بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
سمینار
عنوان: بررسی گویایی جغرافیایی و کامل بودن نظام مراقبت به کمک روش مرور تحلیلی مطالعات موجود
اسلاید 3 :
آشنایی با رویکرد و نقاط قوت و ضعف روش مرور تحلیلی مطالعات موجود ((Analytical Literature Review
به منظور ارزشیابی نظام مراقبت بیماریها
هدف
اسلاید 4 :
تعریف نظام مراقبت
نظام مراقبت میتواند تحت عنوان چرخهی اطلاعات توصیف شود که توسط سازمانهای مسئول، جمعآوری، تحلیل و تفسیر شده و به آنهایی که نیاز دارند بازخورد و در نهایت منتشر میشود. ویژگیهای این سیستمها از جمله سادگی، انعطافپذیری، کیفیت دادهها، قابلیت پذیرش، حساسیت، ارزش اخباری مثبت، گویا بودن، بههنگام بودن، کامل بودن و ثبات دادهها میباشد.
اسلاید 5 :
ارزشیابی نظام مراقبت
بررسی ویژگیهای نظام مراقبت تحت عنوان یک روش مؤثر سیستماتیک برای بهبود و محاسبهی عملکرد بهداشت عمومی به کمک رویکردهای مفید، عملی، اخلاقی و دقیق و نیروی محرکه برای برنامهریزی استراتژیهای مؤثر بهداشت عمومی، بهبود برنامههای موجود و شرح نتایج سرمایهگذاری منابع تعریف میگردد. هدف از ارزشیابی نظامهای مراقبت بهداشت عمومی حصول اطمینان از پایش برنامههای مهم بهداشت عمومی بهطور کارآمد و مؤثر بوده که شامل پیشنهاداتی برای بهبود کیفیت، اثربخشی و سودمندی میباشد.
اسلاید 6 :
کامل بودن ((Completeness
کامل بودن برای گزارشدهی عموماً به معنای تناسب موارد گزارش شدهی بیماری یا دیگر رخدادهای مربوط به سلامتی در یک جامعه برای نظام مراقبت میباشد. فراوانی دادههای ناشناخته و ثبت نشده در نظام مراقبت میتواند جهت اندازهگیری سطح کامل بودن استفاده شود.
اسلاید 7 :
گویا بودن ( Representativeness)
گویا بودن منعکسکنندهی این است که آیا نظام مراقبت دقیقاً توزیع موارد را برحسب زمان، مکان و شخص توصیف میکند یا خیر. با این توضیح که آیا با تکیه بر ویژگیهای دموگرافیک و تعداد موارد ثبت شده در نظام مراقبت یک استان، میتوان نتایج را به تمامی نظامهای مراقبت مربوط به آن بیماری در استانهای کشور تعمیم داد و در رابطه با وضعیت موجود نظامهای مراقبت کشور یک قضاوت کلی کرد یا خیر. گویا بودن را میتوان از نظر سنی، جنسی، شغلی، وضعیت تأهل و مکانی( محل سکونت) مورد ارزشیابی قرار داد.
اسلاید 8 :
روش کار
اسلاید 9 :
مقالات مربوط به شیوع و بروز یک بیماری خاص در کشور طی یک دوره زمانی خاص از پایگاه دادههای معتبر جستجو میکنیم و مطالعاتی که از دستورالعملهای STROB تبعیت کرده انتخاب میشود و نتایج حاصل در جداول مربوطه جمعآوری شد.
اسلاید 10 :
خط تیره بدین معناست که در این مقاله دادهی مورد نظر ذکر نشده است.
اسلاید 11 :
از آنجاییکه هر مطالعهای ممکن است دارای خطا در گزارش نتایج خود باشد، لازم است که با تحلیل حساسیت و در نظر گرفتن حد بالا و پایین موارد بهصورت خوشبینانهترین و بدبینانهترین حالت در خصوص نتایج قضاوت نماییم. بنابراین حد بالا و پایین برآورد موارد در فاصله اطمینان 95 و 99 درصد، حاصل قرار دادن تعداد موارد به دست آمده از مقالات جستجو شده در برنامهی شبیهسازی و برآورد جکنایف در نرمافزار R در جداول مربوطه جمعآوری میشود.
اسلاید 12 :
برآورد موارد هپاتیت B حاصل از جستجوی مطالعات با کمک تحلیل حساسیت
اسلاید 13 :
یافتهها: مجموع مقدارهای برآورد شده در حد بالا و پایین فاصلهی اطمینان 99 درصد
اسلاید 14 :
درصد کاملبودن
نسبت تعداد موارد گزارش شده به نظام مراقبت طی دورهی مطالعه در صورت کسر به تعداد موارد واقعی یا برآورد شده حاصل از تحلیل حساسیت در فاصلهی اطمینان 90یا 99درصد در موارد بهدستآمده از جستجوی مطالعات شیوع و بروز بیماری مورد نظر در استان در مخرج کسر قرار داده و نتیجه را بهصورت درصد گزارش مینماییم.
اسلاید 15 :
گویایی جغرافیایی
در نهایت نتایج حاصل از برآورد موارد واقعی به تفکیک استانهای کشور و موارد گزارششده به استان مورد نظر بر حسب متغیرهای مورد هدف با استفاده از نرم افزار GIS با توجه به پراکندگی درصدهای بهدست آمده به صورت دستی(manual) گروهبندی شده و بهصورت پهنهبندی بر روی نقشهی استان همدان و ایران ترسیم میشود و قضاوت در رابطه با گویایی با توجه به نظر خبرگان بر مبنای اختلاف درصدها و توزیعهای نزدیک به هم و در نتیجه گروهبندی و رنگهای یکسان در استانهای ایران نسبت به استان مورد نظر قرار میگردد. با این توضیح که اگر بیش از نیمی از استانهای موجود در نقشه گروهبندی مشترکی با استان مورد نظر داشته باشند، میتوانیم بگوییم که این استان از نظر متغیر مذکور نمایندهی موارد بیماری در کشور میباشد..
نکته: در نرمافزار GIS با توجه به پراکندگی دادهها و نقطهی آغاز و پایان و موجود بودن عدد مورد نظر گروهبندیها بهصورت خودکار صورت میگیرد. بنابراین ممکن است برخلاف آنچه که تصور میکنیم این گروهبندیها منظم و بهصورت فواصل یکسان صورت نگیرد(manual grouping).
اسلاید 17 :
مثال: بررسی درصد کاملبودن و گویایی جغرافیایی نظام مراقبت هپاتیت B استان همدان طی سالهای 81 تا 92 به کمک روش مرور تحلیلی مطالعات موجود
اسلاید 18 :
درصد کاملبودن
اسلاید 19 :
سه روش کلی ارزشیابی کاملبودن:
مقایسه با استاندارد طلایی
صید باز صید(Capture- Recapture)
مرور تحلیلی مطالعات موجود((Analytical Literature Review
اصلاح((Correction
اسلاید 20 :
تمامی مطالعات اپیدمیولوژیک که در رابطه با شیوع و بروز هپاتیت B در ایران طی سالهای1381تا 1392 انجام شده بود، صرف نظر از زبان چاپ از پایگاه دادههای ملی و بینالمللی از جمله Scopus، PubMed، Iranmedex، Magiran، SID،Google Scholar با کلید واژههای ایران، شیوع، بروز، هپاتیت B،Iran، HBV، Incidence، Prevalenceمورد جستجو قرار گرفت. مقالات با شیوع صفر و آنهایی که بر روی قومیت غیر ایرانی انجام شده بودند، از این مطالعه خارج شدند. کیفیت مطالعات جستجو شده از آنجایی که همگی از نوع مطالعات مشاهدهای میباشند، از نظر روش اجرا و نحوهی گزارشدهی به کمک چک لیست STROBE مشتمل بر 5 بخش و 20 عنوان مورد بررسی قرار گرفت.
بعد از جستجوی مقالات از پایگاه دادههای مذکور، 91 مطالعه که از حداقل دستورالعملهای STROBE تبعیت کرده بودند، انتخاب شدند.