزار می تواند در مطالعات چینه نگاری به محققین توصیه شود.