بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
بسم الله الرحمن الرحیم
اسلاید 2 :
نور پردازی در معماری داخلی
اسلاید 3 :
مقدمه
در هنر معماري، نور يكي از اجزاي است كه كنار عناصر و مفاهيم ديگر از قبيل ساختار، نظـم فضاي، مصالح، رنگ و غيره مطرح مي شود. معماري بازي هنرمندانه دقيق و خيره كننده مجموعه اي از اجسام ساخته شده در زير نور است. هر فضا با نور دو چهره مي يابد، روز و شب كه با تغيير مقدار نور، اين دو با هم پيوند مي يابند. نور موضوعي اسـت كـه در هـر دوره زمـاني،احساس و مفهومي خاص به معماري و زندگي داده است. نور مي تواند به عناوين مختلفي براي القاء مفهوم و هدفي مورد استفاده قرار گيرد،به عنوان مثال مي توان با ايجاد يك رو زن و هدايت نور به موضوعي باعث تاكيد در آن موضوع شد و يا با اسـتفاده از حركتهـاي ملايـم ونرم نور يك حس روحاني را به فضا دارد.
اسلاید 4 :
انواع نور
نور
طبیعی
مصنوعی
نقطه ای/سطحی/طی/حجمی/عمومی/مستقیم/غیر مستقیم
اسلاید 5 :
نور طبیعی
استفاده از نور طبیعی در معماری همواره یکی از نکات مورد توجه در طراحی بوده ,ولی با رواج استفاده از برق به عنوان منبع روشنایی داخلی بهره گیری از نور طبیعی در ساختمان به حاشیه رانده شده است.
امروزه بدلیل وجود نیاز روانی انسان به روشنایی طبیعی و ارتباط مستقیم با طبیعت ,نور طبیعی و راهکار های استفاده از ان در طراحی معماری ,اهمیت گذشته خود را باز یافته است.
اسلاید 7 :
تاثیر فرم ساختمان بر نورپردازی طبیعی
با توجه به عمق نفوذ نوربه فضا های داخلی , انتخاب فرم و جهت مناسب برای ساختمان در توزیع بهینه نور موثر است .
در ساختمان هایی که پلان مربع یا دایره دارند نور و حرارت به سختی در فضاهای میانی نفوذ میکنند.در ساختمان هایی با پلان کشیده یا آزاد (فضا های یک یا حداقل دو لایه ) امکان دریافت نور و حرارت در همه بخش ها وجود دارد.
در اقلیم هایی که طرح باید تا حد امکان به هم فشرده و دارای و دارای حداقل تماس با هوای خارج باشد , یکی از راهکار ها استفاده از حیاط های مرکزی کوچک یا پاسیو و آتریوم های مرکزی است. ایجاد چنین حفره هایی در دل ساختمان از نظر نورپردازی طبیعی و هکچنین تهویه بسیار حائز اهمیت است و امکان نفوذ نور هوای تازه به عمق ساختمان را فراهم می کند .این حفره ها آتریوم نامیده میشوند. آتریوم معمولا فضای محصوری است که دمای آن نزدیک به شرایط داخلی نگاه داشته می شود .
اسلاید 8 :
روش های بهره برداری از نور طبیعی
1. جهت صحیح قرارگیری پنجره برای به حداکثر رساندن استفاده از مزایای روشنایی روز
2. تعبیه ردیفی از پنجره ها در دو بخش فوقانی دیوار
3. در نظر گرفتن نورگیر های سقفی
4. استفاده از نورگیر های لوله ای
نوعی از نورگیر های سقفی هستند که به مهیا نمیدن نور طبیعی در قسمت هایی که امکان نصب پنجره به خاطر ارتفاع یا طراحی اتاق وجود ندارد , کمک میکند. نور گیر های لوله ای یک جمع کننده ی نور که در سقف نصب شده استفاده میکنند که میتواند نور را به درون یک لوله پلاستیکی یا فلزی منعکس کند که بعد از آن نور خورشید منتشر شده را به فضای داخلی راهنمایی میکند .
اسلاید 9 :
5. انتخاب سایه بان های جمع شدنی
6. طاقچه های نور و کرکره های روزنه دار پنجره
تمرکز این استراتزی بر انعکاس نور از منابع مستقیم نور می باشد که به موجب آن از شدت نور کاسته شده درحالیکه نور در بخش هایی که امکان دسترسی به آن ها را ندارد نیز منتشر می شود.
اسلاید 10 :
مزایای استفاده از نور طبیعی1. کاهش مصرف انرژی 2. کاهش عوامل میکروبی و قارچ داخل ساختمان3. بهبود کارایی به سبب تغییرات در محیط کار4. افزایش جذابیت های بصری در طراحی داخلی
اسلاید 11 :
انواع نور {مکان}
فرهنگی {موزه و..}
تجاری
درمانی
اداری
آموزشی
مسکونی
اسلاید 12 :
نور در موزه موزه در موزه
ایکی از اصلی ترین فاکتور های موثر در جلوگیری از تخریب آثار نور پردازی انهاست.
همه ی انواع نور موجب پوسیدگی و فرسایش آنها می شود .
این روند پوسیدگی به نسبت مدت و شدت قرار گرفتن در معرض نور ، نوع تشعشع و نوع شی سالها طول می کشد.
اسلاید 13 :
مشکلات ناشی از نورپردازی نا مناسب بر اشیا
خسارات ناشی از قرار گرفتن در معرض مستقیم اشعه ها
زیان های ناشی از تاثیرات نور پردازی بر آب و هوا مانند افزایش دمای اتاق
اسلاید 14 :
کنترل نور به روی اشیای حساس
منبع نور را دور کنیم وقتی نمی توانیم فاصله ایجاد کنیم از فیلتر نور استفاده شود
استفاده از سیستمی که روشنایی نور را به عقب راهنمایی کند.
استفاده از بازتاب کننده هایی که حرارت را منعکس می کند.
تنطیم نور جهت پیشگیری از خیرگی از منبع نور
جلوگیری از رفلکس نور و کنترل شدت نور در زمانی که نمی توان قسمتی از تابلو را دید.
مشخص کردن مسیری که بازدید کننده می تواند بایستد
اسلاید 15 :
کارهایی که برای جلوگیری از خیرگی چشم بایستی انجام داد
فرم شی را خوب تشخیص دادن
بهترین منبع نوری که بهترین طیف ها را داشته باشد. معمولا طیف 80 درصد به بالا استفاده می شود.
انتخاب دمای نور ، رنگ های سرد و گرم است.
استفاده از نور سفید گرم یا نور سفید سرد
اسلاید 16 :
روش های نور پردازی
نور قادر است پیام های فراوانی را ارسال کند که تاثیرات احتمالی آن عبارتند از : راهنمایی کردن ، آگاهی دادن ، مخفی یا آشکار کردن ، بزرگ یا کوچک کردن.استفاده ناشیانه از نور می تواند سبب تحریف فضا شود . ازین رو نورپردازی باید در جهت تاکید بر واقعیت باشد. میزان روشنایی عمومی باید به اندازه ای باشد که از کنتراست بیش از حد اجتناب شود. کنتراست برای درک محیط لازم است اما در موزه هوشمندانه تنظیم شود. به نحوی که همه اشیا و سطوح هم اندازه در میدان دید تا حد ممکن به یک نسبت روشن شود.
اسلاید 17 :
نورپردازی طبیعی از بالا
نورپردازی طبیعی از بالا
نورپردازی از بالا روشی راحت تر و ثابت تر در نورپردازی و کمتر در معرض موانع جانبی در داخل و خارج از سالن موزه مانند ساختمان های دیگر و درختان قرار می گیرد.
قابل تنطیم است و تامین کافی و یکنواخت آن دیدی بسیار مناسب با حداقل بازتاب و انحراف بوجود می آورد.
امکان به نمایش گذاشتن اشیای بیشتری را در فضای نمایشگاه پدید می آورد.
با حذف پنجره ها و کاهش راه های ارتباطی فضای نمایشگاه از امنیت بیشتری برخوردار می شود.
استفاده از پنجره های سقفی سبب افزایش وزن بام ، پوشیده شدن پنجره ها از گرد و غبار ، نفوذ آب باران و . می شود.
اسلاید 18 :
نورپردازی مصنوعی
استفاده از نورگیر هایی که در ارتفاع بالا قرار دارند نور بیشتری را تامین می کند که مشابه نورگیر های سقفی نیز هست و در عین حال استفاده ای بهتر از دیوار ها را فراهم می سازد ، در این شرایط باید سطح و ارتفاع نمایشگاه زیاد باشد تا سبب خیرگی چشم بازدید کننده نشود.
اسلاید 19 :
ملاحظات تکنیکی و مشکلات نگداری مربوط به استفاده از نور مصنوعی از جمله عوامل موثر بر کاهش کاربرد نور مصنوعی در موزه ها بوده است. شدت و ترکیب خطی نور مصنوعی تا حدود زیادی قابل تنطیم است .ازین رو منابع نور را به نحو قابل انعطافی می توان تنطیم نمود.ولی در عین حال سبب ایجاد مشکلاتی نیز می شود.از جمله یکنواختی ، مشکلات مربوط به نحوه ی توزیع سایه روشن ها در دامنه دید و افزایش دمای حاصل بخصوص در مواردی که از لامپ های گداخته استفاده می شود.
اسلاید 20 :
نور پردازی در فروشگاه ها
فروشگاه ها از هر نوع دیگر ساختمان بیشتر از نورپردازی بهره می برند .چیزی که استفاده کنندگان و مشتریان ارزش آن را می دانند در بیشتر موارد فروشگاه هایی که از نورپردازی تابناک تری استفاده میکنند نسبت به فروشگاه هایی که نور کمتری آنها را روشن میکنند موفق ترند.
1. اولین و به اعتقاد برخی با اهمیت ترین نقشض نور پردازی در فروشگاه ها جذب نگاه ها به سمت خود است. به طور ظبیعی نور پردازی از طریق درخشش وتلألویی که سیستم های نور پردازی ایجاد می کنند به این مهم دست می یابد ولی تاثیر آن بخصوص در فروشگاه ها چشمگیر و با اهمیت است. برای مثال , در طراحی نورپردازی یک خواربار فروشی تلألوی ناشی از لامپ های فلورسنت چشم مشتریان را جذب میکند و به آن ها نشان می دهد که فروشگاه برای خرید باز است.