بخشی از مقاله
چکیده
بسیاری از سازمانها، سیستمهای مدیریت دانش - KMS - خود را در نزد کارمندانشان بیارزش یافتهاند، بنابراین به دنبال راهی برای بهینه کردن سیستمهای مدیریت دانش می باشند. گیمیفیکیشن، ابزاری نوظهور در سیستمهای مدیریت دانش میباشد که با عناصر طراحی بازی میتوان، مشارکت کاربر، ایجاد محتوا و رضایت را افزایش داد. علاوه بر این گیمیفیکیشن بر مکانیسمهای روانی تأثیر گذاشته، رفتار و نگرش کاربر را در هنگام استفاده از سیستمهای مدیریت دانش گیمیفاید شده هدایت مینماید.
سیستمهای مدیریت دانش گیمیفاید شده، به کارکنان پلت فرمی را ارائه میدهد تا در آن به رقابت پرداخته، اعتمادبهنفس خود را افزایش داده و به برآورده شدن نیازهای خاص خود در بالای هرم مازلو کمک نمایند. گیمیفیکیشن به تحقق اهداف اصلی کمک نموده، تعامل و مشارکت کارکنان با سیستمهای مدیریت دانش را افزایش میدهد که به مشارکت در مطالب ارزشمند، سازماندهی و بهبود آن یا کاربرد آن به شیوهای معنیدار منجر میگردد.
مقدمه
بسیاری از سازمانها سیستمهای مدیریت دانش را فقط بهمنظور نادیده گرفتنشان توسط کارکنان، توسعه و راهاندازی مینمایند. این کارکنان، از سویی دیگر، همان افرادی هستند که ساعات وقت آزاد خود را در بازیهای رایانهای آنلاین اعتیادآور صرف مینمایند . این مقاله، گیمیفیکیشن سیستمهای مدیریت دانش را مورد بحث قرار میدهد بدین معنا که با استفاده از عناصر بازی در طراحی سیستمهای مدیریت دانش، تعهد و مشارکت کارکنان را افزایش میدهد. همچنین این مقاله مکانیسمهای روانی هدایتکننده رفتار و نگرش کاربر را در سیستمهای مدیریت دانش گیمیفیکیشن شده، تشریح نموده و مزایا و مباحث در ارتباط با گیمیفیکیشن را بهاختصار مورد بحث قرار داده است.
در اقتصاد دانش امروز، تجربیات، ایدهها، بینشها و سرمایههای فکری برخوردار شده توسط کارکنان یکی از بزرگترین داراییهای سازمانی میباشد. برخی از نویسندگان - Liebeskind, 1996 - حتی آن را بهعنوان باارزشترین منابع در یک شرکت می دانند. سازمانها یاد میگیرند تا قطعات پراکنده دانش را در میان کارکنان تحت کنترل درآورده و توانایی برای پاسخ به طیف گستردهای از چالشها را به دست آورند
برخلاف برخی از داراییهای دیگر سازمانی، دانش بیشترین ارزش را زمانی کسب می نماید که به اشتراک گذاشته شود. به اشتراکگذاری دانش باعث افزایش تصمیمگیری شده، عملکرد را بهبود بخشیده و توسعه دانش جدید را تسهیل مینماید
برای کمک به اشتراکگذاری دانش و استفاده از آن، سازمانها توسعه و راهاندازی سیستمهای مدیریت دانش را آغاز نمودهاند. بااینحال در بسیاری از موارد، آنها پی بردهاند که کارکنان از آنها استفاده نمینمایند .
کارکنان هم دانش را به اشتراک نمیگذارند و از بهکارگیری سیستمهای مدیریت دانش و به اشتراکگذاری دانش بهصورت نفربهنفر اجتناب مینمایند
سیستمهای مدیریت دانش، اگر مورداستفاده قرار نگیرد بیارزش است. براون، دنیس، برلی و آرلین - 2013 - خلاصهای از مشکلات کلیدی را فراهم نمودهاند که سیستمهای مدیریت دانش مورد استفاده توسط کارکنان را تحت تأثیر قرار میدهد:
· انگیزه برای به اشتراک گذاشتن دانش
· ایجاد اعتماد
· ایجاد نگرش مثبت نسبت به اشتراکگذاری دانش و سیستمهای مدیریت دانش
· ایجاد فرایندهای مؤثر برای به اشتراکگذاری دانش و ارزیابی موفقیت سیستمهای مدیریت دانش
اگر در جستجوی کشف روشهایی باشیم که بهعنوان ابزارهای انتقال اثربخش دانش استفاده میگردند، شاید لازم شود موقعیتهایی را در نظر بگیریم که سازمانها در آن پذیرا یا حتی شاید داوطلب داستانها هستند. بهکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات برای غنی کردن تبادلات دانش بهعنوان شتابدهنده سازمانی، عمل خواهند کرد. در اینجا راههای متعددی برای افزایش انگیزش کارکنان، بهبود نگرش آنها و کمک به آنها برای یافتن معنا و لذت بردن از به اشتراکگذاری دانشی که کسب مینمایند، وجود دارد.