بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

فصل اول
 تــاریخـچه

اسلاید 2 :

پیدایش باغبانی
انسان اولیه غذای خود را با ماهیگیری و شكار و استفاده از گیاهان وحشی تأمین می كرد. در آن دوران انسان به صورت گروههای كوچك یك یا چند خانواری در غارها و معمولاً در نزدیكی منابع مواد خوراكی می زیست و هر خانواده مسئول تهیه غذای خود بوده است. با تشكیل اجتماعات نسبتاً بزرگتر نیازها و در نتیجه وظایف و پیشه های خاص و جدیدی به وجود آمد كه ایجاب می كرد گروهی از افراد به كارهایی مانند آموزشی و غیره پرداخته و برای غذای خود متكی به افراد دیگر اجتماع شوند. از این زمان انسان به فكر افتاد كه ضمن تشكیل اجتماعات خود در نقاط مناسب غذای خود را نیز به جای جمع آوری تولید كند.

اسلاید 3 :

بنابراین كشاورزی در تمدن های اولیه به صورت فنی بسیار ابتدایی شروع گشت. با پیشرفت تمدن و به وجود آمدن اجتماع هایی بزرگتر، اختلاف های گروهی پدید آمد كه موجب بروز جنگهای بیشمار شد در نتیجه بشر به خاطر ایمنی دیوارهایی به دور محیط زیست خود ایجاد كردند. به دلیل محدودیت فضای بین این دیوارها كشاورزان اولیه مجبور شدند تعدادی از محصولات خود را مانند غلات كه به صورت كشت گسترده یعنی در سطح وسیع و با كار و بازده نسبتاً كم در واحد سطح كاشته می شد به اراضی بیرون شهر منتقل كنند و آن دسته از محصولات مانند سبزی و میوه که به شكل كشت متراكم یعنی با مراقبت زیاد و محصول بیشتر در واحد سطح تولید می گردید در داخل شهرها بكارند. بدین ترتیب در كشاورزی دو شعبه زراعت یعنی كشت در مزرعه و باغبانی یعنی كشت در داخل باغ به وجود آمد.

اسلاید 4 :

تاریخچه باغبانی در ایران :
گفته می شود ایران یكی از اولین كشورهای دنیاست كه در آن كشاورزی و تمدن شروع شده و انسان اولیه برای نخستین بار در فلات ایران به كشت و زرع و پرورش دام دست زده است. همچنین گفته می شود كه مهاجرت آریایی ها به ایران بر خلاف مشهور مهاجرتی چوپانی و در جستجوی چراگاههای جدید نبوده بلكه مهاجرتی دهقانی و در جستجوی زمین بهتر برای كشاروزی بوده است. در حفاریهای نقاط مختلف ایران مشخص گردیده كه در حدود 3300 سال پیش از میلاد مسیح درخت را در ری، دامغان و كاشان به طور مشابهی نقاشی می كرده اند و بنابراین در آن زمان از لحاظ باغبانی میان نقاط مختلف ایران رابطه برقرار بوده است.

اسلاید 5 :

در اوایل قرن چهاردهم هجری قمری با تأسیس اولین مدرسه كشاورزی ایران به نام مدرسه فلاحت مظفری و وارد كردن سیب زمینی و انواع نهال میوه به خصوص سیب و گیلاس از خارج باغبانی ایران توسعه بیشتری یافت و سپس با ایجاد مدارس متوسطه و عالی و دانشكده كشاورزی نیز تأسیس مؤسسات دولتی مختلف از قبیل وزارت كشاورزی ، بانك كشاورزی، بنگاه توسعه ماشین های كشاورزی، موسسه اصلاح و تهیه بذر و نهال و غیره به وضع كنونی درآمد.

اسلاید 6 :

اهمیت اقتصادی باغبانی:
در حال حاضر در سراسر دنیا كشور و منطقه ای نمی توان یافت كه در آن چندین نوع گیاه باغبانی كشت نشود و درعین حال هیچ نقطه ای را نیز نمی توان پیدا كرد كه برای كشت تمام گیاهان باغبانی مناسب باشد. دلیل این امر آنست كه هر كدام از گیاهان باغبانی به شرایط آب وهوایی خاصی احتیاج دارند و این شرایط خود مهمترین عامل محدود كننده رشد و نمو آنها به شمار می آید. به همین دلیل آب و هوای هر محل به خصوصی معمولاً برای كشت و پرورش انواع معینی از گیاهان مناسب است. با وجود این محدودیت، از زمان شروع كشاورزی با آنكه هیچ كدام از فرآورده های باغبانی به تنهایی قدرت رقابت با غلات را از نظر اهمیت و میزان تولید نداشته است.

اسلاید 7 :

این محصولات روی هم رفته به عنوان یك گروه بسیار مهمی برای تغذیه انسان به شمار می آمده است. تجارب بین المللی فرآورده های باغبانی در زمانهای قدیم به دلیل طبیعت فاسد شدنی این محصولات و عدم وجود وسایل ترابری سریع، چندان متداول نبوده و تنها مقادیر كمی از میوه های مقاوم مثل خرما، انجیرخشك، كشمش، خشكبارها و . توسط كشورهای تولید كننده به سایر نقاط صادر می شد و به همین دلیل این محصولات بیشتر جنبه محلی داشته و اهالی هر منطقه به اقتضای شرایط آب وهوایی خود تعدادی از آنها را كشت كرده مورد تغذیه قرار می دادند به عنوان مثال میتوان ازكشت سیب درتمام مناطق معتدله و سردسیر، انبه در هندوستان، موز و خربزه درختی در كشورهای آمریكای جنوبی، نارگیل در جزایر اقیانوس كبیر و خرما در آفریقای شمالی، عربستان و جنوب ایران نام برد.

اسلاید 8 :

با شروع قرن بیستم میلادی و ایجاد وسایل سریع ترابری و بخصوص ساخته شدن سردخانه های متحرك، نقل وانتقال سریع و اقتصادی محصولات باغبانی ممكن شد و امروزه محل مصرف بعضی از این محصولات هزاران كیلومتر با محل تولیدشان فاصله دارد. همین امر باعث شده كه مناطق خاصی ازجهان كه برای كشت گیاه بخصوصی، كاملاً مناسب است همان گیاه را در سطح وسیع تولید و صادر كند. در این مورد در سطح بین المللی میتوان از مركبات آفریقای جنوبی، استرالیا و آمریكای جنوبی، سیب كانادا و آمریكا و گیاهان زینتی هلند نام برد و در سطح كشوری از انواع سبزی خوزستان و میناب در ایران و كالیفرنیا در آمریكا نام برد كه آن را در زمستان تولید كرده به مناطق سردسیر ارسال می دارند.

اسلاید 9 :

ارزش غذایی محصولات باغبانی :
در محصولات باغبانی مواد حجم دهنده كه همان سلولز و مواد مشابه آن است به فراوانی وجود دارد از همین رو می گویند: سبزیها و میوه ها ملین هستند و نیز به همین دلیل متخصصین تغذیه محصولات باغبانی را به عنوان گروهی مستقل و اصلی در اجزا سازنده غذا می شناسند و غذایی كه فاقد آنها باشد كامل نمی دانند در بین محصولات باغبانی خشكبارها دارای بالاترین ارزش غذایی هستند زیرا هم انرژی زا هستند و هم حاوی مقادیر فراوانی پروتئین، املاح و ویتامین می باشند.

اسلاید 10 :

فصل دوم
 گروه بندی گیاهان باغبانی

اسلاید 11 :

گروه بندی از نظر چرخه زندگی :
الف ) گیاهان یکساله : کاهو و اطلسی
ب ) گیاهان دوساله: هویج، کرفس، پیاز، شب بو
ج ) گیاهان چند ساله: ریواس، گل کوکب و درختان میوه
گروه بندی از نظر شرایط محیطی:
گیاهان باغبانی را با توجه به نیازحرارتیشان در طول فصل رشد به دو دسته:
الف)محصولات فصل خنک: نخود فرنگی، کلم و کاهو
ب) محصولات فصل گرما: لوبیا، هندوانه، بامیه و خربزه

اسلاید 12 :

گروه بندی از روی عادت رشد و شکل و نوع ساقه هوایی :

1 ) گیاهان علفی:
الف ) علفی :شمعدانی ب)خزنده : هندوانه ، کدو

2) گیاهان خشبی :
الف)درخت : سیب، گلابی
ب) درختچه : شمشاد ، تمشک
پ)خزنده : مو

اسلاید 13 :

گروه بندی باغبانی:
باغبانی خود بنابر محصولی که حاصل می شود به میوه، سبزی، زینتی و متفرقه تقسیم بندی می شود.
میوه: از نظر باغبانی، میوه عبارتست از قسمت گوشتی و خوراکی یک گیاه چندساله که در بوجود آمدنش قسمتهای مختلف گل تاثیر مستقیم دارند. میوه ها از نظر احتیاجات حرارتی، به دو دسته تقسیم می شوند: میوه های مناطق معتدله و میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری

اسلاید 14 :

گروه بندی میوه های مناطق معتدله:
1-میوه های درختی :
الف) میوه های دانه دار: سیب، گلابی،بِه
ب) میوه های هسته دار: گیلاس، آلبالو، زردآلو، هلو، میوه های مرکب شاه توت و توت
پ)خشکبار : فندق، گردو

اسلاید 15 :

2-میوه های دانه ریز :
الف )آنهائی که میوه آنها سته یا حبه است مثل انگور.
ب) آنهائی که میوه مجتمع دارند مثل تمشک و توت فرنگی.
گروه بندی میوه های مناطق نیمه گرمسیری و گرمسیری:
میوه های این گروه همان طور که ذکر شد ممکن است خزاندار یا همیشه سبز باشند. از میوه های همیشه سبز می توان به مرکبات، خرما، نارگیل، زیتون، پاپایا، انبه و . اشاره کرد و از میوه های خزاندار می توان انار، انجیر، پسته و . را نام برد.

اسلاید 16 :

تقسیم بندی سبزیها براساس قسمتهای خوراکی:
سبزیهایی که از برگ آنها استفاده می شود: اسفناج، کاهو، چغندر برگی، کرفس، جعفری، شاهی.
سبزیهایی که از گل آنها استفاده می شود: کلم گل، آرتیشو.
سبزیهایی که از ساقه آنها استفاده می شود: مارچوبه، ریواس، کلم قمری.
سبزیهایی که از ریشه یا قسمتهای زیرزمینی آنها استفاده می شود: هویج، تربچه، چغندر لبویی، سیر، پیاز، موسیر، پیازچه، سیب زمینی، سیب زمینی شیرین.

اسلاید 17 :

سبزیهایی که از میوه یا دانه آنها استفاده می شود: ذرت شیرین، خیار، کدو، هندوانه، خربزه، لوبیا، نخود فرنگی، بادمجان، فلفل، گوجه فرنگی.
طبقه بندی گیاهان زینتی بر اساس چرخه زندگی :
گلهای یکساله: آهار، اطلسی و مروارید.
گلهای دوساله: گل استکانی، گل انگشتانه و گل ختمی.
گلهای دائمی: شمعدانی، اختر، میخک، زنبق برگ بیدی، چمن، کالادیوم، فیکوس.

اسلاید 18 :

گیاهان زینتی دائمی و خشبی:
شامل درختان، درختچه ها و خزنده ها .
از درختها می توان به افرا، سپیدار، کاج، سرو و . و از درختچه ها می توان به یاس خوشه ای، خرزهره، شمشاد و از خزنده ها می توان به پیچ اناری، عشقه و پیچ امین الدوله اشاره کرد.

اسلاید 19 :

طبقه بندی گلها از نظر مقاومت به سرما :
1)یکساله :
الف)گلهای حساس به سرما: اطلسی، شاه پسند، آهار، جعفری و .
ب) گلهای مقاوم به سرما: که به گلهای پائیزه موسوم می باشند مانند گل بنفشه، شب بوی زرد، مینا چمنی و گل سیلن.
2)دوساله:کلیه گیاهان دو ساله به سرما مقاوم می باشند

اسلاید 20 :

3-دائمی:الف)مقاوم به سرما :تاج الملوک، انگشتانه و زبان پس قفا
ب)حساس به سرما مثل اختر و کوکب
گیاهان متفرقه :
از این گروه می توان به گیاهان داروئی مثل گل گاوزبان و گیاهان ادویه ای مثل دارچین، زردچوبه و هل اشاره کرد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید