بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

بسم الله الرحمن الرحیم

اسلاید 2 :

اوراق مشارکت

اسلاید 3 :

اوراق مشارکت ،اوراق بهاداري هستند که براي تامين بخشي از منابع مالي مورد نياز طرح­هاي سودآور مانند بزرگراه­ها ،سدها ،نيروگاه­ها و . در چارچوب عقد مشارکت مدني توسط دولت، شهرداري­ها و يا شرکت­هاي سهامي عام با رعايت مقررات مربوط منتشر مي­شود ضمن اينکه شرکت­هاي سهامي عام پذيرفته شده در بورس مي­توانند اوراق مشارکت قابل تبديل وتعويض به سهام را نيز منتشر کنند که در اين صورت دارندگان اين اوراق مي­توانند درصورت تمايل با رعايت مقررات مربوطه ،اوراق مشارکت خود را به سهام تبديل کنند، اوراق مشارکت به قيمت اسمي مشخص و براي مدت معين و به صورت با نام و بي نام منتشر و عرضه مي­شود و قابليت باز خريد قبل از سررسيد را دارد و طبق قانون ماليات­هاي مستقيم ،از پرداخت ماليات نيز معاف است و افرادي که تمايل به سرمايه گذاري وجوه نقد خود در بازارهاي مطمئن و بدون ريسک دارند ، مي­توانند با خريد اين اوراق از سود تضمين شده و بدون ريسک آن بهره مند شوند(قدیری، 1372، ص52).

در راستاي اجراي سياست پولي انقباضي و کنترل قيمت­ها و تورم درجامعه و به منظوراجراي عمليات بازار باز، دولت و بانک مرکزي اقدام به انتشار اوراق مشارکت مي­کند تا از طريق انتشار و عرضه اين اوراق ،از حجم نقدينگي موجود در جامعه کاسته شود و با کاهش رشد نقدينگي ،نرخ تورم درجامعه مديريت و کنترل شود. بنابراين اوراق مشارکت يکي از ابزارهاي موجود در اختيار دولت و بانک مرکزي جهت اعمال سياست­هاي پولي است که به وسيله آن مي­توانند با کنترل نقدينگي ،نسبت به کنترل قيمت ها و کاهش نرخ تورم موجود در جامعه اقدام کنند البته بايد درهنگام انتشار و عرضه اوراق مشارکت دقت شود تا مزايا و نرخ سود آن به نحوي تنظيم شود تا به خاطر جذابيت يا جذاب شدن بازارهاي ديگر براي سرمايه گذاري و يا عدم تطابق سود اين اوراق با نرخ تورم نتيجه عکس ندهد( ترابي، 1389).

در این پژوهش ما قصد داریم تأثیر انتشار اوراق مشارکت را بر بازده­ی سهام بانک­های[4] خصوصی پذیرفته شده در بورس را مورد بررسی قرار دهیم.
مقدمه

اسلاید 4 :

اوراق بهادار بانام یا بی نامی است كه به موجب قانون یا مجوز بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران به قیمت اسمی مشخص برای مدت معین و برای تأمین بخشی از منابع مالی مورد نیاز طرح های عمرانی- انتفاعی دولت مندرج در قوانین بودجه سالانه كشور یا برای تأمین منابع مالی مورد نیاز جهت ایجاد، تكمیل و توسعه طرح  های سودآور تولیدی، ساختمانی و خدماتی شامل منابع مالی لازم برای تهیه مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی توسط دولت، شركت های دولتی، شهرداری ها و مؤسسات و نهادهای عمومی غیردولتی و مؤسسات عام المنفعه و شركت های وابسته به دستگاه های مذكور، شركت های سهامی عام و خاص و شركت های تعاونی تولید منتشر می شود و سرمایه گذارانی كه قصد مشاركت در اجرای طرح های یاد شده را دارند از طریق عرضه عمومی واگذار می گردد.
تعریف اوراق مشاركت

اسلاید 5 :

نخستین سابقه مکتوب در مورد صدور نوعی ورقه قرضه در ایران به سالهای جنگ دوم جهانی و مستشاری مالیه دکتر میلسپو (Millspaugh) بر می گردد در سال 1322 سندی به نام سند خزانه ، که از Treasury bill رایج در آمریکا اقتباس شده بود صادر و منتشر گردید اما سوابق بسیار ناقص موجود ، حکایت از آن دارد که این اقدام نیز نظیر سایر طرحهای دکتر میلسپو در دومین ماموریتش در ایران ، مثل قانون جدید مالیاتی ، عملاًً از سطح وضع مقررات فراتر نرفت و تجربه نشد
تاریخچه انتشار اوراق قرضه در ایران

اسلاید 6 :

اولين اوراق مشارکت منتشر شده در کشور که در سال ۱۳۷۳ انتشار يافت مربوط به شهرداري تهران مي باشد
که با هدف نوسازي بافت فرسوده و اجراي پروژه بزرگراه نواب با نرخ سود علي الحساب ۲۰ درصد در سال
منتشر شد.
مشخصات اوراق مشارکت طرح نواب به شرح زير م يباشد:
سود علي الحساب: ۲۰ درصد
مدت مشارکت: ۴ سال
۱۳۷۳/۷/ تاريخ انتشار: ۱
مبلغ انتشار: ۷۵ ميلياردريال

۰ واحد درصد بيشتر از سود عل يالحساب پرداخت گرديد) / ۲۰ درصد( ۵ / سود قطعي: ۵
از سال ۱۳۷۳ تا پايان سال ۱۳۸۹ ، جمع ا ۲۹۵ هزار ميليارد ريال اوراق مشارکت به فروش رسيده اس ت
که بخش اعظمي از آن به پروژه هاي برقي آبي، عمراني انتفاعي، احياي بافت هاي فرسوده شهري، پتروشيمي
و توسعه ميادين گازي اختصاص يافته است .
سابقه ي انتشار اوراق مشارکت

اسلاید 8 :

همانگونه که ملاحظه مي شود انتشار و فروش اوراق مشارکت از سال ۱۳۷۳ به جزء سال ۱۳۸۷ روند رو به
رشدي داشته است . در مجموع مي توان گفت همواره استفاده از ابزار او راق مشارکت براي تامين مالي طرح ها
جذاب بوده و به خصوص در سال هاي اخير با استقبال فراواني روبرو شده است ، به طوري که تنها در سال
۱۳۸۹ رقمي بالغ بر ۱۵۷ هزار ميليارد ريال از اين اوراق به فروش رسيده است . انتشار اين ميزان اوراق به
منزله ي ثبت رکورد جديدي در تاريخ انتشار اوراق مشارکت در کشور م يباشد.

اسلاید 9 :

انتشار اوراق مشارکت در سال ۱۳۸۹
طي سال هاي اخير فرآيند انتشار اوراق مشارکت با دريافت تقاضاي انتشار از سوي ناشران آغاز و با
تکميل مدارک و مستندات لازم همانند دريافت مصوبه هيات محترم وزيران و مص وبه مجمع عمومي براي
شرکت هاي دولتي که انتشار آنها در قانون بودجه کشور پيش بيني نشده يا مجوز وزارت کشور براي
شهرداري هايي که انتشار اوراق مشارکت براي آنها در قانون بودجه پيش بيني شده است و ساير مدارک مورد
نياز ادامه مي يابد، پس از آن چنانچه کميسيون اعتباری و رييس کل محترم بانک با انتشار اوراق توسط
متقاضي موافقت نمايند مجوز انتشار اين اوراق در چارچوب قوانين و مقررات صادر و به بانک عامل ابلاغ
می گردد.
در سال ۱۳۸۹ منابع حاصل از فروش اين اوراق صرف تامين مالي ط ر ح هايي از قبيل نوسازي بافت
فرسوده شهري، توسعه ميادين گازي، نيروگاهي، آب رساني و پتروشيمي گرديد.

اسلاید 10 :

اوراق مشارکت در اصطلاح علم اقتصاد، از اوراق بهادار است که توسط دولت، شهرداری، شرکتهای دولتی و خصوصی، برای تأمین اعتبار طرحهای عمرانی در کشور، منتشر میگردد. تهیهٔ دستورالعمل اجرایی و مقررات ناظر بر انتشار اوراق مشارکت بر عهدهٔ بانک مرکزی است. طبق دستورالعمل بانک مرکزی، اوراق مشارکت اوراق بهاداری هستند که با مجوز بانک مرکزی برای تأمین بخشی از منابع مالی مورد نیاز، طرحهای سودآور تولیدی و خدماتی(به استثنای امور بازرگانی) در چارچوب عقد مشارکت مدنی، توسط سازمان جاری منتشر میشود. در هر ورقهٔ مشارکت، میزان سهم دارندهٔ آن مشخص شدهاست. تفاوت اوراق مشارکت و اوراق قرضه این است که در اوراق مشارکت وجوه دریافتی حتماً باید در طرحهای مشخص تولیدی، عمرانی، یا خدمات به کار گرفته شود، اما در اوراق قرضه برای وام گیرنده محدودیت خاصی ایجاد نمیگردد.انتشار اوراق مشارکت از جمله سیاستهای انقباضی پولی است.که گاهی ممکن است نتیجه معکوس داشته و باعث افزایش نقدینگی شود(استرداد اوراق به بانکها بعد از مدت کوتاهی توسط خریداران)..

تفاوت اوراق مشارکت با اوراق قرضه

اسلاید 11 :

هر ساله شاهد فروش اوراق مشارکت توسط دولت هستیم که مورد توجه ویژه مردم قرار میگیرد و معمولا اعلام میشود که قبل از پایان تاریخ فروش به فروش رسیده است.

یکی ازمهمترین اثرات اقتصادی اوراق مشارکت،تأمین منابع مالی است.یعنی درصورت وجود کسری بودجه،یکی از بهترین روشها و یا به جرأت میتوان گفت بهترین روش برای تأمین مالی است. یعنی نسبت به روش مشابه آن - وام خارجی- و یا روشهای دیگر مانند انتشار پول توسط بانک مرکزی دارای تأثیرات به مراتب مطلوبتری است.
از دیگر مزایای اقتصادی اوراق مشارکت این است که انتشار اوراق مشارکت یکی از راههایی است که به دلیل اینکه دولت مجبور به پرداخت سود است هزینه  نقدینگی را شفاف میکند.

از مهمترین تأثیرات اقتصادی اوراق مشارکت،کاهش تورم در کشور است که رئیس کل بانک مرکزی مدعی است هر سال به دلیل انتشار اوراق مشارکت 3  درصد از تورم کم شده است.
اثرات اقتصادی اوراق مشارکت

اسلاید 12 :

1- ناشر
2- بانک مرکزی
3- بانک عامل
4- امین
5- دارنده اوراق
عوامل موثر در انتشار اوراق مشارکت

اسلاید 13 :

مرجع بررسی طرح هایی است که مشمول قانون اوراق مشارکت میباشدبه استثنای طرح های عمرانی- انتفاعی دولت همچنین بانک مرکزی امین راانتخاب میکند وحق الزحمه خدمات اورا تعیین میکند ومیزان اوراق مشارکت-مراحل انتشار-وتاریخ انتشارراتایید میکند.
بانک مرکزی

اسلاید 14 :

عبارتست ازدستگاه دولتی یاغیردولتی که بامجوزبانک مرکزی برای تامین منابع مالی مورد نیازجهت تکمیل وایجادوتوسعه طرح های سوداورتولیدی وخدماتی وساختمانی اقدام به صدوراوراق میکند. ناشران میتواند افراد ذیل باشند:دولت،شرکتهای دولتی و شهرداریها،شرکتهای
ناشر

اسلاید 15 :

بانكی است كه از طرف ناشر نسبت به عرضه اوراق برای فروش، پرداخت سود علی الحساب و قطعی، بازپرداخت اصل مبلغ اوراق مشاركت در سررسید یا بازخرید آن قبل از سررسید، كسر و پرداخت مالیات موضوع ماده (7) قانون و انجام سایر امور مرتبط، طبق قرارداد عاملیت مبادرت می ورزد
عامل

اسلاید 16 :

شخص حقیقی یا حقوقی است كه از طرف بانك مركزی انتخاب می شود و به منظور حفظ منافع دارندگان اوراق مشاركت و حصول اطمینان از صحت عملیات ناشر در طرح، نسبت به مصرف وجوه، نحوه نگه داری حساب ها و صورت های مالی و عملكرد اجرایی ناشر به موجب قرارداد منعقد شده، مستمراً رسیدگی و اظهارنظر می نماید. وظایف امین در مورد طرح های عمرانی- انتفاعی دولت به مسئولیت سازمان برنامه و بودجه انجام خواهد شد
امین

اسلاید 17 :

شخص حقیقی یا حقوقی است که به قصد مشارکت در اجرای طرح های یاد شده اوراق مشارکت را می خرد و مستحق دریافت اصل مبلغ سود علیالحساب در تاریخ های مقرر و سود قطعی در مدت 6 ماه از سررسید نهای آن می باشد سود اوراق مشارکت
دارنده اوراق

اسلاید 18 :

مرحله اول
- جمع آوری وبه روزرسانی اطلاعات پروژه جهت تکمیل طرح توجیه اقتصادی پروژه به منظورارائه به وزارت کشور ، بانک عامل وبانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران
- تهیه وتکمیل گزارش امکان سنجی اقتصادی پروژه
-مطالعه فنی پروژه
-محاسبه هزینه های پروژه
-مطالعه بازار وپیش بینی منافع ودرآمد حاصل از پروژه
-ارزیابی اقتصادی ومالی پروژه
فرایند اجرای انتشاروعرضه اوراق مشارکت

اسلاید 19 :

مرحله دوم
-بررسی حجم قابل انتشار اوراق مشارکت
-بررسی در جهت تعیین مدت زمان سررسید مناسب برای اوراق مشارکت
-بررسی وتعیین نرخ سود مناسب اوراق مشارکت
-تعیین شیوه ی پرداخت مناسب در مورد اصل وسود اوراق مشارکت
-پیگیری واخذ مجوز های مورد نیاز از وزارت کشور

اسلاید 20 :

مرحله سوم

- برسی حجم قابل انتشار اوراق مشارکت
- بررسی در جهت تعیین مدت زمان سررسید مناسب برای اوراق مشارکت
- بررسی وتعیین نرخ سود مناسب اوراق مشارکت
- تعیین شیوه ی پرداخت مناسب در مورد اصل وسود اوراق مشارکت
- پیگیری واخذ مجوز های مورد نیاز از وزارت کشور

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید