بخشی از پاورپوینت

اسلاید 2 :

خطرسنجی سکته های قلبی عروقی

اسلاید 3 :

کاهش 25% مرگ و میر زودرس ناشی از بیماری های غیرواگیر تا سال 2025
چهار بیماری قلبی عروقی،دیابت، سرطان و بیماری های مزمن تنفسی به همراه چهار عامل خطر رفتاری شامل کم تحرکی، تغذیه ناسالم ، مصرف الکل و دخانیات مهم ترین علل مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر هستند به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت کنترل این بیماری ها و عوامل زمینه ساز آن ها را بعنوان هدف اصلی برای کاهش 25% مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر تا سال 2025 تعیین کرده است.
طبق پیش بینی سازمان جهانی بهداشت(WHO) در طول 10 سال آینده ، بیشترین افزایش در مرگ ناشی از بیماری قلبی عروقی (CVD) ، سرطان ، بیماری تنفسی و دیابت ،در کشورهای در حال توسعه رخ خواهد داد.

اسلاید 4 :

چگونه مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر را کاهش دهیم؟
برنامه ایراپن بر مبنای پیشگیری و کنترل 4 بیماری مهم و 4 عامل خطر منتسب مطابق پروتکل WHO-PEN طراحی شده است
مهمترین عامل مرگ و میر در دنیا، همچنین کشورمان، فشارخون بالا و سکته های قلبی و مغزی ناشی از آن است.
شناسائی و مراقبت ادغام یافته دیابت و فشارخون بالا ، اختلال چربی های خون و چاقی کلید دستیابی به هدف کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیر است

اسلاید 5 :

پیشگیری از ابتلا به بیماری قلبی عروقی و بروز حوادث کشنده یا غیرکشنده آن(سکته های قلبی و مغزی)
مراقبت ادغام یافته دیابت و فشارخون بالا ، اختلال چربی های خون و چاقی و خطرسنجی در اولین سطح ارائه خدمت (بهورز /مراقب سلامت) انجام می شود.
بهورز / کارشناس مراقب سلامت در تمامی فعالیتهای نظام بهداشتی بعنوان پیگیر سلامت افراد جامعه تحت پوشش، محور ارائه خدمات سلامتی به جامعه هدف میباشد.
براي پيشگيري از سکته هاي قلبي و سكته هاي مغزي، تصميم گيري درباره شروع مداخلات پيشگيرانه و درمان براي گروه هاي در معرض خطر بالا بايد بر اساس تخمين میزان خطر ده ساله وقوع سکته های قلبی عروقي صورت گيرد.

اسلاید 6 :

خطر سنجی سکته های قلبی جهت پیشگیری و کنترل بیماری های قلبی عروقی
ارزیابی و مدیریت خطر 10 ساله بروزحوادث کشنده و غیر کشنده قلبی و عروقی ابزاری است که با هدف پیشگیری از سکته های قلبی و مغزی طراحی شده است
خطرسنجی سکته های قلبی عروقی بخش مهمی از برنامه ایراپن است.
خطر سنجی سکته های قلبی ابزاری مناسب برای محاسبه میزان احتمال وقوع سکته قلبی یا مغزی در ده سال آینده است.

اسلاید 7 :

خطرسنجی سکته های قلبی عروقی
نمودارهاي پيش بيني میزان خطر ده ساله سکته های قلبی عروقی ابزاری برای طبقه بندي کلی خطر و مديريت بيماري قلبي در مراقبت هاي اوليه بهداشتي(PHC ) هستند.
این نمودار ها با استفاده از متغیر های مهمی که به آساني قابل اندازه گيري هستند براي محاسبه خطر قلبي عروقي 10 ساله، تهیه شده اند.
متغیرهای فوق عبارتند از: سن، جنس، میزان فشارخون سيستوليک، وضعيت مصرف دخانيات، ابتلا به بیماری ديابت و میزان كلسترول خون.

اسلاید 8 :

جمعیت هدف
جمعیت هدف کلیه افراد بالای 30 سال هستند.
خطرسنجی برای افرادی که حداقل یک عامل خطر بیماری های قلبی عروقی را داشته باشند انجام میشود.
عوامل خطر:
1-ابتلا به دیابت یا فشارخون بالا
2-سابقه خانوادگی بیماری های دیابت و نارسائی کلیه در بستگان درجه یک
3-سابقه خانوادگی بیماری زودرس قلبی عروقی در بستگان درجه یک
4-استعمال دخانیات
5-دور شکم مساوی 90 سانتیمتر یا بیشتر
6-سن 40 سال و بالاتر

اسلاید 10 :

تعیین میزان خطر با استفاده از اطلاعات زير انجام می گردد
ابتلاء يا عدم ابتلاء به ديابت
جنس
مصرف دخانیات
سن
فشارخون سيستولي
مقدار كلسترول تام خون

اسلاید 13 :

میزان خطر
خطر کمتر از 10 %
خطر 10 تا کمتر از 20%
خطر 20 تا کمتر از 30%
خطر 30 % و بالاتر

اسلاید 14 :

اقداماتی که برای هر گروه باید انجام دهید
به کلیه افرادی که مورد ارزیابی خطر قرار گرفته اند، فارغ از میزان خطر محاسبه شده، پروتکل شماره 2 را آموزش دهید. کلیه مواردی که در پروتکل شماره 2 قید شده است مهم است و باید به افراد آموزش داده شود.
به افرادی که کمتر از 10 درصد در معرض خطر 10 ساله بروز حوادث قلبی عروقی هستند، توصیه کنید جهت ارزیابی مجدد یک سال بعد مراجعه نمایند.
افرادی که بین 10 تا کمتر از 20 درصد در معرض خطر 10 ساله بروز حوادث قلبی عروقی هستند را هر سه ماه آموزش دهید و پیگیری کنید تا به اهداف پروتکل شماره 2 برسید. سپس هر نه ماه پیگیری نمایید.

اسلاید 15 :

اقداماتی که برای هر گروه باید انجام دهید
افرادی که بین 20 تا كمتر از 30 درصد در معرض خطر 10 ساله حوادث قلبی عروقی هستند را به پزشک ارجاع غیر فوری دهید و سپس هر شش ماه پیگیری کنید. پیگیری اجرای دستورات پزشک مورد تاکید است .
افرادی که 30 درصد یا بیشتر در معرض خطر 10 ساله حوادث قلبی عروقی هستند، به پزشک ارجاع غير فوري داده و هر سه ماه پیگیری كنيد . اگر میزان خطر با اقدامات فوق و پیگیری دستورات پزشک پس از 6 ماه کاهش نیافت، باید توسط پزشک به سطح 2 ارجاع گردد.
اگر فرد بر اساس ميزان خطر ارزيابي شده نياز به ارجاع نداشته باشد ، بررسي كنيد آيا به دليل فشارخون بالا، يا قند خون بالا يا كلسترول خون بالا نياز به ارجاع دارد يا خير.(مطابق برنامه هاي كشوري فشارخون بالا و ديابت )

اسلاید 16 :

نکات مهم درخصوص نتایج آزمایش
اگر مراجعه كننده آزمايش چربي خون مربوط به حداكثر يك سال قبل را داشته باشد ، مي توان از نتايج مقدار كلسترول و قند خون آن استفاده كرد.
اگر نتیجه آزمایش قند خون ناشتا 100 تا 125 میلی گرم در دسی لیتر باشد و فرد بیمار شناخته شده دیابت نباشد، پس از ارزیابی و محاسبه میزان خطر حوادث قلبی و عروقی و انجام اقدامات لازم جهت بررسی احتمال پره دیابتی بودن، فرد را به پزشک ارجاع غیرفوری دهید.
اگر میزان قند خون ناشتا مساوی یا بیش از 126 میلی گرم در دسی لیتر باشد و فرد بیمار شناخته شده دیابت نباشد، پس از ارزیابی و محاسبه میزان خطر حوادث قلبی و عروقی و انجام اقدامات لازم به شرح بالا ، به پزشک ارجاع(غیر فوری) نمایید و پس از تائید قطعی ابتلاء یا عدم ابتلاء به دیابت، میزان خطر حوادث قلبی و عروقی را مجدداً محاسبه کنید.

اسلاید 17 :

نکات مهم درخصوص نتایج آزمایش
تشخیص ابتلاء به دیابت یا فشارخون بالا یا اختلال چربی خون و درمان آن مطابق دستورالعمل های برنامه های کشوری دیابت و فشارخون و چربی خون بالاست، که پیوست این مجموعه می باشد.

اسلاید 18 :

نکته:
اگر نتایج آزمایش قند یا کلسترول خون فردی با دستگاه سنجش چربی خون، بالاتر از حد طبیعی بود، به معنی ابتلاء قطعی فرد و یا تایید بیماری نیست ، این وضعیت به مفهوم احتمال ابتلاء است و فرد مشکوک به بیماری باید به پزشک ارجاع و توسط وی تحت بررسی قرار گیرد. ممکن است بیماری دیابت یا کلسترول خون بالای افراد ارجاع شده توسط پزشک با بررسی های بیشترتایید نشود. این موضوع باید حتما" برای افرادی که به دلیل قند یا کلسترول خون بالا ارجاع می شوند نیز توضیح داده شود تا موجب بی اعتمادی مراجعین نگردد.

اسلاید 19 :

تجویز دارو بر اساس میزان خطر قلبی عروقی
برای افراد در معرض خطر ، در صورت نداشتن منع مصرف داروهای زیر ، با توجه به میزان خطر قلبی عروقی درمان دارويي توسط پزشک تجویز می گردد:
برای افراد با میزان خطر 20 % و بالاتر که فشارخون مساوی یا بیش از 90/140 دارند بايد درمان دارویی با داروهای کاهنده فشارخون، مانند تیازیدها، شروع شود .
برای افراد با میزان خطر30 % و بالاتر علاوه بر داروهای کاهنده فشارخون، داروی کاهنده چربی خون همچون استاتین نیز تجویز شود.
برای افراد مبتلا به سکته های قلبی و سکته های مغزی غیرخونریزی دهنده نیز باید آسپیرین تجویز گردد.
یکی از مهمترین وظایف بهورز / مراقب سلامت پیگیری نمودن مصرف منظم داروهای فوق است که توسط پزشک برای بیماران تجویز شده است.

اسلاید 20 :

نکته خیلی مهم:
همه افراد بالای 20 سال که حداقل یک عامل خطر دارند و خطرسنجی قلبی عروقی برای آنها انجام میشود در معرض خطر سکته قلبی یا مغزی طی ده سال آینده هستند. میزان خطر وقوع سکته قلبی یا مغزی از کمتر از ده درصد تا بیش از 30 درصد متغیر است. یجز عوامل خطر سن، سابقه خانوادگی بیماری ها که غیرقابل تغییر هستند سایر عوامل خطر قابل تعدیل و اصلاح هستند. انجام خطرسنجی مداوم در زمانهای معین بر اساس میزان خطر محاسبه شده شاخصی برای میزان موفقیت در کاهش عوامل خطر است که با قطع مصرف دخانیات و کنترل مطلوب قند، فشار و چربی خون حاصل خواهد شد.

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید