بخشی از مقاله

چکیده

کانسار مس گلچشمه در فاصله 30 کیلومتری شمالشرق سبزوار در توالی افیولیتی شمال سبزوار قرار دارد. کانهزایی در این منطقه داخل واحد گابرویی و بازالتهای بالشی بالای توالی رخ داده است. در پیکره معدنی این کانسار از پایین به بالا سه رخساره کانسنگ مشاهده میشود: - 1 ساخت رگه-رگچهای کوارتزی- سولفیدی یا تغذیه کننده - 2 رخساره نیمهتودهای تا تودهای سولفیدی با بافت برشی تا رگه-رگچهای سولفیدی و - 3 واحد رسوبی-بروندمی آهن- منگنزدار. بافت و ساخت ماده معدنی شامل تودهای، نیمه تودهای، برشی و رگه-رگچهای میباشد.

این کانهزایی حاوی کانیهای اولیه پیریت، کالکوپیریت، مگنتیت، پیرولوزیت، پسیلوملان و کانیهای ثانویه مالاکیت، کوولیت، کالکوزیت، منگنز و اکسید و هیدروکسیدهای آهن میباشد . دگرسانیهای عمده در این کانسار شامل کلریتی، اپیدوتی و سیلیسی-سریسیتی است. بر اساس مقایسه با انواع کانسارهایVMS، این کانسار به دلیل داشتن شکل تودهای-نیمهتوده ای ماده معدنی سولفیدی، محیط تکتونیکی تشکیل و قرار داشتن در سنگهای گابرویی و بازالتی توالی افیولیتی و پاراژنز پیریت مسدار بیشترین شباهت را با کانسارهای مسیوسولفید تیپ قبرس - - Cyprus نشان میدهد.

کانسار مورد مطالعه به طور کلی از چهار افق اصلی تشکیل شده است که عبارتند از: :OH1 سولفید تودهای تا نیمهتودهای با بافت برشی دارای پهنه استرینگر سیلیسی سولفیددار در زیر، با میزبان گابرو و بازالت - کانسار گلچشمه - ، :OH2 پهنه استرینگر سولفیدی با میزبان گابرو و بازالت - رخداد معدنی - 3، :OH3 سولفید تودهای به همراه پهنه استرینگر سیلیسی سولفیددار،چرت و منگنز با میزبان توف ،گابرو و بازالت - رخداد معدنی - 2 ، :OH4 سولفید تودهای به همراه پهنه استرینگر سیلیسی سولفیددار، چرت، منگنز - اگزالات - ، با میزبان توف، گابرو و بازالت - رخداد معدنی. - 1

مقدمه

کانسار مس گلچشمه در30 کیلومتری شمالشرق سبزوار در توالی افیولیتی شمال سبزوار قرار دارد - شکل. - 1 بر اساس مقایسه این کانسار با انواع کانسارهای VMS به دلیل داشتن شکل تودهای ماده معدنی، وضعیت تکتونیکی محیط تشکیل و پاراژنز پیریت مسدار بیشترین شباهت را با کانسارهای سولفید تودهای نشان میدهد - فرهادی و همکاران، . - 1395 هدف از انجام این پژوهش تعیین کانیشناسی، ساخت و بافت افقهای کانهدار و همچنین بررسی شباهتها و تفاوتهای کانسار مس گلچشمه با سایر کانسارهای مسیوسولفید تیپ قبرس ایران و جهان میباشد.

زمین شناسی منطقه

افیولیت سبزوار یکی از افیولیتهای کرتاسه فوقانی میباشد که در بخش شمالی خرد قاره ایران مرکزی رخنمون دارند این توالی افیولیتی نیز همانند موارد مشابه در ایران از یک قسمت گوشتهای متشکل از پریدوتیت، پیروکسنیت و دونیت در قاعده و یک قسمت پوستهای متشکل از بازالت و گابرو در قسمت میانی و یک قسمت بالایی شامل آهک پلاژیک و سنگهای رسوبی-تخریبی و توربیدایتی تشکیل شده که مورد نفوذ گنبدهای داسیتی-ریولیتی قرار گرفته است - شفایی مقدم و همکاران، . - 2014 واحدهای سنگی عمده در منطقه معدنی گلچشمه شامل پریدوتیت، گابرو، بازالت، واحدهای توفی- تخریبی قرمز بالایی و آهک پلاژیک میباشند. بر اساس مشاهدات صحرایی و مطالعات سنگ-شناسی، توالی میزبان کانهزایی واحد گابرویی و بازالتهای بالشی بالای توالی میباشد - شکل . - 2

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید