بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
محصول گل و گیاه
اسلاید 3 :
مقدمه
ايرانيان جزو نخستين ملتي بودند كه گل را به يكديگر هديه مي دادند . نقوش به جاي مانده از دوران گذشته كه در آن عدهاي شاخه گلي در دست دارند مستند است و اين موضوع نشانگريست كه ايرانيان باستان نيز براي پرورش گل و هديه دادن آن اهميت ويژه اي قائل بوده اند .
رواج گل و گياه در ايران به ويژه در طراحي فضاي سبز از 3 هزار سال پيش اهميت داشته و توسعه آن در اين سرزمين به صورت يك حرفه عمر 85 ساله اي دارد و نخستين بار يك هلندي مقيم تهران به نام پرتيوا به اتفاق چند نفر از هموطنانش در باغ خود در تهران با وارد كردن بذر گل از هلند اقدام به پرورش گل در ايران كردند .
قديمي ترين گلخانه مدرن كه قدمتي 75 ساله دارد توسط مرحوم آقاي زعيم از كشور هلند وارد و احداث گرديد و تا كنون نيز فعال مي باشد .
اسلاید 4 :
گل و گیاه زینتی
گیاهانی که از نظر شاخه ، برگ ،گل ،میوه و یا شکل ظاهری زینتی می باشند و از آن ها برای تزئین منزل و باغچه و فضای سبز و غیره استفاده میشود.
چند نمونه گل و گیاه های زینتی: گل رز، میخک، آنتوریوم،وریزیا، ارکیده، ژرپرا،داوودی، لیسیانتوس، لیلیوم،گلایول، زنبق، لاله، سنبل آماریلیس، شیپوری،کوکب، آلسترومریا، فیکوس، فیتونیا،سیکلامن، اریکا،بنت انقنسول،بگونیا،ایمپیشن، شمعدانی، فوشیا، سانسوریا، کاکتوس و گیاهان گوشتی را شامل می شود.
اسلاید 6 :
کشورهای صادرکننده گل و گیاه
اسلاید 7 :
عمده صادرات گل و گیاه بازار جهانی در دست هلند است و بعد از آن کشورهای آلمان، ایتالیا، بلژیک و اسپانیا قرار دارند.
این دو کشور از عمل Re Export استفاده می کنند. آنها گل گیاه را وارد کرده؛ پس انجام تغییرات (چه در بسته بندی و نام برند، چه در اصلاحات نژادی) یا بدون تغییرات آن را به دیگر کشور ها صادر می کنند.
همانطور که مشاهده میکنید ؛کشورهای هلند، آلمان،، ایتالیا، بلژیک، اسپانیاو آمریکا در حوزه تولید گل و گیاهان زینتی جایگاه خوبی در جهان دارند. این در حالی است که موقعیت ایران چه به لحاظ آب و هوایی و چه به لحاظ نیروی انسانی و محیط کشت شرایط بسیار بهتری نسبت به این کشورها دارد اما با این وجود ما همچنان جایگاه مناسبی در این صنعت نداریم.
اسلاید 8 :
نرخ رشد واردات گل و گیاه
اسلاید 9 :
با توجه به نمودارکشور لهستان بهترین بازار رو به رشد به عنوان مقصد صادراتی گل و گیاهان را داراست. کشورهای هلند، آمریکا، سوئد، فرانسه و ایتالیا نیز در رتبه های بعدی قرار دارند.
آلمان ۱۶ درصد از سهم واردات گل و گیاه را در جهان دارد. هلند با ۱۲ درصد و فرانسه با ۸ درصد در رتبه های بعدی واردات این کالا قرار دارند.
اسلاید 10 :
رتبه ی جهانی ایران در صادرات گل و گیاه
ایران در رتبه ی 17 تولید و در رتبه ی 107 صادرات است!
اسلاید 14 :
شهرستان پاكدشت با 900 هكتار زير كاشت گل و گياه يك سوم توليد گل شاخه بريده كشور را به خود اختصاص داده.
استان خوزستان مهمترين توليد كننده گل مريم از نظر رنگ و مرغوبيت و در سطح كشور رتبه اول را دارا است.5 درصد گلخانههاي مدرن كشور در مازندران، پاكدشت و ورامين قراردارند.
در نمايشگاه بين المللي گل در اوزاكاي ژاپن در سال 1991 گلايل ايران در ميان 600 شركت خارجي مدال طلا گرفت و همچنين گل مريم ايران در نمايشگاه پلانتك آلمان صاحب مدال گرديد.
اسلاید 15 :
صادرات در سال 99
سخنگوی گمرک : در ۳ ماهه اول سال ۹۹ بیش از ۲ هزار و ۳۵۶ تن انواع گل و گیاه به ارزش ۵ میلیون و ۳۳۳ هزار دلار صادر شده است.
کشور عراق با خرید بیش از 1 هزار و ۵۴۳ تن محصول برابر با ۲ میلیون و ۳۸۹ هزار و ۶۹۴ دلار اصلی ترین خریدار محصولات گل و گیاهی کشورمان بوده است.
ویتنام با خرید بیش از ۱۵ تن انواع گل و گیاه و هلند با خرید بیش از ۵ تن گل سرخ و ارمنستان با ۲۲۶ تن انواع نباتات، مقاصد اصلی و شرکای تجاری گل و گیاه ایران هستند.
در خصوص واردات گل و گیاه نیز در مدت زمان ۳ ماه صرفاً بیش از ۲۸ تن انواع درختچه و گل و گیاه از ۳ کشور ترکیه، آلمان و هلند، به ارزش ۱۲۱ هزار و ۱۷۲ دلار واردات شده است.
اسلاید 16 :
کشور های برتر در صادرات گل
8- ایتالیا (۱ درصد از صادرات گل جهان)
7- مالزی (۱ درصد ازصادرات جهان)
6- اتیوپی (۲ درصد از صادرات گل جهان)
5- بلژیک (۳ درصد از صادرات جهان)
4- کنیا (۷ درصد از صادرات گل جهان)
3- اکوادور (۹ درصد از صادرات جهان)
2- کلمبیا (۱۵ درصد از صادرات جهان)
1- هلند (۵۲ درصد از صادرات گل جهان)
اسلاید 17 :
پتانسیل صادراتی گل و گیاه
اسلاید 18 :
طبق نمودارکشورهای روسیه، آلمان، ایتالیا، چین و ترکیه دارای بیشترین پتانسیل صادراتی گل و گیاه از ایران را دارند. اما از نظر آسان بودن صادرات از ایران کشورهای عراق، ترکمنستان و آذربایجان در اولویت قرار دارند.
اسلاید 19 :
کشورهای عراق، ترکمنستان و آذربایجان کشورهای اشباع شده برای صادرات گل و گیاه هستند و بیشتر از ظرفیتشان به آنها این محصول صادر شده است.
در مقابل کشورهای چین، روسیه و ترکیه دارای پتانسیل صادراتی بالا هستند.
اسلاید 20 :
سرانه مصرف گل در ايران و جهان:
سرانه مصرف در ، آلمان 200 شاخه ، هلند 150 شاخه ، آمريكا ، بلژيك ، سوئد و دانمارك 48 شاخه.
بطور متوسط سرانه مصرف در اروپا 150 شاخه در سال كه به ارزش 40 تا 100 دلار برآورد ميگردد.
در بسياري از كشورها هر نفر روزانه يك شاخه گل ميخرد ولي در ايران هر 15 نفر يك شاخه گل خريداري ميكنند. سرانه مصرف در تركيه دو برابر ايران است.
در برخي كشور هاي اروپايي ،آمريكا،آسياي جنوب شرقي با حذف واسطه ها از چرخه بازار يابي در برخي موارد به كاهش بهاي گل و افزايش سرانه مصرف آن كمك كرده است.