بخشی از مقاله

چکیده :

اگر نیک بنگریم روانشناسی در دنیاي امروز فرش علوم انسانی و عرش علوم تجربی است؛ به این معنا که روانشناسی دیگر در اتاقهاي بالینی و بیماریابی و بیمارگویی نیست. روانشناسی به معناي دقیق کلمه در غالب کشورهاي پیشرفته در عرصههاي مختلف جامعه حضور چشمگیر دارد. رشتههاي تخصصی روانشناسی روز به روز ظریفتر و دقیقتر میشوند.

به لحاظ نیازي که انسانها به این رشته و مشاوره با روانشناسان دارند روز به روز شاهد تخصصی شدن این رشته ها میشویم.

رشته هایی مثل روانشناسی رانندگی که از روانشناسی اجتماعی منشعب شده است.

وضعیت علوم انسانی در ایران معاصر

روانشناسی سیاسی، روانشناسی قانونی، روانشناسی اقتصادي و صنعتی و سازمانی رشتههایی هستند که جدیداً بیش از گذشته بدانها توجه میشود و بسیاري از دانشگاههاي خوب دنیا در این رشتهها دورههاي دکتري تخصصی دارند که اعتقاد بر این است که صنعت ما زمانی میتواند پیشرفت مطلوبی داشته باشد که به خصیصه هاي شخصیتی، خلاقیت، پویایی فکري کارکنان و انگیزههاي خدماتی آنها توجه شود. به همین منظور از وجود روانشناسان متخصص سازمانی و صنعتی به نحو شایسته اي استفاده میشود و روانشناسی دیگر رشته لوکسی نیست که برخی دانشآموخته این رشته شوند و این عنوان را با خودشان همراه داشته باشند.

روانشناسی اقتصاد بحث مهمی است روانشناسی نظامی، روانشناسی سیاسی و روانشناسی قانونی که تبعات تصویب یک قانون را مطرح میکند.

روانشناسی خدمات دولتی مسائل را به نحو شایستهاي مطرح میکند. در رشتههاي خاصی مثل بالینی و تحول و تربیتی و مدرسه میبینید که میگویند براي هر 10 تا معلم در کشور یک روان شناس باید باشد.

براي هر کلاس درس باید یک روانشناس مدرسه داشته باشیم. ما میگوییم اگر براي هر مدرسهاي یک روانشناس داشته باشیم، امروز ما نیاز به صد هزار روانشناس داریم. بنابراین، رشتههاي مختلف روانشناسی در دنیاي امروز فوقالعاده مهم تلقی میشود.

در حال حاضر اگر بخواهیم براي هر هزار خانوار در ایران اسلامی که حدود چهارهراز و دویست نفر میشوند، چون میانگین خانوار 4/2 در ایران است، یک روانشناس خانواده داشته باشیم از بسیاري از آسیبهاي فردي و خانوادگی پیشگیري میکند و مشاورههاي روانشناختی، معناي دقیق کلمه را به هنگام ضرورت عرضه کند و بعد ازدواج و فرزند آوري و فرزندپروري خدمتی بتواند انجام بدهد. مشاورههاي تحصیلی فرزندان، ارزیابی ویژگیها و نیازها و اگر کاري بخواهد انجام بدهد براي هر هزار خانوار، ما به 17 هزار روانشناس در کشور نیاز داریم. در حالی که امروز ما بیش از سه هزار روانشناس واجد شرایطی که بتوانند به چنین مهمی اهتمام داشته باشند، نداریم.

بنابراین، نیاز در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتري فوقالعاده جدي است. در چشمانداز برنامه آتی جمهوري اسلامی ایران براي بیست سال آینده حداقل ما به 205 هزار نفر روانشناس و مشاور نیاز داریم که تحصیلاتشان بالاتر از فوقلیسانس باشد که بتوانند با دریافت پروانه اشتغال از سازمان نظام روانشناسی مشاوره کشور به این مهم بپردازند. - به این شغل مشغول شوند -

میانگین روانشناس براي هر صدهزار جمعیت در کشورهاي مختلف دنیا حدود چهارده، پانزده نفر اعلام شده. در کشور ما چهار نفر است و فوقالعاده فاصله زیاد است. به همین معنا دانشگاههاي مختلف کشور آنهایی که توان دارند شروع کردند به این مهم بپردازند و نظام روانشناسی هم کمک میکند.

شوراي بررسی متون در گروه روانشناسی، به لطف خدا و با پشتیبانی پژوهشگاه و جناب آقاي دکتر گلشنی در ده سال گذشته فعالیتهاي قابل توجهی داشته است.

در ده سال گذشته ما بیش از 80 جلسه شورا داشتیم. فقط جلسات بیش از 80 جلسه بود و فوق العاده زیاد است و علتش این است که اعضاي محترمی که در این شورا شرکت میکنند عموماً از اساتید محترم، مجرب و متخصص و مطرح این رشتهها هستند و به رغم کثرت کارهاشان و این کمبودي که ما در این عرصه داریم، در این جلسات شرکت میکنند، که من از همه آنها تشکر میکنم از آقاي دکتر ارجمندنیا دبیر این گروه تشکر ویژه اي دارم.

در متن اصلی مقاله به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر مقاله آن را خریداری کنید