بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

هوا زدگی

هوازدگی نتیجه فعالیت عوامل فیزیکی، شیمیایی و زیستی است که همه با هم بر سنگهای سطح اثر می کنند، ولی سبب جابه جایی مواد حاصل، نمی شوند.

وجود منافذ و درزها و شکافها در سنگها باعث می شود که سنگها در معرض حمله فیزیکی و شیمیایی آب و هوا قرار گیرند و به تدریج خرد و متلاشی یا هوازده شوند.

اسلاید 3 :

هوازدگی فیزیکی

هوازدگی فیزیکی عبارت است از خرد شدن فیزیکی سنگها به قطعات و ذرات کوچکتر بدون آنکه ترکیب آنها تغییر کند.
عوامل ایجاد هوازدگی فیزیکی
یخ بستن آب در شکاف سنگها
تغییرات دمای هوا
رشد ریشه گیاهان و نفوذ آنها به داخل ترکهای سنگها
جانوران (انسان)

اسلاید 5 :

هوازدگی شیمیایی

در هوازدگی شیمیایی، ترکیب سنگ ها و کانیها تغییر می کند و در نتیجه آن ، مواد جدید بوجود می آید
انجام هوازدگی شیمیایی اغلب مستلزم وجود آب است، زیرا آب قادر است بسیاری از کانیها را در خود حل کند. ترکیب کانی ها با آب ، یکی از مهم ترین واکنشهای شیمیایی به خصوص در کانیهای سیلیکاتی است. در اثر این واکنش ،از فلدسپات ها خاک رس بوجود می آید.

یکی دیگر از عوامل هوازدگی شیمیایی انحلال است. آب یکی از فراوانترین حل کننده ها در طبیعت است. آب با همراه داشتن مقداری کربن دی اکسید خاصیت اسیدی پیدا می کند که در این صورت قدرت انحلال آن زیاد می شود و می تواند بر بیشتر کانی ها اثر بگذارد و آن ها را تغییر دهد. سنگ ها و کانیهای محلول در آب در نواحی مرطوب با سرعت بیشتری تخریب می شود

اسلاید 6 :

هوازدگی شیمیایی

از راه های دیگر هوازدگی شیمیایی ترکیب شدن اکسیژن با کانی هاست. البته وجود آب و گرما سبب سرعت اینگونه واکنشها می شود. به همین جهت ، این نوع هوازدگی در مناطق گرم و مرطوب بیشتر دیده می شود. سنگ ها و کانی های آهن دار زودتر از سایر کانی ها با اکسیژن هوا ترکیب شده و ویژگی های خود را از دست می دهند.موجودات زنده نیز می توانند موجب تغییرات شیمیایی در سطح مواد زمین شوند.

اسلاید 7 :

پایداری سنگها در برابر هوازدگی

ترکیب و ساختمان سنگ: پایداری یک سنگ به ترکیب کانی شناسی آن وابسته است؛ مثلاً کوارتز یک کانی مقاوم است. هرچه بافت یک سنگ، منافذ و شکافهای بیشتری داشته باشد، آسانتر هوازده می شود.

اسلاید 8 :

پایداری سنگها در برابر هوازدگی

اقلیم: رطوبت و گرما دو عامل مهم تشدید واکنشهای شیمیایی اند. بنابراین هوازدگی در مناطق گرم و مرطوب(هوازدگی شیمیایی) نسبت به نواحی سرد و خشک( هوازدگی فیزیکی)، خیلی بیشتر است و تا عمق بیشتری نفوذ می کند.

شیب زمین: در شیبهای تند، یک کانی بر اثر هوازدگی از سنگ بستر جدا می شود و به حرکت در می آید، در نتیجه سطح تازه ای از سنگ بستر در معرض هجوم عوامل هوازدگی قرار می گیرد.

زمان: بعضی سنگها در مدت خیلی زیادی، بدون تغییر باقی می مانند و یا خیلی کم دچار هوازدگی می شوند و بعضی دیگر در زمان کمی دچار هوازدگی قابل توجهی می شوند.

اسلاید 9 :

خاک

خاک، محصول نهایی هوازدگی و تخریب فیزیکی و شیمیایی سنگها همراه با باقیمانده های در حال فساد جانداران است. خاک، لایه ای را بین سنگ بستر و هواکره تشکیل می دهد. زندگی گیاهی و جانوری موجود در خاک نیز در تشکیل خاک، عامل مهمی است. باقیمانده های گیاهان و جانوران پس از مرگ آنها موجب افزایش هوموس (گیاخاک) در خاک می شود.

اسلاید 10 :

افق های خاک

خاک به صورت لایه های افقی تشکیل می شود که به آن افقهای خاک می گویند. بالاترین لایه افق A است که حاوی هوموس، رس و ماسه است. در زیر آن افق B قرار دارد که حاوی رس، ماسه، مقدار کمی هوموس و عناصر محلولی است که از افق بالا توسط آب شسته شده اند. در زیر افق B، افق C قرار دارد که متشکل از سنگهایی است که بخشی از آن هوا زده اند. اغلب ریشه های گیاهی به افق C نمی رسند. نفوذ آب و هوا نیز به این افق محدود است. در زیر افق C سنگ بستر قرار دارد.

اسلاید 11 :

انواع خاک

در مناطق سرد خاک کمی تشکیل می شود زیرا سطح یخ زده مانع از هوازدگی بیشتر می شود.

در مناطق مرطوب حاره ای به علت بالا بودن دما و بارش خاک های ضخیمی تشکیل می شود ولی به علت شسته شدن خاک از مواد معدنی خاک این مناطق برای کشاورزی مناسب نیست.

در مناطق بیابانی به علت هوازدگی شیمیایی کم خاک دارای مواد معدنی زیاد است ولی فاقد موادآلی است.

در مناطق معتدل به دلیل میزان بارش مناسب خاک های غنی سیاه رنگ و با هوموس فراوان تولید می شود و از حاصلخیزترین خاک ها هستند.

اسلاید 12 :

فرسایش

فرسایش، عبارت است از فرآیندهایی که در طی آن مواد هوازده و متلاشی شده سنگهای سطح زمین جابه جا می شوند. در طی فرسایش، هوازدگی همچنان ادامه دارد.

عوامل فرسایش
نیروی جاذیه
آب های جاری
آب های زیر زمینی
دریاها
یخچال ها
باد

اسلاید 13 :

فرسایش (نیروی جاذبه)

توده های سنگ و خاک در سراشیبی ممکن است بدون دخالت یک عامل حمل و نقل مثل آب، باد یا یخ، به حرکت درآیند. می توان این حرکات مواد در دامنه ها را به سه نوع تقسیم کرد: نوع اول عبارت است از حرکت و سقوط ذرات سنگ و خاک از سراشیبهای خیلی تند که «ریزش» نامیده می شود. نوع دوم حرکت توده های سنگ یا رسوب در امتداد سطح لغزشی است که «لغزش» نامیده می شود. در نوع سوم حرکات دامنه ای مواد به صورت خمیری یا نیمه مایع به سمت پایین جریان پیدا می کنند که «جریان» نامیده می شود مانند جریانهای گِل.

اسلاید 15 :

رودها همواره سطح زمین را در جایی می فرسایند و مواد حاصل را در جای دیگری ته نشین می کنند. فرسایش از لحظه ای که قطرات باران فرود می آیند شروع می شود. انرژی جنبشی قطرات باران می تواند ذرات خاک را سست و پراکنده کند. آنگاه این ذرات، توسط آبهای سطحی شسته می شوند. این گروه فرسایش، فرسایش ورقه ای خوانده می شود. رودها طی فرایندی که فرسایش قهقرایی خوانده می شود طول خود را رو به عقب می فرسایند. رودها بستر خود را فرسایش می دهند اما هیچ رودی نمی تواند پایین تر از ارتفاع دهانه خود، سطح زمین را فرسایش دهد. سطحی که در آن رودخانه انرژی خود را از دست می دهد و نمی تواند بیش از آن بستر خود را رو به پایین حفر کند، سطح مبنا یا سطح اساس خوانده می شود. سطح مبنای نهایی رودها معمولاً سطح دریاست.

فرسایش (آب های جاری)

اسلاید 17 :

آب های جاری (تشکیل دره)

تشکیل و توسعه دره رودها به سه مرحله جوانی، بلوغ و پیری تقسیم می شود. بیشتر انرژی فرسایشی رودهای جوان، صرف عمیق تر کردن بسترشان می شود. دره رودهای جوان V شکل با دیواره های پرشیب است. وقتی رود جوان به سطح مبنای خود نزدیک می شود، شروع به فرسایش جانبی سواحل خود می کند و دره ای پهن تر به وجود می آورد و در نتیجه رود بالغ تشکیل می شود. دره رودهای پیر U شکل است

اسلاید 18 :

آبهای فرورو ضمن عبور از لایه های خاک و سنگ، مقدار زیادی از مواد را در خود حل می کنند. مقدار و نوع مواد محلول در آب، بستگی به جنس و ضخامت لایه های خاک و دمای آبی که از میان آن می گذرد دارد.
آب های فرورو با عمل انحلال خود سبب تخریب برخی از قسمت های درون زمین بخصوص در مناطقی که جنس زمین از آهک است می شوند. ادامه این عمل طی هزاران سال باعث پیدایش حفره های بزرگی به نام غار می شود. در برخی از غارها مثل غار علی صدر همدان که سطح ایستابی بالاتر از کف غار است دریاچه های زیرزمینی ایجاد شده است.

فرسایش (آب های زیرزمینی)

اسلاید 20 :

فرسایش (یخچال ها)

یخچالها با نیروی زیادی، سنگ بستر خود را فرسایش می دهند و این کار به وسیله مورنها صورت می گیرد. تمام موادی که به وسیله یخچال حمل می شوند به نام مورن موسومند. مورنها در زیر و اطراف یخچال به طور ثابت در یخ قرار دارند و همچنان که با یخ به جلو می روند، بستر یخچال را می سایند.

یخچال های قطبی چون نواحی کوهستانی را یکسره می پوشانند از ارتفاع قلل می کاهند و آنها را صاف و ساییده می کنند، در حالی که یخچال های دره ای ارتفاعات را می برند و آنها را تیزتر می کنند.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید