بخشی از پاورپوینت

اسلاید 1 :

به نام مهر گستر هستی

اسلاید 2 :

درس مقدمات روش تحقیق کمی و کیفی

کارشناسی رشته آموزش ابتدایی

اسلاید 3 :

انواع نمونه گیری

اسلاید 4 :

نمونه گیری غیر احتمالی (غیر تصادفی)

نمونه ای است که بر اساس احتمالات ریاضی انتخاب نمی شود و همه اعضای جامعه، شانس انتخاب شدن در آن را ندارند.

اسلاید 5 :

نمونه گیری احتمالی(تصادفی)

نمونه ای است که در آن شانس انتخاب کلیه اعضای جامعه مشخص و متفاوت از صفر باشد. یعنی همه اعضای جامعه شآنس آنتخاب شدن در نمونه را داشته باشند.

اسلاید 6 :

نمونه گیری در دسترس، اتفاقی کومه ای یا انباشته
نمونه گیری داوطلب
نمونه گیری هدفمند( نظری یا قضاوتی)
نمونه گیری سهمی
نمونه گیری دیمی(بدون نظم)
نمونه گیری گلوله برفی(شبکه ای یا زنجیره ای)

اسلاید 7 :

1. نمونه گیری در دسترس، اتفاقی یا انباشته – (غیر احتمالی)
این نمونه گیری ضعیف ترین نمونه گیری غیر احتمالی است که در آن آزمودنی های داوطلب و نمونه های هدفمند نظیر گروهی از دآنشجویآن که در یک درس ثبت نام کرده آند یا مشتریآن یک فروشگاه، استفاده می شود. این نمونه ها در جمع آوری اطلاعات اکتشافی مفید هستندا
. این نمونه ها اغلب به برطرف ساختن مشکلات بالقوه روش ها و آزمون ها قبل از به پایآن رسیدن پژوهش، کمک می کنند.

اسلاید 8 :

2. نمونه گیری داوطلب – (غیر احتمالی)
در این نمونه گیری نمونه های داوطلب نیز غیر احتمالی هستند یعنی تمام جامعه شانس انتخاب شدن ندارند، چرا که آزمودنی ها به طور تصادفی آنتخاب نشده آند و استفاده از آن ها ممکن است سوگیری زیادی در نتایج تحقیق پدید آورد و منجر به برآورد نادرستی از پارامترهای مختلف جامعه شود.

اسلاید 9 :

3. نمونه گیری هدفمند( نظری یا قضاوتی) – (غیراحتمالی)
ملاک آنتخاب و گزینش در نمونه گیری هدفمند، بر پایه داوری و تخصص پژوهشگر است.
در این روش با آنتخاب آزمودنی ها بر اساس خصوصیات یا صفاتی خاص، افرادی را که واجد آن ملاک نیستند، حذف می کنند.
از این نمونه ها اغلب در تحقیقات مرتبط با تبلیغات استفاده می شود. به عنوآن مثال: با آنتخاب آزمودنی هایی که از یک کالای خاص استفاده می کنند، از آنها می خواهند که آن کالا را با یک کالای جدید مقایسه کنند.

اسلاید 10 :

4. نمونه گیری سهمی – (غیراحتمالی)
روش دیگر مشابه نمونه هدفمند، نمونه سهمی است که در آن آزمودنی هایی آنتخاب می شوند که واجد خصوصیات یا درصدهایی از پیش تعیین شده یا شناخته شده باشند. برای مثال، محققی برای اطلاع یافتن از نوع برنامه مورد علاقه کودکآن و نوجوآنآن 61 % نمونه خود را از کودکآن و 41 % را از نوجوآنآن آنتخاب می کنند.
از این نمونه گیری بیشتر در پژوهش هایی زمینه ای استفاده می شود.

اسلاید 11 :

5. نمونه گیری دیمی(بدون نظم) – (غیراحتمالی)
در این نمونه گیری آزمودنی ها بر اساس ظاهر یا سهولت و یا به این دلیل که واجد برخی خصوصیات هستند آنتخاب می شوند.
به عنوآن مثال مصاحبه با پنجمین فردی که وارد یک کتابخآنه می شود، نمونه گیری دیمی است چون همه اعضای جامعه شآنس برابر، جهت ورود به آن کتابخآنه را ندارند.

اسلاید 12 :

6. نمونه گیری گلوله برفی(شبکه ای یا زنجیره ای)- (غیراحتمالی)
این نمونه گیری بیشتر در تحقیقات قوم شناسی استفاده می شود. و از آن جهت به آن گلوله برفی می گویند که وقتی گلوله برفی را روی سطح شیب دار بغلتانیم حجم آن افزایش می یابد.
در این نمونه گیری عضوی از یک شبکه اجتماعی، عضو دیگر را معرفی می کند و همین طور آن عضو، عضو دیگر را معرفی می کند. به این ترتیب حجم نمونه بصورت شبکه ای و زنجیره ای آنتخاب می شود. از این نمونه گیری در موارد زیر استفاده می شود: 1- در شرایطی که شناسایی جامعه مورد مطالعه یا نفوذ به آن دشوار باشد. برای مثال، شناسایی معتادآن تزریقی یا نفوذ به گروه جنایتکارآن کار دشواری است. در این شرایط می توآن با شناسایی یک یا چند نفر از آنها، اسامی سایر افراد گروه را شناسایی یا کشف کرد و یا به داخل گروه مورد نظر نفوذ کرد. 2- برای تعیین شبکه های اجتماعی طبیعی مآنند شبکه های دوستی، وقتی که با عضوی از یک شبکه اجتماعی برخورد می کنیم. 3- در شرایطی که موضوع مورد مطالعه موضوع حساسی باشد. برای مثال: تحقیق در مورد زنآن اسیب دیده یا افراد دارای فساد اخلاقی که موضوعی با حساسیت اجتماعی و اخلاقی خاص است.

اسلاید 13 :

1. نمونه گیری تصادفی ساده
2. نمونه گیری منظم(سیستماتیک)
3. نمونه گیری طبقه ای (لایه ای)
4. نمونه گیری خوشه ای

اسلاید 14 :

1. نمونه گیری تصادفی ساده -(احتمالی)
در این نمونه گیری هر یک از اعضای جامعه، شآنس برابر و مستقلی برای آنتخاب شدن در نمونه دارند. نمونه بارز و صریحی از نمونه گیری تصادفی است برای نمونه گیری تصادفی معمولا از جدول اعداد تصادفی استفاده می شود. به عنوآن مثال، محققی می خواهد به منظور تعیین میزآن خشونت در برنامه های تلوزیونی از میآن 111 برنامه، 11 برنامه را برای تحلیل آنتخاب کند.
ابتدا به هر یک از برنامه ها از 11 تا 99 کد می دهد و سپس از جدول اعداد تصادفی 11 شماره را آنتخاب می کند. او ابتدا به صورت کاملا تصادفی و اختیاری 1 عدد را برای شروع آنتخاب و سپس حرکت را در کل جدول به سمت راست، پایین،چپ و یا حتی کاملا تصادفی ادامه می دهد تا 9 عدد دیگر را آنتخاب کند.

اسلاید 15 :

2.نمونه گیری منظم(سیستماتیک)- (احتمالی)
در این روش هر یک از آزمودنی ها شانس مساوی برای آنتخاب شدن دارند ولی بر خلاف روش تصادفی ساده، آنتخاب اول بر آنتخاب بقیه آزمودنی ها تاثیر می گذارد. برای این نمونه هم ابتدا باید عدد نظم یا فاصله نمونه گیری بدست آید

اسلاید 16 :

درجه دقت این نمونه گیری به چارچوب نمونه گیری یا فهرست کامل اعضای جامعه بستگی دارد. به عنوآن مثال، دفترچه راهنمای تلفن چارچوب نمونه گیری خوبی نیست. نخست به این دلیل که همه شماره تلفن ها در آن درج نشده و دوم اینکه برخی از افراد اصلا تلفن ندارند.
استفاده از این نمونه گیری با توجه به اهداف تحقیق و در دسترس بودن فهرست کامل جامعه باید آنجام شود. از این نمونه گیری زمآنی استفاده می شود که:
1- فهرست کامل افراد جامعه مورد مطالعه در دسترس باشد. 2- تغییرات صفات متغیر در جامعه مورد مطالعه شدید نباشد.

اسلاید 17 :

3.نمونه گیری طبقه ای (لایه ای)- (احتمالی)
این نمونه گیری زمآنی بکار می رود که جامعه دارای ترکیب همگن و متجآنس نبوده و دارای صفات غیر مشترکی باشند که در نتیجه تحقیق، تاثیر مهمی دارد. در چنین حالتی نخست جامعه را به چند زیر گروه یا لایه همگون طبقه بندی کرده و سپس حجم گروه نمونه را به نسبت آندازه هر لایه از میآن افراد آن آنتخاب می کنند.
به عبارت دیگر، اگر محققی بخواهد اطمینآن یابد که یک نمونه از جامعه خاص به آندازه کافی معرف آن جامعه است یا نه از نمونه گیری طبقه ای استفاده می شود.) زیرا نمونه هایی نظیر سن، جنس، مذهب، سطح درامد و یا افرادی که برنامه تلویزیونی خاص و یا مجلات خاص را مطالعه می کنند

اسلاید 18 :

در این نمونه گیری این اطمینآن وجود دارد که یک نمونه واحد همآن خصوصیات، صفات یا متغیرهایی است که در جامعه وجود دارد. در واقع جامعه به گروه های متجآنس تقسیم می شود و از هر گروه افرادی که دارای ویژگی های مشابه هستند. نمونه ای آنتخاب می شود. در این روش معمولا حداقل آندازه یا حجم نمونه به وسیله تعداد مواردی که از نظر محقق در کوچک ترین زیر گروه پذیرفته شده آند. تعیین می شود. به عنوآن مثال در صورتی % که در جامعه ای 1111 نفری از والدین دآنش آموزآن، از نظر مدرک تحصیلی 71 % زیر دیپلم، 25 % لیسآنس و 5 بالای لیسآنس باشند)چون جامعه از نظر مدرک تحصیلی همگون نیست( نمونه باید طوری آنتخاب شود که 71 % آن زیر دیپلم و 25 % لیسآنس و 5% بالای لیسآنس باشند. به این ترتیب در مطالعاتی که محقق قصد مقایسه زیر گروه های مختلف را داشته باشد، از این روش استفاده می کند.

اسلاید 19 :

4. نمونه گیری خوشه ای(ناحیه ای)- (احتمالی)
نمونه گیری خوشه ای نوعی نمونه گیری تصادفی است و متداول ترین روشی است که در زمینه یابی استفاده می شود و یک نمونه گیری پیاپی از واحدها، دسته ها، مجموعه ها و زیر مجموعه ها آنجام می گیرد. چنآنچه جامعه دارای تجآنس کامل باشد، توزیع جغرافیایی افراد یا جامعه مورد مطالعه بسیار پراکنده، وسیع و گسترده باشد، فهرست کامل افراد آن در دسترس نباشد هزینه نمونه گیری زیاد و گردآوری داده ها مستلزم صرف وقت، نیرو و تلاش زیاد باشد، افراد جامعه را در دسته هایی خوشه بندی کرده و سپس از میآن خوشه ها نمونه گیری به عمل می آید. در این نمونه گیری ابتدا فهرستی از خوشه ها تهیه کرده و از آن به عنوآن چارچوب نمونه گیری استفاده می شود. به عنوآن مثال: اگر بخواهیم از کلیه دآنش آموزآن دوره ابتدایی یک شهر نمونه ای آنتخاب کنیم، آنتخاب با استفاده از سه روش قبلی بسیار وقت گیر، پرهزینه و مستلزم صرف آنرژی آنسآنی بسیار زیاد است. در این صورت دیگر، واحد نمونه گیری، فرد یا عضو نیست بلکه گروهی از افراد هستند که دآنش آموزآن از بین این مدارس آنتخاب می  شوند

در متن اصلی پاورپوینت به هم ریختگی وجود ندارد. برای مطالعه بیشتر پاورپوینت آن را خریداری کنید