بخشی از مقاله

چکیده

آب یکی از اساسی ترین عناصر زیست است. امروزه کمبود و آلودگی آب زندگی میلیونها نفر از ساکنان زمین خصوصا کشورهای فقیر را به شدت با خطرمواجه ساخته است. از نگاه آماری 80 درصد جمعیت جهان تنها به 20 درصد از ذخایر آب سالم و بهداشتی دسترسی دارند. اگر چاره ای اندیشیده نشود و بشر به خود نیاید بحران آب در آینده نه چندان دور فاجعه ای به بار خواهد آورد که سالانه میلیونها نفر از مردم جهان را به کام مرگ میفرستد. با توجه به استفاده اکثر مراکز درمانی و بیمارستانها از دستگاههای اتوکلاو و استریل کردن زباله های بیمارستانی با اثر بخار آب در این دستگاهها حجم شیرابه خروجی در دستگاههای اتوکلاو خطرناک است.

در این تحقیق ما سعی بر این داریم تا با توجه به خواص موجود در ساختار پر شتر مرغ میزان کارایی پرها را در جذب آلودگیهای موجود در شیرابه خروجی از دستگاههای اتوکلاو را بررسی نماییم. به همین منظور فیلترهایی بصورت نمونه آزمایشی ساخته شده و روی شیرابه قبل و بعد عبور از فیلتر تستهای میکروبی ، BOD ،COD و TU انجام شده است. در نهایت نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت فیلتر در کاهش میزان آلودگیهای مدنظرواستفاده مجدد ازآب آلوده میباشد.

مقدمه

تردیدی نیست که هوا، آب و خاک از عوامل اساسی حیات در روی کره زمین محسوب میشود. بدون هر یک از آنها زندگی برای موجودات زنده غیرممکن است. روزگاری بود که انسان و سایر موجودات زنده از نعمت آب و هوای پاک برخوردار بودند، با پدید آمدن انقلاب صنعتی در قرن نوزدهم و توسعه و تکامل آن در قرن بیستم موجب آلودگی تدریجی هوا،آب و خاک شده است. آلودگی آب امروزه به حدی رسیده است که سلامتی انسان و سایر موجودات زنده را تهدید میکند به همین دلیل کشورهای جهان به ویژه کشورهای پیشرفته صنعتی اقدامات اساسی برای جلوگیری از آلودگی آب به عمل می آورند.

به طور کلی انجام مطالعات جامع و مستمر بر روی وضعیت فاضلاب خروجی در مراکز درمانی، بیمارستانی، با توجه به اهمیت آنها در افزایش سطح برداشت عملی و ممانعت از ورود پساب آلوده به فاضلاب شده یا آبهای زیرزمینی دارای اهمیت زیادی میباشد.

کنترل مداوم وضعیت پساب خروجی در بخش ها و مراکز مختلف مستقر در بیمارستانها و مراکز درمانی میتوانند اثرات مخرب زیست محیطی را کاهش دهد. دستگاه های اتوکلاوکه در اکثر بیمارستانها به منظور بی خطر کردن زباله ها استفاده میگردد از جمله تولید کننده های شیرابه های آلوده و خطرناک در مراکز بیمارستانی میباشد. روش کار دستگاه های اتوکلاو موجود در مراکز بیمارستانی در ایران با توجه به نوع دستگاه ها استفاده از بخار آب با دمای بالا در زمان معین برای استریل کردن زباله ها میباشد.

در انتهای زمان کار دستگاه های اتوکلاو میزان پساب خروجی از دستگاه ها با توجه به حجم و نوع زباله ها متفاوت میباشد. پساب خروجی از دستگاه های اتوکلاو به عنوان پساب خطرناک و کاملا آلوده میبایستی که از فیلترهای متعدد و مخصوصی که بابت تصفیه اولیه تهیه شده عبور کنند. در نهایت پساب خروجی داخل چاه ها یا به منظور نگهداری و ته نشین شدن رسوبات نگهداری گردد که خود نیز در صورت استفاده از روش های نادرست خطراتی را در مراکز درمانی دربر خواهد داشت.

مواد و روشها

مراحل انجام تحقیق مرحله اول: برسی زباله های استریل شده در دستگاه اتوکلاو

به منظور بالا بردن دقت در تحقیق و شناسایی تمام عوامل تاثیر گذار به وضعیت آلودگی پساب خروجی از دستگاه اتوکلاو آنالیز پسماندهای بیمارستان طی سه مرحله انجام شد. این آنالیز پسماند بصورت تفکیک پسماند بخش های مخلف بیمارستان انجام گرفته است.

جدول -1 زباله های ورودی به دستگاه اتوکلاو در هر روز حجم زباله زباله عفونی پاتولوژیک شیمیایی فلزات سنگین دارویی رادیواکتیو نوک تیز ورودی به kg

با توجه به نوع و میزان زباله های استریل شده توسط دستگاه اتوکلاو نوع و میزان آلاینده های شیمیایی و میکروبی که ممکن است در پساب خروجی دستگاه اتوکلاو موجود باشد نیز تا حد زیادی قابل تشخیص است به همین منظور با توجه به خواص موجود در پر شترمرغ و قابلیت بالای آن در جذب انواع آلاینده ها ازجمله فلزات سنگین و دیگر ارگانیسمها در محیط محلول، فیلتری از جنس پر شترمرغ برای جذب آلاینده های محلول در پساب تهیه شد که بر اساس آن آزمایشاتی روی پساب خروجی در مراحل قبل و بعد از عبور از فیلتر انجام گرفت.

ساختار پر شترمرغ از جنس کراتین یک پروتئین نشر شده است که در بسیاری از موجودات زنده یک عنصر ساختاری است. کراتین در آب نامحلول است و مولکول آن به صورت مارپیچی و لیفی است و به دور مولکول های دیگر کراتین میپیچد و سبب تولید رشته های کراتین میشود این پروتئین حاوی میزان بالای اسیدهای آمینه حاوی گوگرد میباشد که به صورت پیوندهای دی سولفیدی میان مولکول ها عمل کرده و سبب استقامت آنها میشود..

شکل-1 ساختار مولکولی پروتئین

مرحله دوم: تهیه فیلتر از جنس کراتین - پر شترمرغ - به منظور جذب هرچه بهتر آلاینده های موجود در پساب اتوکلاو

باتوجه به مطالعات انجام شده و نتایج به دست آمده در رابطه با خواص پرشترمرغ و توانایی بافت نرم در جذب درشت مولکولهایی درون محیط محلول فیلتر خالصی با توجه به ابعاد لوله خروجی دستگاه اتوکلاو تهیه و در محل عبور پساب خروجی دستگاه نصب شد. در فیلتر تهیه شده بافت نرم پر که قابل جدا شدن از بافت استخوانی میباشد به شکل دایره ای در ابعاد لوله خروجی با شعاع 20 سانتی متری فیکس شده و داخل قالب مخصوص قرار داده شد. حجم پر استفاده شده در نمونه های ساخته شده برای هر فیلتر حدود 600 گرم میباشد. 

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید