بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

به نام خداوند دانا

اسلاید 3 :

موضوع :انواع پرسش هاي امتحاني و اصول وضوابط نوشتن آنها

اسلاید 4 :

الف- انواع پرسش هاي امتحاني و ويژگيهاي آنها

اسلاید 5 :

الف) انواع پرسش از نظر سطوح يادگيري
پرسش هاي حفظي؛ اين پرسش بيشتر يادگيري در سطح دانش و فهميدن را اندازه گيري مي كند و عبارت از پرسشي است كه حفظيات فراگير را يادآوري، فراخواني يا بازشناسي ميكند. پاسخ اين پرسشها مي تواند عيناً مانند مطالب كتاب، جزوه يا كلاس باشد .
مثال 1: چه درصدي از ايرانيان روستايي هستند؟ الف) 10 ب) 30 ج) 65 د) 70
مثال 2: انقلاب اسلامي در چه سالي به پيروزي رسيد؟

اسلاید 6 :

پرسشهاي فهميدني؛ كه مي توانند از نوع توضيحي، تفسيري يا ترجمهاي باشند و بيشتر يادگيري در طبقهي فهميدن را اندازه گيري مي كنند و معمولاً پاسخ آن بهزبان پاسخگو و در قالب كلمات و جملات او مطرح ميشود.
مثال 1: (توضيحي) در دروس روش تحقيق با واژه هاي فرضيه، نظريه، قانون علمي و روش علمي آشنا شده ايد، هر كدام از اين اصطلاحات را در يك پاراگراف توضيح دهيد.

مثال2: (تفسيري) مصراع «ز نيرو بود مرد را راستي» چه پيامهايي دارد؟

اسلاید 7 :

 پرسش هاي كاربردي؛ اين پرسشها معمولاً توانايي استفادهي عملي از آموختههاي ذهني و انتزاعي را در موقعيتهاي عيني و عادي زندگي مي طلبند. پرسشهاي حل مسايل در درسهاي مختلف از اين نوع به حساب مي آيد.
مثال 1: احمد و تقي با كمك يكديگر مي توانند ديواري را در 15 روز بسازند آنها 6 روز باهم كار مي كنند. بعد احمد دست از كار مي كشد و تقي ادامه مي دهد و بعد از 30 روز كار ديوار پايان مي يابد. تقي به تنهايي چند روز مي توانست كار را تمام كند؟
مثال 2: با استفاده از اصول و قواعد طراحي سؤال يك امتحان 20 سؤالي از نوع چند گزينهاي براي كتاب درسي خود طرح كنيد.

اسلاید 8 :

پرسشهاي تحليلي: اين پرسشها يادگيري طبقهي تجزيه و تحليل (تفكيك عناصر و اجزا، تشخيص روابط بين اجزا، تشخيص طبقات و طبقه بندي پديدهها) را اندازه گيري مي كند.
مثال 1: بعد از خواندن مقاله بيان كنيد چه پيشنهادهاي عملي از استدلالها و مباحث اين مقاله مي توان دريافت كرد؟
مثال 2: اگر رياست جمهوري در كشور ما مادام العمري شود، چه پيامدهايي خواهد داشت؟

اسلاید 9 :

پرسشهاي تركيبي (خلاقه)؛ آفرينندگي، خلاقيت و ابتكار فرد در مورد مفهوم يا موضوعي كه در پرسش مطرح مي شود، با اين نوع پرسش قابل اندازهگيري است. مي توان گفت تمامي اختراعات و اكتشافات بشر از ابتدا تا كنون در واقع پاسخدهي به پرسشهاي تركيبي بوده .
مثال 1: گل سرخ را از منظر زيبايي شناسي در دو صفحه توصيف كنيد.
مثال 2: با نوشتن مقالهاي استدلال كنيد كه دسترسي به تكنولوژي سلاحهاي هستهاي براي كشور، چه پيامدهايي خواهد داشت؟

اسلاید 10 :

پرسشهاي ارزشيابانه (قضاوتي)؛ هرگاه داوري، قضاوت و نقد آگاهانه و مستدل پاسخگو در مورد موضوع ياموضوعات خاصي مورد پرسش قرار گيرد، اين پرسش از نوع قضاوتي است و بالاترين و عميق ترين سطح يادگيري در حيطهي شناختي را اندازه گيري مي كند.
مثال 1: شعر مقابل را در نظر بگيريد؛
گلي خوشبوي در حمام روزي رسيد از دست محبوبي به دستم
بدو گفتم كه مشكي يا عبيري كه از بوي دلاويز تو مستم …
سپس با نوشتن توضيحات مستدل، شعر بالا را از نظر ويژگيهاي صوري (سبك و قالب) و مفاهيم و محتوا توصيف و ارزشيابي كنيد.

اسلاید 11 :

ب) انواع پرسش از نظر ملاك و شيوهي نمره گذاري .
1) داراي پاسخ دقيق، مشخص و ثابت هستند و بنابراين ملاك از پيش تعيين شدهاي براي نمره گذاري آنها وجود دارد كه به آنها «پرسشهاي عيني ملاكي» مي گويند .
2) داراي پاسخ دقيق، روشن و از پيش تعيين شدهاي نيستند و بنابراين ملاك ثابت و مشخصي براي نمرهگذاري آنها وجود ندارد به اين پرسشها «پرسشهاي ذهني و هنجاري» مي گويند .

اسلاید 12 :

به طور كلي پرسشهايي كه سطوح بالاي يادگيري را مورد توجه قرار مي دهند (تجزيه و تحليل، ارزشيابي و تركيب) از نوع «ذهني- هنجاري» و پرسشهايي كه طبقات مياني و پايين يادگيري (دانش، فهميدن وكاربرد) را اندازه گيري مي كنند، از نوع «عيني- ملاكي» هستند.
مثال:
هر كدام از پرسشهاي زير مي توانند متنوعترين پاسخها را داشته باشند:
پيامبران براي چه مبعوث شده اند؟
براي رسيدن به كمال مطلوب چه كار بايد كرد؟
چرا تاكنون عدالت اجتماعي يا صلح جهاني برقرار نشده است؟
در حاليكه پرسشهاي ديگري هستند كه پاسخ كاملاً مشخصي دارند
مثال:
كتاب بوستان نوشتهي شاعري به نام ……………… است.
بلندترين كوه دنيا ……………. متر ارتفاع دارد.
مولكول را تعريف كنيد.

اسلاید 13 :

ج) انواع پرسش از نظر داشتن يا نداشتن پاسخ در درون خود.

اسلاید 14 :

گزينههايي كه مي تواند به نوعي پاسخ پرسش باشد، در پرسش مطرح مي شود. مثلاً پرسشهاي جوركردني، چندگزينهاي و درست- نادرست و حتي بعضي از پرسشهاي كوتاه پاسخ و تكميلي از اين نوع هستند.

اسلاید 15 :

با اين تفاوت كه در سه نوع اول، پاسخ آشكار و در دو نوع بعدي پاسخ پنهان است. اما در پرسشهاي محدود پاسخ و گسترده پاسخ، پاسخ مشخص نبوده و در پرسش مطرح نمي شود

اسلاید 16 :

مثال 1: (پرسش بسته با پاسخ آشكار)- آيا سيگار مي كشيد؟ بلي خير گاهي اوقات مثال 2: (پرسش بسته با پاسخ آشكار)- كتاب بهارستان نوشته چه كسي است؟ الف) حافظ ب) جامي ج)سعدي مثال 3: (پرسش بسته با پاسخ پنهان)- آيا سيگار مي كشيد؟ مثال 4: (پرسش بسته با پاسخ پنهان)- كتاب بهارستان نوشته كدام شاعراست؟ مثال 5: (پرسش باز، محدود پاسخ) آزمايش ميعان آب را توضيح دهيد

اسلاید 17 :

د) انواع پرسش از نظر تعداد و صحت پاسخ پارهاي از پرسشها تك پاسخي و در مقابل پارهاي ديگر داراي چند پاسخ هستند. همچنين پرسشها مي توانند پاسخ صحيح و غلط داشته باشند يا پاسخ آنها به گونهاي باشد كه صحت و سقم در مورد آنها بي معني است. باتوجه به مثالهاي زير هر كدام از اين پرسشها بيشتر شناخته مي شوند:

اسلاید 18 :

مثال 1: (پرسش تك پاسخي با صحت و سقم)- مقدار عدد پي با دو رقم اعشار چند است؟ مثال 2: (پرسش تك پاسخي بدون صحت و سقم)- آيا روزنامه مطالعه مي كنيد؟ مثال 3: (پرسش چندپاسخي با صحت و سقم)- مسايل زير را با روش دلخواه خودحلكنيد. مثال 4: (پرسش چند پاسخي با صحت و سقم)- سه كتاب از كتابهاي نظامي را نام ببريد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید