بخشی از پاورپوینت
اسلاید 1 :
موضوع: شخصیت معلم و تاثیرگذاری آن بر دانش آموز
اسلاید 2 :
مقدمه
دیدگاه معلم و فلسفه ای که به آن اعتقاد دارد در چگونگی کار او تاثیر شدیدی می گذارد ، به طوری که او را از حالت شخصیتی که فقط در تدریس مهارت دارد خارج می کند و به صورت انسان اندیشمندی در می آورد که مسئولیت تربیت انسان ها را به عهده دارد. بر شمردن ویژگی های معلم کار چندان آسانی نیست ، زیرا جوامع مختلف فلسفه ها و نگرش های مختلف ، انتظارات متفاوتی از معلم دارند ولی می توان کم و بیش به مشترکاتی که معلمان در همه جا لازم است داشته باشند ، اشاره کرد.
اسلاید 3 :
ویژگی شخصیتی معلم و نقش آن در تدریس
معلم شاگرد نگر
آنان را محور اصلی فعالیت های این گروه از معلمان ، شاگردان را هسته مرکزی فعالیت خود قرار می دهند آموزشی می دانند. آنان فعالیت و رشد همه جانبی شاگردان را در نظر می گیرند و مواد درسی و انتقال دانش را برای پرورش آنها به کار می برند. این گروه به طور کلی به پرورش استعداد شاگردان شوق فراوان دارند ، البته نباید تصور کرد که معلمان دیگر هیچ توجهی به شاگردان ندارند بلکه می توان گفت این دسته از معلمان بیشتر از دیگران شاگردان را در نظر دارند.
اسلاید 4 :
معلمان درس نگر: بیشتر به درس اهمیت می دهند تا پرورش شاگرد تمام کوشش آنها بر این است که درس را به شاگرد انتقال دهد به اعتقاد افراد این گروه حقایق علمی شاگردان را برای زندگی اجتماعی آماده می سازند به همین دلیل کسب دانش در درجه ی اول اهمیت قرار دارد و به دو گروه تقسیم می شود:
1-درس نگری علمی
2- درس نگر فلسفی
اسلاید 5 :
درس نگر علمی
این گروه بیشتر به رشته های علمی علاقه مند هستند و می کوشند تا از این نظر دانش خود را روز به روز گسترش دهند اگر چه علاقه ی آن ها به علم شاگردان را به سوی خود جلب می کند که این ناشی از شخصیت آن ها نیست بلکه زاده ی وسعت اطلاعات آن ها است.
درس نگر فلسفی
این گروه بیشتر به درس اهمیت می دهند تا به شاگردان آن ها باشخصیت خود به عنوان سرمشق و انسان آرمانی مورد توجه شاگردان واقع می شوند شاگردان به دلیل شخصیت بارز آن ها جذب آن ها می شوند.
اسلاید 6 :
تاثیر شخصیت علمی معلم بر فرایند تدریس
معلم هر اندازه دارای رفتار انسانی مطلوبی باشد ولی از نظر علمی ضعیف باشد مورد قبول شاگردان واقع نخواهد شد ، شخصیت متعادل همراه با تسلط علمی معلم او را از نظر شاگردان با ارزش و اعتبار می کند. روش تدریس باید متناسب با اصول و پرورش و خصوصیات شاگردان انتخاب شود زیرا وظیفه ی اصلی معلم فقط درس دادن نیست بلکه همکاری و راهنمایی شاگردان برای رسیدن به هدف های مطلوب تعلیم و تربیت است.
اسلاید 7 :
کاربردها
1.تسلط بر محتوای درس از ویژگی های معلم است با وجود این که دامنه ی علوم بسیار وسیع است و کمتر کسی می تواند به همه ی آن ها دست یابد لازم است که معلم حداقل بر مطالبی که تدریس می کند مسلط باشد.
2.معلم آگاه و مسلط باید با تاکید بر آن فرهنگ خاص و با توجه به شرایط تاریخی جامعه کوشش کند تا شاگردان را به ارزش های والای جامعه پیشرفته و انسانی آشنا کند.
3.معلم ، باید علاوه برداشتن محتوای غنی علمی و آشنایی با روش های تدریس ، با برنامه ریزی طراحی آموزشی آشنا باشد.
4.معلم باید در زندگانی اجتماعی نیز راهنمایی شاگردان باشد ، راهنمایی معلمان سبب می شود که زندگی واقعی در نظر شاگردان معنی پیدا کند.
اسلاید 8 :
تاثیر شخصیت و رفتار معلم بر دانش آموزان
نقش معلمان از دیگر افراد بسیار برجسته تراست چنان که بیشتر اوقات را دانش آموزان درمدرسه زیر نظر آن ها سپری می کنند از این رو بسیاری از دانش آموزان شخصیت خود را مرهون معلمان خود می دانند.
آنچه در فرایند تعلیم و تربیت به دانش آموز انتقال می یابد تنها معلومات و مهارت های معلم نیست بلکه تمام صفات ، خلقیات ، حالات نفسانی و رفتار ظاهری او نیز به شاگردان منتقل می شود.
معلم با روح و جان دانش آموز سر و کار دارد به همین جهت به عنوان یک الگوی محبوب پذیرفته می شود دانش آموز اگر چه قبلاً در محیط خانواده علوم و ارتباطات فراوانی را کسب کرده و به اموری عادت کرده و تا حدودی شخصیت او شکل گرفته است ولی هنوز شکل ثابت به خود نگرفته و تا حد زیادی قابل انعطاف است و با نفوذ ترین ومحبوب ترین فردی که می تواند در این مرحله ی حساس او را یاری کند معلم است.
به همین جهت دانش آموزان معلم خود را به عنوان یک الگو و اسوه می پذیرند و از رفتار و گفتار و اخلاق خوب او سرمشق می گیرند و خود را با وی همانند می سازند.
اسلاید 9 :
ارتباط الگویی معلم با دانش آموز
دانش آموزان معلمانی را الگوی خود قرار می دهند که مورد اعتماد آن ها باشند که حاصل دو ویژگی است :
1. توانایی علمی قابل قبول که بتواند به خوبی ازعهده ی تدریس درس خود براید و به پرسش های آنان پاسخ قانع کنده بدهد
2.رفتار و گفتارش با یکدیگر هماهنگ و منطبق باشد
این الگوی رفتاری در صورتی برای دانش آموزان قابل استفاده است که روشن و قابل فهم باشد .
هرگاه دانش آموزان متوجه شوند که آنچه معلم به هنگام خطابه در کلاس بیان می کند با آنچه وی عملاً از خود بروز می دهد متفاوت است یعنی هماهنگی بین عقیده و عمل او وجود نداشته باشد آنان به چنین موعظه هایی توجه نخواهند کرد.
اسلاید 10 :
چشم انداز
آشنایی با ویژگی های شخصیتی معلمان برای کلیه ی کسانی که می خواهند در آینده به شغل شریف معلمی اشتغال ورزند بسیار مفید خواهد بود زیرا باعث می شود که آنان در درجه ی اول خود را از دریچه ی چشم دیگران ببینند و ارزیابی کنند و پس از شناسایی خود بکوشند تا خود را اصلاح کنند و هر روز گامی به جلو بروند و از این واقعیت غافل نباشند که شخصیت معلم همانند شخصیت شاگردان به مرور زمان کامل خواهند شد.