بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

فیزیولوژی پس از برداشت میوه

اسلاید 3 :

مقدمه ای بر علم فیزیولوزی پس از برداشت
ميوه ها و سبزيها از جمله مهمترين محصولات باغي هستند كه نقش مهمي در تأمين نياز غذايي و سلامت انسان بازي مي كنند. اين گروه از محصولات كشاورزي بدليل داشتن رطوبت زياد فسادپذير هستند و در دورهی پس از برداشت بخش عمده آنها (بين 5 تا 50 درصد) از بين ميروند.
بخش عمدهاي از اين ضايعات را ميتوان با اجراي عمليات صحيح در دورهی قبل از برداشت (در باغ يا مزرعه) حذف نمود.

اسلاید 4 :

مديريت تغذيه،هرس، آبیاری، آفات و بيماريهاي گياهي در دوره قبل از برداشت، تكنولوژي صحيح برداشت، تيمارهاي غير شيميايي و استفاده از تركيبات طبيعي براي كنترل ضايعات، عمليات پيش سرمادهي، سيستم هاي بسته بندي جديد، انبارداري صحيح (شامل كليه عمليات در طي انبارداري) و بالاخره حمل و نقل صحيح از مهمترين راهكارهاي موجود هستند كه تا حد قابل توجهي ميزان اين ضایعات را به حداقل میرسانند.
محققین این موضوع را تحت عنوان (برداشت مخفی) مورد بررسی قرار دادند

اسلاید 5 :

عوامل موثر در کاهش تلفات پس از برداشت

انتخاب رقم
شدت نور
آبیاری
مدیریت تغذیه
زمان برداشت
تیمارهای پیش سرمادهی((precooling
کنترل عوارض پاتولوژیکی
تکنولوژی انبارداری
تکنولوژی بسته بندی
جا به جایی
پوشش های خوراکی

اسلاید 6 :

انتخاب رقم
ارقام مختلف یک گونه نقش به سزایی در فساد پذیری داشته و رقم انتخاب شده با شرايط و اهداف توليد از بقيه عمليات باغباني تأثير بیشتری بر كاهش ضايعات و انبارداری محصولات مختلف باغی دارند.
در برنامه هاي اصلاحي محصولات باغي، صفات مرتبط با فيزيولوژي پس ازبرداشت محصول مورد توجه زيادي قرار گرفته است كه مهمترين آنها عبارتند از:
قابليت جابجايي و كاهش نرم شدن ميوه در طي رسيدن بخصوص در گوجه فرنگي.
مقاومت به سرمازدگي در طي انبارداري خصوصا در سيب، خيار، هلو و گوجه فرنگي.
مقاومت به انبارداري در اتمسفر كنترل شده

اسلاید 7 :

شدت نور
شدت نور مناسب نه تنها در افزايش توليد و تكثير در محصول مؤثر است بلكه از بروز عوارض فيزيولوژيكي خاصي چون آفتاب سوختگي نيز جلوگيري ميكند.

ميوه آفتاب سوخته گوجه فرنگي نه تنها قابليت نگهداري خوبي ندارد بلكه آن را نميتوان به خوبي بصورت مصنوعي رساند.

نمونه بارز ديگري از تأثير نور را مي توان در ميزان ويتامين ث و ميزان ماده خشك محصول مشاهده نمود. با افزايش شدت نور در دامنه بهينه ميزان ويتامين ث محصول افزايش مي يابد.

اسلاید 8 :

آبیاری
چون در صد بالايي از وزن محصولات باغي را آب تشكيل ميدهد، تأمين آب نه تنها در افزايش توليد مؤثر است بلكه با بهينه سازي تأمين آب ميتوان عوارض فيزيولوژيكي خاص چون پوسيدگي گلگاه در گوجه فرنگي، لكه تلخي در سيب وTip burn در كاهورا كاهش داد. در مورد لكه تلخي سيب بايد اشاره نمود كه دقت در انجام عمليات آبياري كه منجر به توزيع مناسبتر كلسيم در ميوه ميگردد خصوصا در مراحل پاياني رشد از راهكارهاي اساسي كاهش اين عارضه ميباشد. آبياري قطره ای علاوه بر افزايش راندمان مصرف آب منجر به بهبود ميوه ها از نظر عوارض اشاره شده خواهد شد.

اسلاید 9 :

مديريت تغذيه
تغذيه صحيح محصولات باغي نقش مهمي در كاهش ضايعات و بهبود كيفيت محصول توليدي و عمر انباري محصولات برداشت شده دارد. در اين بين ازت، فسفر، پتاسيم، كلسيم، بور، مس و موليبدن از اهميت زيادي برخوردارند.
ازت بيش از حد نه تنها عدم تعادل اسيد آمينه هاي ضروري و بالطبع عدم تعادل پروتئين را در پي خواهد داشت بلكه مشكلات عديده اي چون تجمع نيترات و كاهش ميزان ويتامين ث را نيز ايجاد ميكند.
عوارض فيزيولوژيكي چون توخالي شدن كلم بروكلي، كاهش وزن سيب زميني شيرين در انبار و كاهش عطر و طعم كرفس در نتيجه مصرف ازت بيش از حد است.

اسلاید 10 :

در كاهو ازت بيش از حد نه تنها منجر به تجمع نيترات گشته و مصرف آن مشكلات خاصي چون بيماري متهموگلوبينيا را ايجاد ميكند بلكه باعث كاهش وزن خشك محصول و كاهش عمر انباري كاهو خواهد شد.

بنابراين لازم است در طي رشد محصول و همچنين در دوره قبل از برداشت بر اساس اصول علمي نسبت به توصيه كودي اقدام نمود تا نه تنها عملكرد مطلوبي حاصل گردد بلكه كيفيت محصول توليدي و عمر انباري آن نيز افزايش يابد.

اسلاید 11 :

زمان برداشت
زمان برداشت صحيح محصولات باغي نقش مهمي در عمر انباري و كاهش ضايعات آنها دارد. در طي تكامل فيزيولوژيك ميوه ها و سبزيها تغييرات قابل توجه فيزيكي و بيوشيميايي در محصول صورت ميگيرد.
چنانچه محصول ديرتر از زمان مناسب برداشت شود نه تنها عمر انباري آن كاهش مي يابد بلكه ضايعات آن در طي حمل و نقل و جا به جايي افزايش خواهد يافت.
زمان مناسب برداشت را ميتوان با آزمايشاتي چون سفتي بافت، نسبت قند به اسيد، تعداد روز پس از گلدهي كامل و حتي واحدهاي گرمايي گرفته شده توسط محصول تعيين نمود.

اسلاید 12 :

در ايران به اين عامل مهم كمتر توجه شده است در حالي كه در كشورهاي ديگر چنانچه محصول زودتر يا ديرتر از موقع برداشت گردد نه تنها اجازه فروش به آن داده نمي شود بلكه توليد كننده آن محصول جريمه خواهد.

با توجه به مطالب فوق لازم است در هر منطقه و براي هر محصول عمليات برداشت با توجه به معيارهاي صحيح صورت گيرد.

اسلاید 13 :

تيمارهاي پيش سرما دهي
عمليات پيش سرما دهي نقش بسيار مفيدي در افزايش عمر انباري و كاهش ضايعات محصولات باغي دارد.
انتخاب روش سرد كردن مقدماتي شامل استفاده از آب سرد، هواي سرد، يخ و خلا بستگي زيادي به ماهيت فيزيولوژيكي محصول داشته و در صورت انتخاب نادرست نه تنها عمر انبارداري محصول افزايش نخواهد يافت بلكه ضايعات محصول شديدا زياد خواهد شد.
ايجاد تجهيزات مناسب به منظور انجام اين عمليات در دوره پس از برداشت ضروري است. بنابراين لازم است به منظور افزايش عمر انباري و كاهش ضايعات پس از برداشت و همچنين كاهش بار سردخانه بلافاصله پس از برداشت، محصول را با استفاده از روش مناسب خنك نمود.

اسلاید 14 :

كنترل عوارض پاتولوژيكي
بخش زيادي از محصولات باغباني بدليل حمله عوامل بيماريزا به محصول برداشت شده از حلقه مصرف خارج ميشوند. خسارت برخي از بيماريها به حدي زياد است كه گاهي تمام محصول دور ريخته ميشود.
حمله عوامل بيماريزا اغلب بدنبال صدمات فيزيكي صورت ميگيرد ولي تعداد كمي از قارچها وجود دارند كه به بافتهاي سالم نيز حمله برده و شرايط را براي توسعه بقيه عوامل بيماريزا هموار ميسازند.

اگر چه استفاده از تركيبات شيميايي ميتواند ضايعات حاصل از عوامل پاتولوژيكي را كاهش دهند ولي روز به روز به دليل عوارض جانبي اين مواد مصرف آنها محدود ميشود. اخيراً روشهاي غير شيميايي چون استفاده از اشعه گاما، نور فرابنفش، گرما درماني و همچنين استفاده از تركيبات طبيعي مانند اسانسهاي گياهي توسعه يافته اند.

اسلاید 15 :

تكنولوژي انبارداري
انبارداري در اتمسفر كنترل شده و استفاده از انبارهاي كم فشار با تاثير بر فرآيندهاي تنفس و توليد اتيلن عمر نگهداري محصولات و ضايعات محصولات باغي در طي انبارداري را كاهش ميدهد.
انبارهاي موجود در ايران غالباً بسيار قديمي و ابتدايي ميباشند. در انبارهاي موجود در ايران هيچ كنترلي بر غلظت اكسيژن، دي اكسيد كربن و اتيلن صورت نميگيرد. تنها عواملي چون رطوبت و دما كنترل ميگردد.
به منظور كاهش ضايعات ناشي از عدم وجود انبارهاي مناسب لازم است سردخانه ها و انبارهايي با استانداردهاي جهاني مانند انبارهاي با اتمسفر كنترل شده و انبارهاي كم فشار احداث گردد ويا انبارهاي موجود از نظر تأسيسات كنترل كننده عوامل مهم مانند اكسيژن، دي اكسيد كربن و اتيلن تجهيز گردند تا بتوان سبزيجات، ميوه هاي تابستانه و ميوه هاي حساس را بخوبي انبار نمود.

اسلاید 16 :

تكنولوژي بسته بندي
يكي از راهكارهاي ديگر كاهش ضايعات محصولات باغي در دوره پس از برداشت بسته بندي است.
بسته بندي علاوه بر نقشي كه در بازاريابي محصول دارد در جلوگيري از ضايعات و كاهش ضايعات محصولات برداشت شده نيز بسيار موثر است.
با استفاده از تكنولوژيهاي مدرني چون بسته بندي با اتمسفر متغير، شرينك راپ و غيره ميتوان ضايعات محصولات باغي را به حداقل رساند. اخيراً MAP با غلظت اكسيژن بالا جايگزين MAP با غلظت اكسيژن كم شده است.
اين تكنيك بطور موفقيت آميزي براي بسته بندي كلم گل، بروكلي، هويج، جوانه لوبيا، قارچ دكمه اي و اسفناج بكار رفته است.

اسلاید 17 :

جابجايي محصول
بخشي از محصولات باغي توليد شده در طي جابجايي دچار آسيب ميگردند. آسيبهايي كه در طي جابجايي به محصول وارد ميشود شامل خسارات ناشي از فشار، سائيدگي، ضربه و گرما خواهد بود.

اصلاح ارقام مقاوم در برابر جابه جايي يكي از اهداف مهمي است كه خسارات ناشي از حمل و نقل را به حداقل ميرساند. اخيراً ارقامي از گوجه فرنگي اصلاح شده اند كه در طي حمل و نقل خسارت كمي خواهند ديد.

اسلاید 18 :

برداشت و فیزیولوژی پس از برداشت میوه آلو و گوجه
برای تعیین زمان برداشت آلو و گوجه در ابتدا باید نوع مصرف آن را مشخص کرد. در صنایع تبدیلی مخصوصا تهیه کنسرو و ارسال به نقاط دوردست بهترین زمان برداشت این میوه ها زمانی است که بافت میوه هنوز کاملا سفت بوده اما تغییر رنگ در پوست میوه قابل رویت باشد. اما در مصارف تازه خوری و تهیه لواشک میوه ها بهتر است که کاملا رسیده برداشت شوند، این زمان حدودا 70-60 روز بعد از تمام گل خواهد بود.
نرم شدن بافت میوه در آلو و گوجه در زمانی که رنگ نهایی میوه ظاهر می شود آغاز می گردد. میوه های های برداشت شده آلو در صورت نگهداری شدن در دمای 2-0 سردخانه و در رطوبت نسبی 95-90 درصد تا بسته به رقم 35-14 روز پس از برداشت قابل نگهداری خواهند بود.

اسلاید 19 :

بهترین شاخص ها برای تعیین زمان برداشت محصول سیب، میزان سفتی گوشت میوه، رنگ زمینه پوست میوه، نحوه جدا شدن میوه از شاخه، تعیین تعداد روز بعد از تمام گل و محاسبه درجه ساعت واحد حرارتی می باشد، که این شاخص ها برای هر رقم به طور جداگانه محاسبه می شوند. از دیگر شاخص های برداشت سیب می توان میزان قند میوه، رنگ گوشت و تشکیل بافت چوب پنبه ای در اطراف عدسک ها را نام برد.
 مدت زمان انبارمانی میوه های سیب در مقایسه با بسیاری از میوه ها طولانی تر می باشد، به طوری که این مدت برای میوه های برداشت شده برخی ارقام سیب در صورت نگهداری شدن در دمای 4-0 سردخانه و در رطوبت نسبی 90-85 درصد تا 6-3 ماه پس از برداشت خواهند بود.
برداشت و فیزیولوژی پس از برداشت میوه سیب

اسلاید 20 :

ناهنجاری های سیب
اسکالد(تاول انباری)
لکه سیاه تلخ
تاول نرم
سیاه شدن مغز
چروکیدگی پوست
آب گزیدگی
سیاه شدن گوشت میوه
Scald
Bitter Pit
Soft Scald
چروکیدگی
Water Core

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید