بخشی از پاورپوینت
اسلاید 2 :
ساختار کلی مقاله
عنوان
خلاصه
مقدمه : چه سوالی مطرح شده است؟
روش کار: چگونه مطالعه صورت گرفت؟
نتایج : چه چیزی به دست آمد؟
آنالیز: داده ها چگونه تجزیه و تحلیل شدند؟
بحث: یافته ها چه معنایی دارند؟
تقدیر و تشکر
منابع
اسلاید 3 :
حجم نسبی کل یک مقاله پژوهشی
عنوان: 1 درصد
مقدمه: 15 درصد
روش ها: 25 درصد
نتایج: 30 درصد
بحث: 20 درصد
مراجع و تقدیر و تشکر: 10 درصد
خلاصه: 5 درصد
اسلاید 4 :
مقدمه
اسلاید 5 :
مقدمه يكي از بخشهاي يك مقاله علمي است كه همچون دريچهاي، خواننده را از دنياي بيرون به دنياي درون مقاله ميبرد و در حكم نقشه راه براي خواندن كل مقاله مي باشد. هدف اصلي از بيان مقدمه پاسخ به اين سوال است كه «چرا پژوهش انجام شده است». خيلي از اوقات مقدمه مقالهاي كه براي مجله فرستاده ميشود، تنها قسمتي است كه خوانده ميشود. براساس بررسيهاي صورت گرفته به عبارت ديگر اكثر داوران در مجلات علمي تصميم خود را پيرامون قبول يا رد مقاله در 15 دقيقه اول خواندن آن كه عمدتاً منطبق با مقدمه است ميگيرند. لذا صاحبنظران مقالهنويسي پيشنهاد ميكنند كه حداقل نيمي از زمان نوشتن مقاله، به نگارش مقدمه و نتيجهگيري اختصاص يابد.
اسلاید 6 :
در مقدمه مقاله مسئله تحقیق و ضرورت انجام آن و اهداف آن از نظر بنیادی و کاربردی به صورت مختصر بیان می گردد و سپس به بررسی سوابق پژوهشی که به طور مستقیم به موضوع تحقیق مرتبط است، پرداخته می شود. مقدمه باید یک منطق اساسی را در تحقیق بیان کند و به خواننده نشان دهد که چرا این تحقیق ادامه منطقی گزارش های پیشین است. در این بخش پس از نتیجه گیری از پژوهش های بررسی شده، محقق باید پرسش های پژوهش خود را به صورت استفهامی بیان کرده و به تعریف متغیرهای تحقیق به صورت عملیاتی بپردازد
اسلاید 7 :
ساختار كلي و محتواي مقدمه چيست؟
بطور كلي ساختار مقدمه از توالي زير پيروي ميكند:
1) ارائه زمينه و ديدگاه درباره موضوع و اهميت
2) مروري كوتاه بر متون علمي موجود
3) بيان منطق منجر به انجام پژوهش
4) بيان هدف مطالعه
رسالت اصلي مقدمه، پاسخ گويا به اين سوال است كه چرا مطالعه انجام شده و انگيزه پژوهشگر از انجام آن چه بوده است. ذكر دقيق اينكه چه مطلبي قرار است در مقاله بيان شود و موضوع اصلي مطالعه چيست مهمترين موضوعي ميباشد كه به آن پرداخته ميشود.
اسلاید 8 :
اولين خط مقدمه
اولين خط مقدمه را ميتوان مهمترين بخش آن در نظر گرفت چرا كه محور آن ايجاد انگيزه در خواننده از طريق تبيين اهميت و گستردگي موضوع مطالعه است. در جمله اول مقدمه معمولاً موضوع اصلي مطالعه معرفي ميشود. پاراگرافهاي بعدي به بررسي متون و ذكر هدف مطالعه اختصاص دارد.
اسلاید 9 :
سير ارائه مطالب در مقدمه
همواره سير ارايه مطلب در مقدمه از عام به خاص است؛ به عبارت ديگر نويسنده، مطلب را از جنبههاي كلي شروع ميكند و رفته رفته به قسمتهاي اختصاصيتر ميپردازد تا در نهايت لزوم انجام مطالعه را براي تكميل آنچه تاكنون انجام شده روشن نمايد.
اسلاید 10 :
روند منطقی مقدمه به شرح زیر است
توصیف کوتاه از موضوع مورد مطالعه :از انجا که خوانندگان آگاهی های لازم را دارند،شرح بسیار کوتاهی از سوابق و پیشینه طرح نوشته می شود.
مروری کوتاه بر پژوهش های مرتبط با تحقیق و ضرورت پژوهش کنونی:
از کتب درسی زیاد استفاده نشود.
از مجلات علمی استفاده شود.
نه آنقدر از مطالب كتب مرجع استفاده كنيد كه فرم كلي مقاله حالت عاميانه و بديهي به خود بگيرد و نه آنقدر اختصاصي بنويسيد كه براي عمده خوانندگان ابهام آفرين باشد.
خلاصه های دیگر پژوهش ها را موزائیک وار کنار هم قرار ندهید بلکه از هر خلاصه نکات مهم همراه با اندکی نتیجه گیری و بحث آورده شود.
درباره نتایج موافق و مخالف پژوهش ها اندکی بحث نمائید.
در مورد شکاف موجود و لزوم تحقیق دلیل بیاورید.
اسلاید 11 :
لازم است نويسنده در مقدمه به خوبي تاكيد نمايد كه چگونه فرضيه را تهيه كرده است. در اين راستا نويسنده بايد به خوبي ارتباط مطالعات قبلي با تحقيق خود را روشن كند؛ چرا كه عدم توجه به اين نكته از شايع ترين مشكلات موجود در بخش مقدمه است.
اسلاید 12 :
پاراگراف آخر مقدمه
خصوصيات مهم پاراگراف آخر مقدمه اینست که بهترين محل براي بيان هدف مطالعه است. اين قسمت همچنين محل نوشتن مزاياي تكنيك يا متدولوژي جديد (اگر تحقيق در اين مورد است) نيز مي باشد. در جمله آخر اين پاراگراف مي توانيد به اختصار به روش اجراي مطالعه نيز اشاره كنيد. اما بهتر است آن را به بخش مواد و روشها واگذار كنيد.
اسلاید 13 :
زمان نوشتن مقدمه چه موقعي است ؟
يك ترتيب منطقي براي نگارش مقاله مي تواند به اين صورت باشد كه ابتدا بخش مواد و روشها، سپس نتايج، آنگاه مقدمه و در انتها بخش بحث مقاله به رشته تحرير درآيد.با اين حال عدهاي معتقدند مقدمه بايد قبل از نوشتن ساير قسمتهاي مقاله نوشته شود و برخي ديگر نيز بر اين اعتقادند كه در انتها اضافه شود؛ اما به هر شكل بذل توجه و دقت كافي از جانب نويسنده در تنظيم مقدمه ضروري است.
اسلاید 14 :
شايع ترين مشكلات در نوشتن مقدمه
عدم بيان هدف از انجام مطالعه كه موجب سر در گمي خواننده ميشود.
عدم اشاره به مراجع مرتبط كه از اعتبار مطالعه ميكاهد.
شرح تحقيقاتي كه ارتباط دوري با مطالعه فعلي دارند و موجب خستگي خواننده مي شود.
عدم توضيح ساختار تئوريك كلي مطالعه كه مخاطب را در خواندن ساير قسمتهاي مقاله فاقد ديدگاه نگه بازميدارد.
بين بررسي متون و مقدمه مقاله اختلاف زيادي وجود دارد، مقدمه نبايد تا جايي كه امكان دارد به مرور متون بپردازد هدف اصلي آن طراحي يك نقشه است كه نويسنده ابتدا به طور عام لزوم بررسي موضوع را عنوان ميكند و سپس با نشان دادن روشها به يك سؤال اصلي كه همان هدف مقاله است، ميرسد. يك تاريخچه كوتاه كه اهميت مطالعه را عنوان ميكند و اطلاعات قبلي موجود در اين زمينه را بيان كرده و نقايص موجود را نمايان ميسازد، عموماً در مقدمه آورده ميشود
ارایه مطالب در حد کتاب های درسی
ارایه جداول و تصاویر
طولانی کردن مطالب
احساسی نوشتن
انحراف و بزرگ جلوه دادن تحقیق
اسلاید 15 :
چندنكته مهم
1.هرگز در مقدمه به نتايج حاصل از مطالعه اشاره نكنيد.
2. تا حد امكان از افعال معلوم استفاده كنيد. البته « من » كلمهاي است كه اكثر داوران از آن دل خوشي ندارند، لذا در استفاده از ضمير اول شخص پرهيز كنيد.
3. به هنگام نوشتن، آنجا كه از موضوعي پذيرفته و اثبات شده سخن به ميان ميآوريد، از زمان حال ساده و آنجا كه به پژوهشها و مطالعات قبلي اشاره ميكنيد از زمان گذشته استفاده نماييد. چنانچه خواستيد عبارتي را عيناً از ديگران نقل كنيد آنرا داخل گيومه قرار دهيد.
4. تا حد امكان از مخففهاي نادر و بعضاً نامانوس استفاده نكنيد. هيچ چيز نميتواند سريعتر از علايم اختصاري بيمعني يا اشاره به بيماريها، داروها، گزارشها يا مكانهايي كه مخاطب « نميداند » او را از خواندن مقاله منصرف نمايد.
5 . از تكرار فراوان واژگان كليدي پرهيز كنيد زيرا به زيبايي مقدمه لطمه مي زند.
6. همواره به همخواني عنوان مقاله و مشكل مورد مطالعه توجه كنيد و در گيرودار تحرير مقاله از اين نكته مهم غافل نمانيد.
7. « براي مخاطبتان بنويسيد؛ نه براي خودتان ». بعضاً مولفان در خصوص آنچه ميخواهند بگويند و نيز مخاطبينشان توجه كافي ندارند. آنها نگارش خود را با ايدهاي شروع ميكنند و اميدوارند خواننده با درايت شخصي خود نكات مهم آنرا دريابد و اعتراضي هم نكند. اين اشكال بويژه در مقالاتي كه از جانب متخصصان براي پزشكان عمومي نوشته ميشود به وفور ديده ميشود.
اسلاید 16 :
مواد و روشها
اسلاید 17 :
هدف اساسی از بیان روش آن است که به گونه ای دقیق، چگونگی انجام پژوهش، گزارش گردد تا خواننده بتواند آن را تکرار نماید و همچنین درباره اعتبار نتایج داوری کند؛ بنابراین مؤلف باید همه مراحل اجرا، از جمله آزمودنی ها، ابزارهای پژوهش، طرح پژوهش، روش اجرا و روش تحلیل داده ها را بیان کند.
اسلاید 18 :
اجزای روش کار
جامعه مورد مطالعه،نمونه گیری و طرح پژوهشی:جامعه مورد مطالعه و ویژگی ها و مشخصات آن از نظر تعداد، سن، جنسیت، میزان تحصیلات و. همچنین چگونگی انتخاب آنها و در صورت گروه بندی شدن تعداد گروه ها و مقدار افراد هر گروه بیان می شود.
این قسمت شامل:
-نوع مطالعه
-توصیف افراد تحت مطالعه
-روش نمونه گیری و نحوه انتخاب آنها
-سن،جنس و سایر اطلاعات ضروری درباره نمونه ها
-حجم نمونه و اصول آن
-حذف نمونه ها(اختیاری-اجباری)
-شرایط ورود به مطالعه و خروج از مطالعه
-نحوه تصادفی کردن در مطالعات تجربی
-نحوه انتخاب نمونه های شاهد در مطالعات مورد-شاهدی
- نحوه انتخاب نمونه های کنترل در مطالعات کوهورت
اسلاید 19 :
روش و ابزار گردآوری داده ها:ابزارهای آزمایش، مثل پرسشنامه، تست و. پس از آن بیان می گردد. چنانچه ابزار سنجش، یک وسیله مشهور و استاندارد شده باشد، اشاره به نام آن کافی است، اما اگر یک مقیاس خودساخته باشد، باید چگونگی طراحی و تهیه آن و شواهد مربوط به اعتبار و روایی بودن آن گزارش شود.
این قسمت شامل
-دستگاهها،مواد،روش آزمایشگاهی،ابزار و وسایل،داروها،آزمون ها،پرسشنامه ها،اعتبار آزمون و ابزار گرد آوری داده ها و نحوه تعیین روایی و پایایی توضیح داده شود.
-از رفرنسها استفاده شود
-در پرسشنامه هایی که به صورت مشاهد ه ای می شونو حتما نحوه توافق بین مشاهده گران . میزان توافق را بنویسیم.
-روایی و پایایی پرسشنامه ها باید تعیین شود.
اسلاید 20 :
طرح پژوهش: به نقشه کار پژوهشگر برای حل مسئله پژوهش، طرح گفته می شود. ابتدا متغیرهای مستقل، وابسته و تعدیل کننده و. بیان می شود، سپس طرح های پژوهشی، مثل طرح تک آزمودنیِ پیش تست- پس تست، تحلیل واریانس عاملی و.، که در روش به کار گرفته شده، بیان می گردد. همچنین تکنیک های کنترل متغیرهای نامربوط و ناخواسته، مانند تصادفی ساختن، همتاسازی و غیره مورد توجه قرار می گیرد